Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
11 Kasım 2018 Pazar - 12:26

Antalya Gebizliler nereden gelmişler?

GEBZE Yörük Türkmen Derneği'nin araştırmasına göre Antalya'nın ünlü Yörük beldelerinden Gebiz'de yaşayan Yörüklerin, 400- 450 yıl önce Macaristan'dan Anadolu'ya göç edip Kocaeli'nin Gebze ilçesine yerleşen Yörüklerin bir kolu olarak Antalya'ya geldiği, Gebiz adının da buradan alındığı iddia edildi.

Antalya Gebizliler nereden gelmişler?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gebze Yörük Türkmen Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 12 Kasım Pazartesi günü Antalya'da, 'Kaybolan Değerlerimiz Yörük Kültürü ve Antalya Gebiz'de Yaşayan Yörükler' başlıklı çalıştay düzenleyecek. Çalıştayda yaklaşık 7 yıldır araştırmaları sürdürülen, Kocaeli Gebzeli ve Antalya Gebizli Yörüklerin ilişkisi ele alınacak. Proje koordinatörlerinden İsmail Kahraman, Gebizli Yörüklerle ilgili Gebze'den göç ettikleri bilgisine yaklaşık 7 yıl önce Antalya'nın Kumluca ve Kaş ilçelerinde katıldıkları bir etkinlik sırasında tesadüfen ulaştıklarını, bu konuda uzun süren bir araştırma yapıldığını açıkladı.

400 ÇADIRLA GELMİŞLER

Gebizli yaşlı bir kişinin atalarının Gebze'den geldiğini söylemesi üzerine Serik ilçesi Gebiz beldesinde çalışma yaptıklarını dile getiren Kahraman, “Tarih öğretmeni Osman Ak'ın ağabeyi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ak, Gebiz'in bir Türk boyu adı olduğunu, Gebze ve Macaristan bağlantısı bulunmadığını söylerken, bu konuda Kocaeli Üniversitesi'nde Prof. Dr. Oğuzhan Büyükgebiz, 'Atalarımız 400 çadırla Macaristan Yörüklerinden. Önce Gebze'ye gelip yerleşmişler. Antalya'nın Akseki ilçesinde devlete karşı yapılan ayaklanmayı bastırmak için devlet tarafından Akseki'ye gönderilmişler. Daha sonra da adını Gebze'den alan Macar Gebiz'i adıyla Gebiz beldesini kurarak buraya yerleşmişler' bilgisini verdi" dedi.



450 YIL ÖNCE

Gebiz'de yaşayan ileri yaştaki bazı isimlerin de atalarının Macaristan'dan gelen Yörükler olduğunu, önce Gebze'ye, ardından da Antalya Gebiz bölgesine gelip yerleştiklerini net bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren İsmail Kahraman, “Dr. İspay Ferenc isimli bir Macar araştırmacıya göre, 450 yıl önce bir Macar topluluğu Türkiye'ye yerleşmiş. İddiaya göre önce Gebze'yi mesken tutmuşlar. Osmanlı Devleti'nin 1830'larda Hünkar İskelesi Anlaşması çerçevesinde Rusya ile kısa bir dönem ittifak kurduğunu, Rus ordu birlikleri boğazda üslendiği sırada, Rusların bunları alıkoyup Rusya'ya götürmek isteyeceklerinden çekinildiği için Antalya yöresinde iskan edilmişler" dedi.



MACAR MI YÖRÜK MÜ?

Bir Türk kaynağında ise Serik ilçesinin Gebiz beldesini kuranların bu Macarlar olduğu, hatta Gebiz'in isminin de Gebze'den geldiği şeklinde bir ifadeyle karşılaştığını dile getiren Kahraman, şunları kaydetti:

"Buna göre, torunları günümüzde Gebiz'in Karapınar, Yunuslar ve Kahyalar gibi mahallelerde ikamet ediyor, seracılık yapıyor, pamuk, susam, zeytin, buğday ve arpa yetiştiriyorlarmış. Macar araştırmacı Beder Tibor, kitabında, 'Osmanlı döneminde göç eden akrabalarımız, Antalya Gebiz'de yaşıyor' diye yazdı. Macarlar akrabalık iddiasında, Gebiz halkı ise ikiye bölündü. Bir kısmı 'Hayır Yörüküz', bir kısmı 'Macar da olabiliriz' diyor. Macar araştırmacı Beder Tibor'un iddiası Gebiz'i Macarların ilgi odağı haline getirdi."

MEZAR TAŞLARINDA BENZERLİK

Tibor'un ortaya koyduğu hikayede Macaristan ve Gebiz'deki mezar taşlarındaki benzerlikler olduğundan da bahseden Kahraman, ilginç hikayenin ise şöyle olduğunu söyledi:

"Beder Tibor, 1990'da Osmanlı döneminde Macaristan'dan göç eden akrabalarını bulabilmek için 1800 kilometre yürüyüp Gebiz'e geldi. Beldenin eski adının 'Macar' olduğunu tespit eden Tibor, mezarlıkta da Macaristan'ın Berdel bölgesinin bayrağına benzeyen motifler, mimari öğelerle karşılaştı. İnsanların renkli gözlü olmasını da dikkate alan Tibor, akrabalarının Gebizliler olduğu kanaatine vardı. Tibor, kitabında Gebizlilerin 18'inci yüzyılda Berdel'den göç ettiğini, 450 Macarın Anadolu'ya yerleştiğine ilişkin efsaneler olduğunu belirtti. Tibor, 'Mezar taşlarının çoğunda güneş, hilal motifi var. Macarlar, mezar taşlarına kimliklerini belirtmek için bayraktaki motifleri işlemişler' dedi. O gün bugündür belde Macar akınına uğruyor."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

 
The Queen of Eurasia'nın kraliçesi, Moldovalı Aceterina
 
2'si kadın 3 kişi tatil yöresini internetsiz bıraktı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Berdus mustulu 14 Kasım 2018 Çarşamba 09:48

Bu hikaye harfiyen dogru . 30 yil önce 97 yaşinda vefat eden dedemin annesi ayşe ebem harfiyen bu hikayeyi böyle anlatti ve sanli yaylasinin neden yarisinin bizim yarisininda egirdirlilerin oldugunuda anlatti .macaristandan gebzeye gebzedende gebize göç ederken 3 oba egirdirde kalmisdir bu 3 oba şu an egirdirde soy ismi öz olanlarin atalaridir yani ali efe ve cocuklarinin ayalari

Yorumu oyla      3      3  
Serdal Tekeli 13 Kasım 2018 Salı 22:17

Babaannemin doğum yeri Gebiz Macar

Yorumu oyla      3      3  
Ayten Mecek 13 Kasım 2018 Salı 21:09

Ben Yunuslarlıyım. Bana anlatılanda Yunuslar köyünün kurucularından büyük büyük dedelerimin Ispartanın Yılanı köyünden gelip yerleştiğidir. Gelme sebeplerininde hayvanlarının öldüğü işlerinin rast gitmediği sebepleri diye anlattılar

Yorumu oyla      3      3  
Mustafa ÖZTÜRK 13 Kasım 2018 Salı 19:14

Bu konu uzun zamandır Gebiz de tartışma konusu olmuştur.Büyüklerimizin kimliklerinde doğum yeri Macar yazar .Ama bunun tartışılması ve konuşulması yeni Kimlikte Macar yazması macaristandan geldiğimiz anlamına gelmez düşüncelerde acaba mı sorusunu da sormaktan kendimizi alıkoyamıyoruz .Konu ile ilgili resmi bir kaynak yok Hepsi Bir rivayete dayanıyor bugün kalkıp Gebizlilere Macar soyundan geliyorsunuz dersen hiçbirinin kabul edeceğini zannetmiyorum.Ancak ben de bir yorum katayım Osmanlı''nın yükselme döneminde Viyana kapılarına kadar giden uç beylikleri duraklama ve çöküş döneminden sonra bir geri çekilme yaşanmıştır Gebze gelen geldi rivayetiyle geldiğini düşündüğümüz insanlar da zamanla Anadolu''ya oraya dağılmış fakat bu bizlerin Macar olduğu anlamına gelmez.Avrupaya kadar giden Türklerin geri gelenlerinden olduğunu tahmin edebiliriz.Macaristanın ilgisi ise gerçekte Macarlar da Türktür zamanla asimile olmuş bir millettir kendilerine pay çıkardıklarını ve bu yüzden ilgi ve alaka gösterdiklerini ,bu yüzden de meydana da birşey diktiklerini biliyorum onlarda kendilerince birşey yapmaya çalışıyorlar.

Yorumu oyla      3      3  
Sùleyman aktaş 12 Kasım 2018 Pazartesi 13:36

Nufus cùzdanlarımızda hala macar yazar gebiz ve çevresinde yaşayanların bir bòlùmùnùnùn yòrùk bir bòlùmùnùn gebzeden geldi?i bùyùklerì mizce sòylenmiştir

Yorumu oyla      3      3  
Murat Ç. 12 Kasım 2018 Pazartesi 13:01

Macır olarak lafı geçen bir kısım var lakin onlarda zamanında Osmanlı’nın oraya gönderdiği ve zamanında oraya yerleşen yörüklerdir.Zamanla Anadolu’ya dönüşler yaşanmış ve geri gelen kısım olmuştur.Hatta manavgat taraflarında yerli çingeneler bile vardır.Kısacası bölge yörük bölgesi olup çeşitli ırklarında harmanlandığı yörüğümsü bir yapı da bölgede ikamet etmektedir.Her ne durumda olursa olsun bölge insanları zamanla birbirinden kız alıp vermiş ve akrabalık kurmuşlardır.Kısaca evet Macaristan tarafından göçen ve oraya zamanında yerleşen göçmen tarzı yörüğümsüler mevcuttur.

Yorumu oyla      3      3  
ESKİ YÖRÜKTÜR ADIMIZ 12 Kasım 2018 Pazartesi 10:43

BABAMIN VE DEDEMİN KİMLİKLERİNDE ESKİ YÖRÜK YAZAR HALA. SONUÇ OLARAK AVRUPAYA GİDEN GOÇMENLERDE ASYADAN GOC ETMISTIR, VE TURK ASILLILARDIR. YANI BAKILDIGINDA MACARISTANA GELENLER NEREDEN GELMIS ? DIYE SORARSAK ONLARDA ASYA DA GELMIS TURK KOKENLERIDIR.

Yorumu oyla      3      3  
Okan 12 Kasım 2018 Pazartesi 02:27

Çok güzel bi araştırma. Teşekkür ederim bir okur olarak

Yorumu oyla      3      4  
Macaroğlu torunu 11 Kasım 2018 Pazar 21:33

1400 lerde Karaman’dan çıkarak Balkanlar’a giden Türkmenlerdir 1700 yıllarında Balkanlar’dan geri çekilen Türkmenler Anadolu’ya tekrar Toroslara dönerler. Birimde bir tanımız macarlardır

Yorumu oyla      3      3  
Cemil YILDIRIM 11 Kasım 2018 Pazar 18:56

Gebiz Etler Hapıllar''danım. Anamın baba kolunun MACAR asıllı oluğu söylenir. Anneme : " Anne ,Gebiz''in eski adı Macar olarak geçer ; aslımız Gebizli mi?"diye sorduğumda , annem: " Hayır oğlum hayır. babamın baba tarafı Macaristan''dan gelmiş." derdi. Annem 1910 doğumlu 2000 yılında vefat etti. 2002 Yılında geçen tapulama sonunda, annemin baba tarafından dedesinin nüfus kütüğünde MACAR OĞLU ............. diye geçtiğini kütük defterinde ( kırmız kalemle yazdığını gördüm.) Annemin sözleri doğru çıktı. Benim bir dalım Macar''dır..... .

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
The Queen of Eurasia'nın kraliçesi, Moldovalı Aceterina
ANTALYA'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenen The Queen of Eurasia Güzellik Yarışması'nın ...
Alanya şehidine ağlıyor
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde atış yapıldığı sırada yaşanan patlamada ...
Başkan Türel'in bu önerisi toplantıya damgasını vurdu
TÜRKİYE Dil ve Edebiyat Derneği tarafından gerçekleştirilen İstişare ve ...
 
Alanya'ya şehit ateşi düştü
Bombalı ve silahlı eylem planlıyorlarmış
İSTANBUL merkezli 3 ilde terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda ...
Başkan Türel Serikli muhtarları dinledi
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Serik'te muhtarlarla bir araya geldi.
 
Kaş'ta karma sergi
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bulunan Kaş Kültürevi'nde, her yıl geleneksel ...
Bisiklet sporcusu kalbine yenildi
ANTALYA'nın Finike ilçesinde lisanslı bisiklet sporcusu Hasan Uçar (41), ...
Serik'te çocuklara özel tiyatro
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 'Karlar Ülkesi Karanlığa Karşı' adlı tiyatro ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva