Her devir bir büyük adamın ismini taşır , onunla anılır .

Büyük İskender , Fatih Sultan Mehmet , Atatürk …

Liderlik vasıflarının başında neler gelir desem hemen herkes birçok iyi özellik sayacaktır. İstediğiniz kadar özellik sayın ; tüm bu vasıfların başında DÜRÜSTLÜK gelir. Hiç bir yönetici ( lider değil yönetici diyorum ) sözlerinde ve hareketlerinde tam manasıyla dürüst olmadıkça astlarının ,toplumun  sevgi , saygı ve güvenini kazanamaz. Yönetici bütün gözlerin her an üzerinde olduğu adamdır ve emrinde kaç kişi varsa o kadar tenkitçisi var demektir. Belki o anda bazılarının gözlerini bağlayabilir; tamamının değil ! 

O başkalarının izleyeceği bir örnek olmalı , temiz ellerle ve aydınlık vicdanla çalışmalı , şahsına menfaat sağlamaktan uzak durmalı , ekibi ve kendisini takip edenler için çalışmalı ,  kendisine bağlı olan , kendisinin etkilediği hiç bir birim ve kurumda kişi/kişilere özel uygulamalar ve ayrıcalıklar tanımamalı, torpil yapmamalıdır.

Bir amir hiç bir zaman iki yüzlü olmamalı , bu gün “ Evet “ dediğine yarın “Hayır “ dememeli ve her türlü hileden , yalandan uzak durmalı.Daima doğruyu dillendirmeli , inandığı fikri savunmalı, gerçekten yapmak istediği şeyleri söylemeli ve söylediğini de yapmalıdır. Kişilere ve topluma hitabetlerinde ,ilişkilerinde tutarlı olmalı, bunu her zaman taşıyabilmeli , kendisini takip edenlere bunu yansıtmalı ve bu sözleri hayata geçirmelidir.
Başkalarını yönetebilecek şu vasıflara sahipsen eğer ;
Cesaret,
İrade kuvveti,
Bilgi,
Tolerans,
Ve bütün bu vasıfların üzerine kurulu temel dürüstlük ,

LİDERSİN !
Yoksa ;
-       …
Mehmet Nuri ILDIZ.