Türkiye'de bu alanda ilk doktora çalışmasını yapan Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar, "Önümüzdeki iki ay içerisinde sıvı solucan gübresi üretimine geçmeyi planlıyoruz. Amacımız ise solucanlardan elde edilen verilerin kozmetik alanlarda kullanımı olacak" dedi.
Üniversite yerleşkesi içerisinde 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip tesiste, 6 akış sistemi makine ile üretime geçildi. Bu konuda Türkiye'de ilk doktora çalışmasını yapan Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar, solucan gübresi tesisi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 5 ayda Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi ve Sivas Ticaret Odası ile tam bir otomatizme sistem ile modern tipte, Türkiye'deki bütün üreticilere örnek olabilecek bir tesis kurduklarını anlatan Doç. Dr. Tutar, "Bu tesisin temel amaçlarından birincisi Türk tarımında kaliteli organik gübrelerin kullanılmasını gerçekleştirmek ve bunu doğru kanallar ve metotlarla üretimini gerçekleştirip çiftçiye sunmak. İkinci amacımız ise belediyeler çok miktarda arıtma çamuru çıkartmakta ve bu çamurların bertaraf edilmesi için ciddi miktarda para harcamaktadır. Solucanların arıtma çamurunu tüketmesine yönelik çalışmalarımız var. Bunun için Sivas Belediyesi'nden numune çamurlar getirerek bir takım testler yaptık. Solucanların arıtma çamurlarının büyük bir kısmını tükettiklerini ve gübreye dönüştürdüklerini gördük" dedi.
KOZMETİK ALANINDA KULLANILACAK
Üçüncü amaçlarının kaliteli sıvı solucan gübresi üretmek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tutar, "Çiftçilerimizin son derece büyük ihtiyacı olan sıvı solucan gübresini üretmeyi de amaçlıyoruz. Çünkü kullanımı çok kolay ve tercih ediliyor. Biz tesisimizde çiftçilerin ihtiyacını karşılayabilecek kalitede katı solucan gübresinden, sıvı solucan gübresine çevirmek için de çalışmalar başlattık. Bunun için makine ve teçhizat kurulumu aşamasındayız. Önümüzdeki iki ay içerisinde de sıvı solucan gübresi üretimine geçmeyi planlıyoruz. Son amacımız ise solucanlardan elde edilen verilerin kozmetik alanlarda kullanımı olacak. Bazı deneylerimiz oldu ve hala proje aşamasında olup çalışmalar neticelendikten sonra kamuoyu ile paylaşılacak. Öte yandan solucanların söramik dediğimiz sıvıları bulunmakta. Bu sıvıları solucanlardan izole ederek, bundan da bir ürün geliştirmeyi planlıyoruz. Yaptığımız deneyler neticesinde kıl kök hücrelerini yenileme ve güçlendirme gibi özelliği bulunduğunu ön görüyoruz. Bunun üzerinde arkadaşlarımız Sivas Cumhuriyet Üniversitesi laboratuvarlarında çalışmalarını sürdürüyorlar" diye konuştu.
2020 yılında 10 milyon solucana ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Doç. Dr. Tutar, yılda 3 kat çoğalan solucanların yılda 100 ton katı solucan gübresi üretim kapasitesine ulaşmış olacaklarını belirtti. Doç. Dr. Tutar ayrıca solucan sayılarını artırdıkça alanlarının yüzde 100'ünü kullanarak yılda 1000 ton solucan gübresi üretmeyi planladıklarını kaydederek, "Tesislerde Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen, belediyelerin arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarını solucanlara yedirilerek kaliteli ve oldukça verimli solucan gübresi üreteceğiz. Belediyelerin arıtma tesislerinden çıkan atıkların imhasında ciddi paralar harcadığını bilmekteyiz. Bu atık maddelerini yeniden endüstriye hem de çok güzel organik bir gübre olarak kullanıma kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
![]()
![]()
![]()
![]()
SİVAS (DHA)


Emekli harita muhendisjyim.sehirde buyudum.orta okul da okudugum Tarim 1-2-3 kitabi benim el kitabim oldu topragi bitki ve agaci sevmemi sagladi.tabi Asik Veyselin Karaa toprak turkusu 18 yasimda benim dunyamin degismesine vesile oldu.her zaman dusunurum tarim neden boyle basi bos bilincsisze saga sola yalpaliyor.tarim teknigi ve ekipmamlari cok degismesine ragmen tarimla ugrasanlar fakirlesiyor tarimi birakiyor.cunku devletimizin bilincli surduruleblir bir TARIM politikasi yok.once Tarim Bakanligi yapisini tamamen degistirilmesi gerekir.once 10- 20-30 yillik programla ziraat fakulteleri ciftci birlikleri ve cifcilerle birlikte yeniden yapilanmali oncelikle tarim koopatiflerinin kurulmasi kolaylastirilmasi tarim ve hayvancilik egitim kurslari acilmasi oncelikle Turkiyenin tamaminin Arazi Toplulastirilmasi yapilmasi gerekir.neden bunlari yazma ihtiyaci duydum.Kutluyorum Sivas Universitesi eczacilik fakultesi dekan ve ogretim uyelerini.bu guzel calismayi Ziraat Fakultelerinden beklerdim.Lutfen devam etsinler.halka acsinlar.sevgiler.
Solucan kozmetik atlas alnında bir ilke imza attık tubalife solucan sölom sıvılı saç serumu kırışıklık kremi, beyazlatıcı krem, yüz maskesi, traş losyonu, göz altı JELİ üretimi yapıldı ilk kullanımda çok güzel sonuçlar alındı ve yeni ürün katagörüsü ile devam edecek Bu ürünler sağlık bakanlığı tarafından onaylı ve helal sertifikalı olarak tubalife İnternet sitesinden sipariş verebilirsiniz