Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
23 Ağustos 2019 Cuma - 13:54

Anzer Balı’nda rekolte kaybı

TRABZON'da, arıcılıkla uğraşan Ziraat Mühendisi İbrahim Sedef'in tesisinde yaptığı ve foto kapan kamerasınca kayda aldığı bal kalite testinde ayıların 4 çeşit baldan ilk tercihi olan dünyaca ünlü Anzer Balı’nda, rekolte kaybı yaşanıyor.

Anzer Balı’nda rekolte kaybı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ayı saldırıları rekolte kaybının düşüş nedeni olarak gösterilirken, Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  Başkanı Osman Civelek, "Ayılar, üreticilerimizin ballarını ve kovanlarını talan ettiler. Biz de onlardan muzdaribiz ama yapacak bir şey yok. Doğanın içinde ayılar ve arılar yaşamak zorunda. Ayının da bir yaşam hakkı var. Ayı, çok kurnaz bir hayvan her engeli aşıp bala ulaşıyor" dedi.

‘AYILARIN DA ANZER BALI KALİTESİNİ FARK ETMESİ MUTLU ETTİ’

Trabzon’un Sürmene ilçesinde Anzer Balı üretimi yapan ve ayıların gece saatlerinde gelerek bal yemesini kayda alan Ziraat Mühendisi İbrahim Sedef'in çektiği görüntüler de haberlerde ve sosyal medyada yayınlanarak gündeme gelmişti. Bal testi görüntüleri hakkında yorum yapan Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, kalitesi tescil edilmiş ve dünyaca ünlü olan Anzer Balı’nın kalitesini ayıların da fark etmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Anzer Balı’nın flora çeşitliliği, zenginliği, enzimleri ve vitaminleriyle çok kaliteli bir bal olduğunu belirten Civelek, "Tabii ayı da orada tercihini koklayarak, zenginliğini fark ederek Anzer Balı’ndan yana kullandı. Anzer Balı yüzyıllardan beri popülaritesi olan Osmanlı döneminde Saray'a giden ender ballardan biri. Karadeniz Bölgesi’nden Atina Pazar dediğimiz bölgeden kestane balı, bizim bölgeden de Anzer Balı gidiyor saraya. Saray döneminden beri Anzer Balı çok kaliteli bir ürün olduğunu tescil etmiştir. Daha sonraları da üniversitelerimizin ve yabancı üniversitelerin yöremizde yaylamıza yapmış olduğu çalışmalar bunun bilimsel olarak da kalitesini tespit etmiştir. Bilimsel olarak derken orada yapılan flora tespiti ile 300'ün üzerinde çiçek çeşidi ve endemik dediğimiz sadece Anzer Yaylası'na ait çiçekler olduğu tespit edilmiş. Bala da bu endemik ve o diğer flora zenginliğinin çeşitliliğinin bir önem ve kalite kattığını tespit etmişler” dedi.

'AYI SALDIRILARI REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ'

Anzer Balı’nda ağustosun ilk haftasında sağım yapıldığını ve balların kooperatife gelmeye başladığını kaydeden Civelek, son zamanlara artan ayı saldırıları nedeniyle Anzer Balı rekoltesinde geçen yıla oranla düşüş olduğunu dile getirdi. Civelek, “Bal rekoltesinde geçen seneye nazaran biraz düşüş var. Ayıların saldırısı ile ilgili sıkıntıyı bizim orada da üreticilerimiz yaşadı. Ayılar üreticilerimizin ballarını ve kovanlarını talan ettiler. Bizde onlardan mustaribiz tabii ama yapacak bir şey yok. Doğanın içinde ayılar ve arılar yaşamak zorunda, ayının da bir yaşam hakkı var. Üreticiler ayısavar cihazlarla ayıları kovanlardan uzak tutmaya çalışıyorlar ama kesin bir çözüm değil. Ayı, çok kurnaz bir hayvan her engeli aşıp bala ulaşıyor" diye konuştu.

Eylül ayı sonunda piyasaya sürülecek yeni sezon Anzer balının, kilogram fiyatı bin liradan satışa sunulacak.

AYILARA BAL TESTİ KAMERADA

Trabzon'un Sürmene ilçesinde, tesisine dadanıp başına dert olan ayıları, kovanlarından uzaklaştırmak için verdiği mücadele ile ünlenen Ziraat Mühendisi İbrahim Sedef, kovanlarını korumak için açık alana bal, ekmek ve meyve bırakıp çeşitli ikramlarda bulunduğu ayılar üzerine bal kalite testi yapmış, bu anlar da foto kapan kameralarınca görüntülenmişti. Görüntülere, tesise dadanan ayıların test için kurulan masada yer alan 4 çeşit baldan ilk olarak Anzer Balı’ndan yemeye başladığı, balların yerleri değişse de her seferinde Anzer Balı’nı tercih edip vişne reçeline ise hiç dokunmadığı yansımıştı. Teste ilişkin konuşan Sedef, "Kocaoğlan gerçekten ağzının tadını biliyor. Her seferinde Anzer Balı’ndan başlıyor, reçele ise hiç bakmıyor" demişti.

ANZER BALI

Rize'nin İkizdere ilçesinde 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy Köyü’nde yaklaşık 2 bin 500 kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasına göre yıllık bal üretimi değişkenlik gösteriyor. Anzer balının, solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer Yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve yurt dışından talep olan Anzer balı, siparişle satılıyor.

ANZER BALLIKOY TARIMSAL KALKINMA KOOPERATIFI  BASKANI OSMAN CIVELEK, ANZER BALI REKOLTESINDE GECEN YILA ORANLA DUSUS OLDUĞUNU BELIRTEREK, BUNDA ARTAN AYI SALDIRILARININ ETKILI OLDUGUNU SOYLEDI. FOTO: DHA

RIZE'DE ANZER YAYLASINDA URETILEN DUNYACA UNLU ANZER BALI. FOTO: DHA

RIZE'DE ANZER YAYLASINDA URETILEN DUNYACA UNLU ANZER BALI. FOTO: DHA

TRABZON'UN SURMENE ILCESINDE ARICI IBRAHIM SEDEF'IN KOVANLARINA DADANAN AYILARA BAL KALITESI TESTI YAPMISTI. FOTO:  DHA-ARSIV

TRABZON'UN SURMENE ILCESINDE ARICI IBRAHIM SEDEF'IN KOVANLARINA DADANAN AYILARA BAL KALITESI TESTI YAPMISTI. FOTO:  FATIH TURAN/DHA-ARSIV

TRABZON'UN SURMENE ILCESINDE ARICI IBRAHIM SEDEF'IN KOVANLARINA DADANAN AYILARA BAL KALITESI TESTI YAPMISTI. FOTO:  DHA-ARSIV

Arzu ERBAŞ- Mehmet Can PEÇE/RİZE, (DHA)

Etiketler:
 
Minik Rabia'nın organları 4 çocuğa umut oldu
 
Yaralı leylek tedavisinin ardından doğaya bırakıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik Rabia'nın organları 4 çocuğa umut oldu
MARDİN'de oyun oynarken düştüğü havuzda beyin ölümü gerçekleşen 2 yaşındaki ...
Öğretmen çift Otizme dikkat çekmek için pedal çevirdi
İSTANBUL'da yaşayan Nurullah Aybar ve Kesra Aybar çifti, otizme dikkat ...
Evin 2'nci katında zemin çöktü: 4 yaralı
GAZİANTEP'te, 2 katlı evin üst katının tabanı, kadınlar mevlit okurken, ...
 
Erkek arkadaşı dövüp, mezarlık önünde otomobilden attı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde, erkek arkadaşı tarafından, otomobilin içinde ...
1500 yıllık Tevrat tefsiri ele geçirildi
TEKİRDAĞ'da jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonda 1500 yıllık olduğu ...
DMD hastası çocuklar için daldılar
BODRUM'da, genetik geçişli kas erimesi hastalığı olan Duchenne Muskuler ...
 
Fuhuş yalanıyla, 40 ilde 104 erkeği dolandırdılar
SAKARYA İl Emniyet Müdürlüğü, internet siteleri aracılığıyla 'fuhuş' pazarlığı ...
Urla'da kavun festivali başlıyor
İZMİR'in Urla ilçesine bağlı kırsal Nohutalan Mahallesi'nde 24 Ağustos ...
3 kişi öldüren eski astsubay, cinayet işlemeye devam edecekti
ADANA'da, 3 kişiyi tabancayla vurarak öldüren, psikolojik sorunları olduğu ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva