AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
4 Ekim 2022 Salı - 12:55

Antalya'nın endemik türleri için bir iyi, bir kötü haber

AKDENİZ Üniversitesi paydaşlığında yürütülen CONIFERA Projesi kapsamında Manavgat yangınından sonra endemik ve nadir bitki türleri için yapılan gözlemlerde Antalya orkidesi yeniden bulunurken, Saman orkidesi türünün bölge popülasyonunun neredeyse tamamen kaybolduğu ortaya konuldu.

Antalya nın endemik türleri için bir iyi, bir kötü haber
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Geçen yıl yaşanan büyük yangın felaketi sonrasında Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri, Manavgat'ta faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşları ve Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği uzmanları, yangın sonrasında doğal floranın etkilenme düzeylerinin saptanması amacıyla CONIFERA Projesi kapsamında 1 yıllık periyotta arazi gözlemleri yaptı. Özellikle orman altında yayılış gösteren endemik ve nadir bitki türlerinin izlendiği arazi çalışmalarında yangından etkilenen alanın büyüklüğü ve alandaki bitki örtüsünün yoğun tahribatının etkisi gözler önüne serildi. Yangından etkilenmeyen bölgelerde Ophrysantalyensis (Antalya orkidesi) türünün bilim dünyasına tanıtıldığı tip lokasyonunda yeniden bulunması sevindirirken, Oymapınar baraj göleti yakın çevresinde yayılış gösteren Antalya endemiği Ophrysurtea (Saman orkidesi) türünün bölge popülasyonunun neredeyse tamamen ortadan kalkması üzüntü yarattı.

ANTALYA ORMANLARI İÇİN 'CONIFERA'

Akdeniz Üniversitesi, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün iştirakiyle Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen 'Conservation Implementation on Forest Endangered Resources of Antalya - CONIFERA' projesi kapsamında Antalya ormanlarında yayılış gösteren ve kritik olarak tehlike altında kırk hedef bitki türü üzerine izleme ve koruma çalışmaları yapılıyor. 'Conifera' Latincede 'kozalak veren' anlamına geliyor ve Antalya bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan ve tür sayısı bakımından oldukça zengin ormanları temsil ediyor.

YERİNDE TÜR İZLEMELERİ ÇOK ÖNEMLİ

Orman yangınları sonrasında revize edilen CONIFERA projesiyle, yayılış bölgelerinde yerinde değerlendirilen türlere ait popülasyonların yangından etkilenme durumları kayıt altına alınmaya başlandı. Yürütülen izleme çalışmalarında türlerin gelecek nesilleri üzerindeki baskılar ortaya konmaya çalışılırken, yangın riskine maruz bölgelerde bulunan türlerin korunması için ek önlemler ortaya koyuluyor. Manavgat ve yakın çevresindeki orman altı florası üzerine gözlemler yapan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İ. Gökhan Deniz, Antalya'nın zengin biyolojik çeşitliliğinin en önemli göstergelerinden birinin endemik türleri olduğunu kaydetti. Gençler (Manavgat) yakın çevresinde yapılan arazi çalışmalarında yeryüzünde sadece Antalya ormanlarında yayılış gösteren ve yaklaşık 10 yıldır bölgede görülmeyen Antalya orkidesi türünün yeniden saptamış olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Deniz, “Antalya'nın zengin bitki çeşitliliğinde iklimsel ve topografik yapı değişikliğinin büyük önemi var. Antalya orkidesi, bilimsel adını da güzel Antalya'mızdan alan oldukça lokal bir tür. Bilim dünyasına tanıtıldığı Gençler çevresinde yangından etkilenmeyen bölgede gösterişli çiçekleriyle etkileyici türün yeniden gözlemlenmiş olması biyolojik çeşitliliğimizin devamlılığı açısından çok önemli" diye konuştu.

SAMAN ORKİDESİ İÇİN ÜZÜCÜ HABER

Diğer yandan araştırma ekibi tarafından yangının yoğun yaşandığı bölgede yayılış gösteren ve yeryüzünde sadece Manavgat yakın bölgesinde bulunan Saman orkidesinin Oymapınar popülasyonunun neredeyse tamamen ortadan kalktığının tespiti ise büyük üzüntü yarattı. Türe ait bölge bireylerinin çoğunluğunun Oymapınar-Tilkiler arasında yanan alanda yer aldığını söyleyen CONIFERA Projesi izleme uzmanlarından Orm. Yük. Müh. Süleyman Kaçar, türün iki ana yayılış alanından birinin Taşağıl, diğerinin ise Oymapınar olduğunu belirtti. Kaçar, “Saman orkidesi yaklaşık 10-15 cm boyunda kısa bir bitki olmakla birlikte sarı kenarlı çiçekleriyle hemcinslerinden ayrılan bir yapıya sahip. CONIFERA Projesi kapsamında yer alan türler üzerine yaptığımız izlemelerde yanan alanlarda yayılış gösterenler ayrı bir öneme sahip. Toprakaltında yumrulu türlere ait bireylerin yangından kısmen korunarak sadece bir yıl sonra çiçeklendiğini görmek üzüntümüzü bir miktar da olsa hafifletiyor. Bu yüzden sahaların korunumu ve doğaya kendini yenileme şansının sunulması oldukça gerekli" dedi.

DOĞANIN KENDİNİ YENİLEME GÜCÜ İNANILMAZ

Arazi incelemelerini yerinde değerlendiren Proje Koordinatörü Pınar Kınıklı, “Orman altında yayılış gösteren endemik ve nadir bitki türlerinin araştırılması, tanıtılması ve korunmasına odaklanan CONIFERA projesi için bölgede yaşanan orman yangınları projeyi farklı bir sürece götürdü. Bu kapsamda üzerinde çalışma yaptığımız bölge türlerinin yangından oldukça olumsuz etkilenmiş olduğunu saptadık. Alanda yaptığımız çalışmalarda felaketin büyüklüğü bizi son derece üzmüş olsa da bir yıl gibi kısa zamanda doğanın kendini yenilemeye başladığını görmüş olmak sevindiriciydi. Proje kapsamında Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün personeli ve Manavgat'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının işbirlikçi yaklaşımları, konuya ilgileri bu alanların korunması konularında sağlam adımlar atılacağı yönündeki görüşlerimizi pekiştirdi" diye konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI PAYDASLIGINDA YURUTULEN CONIFERA PROJESI KAPSAMINDA MANAVGAT YANGININDAN SONRA ENDEMIK VE NADIR BITKI TURLERI ICIN YAPILAN GOZLEMLERDE ANTALYA ORKIDESI YENIDEN BULUNURKEN, SAMAN ORKIDESI TURUNUN BOLGE POPULASYONUNUN NEREDEYSE TAMAMEN KAYBOLDUGU ORTAYA KONULDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI PAYDASLIGINDA YURUTULEN CONIFERA PROJESI KAPSAMINDA MANAVGAT YANGININDAN SONRA ENDEMIK VE NADIR BITKI TURLERI ICIN YAPILAN GOZLEMLERDE ANTALYA ORKIDESI YENIDEN BULUNURKEN, SAMAN ORKIDESI TURUNUN BOLGE POPULASYONUNUN NEREDEYSE TAMAMEN KAYBOLDUGU ORTAYA KONULDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI PAYDASLIGINDA YURUTULEN CONIFERA PROJESI KAPSAMINDA MANAVGAT YANGININDAN SONRA ENDEMIK VE NADIR BITKI TURLERI ICIN YAPILAN GOZLEMLERDE ANTALYA ORKIDESI YENIDEN BULUNURKEN, SAMAN ORKIDESI TURUNUN BOLGE POPULASYONUNUN NEREDEYSE TAMAMEN KAYBOLDUGU ORTAYA KONULDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA) 

 
Muhammet'in katili, eşinin sevgilisi çıktı
 
Genç piyanistler Eğirdir'de konser verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyette çok sayıda müdürün yeri değişti
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü'nde terfi ve atamaların ardından bazı ilçe ve ...
Yangın hızlı müdahaleyle söndürüldü
ANTALYA'nın Demre ilçesinde çıkan orman yangını hızlı müdahale sayesinde büyümeden söndürüldü.
ATSO 16.Meslek Komitesinin bağımsız yeşilleri 'Ali Bahar' dedi
ATSO seçimlerine bağımsız yeşil liste ile giren ve 16’ncı grup Kozmetik ...
 
Sit alanındaki kaçak kazıya suçüstü
ANTALYA'nın Aksu ilçesinde 1'inci derece sit alanında kaçak kazı yapanlar ...
Gazipaşa MYO müdüründen hayırseverlere çağrı
GAZİPAŞA Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Yavuz Uysal, Ekim ...
Damada para yerine ayva taktı
ANTALYA’nın Döşemealtı ilçesinde yaşayan Hatice Hacer ile Halil Kaya'nınnın ...
 
Dünya Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası ilk gün
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde düzenlenen 6. Dünya Serbest Dalış Outdoor Şampiyonası'nda ...
Su kuyusunda ölü bulundu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde Mehmet Güzel (83), evinin yakınındaki su kuyusunda ölü bulundu.
3 öğrenci, okul için her gün 20 mil deniz yolculuğu yapıyor
ANTALYA'nın Demre ilçesi Üçağız Mahallesi'nin bir parçası konumundaki ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva