37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
28 Kasım 2011 Pazartesi - 11:57

ABD'deki Türk bilim adamı; Esrarın ilaç olarak kullanılması tartışılsın

ABD'de yaşayan Türk bilim adamı Doç.Dr. Tahir Tellioğlu, uyuşturucu madde esrarın psikiyatrik bozukluklarda tıbbi kullanımının mümkün olup olamayacağının bilimsel ortamlarda tartışmaya açılması gerektiğini savundu.

ABD deki Türk bilim adamı; Esrarın ilaç olarak kullanılması tartışılsın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Brown Üniversitesi'nin eğitim hastanesi Rhode Island Hospital Madde Bağımlılığı Tedavi Bölümü Direktörü Doç. Dr. Tahir Tellioğlu, ABD'de sokaklarda rahatlıkla ulaşılabilen esrarın, psikiyatrik bozukluğu olan hastalar tarafından kullanıldığını söyledi. Esrarı hastaların birbirine tavsiye ettiğini, 'Ben kullanıyorum iyi geliyor. Sen de kullan' gibi aktarımlarla kullanımının yaygınlaştığını kaydeden Doç. Dr. Tellioğlu, esranının psikiyatrik bozukluklarda tıbbi kullanımının mümkün olup olamayacağının bilimsel ortamlarda tartışmaya açılması gerektiğini söyledi.

'PSİKİYATRİ HARİCİNDE KULLANILIYOR'

Türkiye'de bu konudaki ilk sunumu, Antalya'da toplanan ve Pazar günü sona eren 4'üncü Psikofarmakoloji Kongeresi'nde gerçekleştiren Doç. Dr. Tahir Tellioğlu, hintkeneviri bitkisinde doğal olarak bulunan esrarın etken maddesi Tetra Hydro Cannabinol'un (THC), psikiyatri haricinde diğer medikal hastalıklarda kullanıldığını belirtti. Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz, kısaca MS hastalarında kasılmaların esrar kullanımıyla azaldığına ilişkin hastaların kişisel deneyimlerinden yola çıkarak, THC'nin MS hastalarında kullanılmasına yönelik yayınların ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Tellioğlu, aşırı kilo kaybı görülen AIDS hastalarında ise THC'nin iştah artışı sağladığını söyledi.

KANSER VE GÖZ TANSİYONUNDA KULLANIM

Kanser hastalıkları tedavisinde kullanılan antikanser ilaçlarının bulantı ve kusmaya neden olduğunu belirten Doç. Dr. Tellioğlu, "Bu nedenle almaları gereken ilaçları bile alamıyorlar. Bu hastalarda da THC maddesi bulanan ilaçlar kullanılabiliyor. Bulantıyı kesiyor ve hasta diğer ilaçlarını almaya devam ediyor" diye konuştu. Doç. Dr. Tellioğlu, THC maddesinin aynı zamanda glokom hastalarında göz tansiyonunu düşürmesini sağladığını kaydetti.

'TARTIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Doç. Dr. Tahir Tellioğlu, psikiyatride ise esrarın doktordan bağımsız olarak hastalar tarafından kullanıldığını söyledi. Özellikle ABD'de hemen hemen her hastasının geçmişinde esrar kullanmışlık bulunduğunu belirten Doç. Dr. Tellioğlu, şöyle konuştu:
"Bu hastalar bunu niye kullanıyor? Literatürde tek tük, hekimlerin hasta deneyimlerinden hareketle yazdıkları birkaç çalışma var. Fakat bilimsel bir çalışma ne yazık ki yok. Bu iş biraz tehlikeli. Tehlikeli çünkü kapıyı açtığınız zaman herşey girer. Esrar bağımlılık yapıcı ve yıkıcı bir madde. O yüzden çok dikkatli olmalıyız. Esrarın yasallaşmasını savunmuyoruz. Klinik durumlarda kullanılabileceğini belirten örnekler var. Açık fikirle tartışmaya ihtiyacımız var. Yoksa 'herkes bahçesine bitkiyi eksin, kesip kesip kullansın' tartışması değil."

PSİKİYATRİK ETKİLERİ

Hasta bildirimleri ve doktor deneyimlerine dayanarak anksiyete bozukluklarında esranın yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olduğunu, depresyon hastalıklarına iyi geldiği ve hastaların esrar sayesinde günlük hayatlarına devam edebildiğini, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ise hastaların odaklanma sorununu esrarla aştığını belirttiğini kaydeden Doç. Dr. Tellioğlu, "Esrar kullanımda bunun kökenine inip nasıl etki gösterdiğini tıbba taşıyabiliriz. Altını tekrar tekrar çizmek istiyorum bunun esrarının yasallaşmasıyla ilgisi yok" dedi.
Esranın etken maddesi THC'nin beyinde nasıl bir etkiye sahip olduğunun bilindiği belirten Doç. Dr. Tahir Tellioğlu, "Antidepresan ilaçlar beyinde serotonin denen kimyasal maddeyi artıyor. Antidepresan ilaçlarda sıkıntımız var. Üçte biri çalışırken diğer bölümü etki etmiyor. THC de bu aralığa etki ederek antideprasan etki yaratır mı yaratmaz mı? Tartışmanın kilit noktası bu soru ama, bu konuda çalışma yok" diye konuştu.

AMERİKAN GAZİLER ÜZERİNDE DENEY

THC'nin antidepresan etki yaratıp yaratmayacağı noktasında henüz sonuçlanmamış hayvan deneyleri olduğunu ve Amerika'da savaştan dönen gaziler üzerinde 2006 yılında başlayan ve THC'nin etkinliği ölçmeye yönelik bir insan deneyi olduğunu belirten Doç. Dr. Tahir Tellioğlu, "Ama bu deney geçen yıl Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklandı. FDA, deneysel hatalar bulmuş. Bunların düzeltilmesini ve ondan sonra çalışmaya başlamasını önerdi" dedi.

ABD'DE ESRAR KARTI

Amerika'da, bir çoğu politik nedenlere bağlı olarak 16 eyaletin esrarı yasallaştırma yönünde kararlar aldığını belirten Doç. Dr. Tellioğlu, Birleşik Devletler'de doktor onaylı kartlarla esrar kullanımın serbest olduğunu kaydetti. Esrar kullanım ve satışının Federal yasalara göre suç olduğunu, ama bu kart sayesinde yakalanan kişi hakkında yasal işlem yapılmadığını kaydeden Doç. Dr. Tellioğlu, "Çok saçma ama böyle bir uygulama var. Hapisten kaçış kartı gibi bir şey. Daha çok psikiyatri dışı medikal hastalara veriliyor ama ne kadar alacak, kaç miligram kullanacak bunlar belli değil. Bilimsel ortamlarda tartışarak bu duruma yön vermemiz gerekir" diye konuştu.

TAHİR TELLİOĞLU KİMDİR?

Dr. Tahir Tellioğlu 1967'de Konya'da doğdu. Tıp eğitimini 1991'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. 1993 yılında Marmara Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı'na araştırma görevlisi olarak katıldı. 1997'de aldığı TÜBİTAK bursu ile Pittsburg Üniversitesi Sinir Bilimleri Bölümü'ne araştırma uzmanı olarak katıldı. 2001 yılında Vanderbilt Üniversitesi'nde başladığı psikiyatri uzmanlığı eğitimini 2005 yılında Yale Üniversitesi Psikiyatri Departmanı'nda tamamladı. Aynı yıl, MIRECC bursu ile Yale Üniversitesi Psikiyatri Departmanı'nda Madde Bağımlılığı üst ihtisasına kabul edildi. 2006 yılında Brown Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'ne yardımcı doçent olarak katıldı. Doç. Dr. Tellioğlu halen Brown Üniversitesi'nin eğitim hastanesi olan Rhode Island Hospital'da Madde Bağımlılığı Tedavi Bölümü'nün direktörü olarak çalışmaktadır.

Emre BAYLAN / ANTALYA, (DHA)

 
Kapadokya'daki Peribacaları, geleceği görmeyebilir
 
İşçi Partisi genel başkan yardımcısı Esinoğlu: Bedelli, orduya altın vuruştur.
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sümbül Ağa' saray aldı
Muhteşem Yüzyıl'ın başarılı oyuncusu Selim Bayraktar ultra lüks daire satın aldı.
6 aylık gelin kayınvalidesini öldürdü
Antalya'da 6 aylık evli Lalegül T., tartıştığı kayınvalidesi Pakize T.'ü ...
19 yaşındaki Yusuf'tan 5 gündür haber alınamıyor
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde 5 gündür kendisinden haber alınamayan ...
 
İtmeye çalıştığı otomobilin altında ezildi
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde şarampole düşen otomobilini iterek çıkarmak ...
Alanya'daki Ruslar sandık başına gitti
Rusya'da gelecek hafta yapılacak parlamento seçimleri için Antalya’nın ...
14 yaşındaki Şölen, 11 gündür kayıp
Antalya'da babası tarafından okula bırakıldıktan sonra 3 arkadaşıyla birlikte ...
 
Akut'tan Olimpos'ta arama kurtarma tatbikatı
Arama Kurtarma Derneği (AKUT), 130 kişilik ekiple Olimpos'da dağ arama ...
Beyaz perdede evlilik teklifi
Antalyalı 29 yaşındaki Tolga Boztürk, 6 aydan bu yana birlikte olduğu ...
Sahipsiz Rottweiler alarmı
Antalya'da sahibinden kaçtığı sanılan 'Rottweiler' cinsi köpeğin sokaktan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva