Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
4 Ekim 2015 Pazar - 08:59

Antalya Kanada'dan ödülle dönüyor

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin Kaleiçi projesiyle katıldığı 'Çiçek açan Şehirler' yarışmasının sonuçları Kanada'nın Kamloops Kenti'nde açıklandı.

Antalya Kanada dan ödülle dönüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya, Türkiye’den ilk kez bir kentin katıldığı, uluslararası  ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışmasında “Beş çiçekli Altın şehir” ödülünü kazandı. Turizmin başkenti Antalya, Kanada’dan iki, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore’den birer kent ile finale kaldı.  Antalya Valiliği’nin himayesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Kaleiçi, Hıdırlık Sokak projesi, şampiyon oldu. Törende konuşan Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye’den ilk kez bir şehrin bu yarışmaya katıldığına vurgu yapıp, “Valilik, belediye ve EXPO ile paydaşların yanışına Antalya Kaleiçi esnafı ve orada yaşayanlar bu projenin parçasıydı, herkesi tebrik ediyorum” dedi. “Bugün benim oğlumun doğum günü” diyen Başkan Menderes Türel de, “Bu ödül belediyelerin bir oskarı niteliğinde. Bu oskar aileme, Antalya’ya ve Türkiye’ye gidiyor” diye konuştu.
 
Kanada merkezli bir sivil toplum örgütü olan Çiçek Açan Şehirler (Communities in Bloom) kuruluşunun başlattığı, ulusal ve uluslararası kategoride düzenlediği yarışmada Türkiye, ilk kez ödül kazandı.  Kamloops Kenti’ndeki ödül törenine Antalya Valisi Muammer Türker, ‘Çiçek Açan Şehirler” projesini bizzat yürüten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projeye destek veren EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ile proejenin paydaşlarından Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu katıldı.

Sonuçlar açıklanmadan önce Çiçek Açan Şehirler Kaleiçi Projesi’nin sunumu yapıldı. Ayrıca Türkiye’nin ilk kez ev sahipliğini yapacağı botanik, A1 kategorisinde, gelecek yıl 23 Nisan’da kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya projesi de anlatıldı.




SALONDA SESSİZLİK

Çiçek Açan Şehirler Başkanı Bob Lewis, uluslararası kategorisinde ve nüfusu 2 milyonun üzerinde Kanada’dan iki, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore’den birer olmak üzere Antalya’nın finale kaldığını söyledi. Başkan Lewis, Çiçek Açan Şehirler yarışmasına katılımı teşvik etmek ve cesaretlendirmek istediğini vurgulayıp, “Özellikle 2017 yılında Kanada’nın 150. yılı. Ülkelerin her yerinde kutlamalar olacak” dedi. Lewis, uluslararası düzeyde ve en üst kategoride bir ödülün verildiğini belirtti. Finalist kentlerin tanıtım filmleri gösterilmeden Başkan Lewis, “Bu ödül Antalya’nın” dedi. Salonda bulunan Türk heyetinden alkış tufanı koparken, projeyi ve Antalya’yı diğer kent temsilcileri de alkışladı. Başkan Lewis de, Türk heyeti sahneye gelene kadar alkışladı. Ödülü Lewis’ten Antalya Valisi Türker ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel birlikte aldı.  Törende ilk sözü alan Antalya Valisi Muammer Türker, “Böyle bir ödüle sahip olmak çok önemli” derken turizmin başkentinin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Antalya Valisi Türker, “Bu proje ile birlikte geçmişten ilham alıyor ve geleceğimizi inşa ediyoruz. Türkiye’den ilk kez bir şehir bu yarışmaya katıldı, valilik, belediye ve EXPO ile paydaşların yanı sına Antalya Kaleiçi esnafı ve orada yaşayanlar bu projenin parçasıydı, herkesi tebrik ediyorum” dedi.

BUGÜN OĞLUMUN DOĞUMGÜNÜ

Vali Türker kürsüde sözü Başkan Menderes Türel’e verdi. Büyük bir mutluluk yaşayan Türel, “Bugün oğlumun doğum günü” sözleriyle davetlilerden büyük bir alkış aldı. “Buradayım ve doğum gününde yanında olamadım ama önemli değil. Çünkü aileme Antalya’ma ve ülkeme en güzel hediyeyi götürüyorum. Bu ödül belediyelerin oskarı niteliğinde. Hayırlı olsun” diyerek duygularını dile getirdi ve büyük alkış aldı.

Antalya Valisi Muammer Türker, Çiçek Açan Şehirler kapsamında 24 saatten uzun bir süreyi kapsayan yolculuktan sonra Antalya’dan Kanada’nın Kamloops Kenti’ne geldiklerini söyledi. Türker, ulusal ve uluslararası düzeyde çok büyük bir organizasyonun yapıldığını, şehirlerin sunduğu projelerin yarıştığını, uluslararası düzeyde en büyük ödülün Antalya’nın olduğunu söyledi.



Vali Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bütün kategorilerde birinci gelip bu ödülü aldık. Burada söylenmesi gereken şey, Antalya’nın sahip olduğu değerlerin yanı sıra buna katkı sunan herkesin emekleri var. Antalya halkının özellikte Kaleiçi’nde yaşayanların orada çalışan esnafın, bu işe gönül koyan herkesin emeği çok fazla. O yüzden bu sadece devlet kurumlarının bir projesi değil.  Yerel halkın işin içine katıldığı bir proje olarak algılanabilir. Türkiye’den ilk defa böyle bir projeye katılım sağlandı.  Antalya olarak bunun gururunu yaşadık bu da bizim için çok önemli”

Vali Türker, EXPO’ya ev sahibi olacak olan Antalya’nın EXPO ile ilgili bir projede kendini ön plana çıkarmasını ve Türkiye’ye bunu yaşatmasının ayrı bir önemi olduğunu da vurguladı.

5 ÇİÇEKLİ ALTIN VE YILDIZ ŞEHİR OLDUK

Tören sonrası duygularını anlatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel,  çok mutlu olduklarını önemli bir ödülü Antalya’ya kazandırdıklarının altını çizdi.  Ödülü belediyecilikte bir nevi oskara benzeten Başkan Türel, şöyle dedi;

“Ödülü Antalya’nın hakkıyla aldığını herkes teslim etti. Aynı zamanda sadece ödül değil 5 çiçekli yıldız şehir ve Altın madalya almak suretiyle en iyi ödüle layık görüldü. Bu ödülü Antalyalılar adına almış bulunuyorum. Bu ödülü hakederek aldığımız için başta Antalya Valimiz olmak üzere belediyemizdeki çalışma arkadaşlarımıza, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği’ne ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza da teşekkürü bir borç biliyorum. Antalyalı hemşehrilerimize hayırlı olsun uğurlu olsun”

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez de, uluslararası kategoride ödül almaktan mutlu olduklarını belirtirken, “Sevinçliyiz, Antalya Valiliğimiz, Antalya Büyükşehir Belediyesi, EXPO ve tüm takım arkadaşlarımız, uzun bir çabanın sonucu olarak bu güzel ve önemli ödülü aldığımız için şehrimiz ve ülkemiz adına oldukça gururluyum” diyerek duygularını dile getirdi.

Projenin önemli paydaşları arasında yer alan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bir yıldır ekiple birlikte önemli bir çalışmaya ortak olduklarını, amaçlarının sektörü daha çok tanıtıp daha çok çevre konuşmak olduğunun altını çizdi. “Bu sayede sektörümüzün Antalya’nın adını duyurduk. Kendimizi ev sahibi hissediyoruz” diyen Bağdatlıoğlu, “Valilik, belediye ve bütün sivil toplum örgütleri önemli ve dünya çapında bir ödül aldı. Bu ödül bütün Türkiye’nin. Bundan sonra çevre konuşulacak” dedi.

BAŞKAN LEWİS; “EN YÜKSEK KATEGORİDEKİ İLK ÖDÜL”

Çiçek Açan Şehirler Başkanı Bob Lewis, daha yeşil bir toplum yaratmayı hedeflediklerini vurgularken, ödül kazanan Antalya’nın hem çalışma hem de yaşanabilir bir kent olmasından dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti. Lewis, kent peyzajı, çevre düzenlemeleri ve halkın projeyi sahiplenmesinin etkileyici olduğunu belirterek, “Yani halk daha yeşil bir kent istiyor ve çaba gösteriyor. Çiçek Açan Şehirler yarışması uluslararası kategorisinde Antalya’nın ödüllendirilmesi memnuniyet verici. Bu verebileceğimiz en yüksek ödül, ve Antalya bu ödülü alan ilk uluslararası katılımcı oldu, Antalyalıları tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.



 
Lewis, Antalya’yı tatil planları arasına kesinlikle alacağını, 2016 yılının mayıs ya da haziran ayında gelmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.

ULUSLARARASI PRESTİJLİ BİR YARIŞMA

Çiçek Açan Şehirler geleneksel olarak ulusal ve uluslararası kategoride yapılıyor. Nüfus oranına göre kategorilendirilen yarışmaya bu yıl 30 ülkeden şehirler katıldı. Antalya’nın katıldığı en üst kategoride 5 kent finale yükseldi. Kanada merkezli 1995 yılında kurulan ve bir sivil toplum örgütü olan Çiçek Açan Şehirler (Communities in Bloom) kendini çevreyi korumaya adamış ve toplumsal katılımla çevresel güzelleşmeyi sağlamayı ve zorlu bir süreç gerektiren ulusal program oluşturmayı ilke eden bir sivil toplum kuruluşu özelliğini ile tanınıyor.

TÜREL, HAYATA GEÇİRDİ

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH), EXPO 2016 Antalya yönetimine “Yarışmaya katılın” önerisinde bulundu. EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim kurulu üyesi de olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, öneriyi hayata geçirdi ve hemen start verdi. Antalya Valiliği’nin himayesinde ve sivil toplum örgütlerinin de desteklediği ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışması için Kaleçi-Hıdırlık Sokak seçildi.  Bu yılın Temmuz ayında Antalya’ya gelen ve kentte iki gün kalan jüri üyeleri Alain Cappelle ile Richard Daıgneault,  Kaleiçi ve Hıdırlık Sokak’daki projesine hayran kalmışlardı. Çiçek Açan Şehirler jürisi başkan ile birlikte 25 kişiden oluşuyor.

İŞTE ÖDÜLÜN GEREKÇESİ

Ödül töreninin hemen ardından Çiçek Açan Şehirler tarafından hazırlanan özel gazete davetlilere dağıtıldı. Birinci sayfadan verilen haberde, Antalya’nın en  yüksek kategori olarak kabul edilen ‘Altın yıldızlı Beş Çiçek’ ödülüne neden layık görüldüğü ve gerekçesi haberde yer aldı.  Haberde şöyle denildi.

“Antalya, Türkiye’nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük 8’nci kentidir. Şehir çiçek üretimi sektöründe Türkiye’nin zirvesinde yer alan  Antalya, Çiçek açan Antalya projesi ve EXPO 2016 ile önemli bir adım atmıştır. Ne olma yönünde?  Gerçek evrensel yeşil bir başkent olduğunu gösterecektir. Antalya’yı güzelleştirme projesinin sonuçları hayranlık uyandıracak nitelikte. Sokaklar boyunca dikilmiş olan narenciye ağaçları, begonviller ve çeşitli türlerde sarılıcı bitkilerin, caddeler boyunca yer alan palmiyelerin uyandırdığı etki, çok büyüleyici. Antalya’nın sembolü olan portakalı şehrin her yerindeki ağaçlarda görmek mümkün.

JÜRİ ÜYELERİ RAPORUNDA NE YAZDI

Bu yılın temmuz ayında Antalya’ya gelen ve iki gün boyunca incelemerde bulunan jüri üyeleri Alain Cappelle ile Richard Daıgneault,  Kaleiçi ve Hıdırlık Sokak’taki projesine hayran kalmışlardı. Jüri üyelerinin raporuna yansıyan ve basın bülteninde de yer alan görüşleri şöyle;

Büyük bir tarihi mirasa sahip olan Antalya, kültürel değerleri ve bereketli topraklarında açan çiçekleri ile örnek gösterilmektedir. Bu proje kapsamında tarihi dokuların beraber yer aldığı Kaleiçi, renkli umutlar ve çiçeklerin barışçıl kokuları ile birlikte farklı kültürlerin buluşma noktası olacak. EXPO’nun 2016 yılında düzenlenecek olması bu projeyi daha anlamlı evrensel bir kimliğe büründürmektedir.
 

 

 
Pegasus cezayı yedi ortalık karıştı
 
Kayıp turistler 5 saat sonra bulundu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 4 Ekim 2015 Pazar 22:32

bu güzel organizasyında emegi geçen başta kültüer daire başkanı sayın MİTHAT YOLCU ya sonsuz teşekkürler

Yorumu oyla      4      3  
Antalyali 4 Ekim 2015 Pazar 12:38

Bravo. Sokagi gordum megigecen herkese binlerce tesekkurler

Yorumu oyla      5      3  
gurur duyoruz. 4 Ekim 2015 Pazar 10:43

antalya seninle gurur duyoruz. bu sehirde yaşamaktan. bir daha bu dunyaya gelirsek yine antalyada yaşamak isteriz. antalya hakettigi degeri buluyor. bu sevinci yasatanlara teşekürler .

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pegasus cezayı yedi ortalık karıştı
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) kokpit ve kabin ekiplerinin uçuş ...
Böylesine güzel buluşmalar
Nesrin Mater, Dışişleri eski Bakanı ve Ak Parti Antalya Milletvekili adayı ...
Dikkatinizi şuna çekmek istiyorum
Mehmet Nuri Ildız yazıyor
 
Antalya aşkı beyazperdede
ANTALYA 30 yıl aradan sonra ilk defa kent görüntülerinin kullanıldığı bir filme ev sahipliği yaptı.
Kent Konseyi'nden futbola destek
ANTALYA Kent Konseyi Gençlik ve Spor Çalışma Grubu, Türkiye Futbol Antrenörleri ...
'Öğretmenevi ranta kurban edilmesin'
EĞİTİM ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı ...
 
Belediyeden sendikaya soruşturma cevabı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Tüm Bel-Sen ...
Müvekkillerim duruşma sayesinde hücreden çıkıp güneşi gördü
ANTALYA'da 'Patlayıcı madde bulundurma' suçundan tutuklu bulundukları ...
Kadın futbolcular için de elleriyle hamur açıyor
ANTALYA'da 21 yıldır börekçilik yapan Demirspor Kulübü Başkanı Hasan Demir, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva