Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
7 Haziran 2011 Salı - 09:31

Antalya'nın 'Zehirköy'ü

Mustafa Kozak’ın zehir üssü Zeytinköy'ün durumuna ilişkin haberi büyük yankı uyandırdı. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı, jet inceleme başlattı. Devlet, semtin zehirli dünyasını rehabilite etmek için seferber durumda...

Antalya nın  Zehirköy ü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Turizm cenneti Antalya'nın Zeytinköy semtindeki uyuşturucu dünyasını gözler önüne seren Akşam muhabiri Mustafa Kozak, tam 3 hafta boyunca uyuşturucu bağımlısı gençlerin dünyasına tanık oldu. 'İşte Zehirköy' manşetiyle duyurulan haberde günde yarım milyonluk kirli paranın döndüğü karanlık dünyanın izi sürüldü. Haberin ardından Başbakanlık harekete geçti. İçişleri Bakanlığı Antalya Valiliği'nden jet hızıyla bilgi istedi. Valilik, Emniyet'in hazırladığı raporu Ankara'ya gönderdi.

O raporda bölgede yaşanan imar, mülkiyet, çarpık yapılaşma gibi sorunlar yüzünden polisiye tedbirlerin yetmediği vurgulanıyor, tüm kurumlar ve STK'ların katılımıyla 'Zeytinköy Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Geliştirme Projesi'nin başlatıldığı belirtiliyor.

POLİS YETMEZ

Vali Ahmet Altıparmak, 'Sosyal dönüşüm projesinin zamana ihtiyacı var. 'Bir gün baskı yapalım. Ertesi gün ne olursa olsun' öyle bir şey yok. Hem tedavi ederek hem gençleri bulaştırmamaya çalışarak çözmeye çalışıyoruz' diyor. Emniyet Müdürü Ali Yılmaz Zeytinköy'le ilgili sürekli çalışma yaptıklarını vurgulayarak, 'Sorun sadece polisiye tedbirlerle çözülemez. Üzerinde durduğumuz projenin hayata geçmesi lazım. Valilik 'Dost eli' projesi başlatıyor' dedi. Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Erikoğlu ise kentsel dönüşümün gerekli olduğunu söyledi.
 

RAHAT NEFES ALDIK

Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, AKŞAM'ın haberi nedeniyle rahat nefes aldıklarını belirterek, 'Öğrencilerimizi bölgeden korumak için yoğun çalışma yapıyoruz. 60 öğretmenimiz Zeytinköy'deki 3 bin 600 evi tek tek ziyaret etti. Öğretmenlerimiz aileleri uyarıp önerilerde bulundu' dedi. Gülay, Zeytinköy'e önümüzdeki günlerde bir lise ile bir ilköğretim okulunun inşa edileceğini söyledi.

RAPORDAKİ RAKAMLAR

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Erikoğlu sundukları rapordaki verileri şöyle anlattı: 'Zeytinköy'de uyuşturucuyla mücadelenin birinci boyutu ticareti yapanların yakalanması. İkinci boyutu madde kullananların tedavi edilip topluma kazandırılması. Üçüncü boyutu hiç madde kullanmayanların bilinçlendirilmesi.

YAKALA YAKALA BİTMİYOR

2010 ve 2011'in ilk 5 ayında peş peşe operasyonlar yaptık. Geçen yıl bin 15 operasyon düzenlendi. 390 kilo esrar, 109 bin kök hint keneviri, 18 kilogram 300 gram eroin, bin 480 gram kokain, 39 bin 400 adet uyuşturucu hap, 2 kilo 360 gram saf eroin ele geçirildi. Bin 648 kişi yakalandı, 319'u tutuklandı. Bu yıl 432 operasyon yapıldı. 20 kilo 700 gram eroin, bin 590 gram kokain, 235 kilo esrar, 2 bin 430 hap, 100 gram bonzai, bin 297 kök hint keneviri ele geçirildi. 724 şüpheli yakalandı, 145'i tutuklandı.

Gencecik çocuklar ölüyor

ZEHİRKÖY'ün müdavimlerinden Cango, semtte dönen kirli pazarı anlattı. Cango, uyuşturucuya 14 yaşındayken Almanya'da başlamış. Hem yurtdışı hem Antalya'da ticaretini yapmış. Almanya'dayken Kazak ve Ruslarla çatışmaya girip yaralanmış. 3 dil bilen Cango'nun sözleri şöyle:

KİLO GİBİ MANYAKÇA NEDENLERİ VAR: Ölenler oluyor aşırı dozdan. Her gün kaç genç gözümün önünde krize giriyor. Ancak parası olmayan mal bulamaz. O yüzden hırsızlık yapıyorlar. Kilolu kızlar zayıflamak için eroin içiyorlar. İlk duyduğumda çok şaşırdım. Alakası yok. Böyle manyakça şeyler yüzünden eroine başlayanlar oluyor. '10 sene daha yaşasam yeter' diyorum. Zeytinköy'de 5 liraya bir paket eroin alıyorsun. Ama yetmiyor. İlk başlayanlar günde 20 liralık eroinle idare edebiliyor.

ZEHİRLEYENLER ZENGİN: Ama sonraları 100 liralık alman gerekiyor. Zeytinköy'de en az yarım milyon lira kazanç dönüyor. Buradaki satıcıların hepsinin lüks semtlerde daireleri var. Yakalandıklarında 'uyuşturucu parasıyla alındı' diye el konulma gibi durumlar da olmuyor.

Uyuşturucuyu fark etmek zor. Denetimlerde alkol tespit ediliyor. Sürücü uyuşturucu kullandıysa ne olacak? İhbar yoksa uyuşturucu testine tabi tutulmuyor.

İmam hatipi bitirdim üniversiteye gidemedim

H.V. : Evi semtte yakın. Anlattığına göre annesi emekli bir polis. Babasıyla birlikte koltuk döşeme işi yapıyor: Ailemden günde 30-40 lira alıyorum. İçtiğimi biliyorlar. Arkadaş çevresinde bir iki derken alıştım. Antalya İmam hatip lisesinden mezunum. Okuldan mezun olunca üniversite sınavını bile kazandım. Ama uyuşturucu yüzünden gitmedim. Bunu bırakmayı denedim. Sonra tekrar başladım. Buraya son model lüks otomobillerle gelip uyuşturucu alanlar var.

BİLSEYDİM HİÇ BAŞLAMAZDIM

A. (Kasap, 30 yaşında): 3 yıl önce başladım, eşim evi terk etti. 3 yıl içinde iki ev parası ve babamın ölmeden önce hediye aldığı otomobili satmak zorunda kaldım. İçmezsem yürüyemez hale geldim. Hiçbir yerim tutmuyor. Babam ölünce bir arkadaşım rahatlatıcı diyerek dumanını çektirmişti. Eroin olduğunu bilmiyordum. Eroinin sadece iğneyle kullanıldığını sanıyordum. Bilseydim hiç denemezdim.

Lambalar kırılıyor 'cep' kullanılmıyor

ZEYTİNKÖY'ün rehabilitasyonu için valilikten belediyeye, emniyetten müftüğüle, ünivesiteden vakıflara kadar birçok kurum devrede. Formül Zeytinköy'ü 'Zeytinkent'e dönüştürüp 'zehirköy' imajından kurtarmak ve sosyal ıslah. Zeytinköy Sosyal Kültürel Ekonomik Geliştirme Projesi için toplantılar yapıldı.

Emniyetin raporu şöyle:

- 5 bin 200 hane var. Halkın yüzde 40'ı yerli, yüzde 60'ı doğu illerinden göç eden vatandaşlardan oluşuyor.

- Çoğunluk inşaat işçiliği, kağıt toplayıcılığı yapıyor. Kaçak yapılaşma fazla.

- Yüzde 15 okuma-yazma bilmiyor. Yüzde 41'i ilkokul, 17'si ortaokul, 18'i lise, yüzde 9'u üniversite mezunu.

- Uyuşturucu nedeniyle hırsızlık, gasp fuhuş, dolandırıcılık yaygın.

- Satıcılar uyuşturucuyu ahır, kümes, köpek kulübesi ve toprağa saklıyor. Telefon kullanmamaya çalışıyorlar. Sokaklardaki aydınlatma lambaları takibi engellemek için sürekli tahrip ediliyor.

- Semt kentteki uyuşturucu olaylarında 2006'da yüzde 26'lık paya sahipken oran 2010'da yüzde 66'ya çıktı.

İŞTE YOL HARİTASI

- Zeytinköy Sosyal Kültürel Ekonomik Geliştirme Projesi devreye sokuldu. Vali Dr. Ahmet Altıparmak koordinasyonunda yürütülen projede 20'den fazla kurum ve kuruluş rol alıyor. Dört ay önce alınan kararlar şöyle: Gençlik merkezleri aktif hale gelecek. Okul olmayan mahallelerle ilgili çalışma yapacak. İş Kurumu bölge halkına iş bulma konusunda yardım edecek. Emniyet operasyonlara ağırlık verecek. Çıkmaz sokaklar, bozuk yollar düzeltilecek. İmar çalışmaları hızlanacak. Sosyal, sportif kurslar etkin hale gelecek. Sağlık ocaklarının şartları iyileştirilecek. Aydınlatmalar sürekli kontrol edilecek.

Akşam

 
Geç uyuyanlar, IQ...?
 
Konya otobüsü devrildi, 56 yaralı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Haziran 2011 Cumartesi 05:28

ben ust tekı yazıda adı gecen bır genc kurtulmak ıstoorum ama ımkanım yok yardım edınnnnn yoksa hepımız olucezzzzzzzzzzzzz????

Yorumu oyla      3      3  
antonyo 8 Haziran 2011 Çarşamba 10:16

bence emniyet herşeyin farkında iş kontrolden çıkacağı zaman müdahale ediyor çoğu zaman göz yumuyor bunu bilenler bilir zaten istese orada kuş uçmaz bunuda unutmayalım tabi canı isterse

Yorumu oyla      4      3  
gül 8 Haziran 2011 Çarşamba 09:44

zeytinköyü temizlerken : asıl oraya malın nerden geldiğine bakmak gerek. aracıyı temizlemek ya da yakalamak çözüm değildir.

Yorumu oyla      4      3  
mehmet coban 7 Haziran 2011 Salı 17:05

emniyeti kutluyorum sadece polislikle ilgilenmeyip sosyal sorunlarla ilgili proje üretiyorlar

Yorumu oyla      3      4  
Orhan 7 Haziran 2011 Salı 11:36

Çılgın proje arayanlar Zeytinköy'ü temizlesin yeter. Antalya için, çocuklarımız ve geleceğimiz için bundan önemli projemi olur. Sevgili Mustafa Kozak, Antalya'da yıllardır herkesin kafasını kuma gömdüğü bir konuda korkusuzca yazdığın için kalemine ve yüreğine sağlık.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baykal’dan Erdoğan’a: Senden büyük Allah var
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Başbakan ...
'Batı Hattı' operasyonunda HIV şoku!
Polis, Swetlena K. ile ilişkiye girenlere ulaşarak, hastaneye gitmeleri konusunda uyarıyor.
Aylardır dinleniyormuş
Antalya’da bir oda başkanın özel işyerindeki odasında dinleme cihazı (Böcek) ...
 
1 milyon turist, 1 milyon ağaç
Türkiye'ye bu yıl 1 milyon turist taşımayı hedefleyen Corendon Airlines, ...
Yarışma bitti tatil başladı
Antalya'da düzenlenen 'Miss Eurasia Güzellik Yarışması ardından kraliçe ...
Çevre için pedal çevirdiler
Antalya'nın Alanya ilçesinde, Alanya Kent Konseyi tarafından 'Dünya Çevre ...
 
Kadın sürücü öldü 5 kişi yaralandı
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'ndeki akrabalarının düğününden dönen Solak ...
Turizm çalışanı başından vurulmuş halde bulundu
ANTALYA'da arkadaşları tarafından haber alınamayan 37 yaşındaki Halil ...
Teknede grup seks fotoğrafları ele geçti
ANTALYA polisinin 'Batı hattı' adını verdiği fuhuş operasyonunda gözaltı ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva