Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
16 Aralık 2021 Perşembe - 10:25

Araçları teslim etmeyen bayi hakkında suç duyurusu

ANTALYA'da, otomobil satışı için 250 bin lira peşin, 55 bin lirası da teslimat sırasında olmak üzere 305 bin liraya anlaşan müşterilere araçlarını almaya gittiklerinde otomotiv bayisi yetkilileri, elden ödenmesi gereken miktarın 150 bin liraya çıktığını söyledi.

Araçları teslim etmeyen bayi hakkında suç duyurusu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da 28 kişi, araç almak için otomobil firması ile 305 bin liraya anlaştı. Firma yetkilileri, iddiaya göre 250 bin lirayı hesaba havale olarak, 55 bin lirayı elden verilmesini istedi. Bunu kabul eden alıcılar, bayiye ait hesaba açıklama kısmına araçların fabrika çıkış numaralarını yazarak 250 bin lirayı gönderdi. Taraflar, kalan 55 bin lirayı ise teslimat sırasında ödenmesi için anlaştı.

ALICILAR FAHİŞ FİYATA İTİRAZ ETTİ

Teslim tarihi geldiğinde firmaya giden kişilere, araçların fiyatlarının arttığını bu nedenle elden ödenmesi gereken miktarın 150 bin liraya çıktığı söylendi. Anlaşmalarının 55 bin lira üzerinden olduğunu belirten alıcılar, fiyata itiraz etti. Yapılan görüşmelerden sonuç alınamayınca firma yetkilileri araçları teslim etmeyeceklerini söyleyerek, alıcıların ödediği 250 bin lirayı, 'Bilgimiz dışında gelen para' ibaresi düşerek iade etmeye başladı.

FİRMA HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Alıcılardan Mehmet Y.'nin avukatı Abdullah İlkkahraman, firma hakkında Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na 'vergi kaçakçılığı ve stokçuluk' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İlkkahraman, şikayet dilekçesinde, fabrikadan çıkmadığı söylenen araçların yüksek fiyatlar üzerinden başkalarına satıldığını ileri sürdü.

 'FATURA BEDELİNDEN HARİÇ ELDEN PARA TALEP EDİYOR' 

'Bazı bayilerin stokçuluk yaptığını veya belirlenen fiyatın dışında araç satması gibi durumların söz konusu olduğunu söyleyen Avukat Abdullah İlkkahraman, “Antalya'da da müvekkilim Mehmet Y. araç almak için bir bayiye gidiyor. Firma aracı belirlenen fiyatın üzerinde satamadığı için fatura bedelinden hariç, elden para talep ediyor. Müvekkilim elden para vermeyi kabul etmesine rağmen 'Bu saatten sonra araç satmıyoruz' denildi. Şasi numaraları yazılarak bankadan yatırılan araçların ücreti ödenmesine rağmen paralar iade edilerek müvekkilim mağdur edilmiştir. Bu şekilde toplam 28 kişinin mağdur edildiğini gördük" dedi.

'NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKTAN SÖZ EDEBİLİRİZ'

Tüketicinin korunmasıyla ilgili kanunda da bu tarz durumlarda müşterinin mağduriyetinden dolayı firmanın sorumluluğunun söz konusu olduğunu belirten İlkkahraman, “Bayi, araçlara zam gelmesi üzerine şark kurnazlığı diyebileceğimiz şekilde daha önce elden 55 bin lira gibi bir para talep ederken, daha sonra 150 bin gibi ücret talep etti. Gelen kişiler bu rakamları fahiş bulup kabul etmeyince de 'Biz araçları satmıyoruz. Paralarınızı da iade ediyoruz' dediler. Türk Ceza Kanunu'nun 157 ve 158'inci maddeleri ortada. Kişileri kandırarak ve dolaylı yollarla hileli satış varsa dolandırıcılık suçundan söz edebiliriz. Kişilerin mesleklerinden kaynaklı güvenden söz ettiğimiz zaman ise nitelikli dolandırıcılıktan söz edebiliriz" diye konuştu.

'ARAÇLARIN SATIŞI YAPILMIŞ'

Stokçuluk için verilen cezaların caydırıcı olmadığını belirten Abdullah İlkkahraman, “Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Alacak ve mağduriyetlerle ilgili tazminata ilişkin davalar konusunda süreci devam ettiriyoruz. Firma olaydan 3- 4 gün sonra 'Bilgimiz dışında gelen para' diye belirterek yatırılan ücretleri iade etmiştir. Yoldan geçen bir kişinin bir hesaba para yatırmasından söz edemeyiz, çünkü burada araçlara özel verilen numarayla havale söz konusudur. O zaman bize 'Bu numaralı araçlar gelmedi, ne zaman geleceği belli değil, üretimi ne zaman olacağı belli değil' denilmişse de öğrendiğimiz kadarıyla bu araçların satışı yapılmış" ifadelerini kullandı.

'KAPORA ANA PARADAN EKSİLEN BİR MİKTARIDIR'

Satış için verilen kaporanın ana paranın bir miktarı olduğunu söyleyen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “2020 yılındaki fiyat artışlarından sonra tüketici bir kapora verip sözleşmesini yapıp aracın gelmesini bekliyordu. Bu süreç içerisinde herhangi bir sıkıntı yoktu. Fiyatlar yükselince tüketicinin kaporasına rağmen bayiler 'Biz bundan cayıyoruz ve kaporanızı iade ediyoruz' diyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise kapora ana paradan eksilen bir miktardır. Siz kapora verdiğiniz zaman Türk Borçlar Kanunu'na tabisiniz" diye konuştu.

'ARACI VERMEK ZORUNDA'

Firmaların sözleşmeyi tek taraflı bozamayacağını belirten Gündüz, “Karşı taraf bunu cayma bedeli olarak iddia ediyorsa önce bunu ispat etmekle yükümlüdür. İspat edemezse tüketiciye aracını vermek zorunda. Aracı vermezse tüketicinin burada tazminat davası açma hakkı doğar. Tüketiciler böyle bir olayla karşılaştıklarında ticaret il müdürlüklerine şikayette bulunsun ve uzman bir avukattan hukuki destek alsın. Firma sözleşmeyi tek taraflı bozamaz. Tüketici böyle bir durumda bu aracı alır" dedi.

Söz konusu firmanın yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını belirtti.

ANTALYA'DA IDDIAYA GORE OTOMOBIL SATISI ICIN 250 BIN LIRA ALDIGI KISILERE, ARAC TESLIMINDE ELDEN 55 BIN LIRA DAHA ODEMELERI GEREKTIGINI SOYLEYEN OTOMOTIV BAYISI YETKILILERI, KISA SURE SONRA ARACLARINI ALMAYA GELEN MUSTERILERE FIYATIN ARTTIGINI, BU NEDENLE ELDEN ODENMESI GEREKEN MIKTARIN 150 BIN LIRAYA YUKSELDIGINI SOYLEDI. ALICILAR ISTENEN MIKTARI VERMEYINCE FIRMA ARACLARI TESLIM ETMEYIP, PARALARINI IADE ETTI. TUKETICILER BIRLIGI ANTALYA SUBE BASKANI NESET GUNDUZ (FOTODAKI), KONUYLA ILGILI ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA IDDIAYA GORE OTOMOBIL SATISI ICIN 250 BIN LIRA ALDIGI KISILERE, ARAC TESLIMINDE ELDEN 55 BIN LIRA DAHA ODEMELERI GEREKTIGINI SOYLEYEN OTOMOTIV BAYISI YETKILILERI, KISA SURE SONRA ARACLARINI ALMAYA GELEN MUSTERILERE FIYATIN ARTTIGINI, BU NEDENLE ELDEN ODENMESI GEREKEN MIKTARIN 150 BIN LIRAYA YUKSELDIGINI SOYLEDI. ALICILAR ISTENEN MIKTARI VERMEYINCE FIRMA ARACLARI TESLIM ETMEYIP, PARALARINI IADE ETTI. (FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)

 
Emniyet kemeri takmanın yararını simülasyonda gördüler
 
Turistik Doğu Ekspresi'nin Kars yolculuğu sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet kemeri takmanın yararını simülasyonda gördüler
İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından trafik güvenliğine dikkati çekmek ve emniyet ...
Hırsızlık çoğaldı, mahalleli uyuyamaz hale geldi
ANTALYA'da SİT alanında yer alan tarihi Haşim İşcan Mahallesi, son dönemde ...
Yılbaşı sepetleri vitrine çıktı
ANTALYA'da yılbaşı hazırlıkları sürüyor. Esnaf vitrinlerini yılbaşı mesajları ...
 
Kumdan heykel müzesi kışın da ilgi odağı
ANTALYA'da bu yıl 16'ncısı düzenlenen Uluslararası Antalya Kum Heykel ...
Antalya açıklarında 'kocaman hortum'
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi açıklarında denizde dev hortum oluştu. O anları ...
Vali Yazıcı, AHENK için Kumluca'da
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, 'Antalya'da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma' ...
 
Jandarmadan kumar baskını
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde jandarmanın bir kahvehaneye yaptığı baskında ...
Kovid avokado üretimini patlattı, talebe yetişilemiyor
ALANYA Avokado Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sevilgen, ...
CHP Serik ilçe teşkilatında Özay Ceyhan dönemi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde CHP İlçe Başkanı Mustafa Kurt ve yönetim kurulu ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva