Antalya’nın en çok erişilebilir parkı Konyaaltı’nda
Antalya’nın en çok erişilebilir parkı Konyaaltı’nda
Piknik tüpün üzerine yuva kurdu
Piknik tüpün üzerine yuva kurdu
THK'nın 'Ateş Kuşları' görev başında
THK'nın 'Ateş Kuşları' görev başında
Yaşlı evlerinden sanat eserleri
Yaşlı evlerinden sanat eserleri

Halit Çelikbudak

Nereye kadar?
27 Mayıs 2024 Pazartesi

Şöyle başlayalım. Saldırı bekleniyordu çünkü Rusya‘nın daha önce on binlerce askerini sınır yakınlarına yığdığı biliniyordu. Rus ordusu Harkiv çevresindeki cephenin iki geniş bölümünde ilerliyor. Televizyon haberlerinde izledik. Binlerce Ukraynalı sivil en yakın büyük şehir Harkiv'e kaçıyor. Kaçış, önceleri düzenli, sükunet içindeydi. Ama daha sonra bitkin insanların bağırmaları, gidecek yeri olmayan ailelerin karşılama merkezinin etrafındaki çimenlere yayılmasıyla bambaşka bir manzaraya dönüştü.
* * * *
Kaygı yayıldıkça bazı sorular ortaya çıkıyor: Bu nereye kadar gidecek? Yoksa bir dönüm noktası mı? Bir dönüm noktasına gelip gelmediğini bilmek için henüz çok erken mi acaba? Ama askeri uzmanlar, Rusya'nın ilerleyişinin Ukrayna'yı çok tehlikeli bir noktaya getirdiğini yazıyorlar.  Temmuz ayı başlarında düzenlenecek 75. NATO Zirvesi dolayısıyla, Cuma günü ABD’de Harvard Kennedy Okulu'nda ulusal güvenlik analistlerinin katıldığı bir etkinlik yapılmış. Etkinlikte The New York Times'ın Beyaz Saray ve ulusal güvenlik muhabiri David E. Sanger savaşın “gerçekten kritik bir anda” olduğunu söylüyor.
* * * *
ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Ivo Daalder, "Bu, toprakla ilgili bir savaş değil, Ukrayna'nın geleceğiyle ilgili bir savaş. NATO müttefikleri şu anda kendilerine şu soruyu sormalı. Ukrayna gelecekteki Avrupa‘nın güvenliği açısından ne kadar önemli?‘ diyor. Etkinlikte Başkan George W. Bush'un ulusal güvenlik konuları eski yardımcısı Stephen Hadley ise, ‘Zelenskiy, anlaşma fırsatı varsa savaşın nasıl sonlandırılacağı konusunda "bazı çok zor kararlarla" karşı karşıya. NATO müttefikleri bu ikilemde ona yardım sunabilir‘ diyor.
* * * *
Ukrayna savaşıyla ilgili uluslararası sıkça görüşüne başvurulan Avustralyalı emekli Tümgeneral Mick Ryan, yeni cepheyle ilgili ilk değerlendirmesinde , "Önümüzdeki haftaların doğudaki Ukrayna kara kuvvetleri için çok acımasız olacağı muhtemel. Saldırılar şu anda küçük ölçekli gibi görünse bile. Ukraynalılar ne pahasına olursa olsun yerlerini korumaya karar verirlerse, giderek küçülen ordularının çoğunu kaybedecekler. Ukrayna için savaşta şu ana kadarki en zorlu anlardan biri olabilecek‘ diyor.
* * * *
Çek Cumhurbaşkanı Petr Pavel de, Sky News televizyonuna verdiği demeçte, Ukrayna savaşında gerçekçi olmayan beklentiler konusunda uyarılarda bulunmuş. 2012-2015 arasında Çek Genelkurmay Başkanı, 2015-2018 yılları arasında NATO Askeri Komite Başkanı olan Pavel, "Ukrayna'nın öngörülebilir gelecekte kendi topraklarının kontrolünü tamamen yeniden ele geçirebileceğine inanmak saflık olur. Yapmamız gereken şey savaşı durdurmak.  Daha sonra gelecekteki bir anlaşma müzakere edilebilir. Ancak uzlaşma Ukrayna ve Rusya'nın rızası ve garantör devletlerin yardımıyla sağlanabilir‘ demiş.
* * * *
Ukrayna‘ya göre ise uzun zamandır ‘zafer‘in tanımı şöyleydi; Yani Kırım dahil tüm Ukrayna topraklarının geri alınması Batı'nın silahları ve parasıyla sağlanabilecekti. Belki yaklaşık 18 ay önce tartışılan bu ‘zafer‘ tanımı hala geçerli veya inandırıcı olabilir mi acaba? Bunun günümüzde ABD ve Batılı başkentlerdeki üst düzey politikacıları meşgul eden, tartıştıkları bir soru olduğunu sanıyorum. Saldırıdan sonra hemen dördüncü kez Kiev’e giden ABD Dışişler Bakanı Antony J. Blinken, Kiev'deki Politeknik Enstitüsü'nde bir konuşma yapmış.
* * * *
Bu ABD'nin uzun süredir ertelenen 61 milyar ABD dolar tutarındaki yardım paketini kabul etmesinden sonraki ilk ziyaretti. Bakan Blinken, silahlardan bazılarının zaten geldiğini, bazılarının ise yolda olduğunu, hızlandırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söylemiş. ‘Bu, Rusya’ya karşı savaş alanında gerçek bir fark yaratacak‘ demiş, ama ayrıntı vermemiş. Kasvetli günün sonunda, Bakanı Blinken, bir punk-caz grubunun olduğu bodrum barı olan Barman Dictat'a gitmiş. Birkaç şarkıdan sonra grubun solisti onu sahneye davet etmiş.
* * * *
Kırmızı bir Gibson elektro gitarla Neil Young'ın 1980'lerin sonlarında Cumhuriyetçi ABD Başkanı George Bush'un politikalarını eleştirdiği "Rockin' in the Free World" şarkısını çalmış.  Blinken, Ukrayna askerlerinin, özellikle kuzeydoğudaki Harkiv kentindeki askerlerin çok büyük acı çektiğini söylemiş. ‘Ama bilmeleri gerekiyor, bilmeniz gerekiyor, ABD sizinle, dünyanın büyük bir kısmı sizinle. Birlikler sadece özgür bir Ukrayna için değil, özgür bir dünya için de savaşıyor ve özgür dünya da sizinle birlikte‘ demiş. Nereye kadar, izleyip göreceğiz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bayram günleri
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’da beş kriz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva