Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
8 Haziran 2015 Pazartesi - 14:47

Antalya'da HDP hariç kimse sevinemedi

ANTALYA'da 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan tablo, HDP hariç kimseyi sevindirmedi.

Antalya da HDP hariç kimse sevinemedi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sonuçlar 2011 seçimlerinden bu yana oylarını artıramayan bir Ak Parti'yi, 'siyasetsiz' bir CHP'den HDP'ye önlenemez bir kayışı, kendi halinde bir MHP'yi ortaya çıkardı. Seçimin tek kazananı, kurulduğu günden bu yana oylarını katlayarak büyüyen HDP oldu. 

Antalya, sahip olduğu özelliklerle iktidarı ve muhalefeti, tüm siyasi partilerin ilgi odağında yer alıyor. Ak Parti için Antalya, Akdeniz'den Marmara'ya sahil bandında CHP iktidarını kırabildiği yegane kent. CHP için Antalya ikinci bir İzmir olma ümidini hep içinde barındırıyor. Ayrıca eski genel başkan Deniz Baykal'ın memleketi olmasıyla kentin CHP için önemi bir kez daha artıyor. MHP içinse Antalya Türkiye oy ortalamasının üzerinde oy alabilmesiyle ayrıca önem kazanıyor. Antalya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan aldığı yoğun iç göç ve turizm ve tarım sektörünün yarattığı istihdamla sahip olduğu Kürt nüfus açısından da HDP için vazgeçilmez bir kent konumunda. 

AK PARTİ OYLARINI ARTIRAMIYOR

Ak Parti Antalya'da 2011'den bu yana girdiği her seçimi kazansa da artan seçmen sayısına karşılık oylarını artıramama krizini yaşıyor. Antalya'da son 4 yıl içinde seçmen sayısı 1 milyon 389 bin 289'den 1 milyon 568 bin 153'e yükseldi. Aradaki 180 bin 47'lik fark Antalya için bir partinin tek başına 2 milletvekili çıkarmasına yeterken, bu artıştan Ak Parti'nin payına düşen bir şey olmadı. 

YÜZDE 35'E DEMİR ATTI

2011 genel seçimlerinde 463 bin 153 oy ve yüzde 39.4'lük oy oranına ulaşan Ak Parti, parlamentoya 6 milletvekili göndermeyi başardı. 2014 yerel seçimlerinde o dönem milletvekili olan Menderes Türel'i belediye başkanlığına aday göstererek meclisteki sandalye sayısını bir eksilten Ak Parti, 471 bin 79 oya ulaştı. Yerel seçimlerde oyların yüzde 35.8'ini alan iktidar partisi Ağustos ayında Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 458 bin 542 oy aldı. Seçime katılım düşük olduğu için cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oy yüzde olarak 41.6 olarak ifadesini buldu. Ak Parti'nin 7 Haziran seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre 463 bin 303 oy ve ulaştığı yüzde 35'lik oy oranı Antalya'da çapa attığı yer oldu.

KENDİNE DÖNÜŞ SORUNU

Ak Parti'nin oylarının artmamasında 2011 seçimlerinde partili isimlerden oluşan bir milletvekili listesiyle yakaladığı başarı ve bu seçimin listeleri belirlenirken 'paralel yapı' endişesinin yarattığı kendine dönüş etkili oldu. Parti, 14 kişilik listesinde hiçbir sürpriz isme yer vermedi. Hatta 5'inci sıradan meclise gidecek Sena Nur Çelik'i İstanbul'dan Antalya'ya getiren Ak Parti, sonuçlar açasından sadece kendi oyunu almayı başardı. Bu başarıda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün de payı büyük oldu. 

'ÖNSEÇİM İLAÇ OLMADI'

Haziran seçimlerinde milletvekili listesini parti üyelerinin katılımıyla yaptığı önseçimle belirleyen CHP'de önseçimin başarıyı beraberinde getireceğine yönelik beklenti, sandıklar açılınca çöküş yaşadı. Önseçimin özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a kayan CHP oylarının geri döndürmesi beklenirken kayma Antalya'da devam etti. 

SİYASETSİZLİK

2011 seçimlerinde 391 bin 410 oy ve yüzde 33.2'lik oy oranıyla meclise 5 milletvekili gönderen CHP, 2014 yerel seçimlerinde 464 bin 63 oya ulaştı. Ak Parti ile iki seçim arasındaki oy farkını yüzde 6'dan yüzde 1'in de altına düşüren CHP, 7 Haziran'ın kesin olmayan sonuçlarına göre 430 bin 620 oyla yüzde 33.7'lik oran elde edebildi. Antalya'da CHP'nin 'siyasetsizliği', iktidar partisiyle arasındaki farkın yeniden açılmasına neden oldu. Sahada partisinin bir adayı gibi çalışan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in siyasi salvoları karşısında CHP etkisiz kaldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Lütfi Elvan'ın peşi sıra açıkladığı projeler karşısında CHP İl Başkanı Semih Esen partisinin seçim programını Antalya özeline uyarladıklarını açıkladı, ancak o uyarlama gün yüzüne çıkmadı. Milletvekili adaylarının hem Türel'e hem de Elvan'a yönelik cılız açıklamaları kentte gündem oluşturamadı. 

HERKES SAHAYA SÜRÜLDÜ

CHP'de 'Halkın doktoru' sloganıyla listenin ilk sırasında yer alan Niyazi Nefi Kara'dan özellikle HDP kayacak oyları durdurması bekleniyordu, ama liste başı olmanın sorumluluğunu taşıyamadı. 2011 seçimlerinde listenin sorumluluğunu üstlenerek Antalya'yı karış karış gezen Deniz Baykal, bu seçimde vites küçülttü. Seçim çalışmasını 'seçmene yakın markaj' olarak kurgulayan CHP'de Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Mustafa Akaydın gibi partinin iyi hatipleri çarşı pazarda enerjisini tüketince CHP için 2'ncilik kaçınılmaz oldu. Kendi içinden bir lokomotif çıkaramayan CHP'de iş dünyasından siyasete atılan Çetin Osman Budak çalışmasıyla gelecek için ümit verirken, meclise giremeyen isimler Figen Çalıkuşu ve Rafet Zeybek Antalya'da CHP siyasetinin vazgeçmek konusunda tereddüt yaşanacak isimleri arasına girdi.

BELEDİYE BAŞKANLARI YOKTU

CHP'de bununla birlikte hiçbir belediye başkanı seçim sürecinde Ak Partili belediye başkanları kadar sürece dahil olmadı. Ümit Uysal, birkaç ilçe gezisi ve milletvekili adaylarının katıldığı açılışlarla seçim dönemini geçirdi. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek önce fıtık ameliyatı olması, ardından bacak kasındaki yırtılma nedeniyle sahaya çıkmadı. 

MHP OLAĞAN AKIŞINDA

Antalya'da Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 puan üzerinde oy alma başarısını gösteren MHP'de bu seçimde de tablo bozulmadı. Türkiye genelinde yüzde 16 oy alan MHP, Antalya'da seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre yüzde 21 oranında oy alarak 3 adayını Ankara'ya yolladı. Antalya'dan 4 milletvekili partinin başarı hanesine yazılabilecek bir sayı olacaktı, ama hem 2011 seçimlerinden hem de bu seçimlerde aday listeleri, sıralamaları MHP'yi olası başarıdan uzaklaştırdı. 

HDP KATLAYARAK BÜYÜDÜ

Antalya'da seçimin tartışmasız galibi HDP oldu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç'u 93 bin 277 oyla meclise gönderen parti, oylarını katlayarak artırmaya devam etti. 2014 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 28 bin 310 oy alan, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığında bu oranı 58 bin 339'a çıkaran HDP için bu oy oranı için 'üst limit' değerlendirmesi yapıldı, fakat artış hız kesmedi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan yoğun göç alan kentte Kürt seçmen arasında 'bizim partimiz' anlayışı otururken, CHP seçmenin de HDP'ye ilgisi artarak devam etti. CHP'li seçmen ilgisine ilişkin 'emanet oy' değerlendirmeleri yapılırken HDP Antalya Milletvekili Oluç, “Kimsenin yüzünü kara çıkarmayacağız" değerlendirmesi yaptı. 

'PUSULA YÜZÜNDEN BİNLERCE OY KAYBETTİK'

Antalya'da büyük hayal kırıklığı yaşan isimlerden biri de seçime bağımsız aday olarak giren kentin eski belediye başkanı Hasan Subaşı oldu. Subaşı ancak 3 bin 275 oy alabildi. Seçim sonuçlarına ilişkin değerlenmelerini facebook üzerinden yapan Subaşı, önce kendisi için çaba gösteren ve ortaya koyduğu çabayı saygıyla karşılayan Antalyalılara teşekkür etti, ardından seçimin kazananları olarak HDP ve MHP'yi işaret etti. Ak Parti karşıtlarının radikal ve sert muhalefete yöneldiğini belirten Subaşı, “Ben ve arkadaşlarım görevimizi yaptık. Siyasetin sorunlu olduğunu, ciddi bir özeleştiri dönemi yaşanacağını, yaşanması gerektiğini söyledik. Merkez sağ ve demokrat bir parti ihtiyacını anlatmaya çalıştık. Antalyalıların şahsımıza duyduğu güven sandığa yansımadı" diye konuştu. Bununla birlikte bağımsız adayların oy pusulasında farklı gösterimini 'ibretlik' olarak değerlendiren Subaşı, “Adil ve eşit uygulamayı hiç beceremeyeceğiz. Bu yüzden binlerce oy kaybına yazık" dedi.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 

 
Antalya'da ilçe ilçe oyların dağılımı
 
Antalya'da 62 kişiye 'seçim' cezası
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 13 Haziran 2015 Cumartesi 18:37

Sizlerin Antalyalı olduğunu düşünmüyorum. Antalyaya yapılan hizmetleri bile Unutmussunuz. Sadece Budak değil diğer tüm milletvekili adayları Deniz Baykal hariç devlet imkanları olmaksızın elinden gelenin fazlasını yaptılar. Sizin renginiz belli oldu fazla söze ne hacet:))

Yorumu oyla      5      3  
Dmitri shevchenko 12 Haziran 2015 Cuma 22:15

Ahmetcim,canlılar,sadece düşünürken dahi kalori yakarlar.bu tombalaklar sarkık ,deşik ,gebeş ve antropozlu amcalar, dedeler hareket etmediler ve sen de aynı familyadansın belli ki her önüne atılana he deme biraz oku araştır, öğrenirsin, korkma..çıkmadık candan ümit kesilmezmiş. Bir daha bu derslere iyi çalış karşıma öyle gel. Hem tembel hem de arsız insana eğitim vermeye harcayacak kadar boş vaktim yok canım.

Yorumu oyla      3      6  
Gözlemci 12 Haziran 2015 Cuma 16:22

Ahmet bey, osman bey seçim bildirgesini bile tv'de kağıttan okudu:)) hatta spiker bile dumur oldu. Hangi akıldan zekadan bahsediyoruz:).ayrıca sayın budak'ın antalya için yaptığı 1 adet sadece 1 adet hizmeti var mı? Merak ediyoruz.bir de bize mühim yerlerini yere vurdurarak oynadığı oyunun hangi yöreye ait oldugunu da:) daha önce mühim ve hassas terleri yere vurdursrak oynayan birini görmedikte. Acaba mecliste de yapar mı bu oyunu:))

Yorumu oyla      3      6  
Ahmet 12 Haziran 2015 Cuma 11:42

Dmitri Shevchenko sen TBMM ye Vücudunu geliştirmiş tığ gibi delikanlımı arıyosun yoksa akıllı zeki dürüst halkına ve inanışlarına bağlı birisinin mi mecliste vekillik yapmasını istiyorsun önce buna karar ver bence :) Yaptığın yorum akıllara zarar sesli gülüyorum sana valla kardeş alınma :))))

Yorumu oyla      8      4  
Ahmet 10 Haziran 2015 Çarşamba 23:03

Siz herhalde o aralar Türkiyede yoktunuz. Çetin bey'in facebook sayfasına girin nerelere gitmiş nerelerde Chp nin tanıtımını yapmış dahada bilgilenmiş olursunuz ben gördüğümü yazıyorum insanları karalamakda üstünüze yok. Ben bu olumsuz yorumları yazan kişilerin Akepe yandaşlarını olduğunu düşünüyorum. Yorum yaparken önce bir araştırma yapın o işi hakkında bence...

Yorumu oyla      9      4  
dmitri shevchenko 10 Haziran 2015 Çarşamba 21:13

Ahmet kardes 'cicegi burnunda 'dedigin adam dedem yasinda ... calisan adam bunlar gibi gobegi simitli enine mi olur? Calismis olsalar yurumekten uykusuzluktan dal gibi kalirlardi. Dikkatli bak budak a akaydin a ...hadi onlar antropoz yaşıni bile coktan gecti tamam da devrim kok de niyazi nefi de ...hepsi pelikan gıdılı, gobekler kamyon iç lastigi ebatinda heryerleri sarkmis portlemis...calisan vucut sırım gibi olur. Kör degiliz goruyoruz .

Yorumu oyla      4      7  
Gözlemci 9 Haziran 2015 Salı 22:41

Osman beyi çalışırken görmedim 1 kez tv'de seçim bildirgesini kağıttan okurken gördüm.bir de yine tv'de bir roman havasıydı sanırım , basenlerini yere vurdurmak suretiyle daha önce hiç görmediğim oyunu oynarken gördüm.Daha da göreceğimi hiç sanmıyorum...

Yorumu oyla      4      9  
Çetin osman budak mı?:))) 9 Haziran 2015 Salı 22:12

Güldürmeyin allahaskına bütün kampanya boyunca ya ankara ya istanbuldaydı gerkes biliyor bunu:))

Yorumu oyla      4      8  
Ahmet 9 Haziran 2015 Salı 17:03

Chp en çok koşturan kişi bence çiçeği burnanda politikacı Çetin Osman Budak. Kendisi kendi imkanlarıyla heryerde bulunmaya ve insanlarla dialog içinde olmaya çalıştı. Bence CHP Çetin osman Budakla birlikte çok yol katedecek zamanla herkes bunu görücek diye düşünüyorum. Tebrikler BUDAK.

Yorumu oyla      12      5  
Erol Duygulu 9 Haziran 2015 Salı 16:51

CHP NEDEN HEZİMETLERİ YAŞIYOR?.... Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımın, Hafızalarını 2011 genel seçimlerine götürmelerini rica edeceğim.. 2011 genel seçiminde CHP Antalya siyaseti ne konumdaydı?.. Büyükşehir kimin elindeydi?. 2011 CHP seçim bildirgesinde,2015 te olduğu gibi halka dönük heyecan veren argümanlar varmıydı?. Düşünelim!.. 2011 Genel seçimi ile evvelki gün yapılan Genel seçimini karşılaştırdığımızda, CHP seçim bildirgesi ile,ülkenin AKP politikalarınca yangına döndürüldüğü bir ortamın, 2015 genel seçiminde,CHP'ye avantaj sağlayacak argümanların olduğunu, konjektörün CHP lehine olduğunu görürüz.. 2011 yılında o zamanın büyükşehir başkanı ne demişti?. ---CHP adayları zayıf.Bu adaylarla,CHP Antalyada az milletvekili çıkarır demişti.. O zamanın Muratpaşa ilçe başkanı ne demişti.. ---Çok çalışacağız 3,5'tan 4 milletvekili çıkaracağız. Diyerek partiye bakışlarını ortaya koymuşlardı.. Peki,ne oldu?.. 2011 seçiminde,Antalya'da, CHP siyasetine yön verenlerin daha az milletvekili çıkarma gayretlerine rağmen CHP 6 milletvekiline yakınken, 5 milletvekili çıkarmıştı.. 2015 genel seçimlerinde,bütün argümanlar CHP lehine iken neden? 4,5' tan 5 milletvekili çıkarabildik?.. Üstelik o zamanın Büyükşehir belediye başkanı'2011'de adaylar çok zayıf derken, kendisi 2015'te aday olarak CHP ye ne kadar güç katabilmiştir?.. Sonuç olarak, Milletin vekili YILDIRAY SAPAN'ın 29 Mart ön seçiminde 33. çıkmasına rağmen,30 Mart'ta olağanüstü bir gayretle, partisinin iktidarı için her ilçeye ortalama 3 kez giderek terinin son damlasına kadar halka CHP politikalarını anlatmış olmasının ve halkı ikna etmiş olmasının katkısı ortaya çıkıyor.. Milletin vekili YILDIRAY SAPAN'ın, CHP'nin zayıf olduğu bölgelerde, özellikle Aksu'da,Gündoğmuşta,Aksekide,İbradıda,Korkutelinde,Elmalıda,Demrede,Kumlucada,Finikede,Kaş'da köy ve kasaba demeden her haneye,kahvehaneye,fabrikalara,Tarlalara,esnafa yaptığı saha çalışmaları ve İlçe başkanlarının farkı görüp tekrar-tekrar Sapan'ın kendi bölgelerinde çalışmasını istemeleri bunun kanıtıdır.. Demekki, Milletin vekili YILDIRAY SAPAN gibi 3 kişi daha aynı performansı gösterebilselerdi, CHP'nin 7 milletvekili çıkarması işten bile değildi.. CHP örgütleri kendilerini,geçirdiğimiz seçim sürecini sağlıklı bir şekilde sorgulamalıdır.. Hemde geç kalınmadan sorgulamalıdır..

Yorumu oyla      4      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görme engelli Recep engel tanımıyor
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde, 5 kardeşten en küçüğü görme engelli 26 ...
Kendall Jenner'dan 'Antalya' mesajı
ANTALYA'da yarın düzenlenecek 'Dosso Dossi Fashion Show' açılış defilesinde ...
Sedir katliamına bilirkişi müjdesi
ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde sedir ve kızılçam ormanlarıyla kaplı Kızılcık ...
 
Finike'de kaçak göçmen operasyonu
ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde Suriyeli 166 göçmen yakalandı. Göçmenlerin ...
Vefat eden babasının yerine muhtar seçildi
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde 30 Mart seçimlerinde muhtar seçilen ve ...
Antalya'da HDP'liler sevinç için sokağa çıktı
ANTALYA'da seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre 14 milletvekilliğinden ...
 
Plakası silik araçtan boş çuval çıktı
ANTALYA'da adliye kapısı önüne park edilen hafif ticari aracın arkasındaki ...
Oyunu kullanamadan öldü
ANTALYA'da ailesinin oy kullanması için uyandırmaya çalıştığı 24 yaşındaki ...
Antalya'nın galibi HDP
Antalya’da seçimin tek galibi HDP oldu… AKP ise bir milletvekilini kaybederek ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva