Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
27 Temmuz 2023 Perşembe - 09:33

Antalya'da onlar sustu, ikisi konuştu

Dursun Gündoğdu yazdı

Antalya da onlar sustu, ikisi konuştu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Turizm sektöründe, AKTOB, POYD, TUROFED, TUREB, TÜRSAB, TÜROB gibi onlarca dernek ve birlik var…

Bu isimlerini kısaltıp verdiğim sektör temsilcisi kurumların her birinin de kelli felli başkanları var.

Antalya’nın valisi, “Turizmde rekorlar kırıyoruz”, Kültür ve Turizm Bakanı da, “Ahan da şu kadar turist geldi, şu kadar gelir elde ediyoruz” diye hemen hemen hergün kendilerini medyanın önüne atıyorlar.

Yukarıda adını saydığım dernek ve birliklerin başkanları da onlara koro halinde eşlik edip, turizmi patlatıp, çatlatıyorlar.

Amaaa, durum gerçekten böyle midir?..

Değildir.

Nereden anlıyoruz bunu?..

Sektörün biri eski, diğeri yeni iki cengaverinden…

Asıl konuşması gerekenler, iktidarın hışmından korkup kafalarını tesislerinin önündeki altın sarısı kuma gömerken, o iki kişi yaklaşan tehlikeye bodoslama dalma cesaretini gösterdiler.

‘Kral çıplak arkadaş’ dediler.

Kim bunlar?..

Biri Tolga Cömertoğlu, diğeri Ali Yılmaz

Cömertoğlu, aileden turizmci ve Delphin Hotels’in patronu…

Diğeri, hem petrol sektöründe, hem de turizme otel yatırımcısı olarak hizmet veren Mevlana Petrol Grubu’nun sahibi ATSO Meclis Üyesi Ali Yılmaz…

Tolga Cömertoğlu geçen gün tweet üzerine tweet attı.

Özetle dedi ki:

“Antalya’da yerleşik yabancılar aldıkları evleri, yabancı turistlere kiralamaya başladı. Otellerimizde konaklamış olan eski misafirlerimizin bazıları, bu evleri kiralayıp, geçmişten kalan kol bantlarıyla otellere giriyor ve tüm günlerini otelde geçirip, akşamları evlerine dönüyorlar.”

Ali Yılmaz çıtayı daha da yükseğe taşıdı, işi güvenlik sorununa kadar getirdi.

Yılmaz, Antalya’da bu sezon ağırlıklı olarak Rus’ların kendilerine ait veya kiraladıkları evleri, eşyalı olarak kendi vatandaşlarına günü birlik ya da haftalık kiraya vermelerinin ATSO üyesi turizmciler de rahatsızlık yarattığını söyledi.

Hani Antalya’da ev kiraları falan arttı, memur şehre gelmiyor, olan da başka şehre tayinini istiyor diyoruz ya, işte mevzu asıl buraya dayanıyor.

Kulağıma gelen bilgiye göre, Antalya’da 30 bin ev Ruslar tarafından alınmış veya yüksek meblağlar karşılığı kiralanmış.

Ne yapıyorlar Ruslar bu evleri?..

Otel odası gibi allıyorlar, pulluyorlar, dayalı döşeli günübirlik veya haftalık kendi vatandaşlarına kiralıyorlar.

Valisi, bakanı, havalimanı rakamlarına bakıp turist çetelesi tutuyorlar ya, o listedeki turistlerin bir bölümü otel yerine işte bu evlere gidiyorlar.

Turizmde rekor kırıyoruz ama Temmuz’da bazı otellerin doluluk oranının yüzde 50’lerde, yüzde 60’larda kalmasının nedeni işte bu…

Kaydı, kuydu var mı bu yeni düzenin...

Yok…

Evlerde konaklayanın polise kimlik bildirimi yapılıyor mu?..

Sanmıyorum.

Bakın ne diyor Ali Yılmaz;

“Son zamanlarda çevremizde yaşanan günü birlik ev kiralamalarındaki kayıt dışı vergi ve kimlik bildirimlerine uygun olmayan durumlar,  konaklama sektörünü olumsuz etkilemektedir. Ayrıca  bu sorunun toplumsal problem de yaratmaktadır.

Kayıt dışı ev kiralamaları, turizm sektörü temsilcilerini hem ekonomik hem de yasal açıdan zor durumda bırakmaktadır. Vergi kaybı ve kimlik bildirimi eksikliği, yasalara uygun şekilde faaliyet gösteren otellerin adil rekabet koşullarında iş yapma olanaklarını engellemekte ve ekonomik adaleti sarsmaktadır.

Şehrimizin bu sorununun Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak önderlik edip çözümü için şu önemli adımların atılması gerekmektedir.

-Konaklama sağlayan tüm mekanlar, kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla daha etkin yasal düzenlemeler ile denetim altına alınmalıdır. Halihazırda var olan düzenlemeler özellikle yerel belediyeler tarafından uygulanmamaktadır.

-Kısa dönem kiralama yapanlar mutlaka belediyelerden ruhsat almalıdırlar. Maalesef belediye denetim yapmadığı için bu görev de her sahipsiz işi yapmak mecburiyetinde kalan polise düşmektedir. Şu anda var olan düzenlemeler bile uygulansa  belli ölçüde düzen sağlanabilir.  Esasen var olan düzenlemelere ilave önlemler almak gerekmektedir.

-Kemer-Belek-Side-Lara ve Konyaaltı’ndaki evlere günübirlik kiralama ruhsatı verilmemelidir. Ve ruhsatsız kiralayanlar sıkı bir şekilde denetlenmelidir. 

-Ayrıca yine vergi ve kimlik bildirimi eksikliği gibi sorunların önüne geçmek adına denetim mekanizmaları güçlendirilmeli ve sıkı takipler yapılmalıdır. Eğer bir işletme yasalara uygun şekilde faaliyet göstermiyorsa, caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.

-Belediyelerin, otel işletmecileri ve diğer turizm temsilcileriyle yeterli düzeyde işbirliği yapmaması, bu sorunun çözümünü güçleştirmektedir. Bu konu ile ilgili daha şeffaf bir iletişim kanalı oluşturulmalıdır.

Biz otel işletmecileri olarak, yasalara uygun faaliyet göstermenin yanı sıra, toplumsal sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Kayıt dışı ev kiralamalarının önüne geçmek ve daha adil bir turizm sektörü yaratmak için işbirliği ve destek çağrısında bulunuyoruz. Hep birlikte, turizm sektörümüzü güçlendirerek, bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunabilir ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edebiliriz.

Ticaret odası olarak sektörümüzün sürdürülebilirliği ve düzenli bir rekabet ortamının sağlanması için harekete geçmeliyiz.”

Yani özetle diyor ki Ali Yılmaz, bu Ruslar’ın masum bir şekilde başlayıp minik minik elde ettikleri gelirler, daha sonra profesyonel hale geldi ve turizm sektörünü vurmaya başladı.

Devlete konaklama vergisi veriyorlar mı?..

Hayır…

Turizm geliştirme ajansı vergisi ve daha sayamadığım direkt ve dolaylı 46 çeşit vergiden ve denetime tabiler mi?

Hayır…

SGK ile bağlantıları var mı?

Hayır…

Ve tabi en önemlisi, bu evlerde kimler kalıyor?..

Tehlike büyük…

Kim görmüş bu tehlikeyi…

Antalya’dan iki kişi…

Biri tweet atıp çözüm arıyor, diğeri ATSO Meclisi’nde başkan Ali Bahar’ın da olduğu bir ortamda, konuyu gündeme getiriyor, bunları söylüyor, yeni düzenleme istiyor.

Şimdi yapılması gereken ATSO dahil, yukarıda adlarını saydığım sonu ‘B’ ve ‘D’ ile biten birlik ve dernek yöneticilerinin turizm patladı, çatladı masallarına kanmayıp gerçeğin peşinden gitmeleridir.

Sadece turizmi değil, Antalya’daki kiracıları da bu kartopu gibi büyüyen fahiş kira artışlarından kurtarmanın yolu, bu gidişata bir an önce ‘Dur’ denilmesidir.

İlk adımı iki cengaver attı, gerisi devletin ve sektör temsilcilerinin gayretiyle olacaktır.

Rusları otellere döndürürsek, evler bize kalacak.

Dolayısıyla bundan kazançlı çıkacaklarda turizm sektörü ve binlerce ev boşalacağı için fahiş kira ödemekten kurtulacak olan kiracılar olacaktır.

 

 

 

 
Sanal alışverişte ayıplı ürün kararı
 
Antalya Kemer 4 gündür yanıyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TANJU 27 Temmuz 2023 Perşembe 12:30

AİRBNB SİSTESİNDE BİNLERCE EV KİRALANIYOR GECELİK KAYITDIŞI ÜSTE RESİMDEKİ KOLTUK EGO SEVDALISI AKTOP VE DİĞER DERNEK BAŞKANLARI SİZ NE İÇİN ORDA OTURUYORSUNUZ ACABA ALKIŞ SEVDALILARI BU İŞE NE ZAMAN EL ATICAKSINIZ YAZIK DEĞİLMİ BU ŞEHRE TURİZMCİYE BİR TAKIM DOLANDIRICILAR EV KİRALICAK YÖNTEMİ BULMUŞ HİC VERGİ VERMEDEN BÖYLE BİRŞEY OLAMAZ.

Yorumu oyla      0      0  
Alper Erden Engiz 27 Temmuz 2023 Perşembe 09:52

Komşumuz iki yıldır evini airbnb haftalık kiralıyor. Airbnb Antalya haritasında yeri, ismi, fotoları olmadan günlük haftalık kiraya veremezsiniz değil mi? Kendisi yönetici ve kapıcıya misafirlerim diyor. Zaten yorumlardan anlaşılan 1.5-2 yıldır haftalık kiraya vermiş. Biz komşulara ve yönetime yalan söylendiği, apartman güvenliğini hiçe saydığı, aidatları geç ödediği ancak günlük 2000-3000 TL ortalama ile kiralama yapan bu arkadaşı yönetici olarak cimere yazdım ve bu ve bunun gibi kayıtdışıların incelenmesini talep ettim. Airbnb; Booking gibi kontrol altına alınmalıdır. Haksız kazanç, vergi kaçırma, site güvenliğinin ihlali. Sorun büyük. Ancak vergi müfettişleri belki 5-6 kez geldi ve kapı açılmadı diyerek döndü. Zaten airbnb sitede alenen belli hangi hafta ne kadara verdiği. Daha ne duruyorsunuz ki? Kusura bakmasın kimse; denetim olmadan hukuk da olmaz. Hem sadece konu vergi değil.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer'deki orman yangınından kurtarılan minik canlar
YANGIN bölgelerinde alevden kurtardıkları hayvanların bakımını yapan Pati ...
Elmalı Kaymakam Erdem: Yayla domatesinde iddialıyız
ELMALI Kaymakamı Faruk Erdem, 28-29 Temmuz'da Eskihisar Köyü Domates Festivali'nin ...
Antalya'da sazlık yangını seralara sıçramadan söndürüldü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde sazlıkta çıkan yangın, seralara sıçramadan söndürüldü.
 
Antalya'da güneşten korunmak için sığınacak yer aradılar
ANTALYA'da öğle saatlerinde 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle ...
Konyaaltı Belediyesi Müzik Akademisi’nden Üniversiteye
Konyaaltı Belediyesi Müzik Akademisi'nin 14 öğrencisi, Akdeniz Üniversitesi ...
Kepez’den, Ücretsiz Üniversite Tercih Danışmanlığı Hizmeti
Kepez Belediyesi, üniversite adaylarına tercih danışmanlığı hizmeti veriyor. ...
 
Antalya'da sıcağa rağmen sanat
ANTALYALI sanatçılar, sıcak yaz günlerine rağmen sanat eserleri üretmeyi, ...
Tatilciler tekne turunda Antalya'nın cennet koylarını görüp, serinliyor
ANTALYA'nın ünlü turizm bölgesi Adrasan'da düzenlenen Suluada tekne turlarıyla ...
Kepez ‘den ‘sımsıcak’ hizmet
Son 15 yılda 1059 kilometre sıcak asfalt çalışması gerçekleştiren Kepez ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva