İran nükleer programı sorununun barışçıl yollardan çözümlenmesi için çaba gösteren Türkiye, 21-22 Ocak günlerinde İstanbul’da ev sahipliğini yapacağı “P+1” ile İran arasındaki müzakereler öncesi bu hafta süreçte aktif rol oynayan AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Clatherine Ashton’u ağırlayacak13-14 Ocak tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen ziyaret sırasında Asthon’un, İran ile yoğun istişareleri sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerin, İran müzakereleri açısından önem taşıdığı ifade ediliyor.
BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesi artı Almanya’ndan oluşan “P+1” ile İran arasında Aralık ayında yeniden başlayan görüşmeler sırasında müzakerelerin Ocak sonuna doğru Türkiye’nin ev sahipliğinde devam etmesine karar verilmişti. Müzakerelere ev sahipliğini yapacak Türkiye’nin ise, İstanbul’da taraflar arasında adım atılabilmesini sağlamak amacıyla son günlerde çabalarını yoğunlaştırdı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hem İran hem de Batılı muhataplarıyla yoğun bir telefon diplomasini yürütüyor. Bu arada, Davutoğlu’nun temas içinde olduğu AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, 21-22 Ocak’taki müzakereler öncesi bu hafta Türkiye’ye bir ziyarette bulunacak.
Aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı da olan Ashton’un, Davutoğlu ile görüşmesinde Türkiye’nin AB sürecini ile yasa dışı göçü azaltmak amacıyla Yunanistan’ın Türkiye sınırında set çekme planı gibi konuların ele alınacağı belirtiliyor


Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz paylaşın.