Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
12 Eylül 2020 Cumartesi - 13:14

Antalya'da zatürre ve grip aşısında son durum

Antalya’da sağlık ocakları zatürre aşısı için gelen veya telefonla arayanlara, ‘Yok’ diyor. Aile hekimlerini arayan vatandaşlar ise, “Yapacak bir şey yok. Aylık 100 tane ihtiyacı olan bir aile hekimine 10 tane aşı gönderiliyor” yakınması ile karşılaşıyor.

Antalya da zatürre ve grip aşısında son durum
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Aile hekimleri, ellerindeki kısıtlı aşıları yapmak için başta KOAH olmak üzere 65 yaş ve üzeri olanlar, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlara öncelik tanıyor. Bir aile hekimi, “Antalya diğer iller gibi değil. Dışarıdan göçle şehre gelen 65 yaş ve üstü insan çok. Bu nedenle daha çok aşı gönderilmesi gerekiyor” derken, bir başka aile hekimi, “Hasta seçmek zorunda kaldığımız için hicap duyuyoruz” diye yakındı.

2021'DE GEL DENİLİYOR

Sadece Antalya’da değil, Türkiye’nin 81 kentinde de aynı sorun yaşanıyor. Bazı sağlık ocakları aşı yaptırmak için başvuran kişilere en erken 2021 tarihini veriyor. Oysa uzmanlar sonbaharla birlikte diğer virüslerin de etkili olacağını belirterek aşıyı yaptırmak için  en uygun ayların eylül, ekim ve kasım ayları olduğunu söylüyor.

Piyasada bulunamayan zatürre aşısının karaborsaya düştüğü, 350 TL'lik ilacın 1000 TL'ye yükseldiği, bu ay ve önümüzdeki ekim ayında gelecek aşılar için her eczanede 200-300 kişilik isim listelerinin oluştuğu ileri sürülüyor. Ayıca, bazı kişilerin eczanelerdeki zatürre aşı sırasını 1000 TL’ye satışa çıkardığı da iddia ediliyor.

Antalya’da grip aşıları da henüz eczanelerde bulunmuyor. Grİp aşıları için de ekim ve kasım aylarına randevu veren eczaneler bu sürenin talebe göre uzayacağını da söylüyor.

TABİP ODALARI: 18 MİLYON AŞI AÇIĞI VAR

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, grip aşısı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Grip aşısını dünyada 3 ülke yapıyor. 200 milyon doz aşı üretildi ve bütün ülkelere daha önce aldıkları kadar doz aşı gönderileceği söylendi. Türkiye’de aşı olması zorunlu kişi sayısı 20 milyon. Peki geçen yıl Türkiye’ye verilen aşı sayısı ne kadar biliyor musunuz?.. 2 milyon… 18 milyon açık var.  Biz 2 ay önce bakanlığı uyardık. Sayın bakan gerekli çalışmaları yaptıklarını aşıları ısmarladıklarını söyledi ama sayı hakkında bilgi vermedi.”

ZATÜRRE NEDİR?

Zatürre bir akciğer iltihabı durumudur. Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani’nin en önemli sebeplerinden biri pnömokok bakterisidir. Pnömokok, yetişkin ve çocuklarda zatürre, menenjit, sinüzit, osteomiyelit (kemik enfeksiyonu), kan iltihabı ve orta kulak iltihabı yapan en önemli mikroorganizmadır.  Pnömokoklar, çocukluk döneminde özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında burun ve boğazda yaygın olarak bulunurlar. Kendileri hasta olmasa bile aile bireylerine taşırlar, aile içinde zatürreye neden olabilirler.

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

65 yaş ve üzeri olanlar,Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,  Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler,Kronik alkon alanlar,Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler,Kanser tedavisi olanlar,Sigara içenler,Organ nakli geçirenler,Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar,Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar,Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok  aşısı yaptırmalıdır.

 

 
Ersizlerdere Kanyonu, tabiat parkı ilan edildi
 
Markette hırsızlık yapan kişiye dayak kamerada
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
demir 13 Eylül 2020 Pazar 10:58

Nasıl olacak,daha bir zatürre aşısını vatandaşlarına ihtiyaç halinde temin edemeyeceksin,sonrada kalkıp covid 19 aşısını üretmeye kalkacaksın,sistemde bir aksaklık var.Bakın Rusya vatandaşlarına dağıtmaya başladı,bizim aşılardan hiç bir haber yok.Nereden nereye geldik,daha cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren aşı çalışmasına başlayan,bunu üreten gerektiğinde yurt dışına da gönderen durumdayken, bu tesisleri kapatacaksın,sonrada başka devletlerin üreteceği aşıdan medet umacaksın.Hiç bir ülke kendi vatandaşını aşılamadan herhalde sana vermez.Wah ülkem Wah ne hale geldin.Biliyorsunuz kamyon düz yolda aceminin elinde bas bas bağırırmış,ustanın elinde ise yokuş yukarı akar gidermiş.Bizim şansızlığımız ne kadar acemi varsa karar mekanizmalarında,memlekette ne kadar liyakatli insan varsa kesildi biçildi.Onun içindir ki paramız pula çevrildi,1 dolar 7500 tl ye,1 euro 8850 tl olursa bu memlekette yatırım olur mu,genç bir nüfus sürekli geliyor.Peki iş güç dersen o yok,hiç bu kadar insanların çaresizlik içerisinde olduğunu görmemiş idik.Bakalım bu film nasıl bitecek, hep beraber seyredip göreceğiz.Zaten en iyi yaptığımız seyretmek değil mi.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Coşar: Bu hastalığı önlemlerle atlatırız
SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Anestezi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet ...
Bakan Koca: Filyasyon ekip sayımızı yüzde 34 artırdık
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısındaki artışa dikkat çekerek, ...
Koronavirüsten bugün 56 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün 56 CAN sevdiklerini geride bırakıp ...
 
Rektör seçildikten sonra ilk kez aynı kareye girdiler
Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. ...
Deniz'in kurtulması için 2,4 milyon dolara ihtiyaç var
ANTALYA'da oturan Zeynep (36) ve Oğuz Elmas (36) çiftinin Spinal Muskuler ...
Koronavirüsten bugün 58 kişiyi kaybettik
Sağlık Bakanı Koca: Aktif hastaların yaş ortalaması 42. Yoğun bakım hastalarının ...
 
CHP heyetinden, Böcek'in yattığı hastaneye ziyaret
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile CHP heyeti koronavirüs tedavisi ...
Ateş Kara: Koronavirüs aşısında biraz daha zamana ihtiyacımız var
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye'de ...
Doktor vekile göre, gerçek koronavirüs rakamları
CHP Ordu Milletvekili ve İç Hastalıklar Uzmanı Mustafa Adıgüzel, Türkiye'de ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva