Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
6 Şubat 2020 Perşembe - 15:58

Antalya’nın iki araştırmacı yazarı karşı karşıya...

Antalya’nın tarihi ile ilgili nur topu gibi bir polemiğimiz oldu. Antalya’nın iki araştırmacı yazarı, II. Attolos konusunda ayrı düştü. Biri, Attolos’un, ‘Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun’ dediğini söylerken, diğeri bu efsane için, ‘Palavra’ dedi.

Antalya’nın iki araştırmacı yazarı karşı karşıya...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği’nin (SAYD) ilk kahvaltılı toplantısı Porto Bello Otel’de yapıldı. SAYD Başkanı İlknur Kepez, araştırmacı-yazar Giray Ercenk’i, ‘Döşemealtı’ tarihi ile ilgili konuşmacı olarak davet etti. Bölgede bulunan Karain Mağarası’nın 500 bin yıl önce insan barınağı olarak kullanıldığını belirten Ercenk, insan popülasyonunun Karain’den yayıldığına ilişkin şüphe götürmeyen verilen olduğuna işaret etti.

Döşemealtı’nın hanları, sarnıçları dahil tarihi konusunda ayrıntılı bilgi, belge ve fotoğraf paylaşan Ercenk, bir soru üzerine konuyu Antalya’nın kuruluşuna getirdi.

ERCENK; PALAVRA DEDİ

Pergamon (Bergama) kralı olarak 22 yıl hüküm süren II. Attalos’un, M.Ö. 188 yılında Antalya Perge’ye geldiğini belirten Ercenk, “Attalos o zaman daha kral değil, veliaht… Amacı da Side Limanı’nı ele geçirmek. Doğu Akdeniz’in ticaret merkezi yapmak… Yapılan bir anlaşma gereği buna Roma izin vermeyince, Side’den vazgeçiyor ve Antalya’da bir liman yapma fikri doğuyor. Birilerinin söylediği gibi, ‘Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun’ lafı ise tamamen palavra. Öyle bir laf ettiği yok. Bir yere güzel manzarası var diye kent kurulmaz. O yerin ekonomik olması gerekir. Burayı çekip çevirecek bir siyasi egemenliğin olması lazım.”

HEYKELİN YERİ YANLIŞ

Attalos heykelinin yanlış yere konulduğunu, yerinin üç kapılar olması gerektiğini söyleyen Giray Ercenk, ‘Şu an Attolos heykelinin olduğu yerde ayakkabıcılar arestası vardı. Oraya önünde peştemali, üzengisi, örsü olan Akdenizli ile yörük karışımı çarık diken bir figür, bir heykel dikilmeliydi” dedi.

Antalyalı bir başka araştırmacı-yazar Hüseyin Çimrin ise Giray Ercenk’in aksine kitabında şöyle yazmıştı:

“Bergama Kralı II. Attalos, M.Ö. 158 yılında, krallığının egemenlik sınırlarını genişletmek ve yeni liman şehirleri kurmak amacıyla akıncılarına: "Gidin, bana bu yeryüzü üzerinde öyle bir yer bulun ki bütün kralların, bütün hükümdarların gözü kalsın. Öyle bir yer bulun ki hiç kimse gözünü oradan ayıramasın. Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun" emri verip, göndermişti. Akıncılar, bu emirle işin zorluğunu, bir anlamda, olmazlığını bile bile yola koyulmuşlar, diyar diyar dolaşmışlar. Haftalarca, aylarca dolaşmışlar ama krallarının istediği gibi bir yere bir türlü rastlayamamışlar. Ta ki bir gün bugün Çubuk Beli diye anılan yolu aşıp da yeryüzü cennetinin kapıları, Toroslar'ın eteklerinde, çamların arasından Akdeniz'in büyülü bir akşamına açılıncaya dek! Tepeleri karla kaplı Beydağları, el değmemiş ormanlarının yeşilliği, batan güneşin tutuşturduğu gümüş kıyılar ve denizin o çividi mavisi karşısında, solukları kesilmiş Bergamalı akıncılar Toroslar'dan aşağıya indikçe, dünya cenneti bir ovanın rengarenk bereketiyle sarmalanmışlar. En sonunda bugünkü Antalya kentinin bulunduğu yere geldiklerinde karşılarına çıkan eşsiz doğal güzellik karşısında cenneti nihayet bulduklarını görmüşlerdi. Buradan dörtnala kalkıp Bergama'ya dönen akıncılar, kralın huzuruna varıp, "Emriniz üzere cenneti bulduk!" demişler. Kral Attalos, akıncılarının 'cennet' dedikleri yeri bir de kendi gözleriyle görmek istemişti. Akıncılar yine öne düşmüşler, Kral Attalos arkalarından ordularıyla onları izlemişti. Bugünkü Antalya'nın bulunduğu yere vardıklarında Kral Attalos da cennete geldiğini kabul etmiş ve burada derhal büyük bir kent kurulmasını emretmişti. Bu doğal güzellikler içinde Bergamalılar kısa zamanda görkemli bir kent kurdular ve bu kente, Kral Attalos'un adına izafeten 'Attaleia' ismini verdiler. Kent, Bergamalıların elinden çıktıktan sonra da bu isimle anıldı. Türkler gelip buraya yerleştikten sonra 'Attaleia'nın adını sırası ile Stelai, Satalya, Adalya ve Antalya olarak değiştirdiler.”

PLAKET VERİLDİ

SAYD Başkanı İlknur Kepez, kahvaltının ardından Giray Ercenk’e katılımı nedeniyle bir plaket verdi. Ercenk ise katılanlara, 2. baskısı yapılan ‘Damdaki deve sürüsü’ başlıklı kitabını imzalayarak verdi.

 
Park halindeki minibüsün camını kırıp, paraları çaldılar
 
Sel sularında mahsur kalan köpek kurtarıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Timurtaş 7 Şubat 2020 Cuma 02:05

Sanırım eskiçağ bilimciler bu konu tür kurgulanmış efsaneleri ciddiye alıp kaleme alma gereği duymayınca gündem bu oluveriyor.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sebze yüklü tır devrildi
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde kontrolden çıkan sebze yüklü tır devrildi. ...
Çuvaldaki 30 kilo cevizi çalan şüpheli tutuklandı
ANTALYA'da kuruyemiş dükkanı önüne konulan, çuval içindeki 30 kilo cevizi ...
Evlilik ve Düğün Hazırlıkları Fuarı açıldı
ANTALYA'da bu yıl 15'incisi düzenlenen 'Evlilik ve Düğün Hazırlıkları ...
 
Antalya'da EDS'nin başlayacağı tarihi açıklandı...
Yapımı ve işletmeye alınacağı tarih yılan hikayesine dönen EDS'nin Antalya ...
Zabıtanın yaralı bulduğu yaban keçisi korumaya alındı
ANTALYA'da, zabıta görevlisi Volkan Yağmur'un doğada yaralı halde bulduğu ...
Serik'te ırmak taştı, işletmeler ve tarım arazilerini su bastı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde, aşırı yağış ve karların erimesi ile Köprüçay ...
 
Kumluca'ya Z-Kütüphane açıldı
KUMLUCA Gül Çetin Kaur Anadolu Lisesi bünyesinde oluşturulan Z Kütüphane törenle açıldı.
Kreş öğrencilerine afet eğitimi
MURATPAŞA Belediyesi, Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) işbirliğinde ...
Dilara'nın ölümünde eski eşe ağırlaştırılmış müebbet istendi
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde, kaybolduktan 40 gün sonra çıplak haldeki ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva