AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
2 Kasım 2015 Pazartesi - 08:30

AKP’den tarihi zafer

Milliyet Gazetesi Akdeniz Bölge Temsilcisi Oktay Pirim, Antalya-Burdur-Isparta ve Afyonkarahisar'daki seçim sonuçlarını değerlendirdi. İşte o yazısı:

AKP’den tarihi zafer
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

7 Haziran seçimlerinde Antalya’da yüzde 34.96 oyla beş milletvekili çıkartan AKP dünkü seçimlerde büyük bir zafere imza attı. Milletvekili sayısını yediye çıkartan AKP, MHP ve HDP’yi hüsrana uğrattı. MHP’nin milletvekili sayısı üçten ikiye düştü, HDP ise bir milletvekilliğini kaybetti.
 
Tek başına iktidarı yakalayan AKP, Antalya’da da tarihi bir zafere imza attı.
7 Haziran seçimlerinde Antalya’da yüzde 34.96 oy alarak beş milletvekili yakalayan AKP dünkü seçimlerde çıtayı yükselterek oylarını yüzde 41.47’ye taşıdı ve milletvekili sayısını da yediye yükseltti.

CHP oylarını bir miktar arttırmasına karşın beş milletvekilliğinde kalırken, MHP ve HDP adeta hüsrana uğradı. MHP dramatik biçimde oylarını kaybederken, daha önce üç olan milletvekili sayısını da ikiye düşürdü. Parti olarak ilk kez 7 Haziran’da Antalya’dan milletvekili çıkartmayı başaran HDP ise dünkü seçimlerde aynı başarıyı gösteremedi ve parlamentoda temsil hakkını yitirdi.

Kesin olmayan sonuçlara göre, AKP oylarında yüzde yedi oranında bir artış kaydedildi. AKP Antalya’nın 19 ilçesinden 16’sından birinci parti olarak çıkmayı başardı. Geçerli oyların 565 binini alan AKP oylarında 94 binlik bir artış gözlenirken, bu oyların büyük kayıplara uğrayan MHP ve HDP’den gittiği tahmin ediliyor. MHP kent genelinde 50 bin oy kaybederken, HDP’deki kayıp yaklaşık 20 bin oldu.
 
İlçelerdeki durum
 
CHP’nin yerinde saydığı Antalya seçimlerinde kentin en büyük altı ilçesinde de AKP birinci parti olmayı başardı.

Kentin varlıklı kesimlerinin oturduğu ve CHP’nin kalesi olarak bilinen Muratdaşa’da CHP oylarında bir puanlık artış kaydedilirken, AKP yüzde 4 oranında bir artış gösterdi. MHP ise üç puan kaybederek yaklaşık 7 bin dolayında oy kaybetti.
Yine kentin en büyük ilçesi olan ve HDP oylarının diğer ilçelere göre fazlaca olan Kepez’de ise neredeyse AKP patlaması yaşandı. Sekiz puanlık bir artışla 24 bin yeni oy kazanan AKP, bu başarıyı MHP ve HDP’den aldığı oylarla elde etti. MHP Kepez ilçesinde yüzde 4, HDP ise yüzde 2 oranında oy yitirdi.

Halen MHP’nin belediye başkanlığını elinde bulundurduğu Antalya’nın turistik ilçesi Alanya’da da AKP yüzde 9 oranında oylarını arttırarak büyük sürpriz yaptı. MHP ise bu ilçede yaklaşık 11 bin oy kaybına uğradı, HDP’de iki bin dolayında oy yitirdi.
Antalya’nın emekli ve orta sınıfın yoğun yaşadığı Konyaaltı ilçesinde ise CHP’nin oylarında yüzde 2’lik bir artış olurken, AKP ilk kez buradaki oylarını yüzde 23’ten yüzde 27’ye taşımayı başardı.

Manavgat ilçesinde ise hiç beklenmedik bir sonuç ortaya çıktı. Belediye başkanlığını CHP’nin elinde bulundurduğu Manavgat’ta AKP oylarını yüzde 44’e yükseltirken, en büyük darbeyi MHP yedi. 1 Haziran’da üçüncü sıradan MHP milletvekili olarak parlamentoya giren Tarkan Akıllı seçimi kaybetti.

Özet itibariyle, CHP ve MHP’nin yerel iktidarlarının olduğu ilçelerde AKP’nin oy patlaması yapması büyük dikkat çekti. Örneğin iki yıl önce CHP’nin birinci parti olarak belediye başkanlığını kazandığı Döşemealtı ilçesinde AKP 47.84 oy alarak birinci parti olurken, CHP yüzde 29’la yerinde saydı, MHP ise dört puan kaybetti.
Benzer bir durum da Kemer ilçesinde yaşandı. MHP’nin belediye başkanlığını elinde tuttuğu Kemer’de AKP 7 Haziran seçimlerine göre oyunu yüzde altı arttırdı, MHP burada yüzde 5 oy kaybederek üçüncü parti konumuna düştü.
 
Antalya seçmenini etkileyen faktörler
 
Antalya’da AKP’nin tarihi bir zafere imza atması, seçim döneminde AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ön planda çıkmasında yattığı söylenebilir. Propaganda döneminde hem genel başkan yardımcılığı hem de eski Dışişleri Bakanı sıfatlarını kullanan Çavuşoğlu, maliyetleri milyar dolarlarla ölçülen büyük proje vaatlerinde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Çavuşoğlu ile birlikte hareket etmesi seçmen üzerinde “devlet sözü” etkisi yarattı. Diğer partilerinin adaylarının söylem ve vaatleri hem cılız kaldı hem de geniş kitlelere ulaşamadı. Çavuşoğlu, yüksek hızlı tren, üçüncü havalimanı ve yeni otoyollar konusunda halkı inandırıcı bir propaganda yürüttü.
 
Afyon, Burdur, Isparta
 
Batı Akdeniz’in üç diğer kenti Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta’da da kazanan yine AKP oldu.

CHP’nin belediye başkanlığı seçimini kazandığı Burdur’da AKP, dünkü seçimlerde CHP’nin neredeyse iki katından fazla oy alarak büyük sürpriz yaptı. 7 Haziran seçimlerine göre AKP Burdur’da oylarını yüzde 43’den yüzde 50’ye taşıdı. Bu sonuçla, AKP üç milletvekilliğinden ikisini kazanırken, bir milletvekilliğini de CHP aldı. MHP ise bir milletvekilliğinden oldu.
 
Isparta
 
Isparta’da ise yine AKP oyunu yüzde 44’lerden yüzde 53’e çıkartırken, iki milletvekilliği kazandı. Diğer iki milletvekilliği ise MHP ve CHP arasında paylaşıldı. MHP Isparta’da yüzde 6 oranında oy kaybetti.
 
Afyonkarahisar
 
Afyonkarahisar’daki seçimlerin galibi de büyük oy farkıyla AKP oldu. 7 Haziran’da yüzde 52’lik bir oy alan AKP dünkü seçimlerde bu oranı yüzde 63’e çıkarttı ve üç milletvekilliği elde etti. Diğer milletvekilliğini CHP alırken, MHP yüzde 9 oranında oy kaybederek büyük düşüş gösterdi.
 
 
 

 
Türel: Antalya'nın plakasını yazdık
 
Balıkla sivrisinek avı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türel: Antalya'nın plakasını yazdık
Antalya'da Ak Parti'nin seçim zaferini kutlamak için il başkanlığı önünde ...
İşte Batı Akdeniz vekilleri
BATI Akdeniz illerinde seçimin galibi Ak Parti oldu. Antalya'da Ak Parti ...
AKP zaferini böyle kutladı
ANTALYA'da Ak Parti seçimin ilk sonuçlarını, Gülşen'in 'Bangır Bangır' şarkısıyla karşıladı.
 
Geçici meclis başkanlığı olursa onur duyarım
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Baykal, eşi Olcay Baykal'la ...
Çavuşoğlu oyunu memleketi Alanya'da kullandı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, oyunu memleketi Antalya'nın ...
Burdur'da seçmenler sandık başında
BURDUR'da 26'ncı dönem milletvekili seçimleri için oy verme işlemleri olaysız sürüyor.
 
Enç ve Sümer oyunu kullandı
AK Parti Antalya Milletvekili adayı Gökcen Özdoğan Enç ve İl Başkanı Rıza Sümer oylarını kullandı.
Atatürk düşmanlığında son nokta
Ak Parti'den Ankara milletvekili aday adayı olan ancak aday yapılmayan ...
Türkeş: Lan git
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, halk tarafından seçilen ve bir daha ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva