Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
17 Ekim 2023 Salı - 13:20

Antalya'da 'altın susam' için kalite ve verimlilik çalışması

ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde yetiştirilen ve tarihte Osmanlı İmparatorluğu Sarayı'nda kullanıldığı bilinen ‘altın susam’ın kalite ve verimliliğinin artırılması için çalışma başlatıldı.

Antalya da  altın susam  için kalite ve verimlilik çalışması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Manavgat ilçesinde coğrafi işaret alan tek ürün olan ‘altın susam’da kalitenin ve verimliliğin artırılması amacıyla AÜ doktora öğrencisi Şule Han tarafından çalışma yapılıyor. Bu sene yaklaşık 45 bin dekar alanda ikinci ürün olarak ekimi gerçekleştirilen altın susam, kendine has aroması ve tadıyla Osmanlı Devleti'nde sarayda kullanılan bir ürün olarak biliniyor. Son yıllarda girdi fiyatlarındaki artış ve iklim değişikliği sebebiyle altın susamın hem ekim yapılan alanları hem de rekoltesi azaldı. Çalışmayla altın susamın tadı ve aroması bozulmadan kalitesi ve verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

TARLA GÜNÜ YAPILDI

AÜ doktora öğrencisi Şule Han tarafından 2 yıldır sürdürülen çalışmanın son aşamasında Manavgat'ın Bereket Mahallesi'nde ‘Tarla Günü’ düzenlendi. Tarla Günü'ne İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muratpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Manavgat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yetkililer ile uygulama yapılan mahalledeki çiftçiler katıldı. 

'MANAVGATLININ DUYGUSAL OLARAK EKTİĞİ BİR ÜRÜN'

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, altın susamın Manavgat'ın coğrafi işaret alan tek ürünü olduğunu belirterek, "Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan ve Akdeniz Üniversitesi'nde doktora yapan Şule Han, bu ürünün kalitesinin ve veriminin artırılması için yaptığı çalışmalarla ilgili Tarla Günü düzenledi. Susam, Manavgatlının duygusal olarak ektiği bir ürün. Sadece duygusal sebeplerle ekmek yeterli olmuyor aynı zamanda gelir de elde edilmeli. Susamda dekara 30 kilogram verim alınırsa ekmenin bir anlamı yok ama bunu 100- 150 kilogramlara çıkartabilirsek herkes bunu daha bir içten yapacak" ifadelerini kullandı.

'ÇİNKO VE VERİM PARAMETLERİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞTIK'

Ziraat mühendisi Şule Han da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yağ kalitesi açısından dünya çapında önemli bir bitki türü. Biz burada uyguladığımız gübrelerle susam bitkisinin içindeki verimi ve yağ oranını ve üstten uyguladığımız çinko ile de çinko biyofortikasyonunu artırmaya çalıştık. Çinko önemli bir besin elementi. Özellikle çocuklarda ve kadınlarda sağlık açısından önemli bir yere sahip. Biz de yetiştireceğimiz üründe çinko ve verim parametrelerini artırmaya çalıştık. 2 yıllık bir çalışma süreciydi. Buğday arkası ve bakla arkası denemelerimizi yaptık. Rotasyona koymamızın sebebi, bakladan sonra nasıl bir değer elde ediyor, buğdaydan sonra nasıl bir değer elde ediyor. Onu kıyaslamaya çalıştık. Önümüzdeki yıl haziran ayında çalışmamız yayımlanacak" diye konuştu.

'SUSAMA HİÇBİR DESTEK VERİLMİYOR'

Susam yetiştiren çiftçi Mehmet Deniz (62), buğdayın ardından ikinci ürün olarak susam ektiğini belirterek, "Birinci ürün olarak ekilmesi mümkün değil, maliyetleri çok yüksek. Susama taban fiyat verilmeli. Susama hiçbir destek verilmiyor. Çiftçiler bunu kendi gücüyle yapıyor. Hükümetin pamuk, mısır gibi mutlaka taban fiyat vermesi gerekir. Dönüme verilen 50 lira ve 100 lirayla bu iş dönmez" dedi. 

'PADİŞAHLARA BU BÖLGENİN SUSAMI GİDERMİŞ'

Altın susamın Manavgat'a ait bir ürün olduğunu kaydeden Mehmet Deniz, "Bu susam atadan gelme bir ürünümüz. Bu susamın tarihçesini de biliyoruz. Tarihte padişahlara bu bölgenin susamı gidermiş. Biz de atalarımızdan gördük bunu sürdürüyoruz ama bizden sonraki neslin 'atalarımız ekmiş biz de ekelim' diyecek durumları yok" diye konuştu.

ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE YETISTIRILEN VE TARIHTE OSMANLI IMPARATORLUGU SARAYI'NDA KULLANILDIGI BILINEN ALTIN SUSAMIN KALITE VE VERIMLILIGININ ARTTIRILMASI ICIN CALISMA BASLATILDI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE YETISTIRILEN VE TARIHTE OSMANLI IMPARATORLUGU SARAYI'NDA KULLANILDIGI BILINEN ALTIN SUSAMIN KALITE VE VERIMLILIGININ ARTTIRILMASI ICIN CALISMA BASLATILDI. (SULE HAN) (FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE YETISTIRILEN VE TARIHTE OSMANLI IMPARATORLUGU SARAYI'NDA KULLANILDIGI BILINEN ALTIN SUSAMIN KALITE VE VERIMLILIGININ ARTTIRILMASI ICIN CALISMA BASLATILDI. (SULE HAN - HAKAN ARANMAZ) (FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE YETISTIRILEN VE TARIHTE OSMANLI IMPARATORLUGU SARAYI'NDA KULLANILDIGI BILINEN ALTIN SUSAMIN KALITE VE VERIMLILIGININ ARTTIRILMASI ICIN CALISMA BASLATILDI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

ANTALYA'NIN MANAVGAT ILCESINDE YETISTIRILEN VE TARIHTE OSMANLI IMPARATORLUGU SARAYI'NDA KULLANILDIGI BILINEN ALTIN SUSAMIN KALITE VE VERIMLILIGININ ARTTIRILMASI ICIN CALISMA BASLATILDI.(FOTO:MITHAT ABAKAN/MANAVGAT-DHA)

Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), (DHA)

 
69 kaçak göçmen kurtarıldı
 
İYİ Parti'den 'Sinan Aygün' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaleiçi'nde karekod plakalı konaklar, yapının belgeselini gösterecek
ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi, Kaleiçi'nin gündelik yaşamın tarihini ...
Deniz skuteri ile Kaş'tan Meis'e geçmeye çalışırken yakalandı
ANTALYA'nın Kaş ilçesi açıklarında, elektrikli deniz skuteri ile Yunanistan'ın ...
Başkan Uysal, ‘Şehrimize sahip çıkacağız’
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya’da partisinin yeni seçilen ...
 
Kepez BİLİMFEST'e hazır
Her yaşa hitap eden yüzlerce bilimsel atölyeler, bilim gösterileri ve ...
Antalyasporlu Naldo'nun oğlu Davi'nin cenazesi, İspanya'ya götürülüyor
ANTALYA'da 2 otomobil ile motosikletin karıştığı kazada ağır yaralanıp, ...
Antalya'da kazada yaralanan eşinin arkasından gözyaşı döktü
ANTALYA'da eşi Nurten Ersöz'ü (47) hastaneye götüren Osman Ersöz'ün (52) ...
 
Antalya'da avukat, 'sanık' olarak yargılanacak
ANTALYA'da kiraladığı apartmanı ruhsatsız apart olarak işlettiği gerekçesiyle ...
Konyaaltı'nda matını alan spora geldi
Konyaaltı Belediyesi tarafından ‘Matını da Al Gel’ etkinliği Gürsu Mahallesi'nde ...
ASAT, Antalya'yı yağmura hazırlıyor
Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü, Antalya’yı yağmurlara ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva