AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
1 Ekim 2015 Perşembe - 16:56

Aspendos'ta denetçi arkeolog şikayetçi olmuş

ASPENDOS Antik Tiyatrosu'nda tartışmalara neden olan restorasyonda kullanılan Korkuteli Beji denilen beyaz mermerin, denetim ve hak edişlerden sorumlu valiliğe bağlı kurumda görevli arkeoloğun dokuya uygun olmadığı, basamakların yamuk yapıldığı yönünde Bakanlığa şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

Aspendos ta denetçi arkeolog şikayetçi olmuş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından yapılan incelemede de bu yanlışlıkların tespit edilerek rapor haline getirildiği belirtildi.

Antalya'nın Serik İlçesi'nde M.S. 2'nci yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu uygulanan restorasyona ilişkin tartışmalar sürüyor. Aspendos'un oturakları ve merdivenlerinde kullanılan beyaz mermerin tiyatronun koyu gri renkteki aslına uygun olmayışı ve restorasyona yönelik bazı hataları ortaya koyan rapor ortaya çıktı.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce 'Antalya Aspendos Tiyatrosu Restorasyonu İşi' için güçlendirme, tamamlama ve festivallerde üst caveada seyircilerin oturması amaçlı proje hizmet alımına yönelik ihale, 2012 sonunda yapıldı. 5 milyon 992 bin TL bedelle ihaleyi kazanan yüklenici firma Emir Restorasyon Ltd. Şti. ile işin denetiminden sorumlu ve hak edişlerini ödeyecek kurum olan Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı (YİKOB) Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü personelinden oluşan komisyon arasında, 28 Ocak 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. 30 Ocak 2013 günü de firmaya yer teslimi yapıldı. 

İKİ KEZ SÜRE UZATIMI YAPILDI

Sözleşmeye göre 21 Eylül 2014 tarihinde tamamlanması gereken Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon işi için firma iki kez süre uzatımı kullandı. İlk süre uzatımında 1 Şubat 2015 tarihi iş bitimi olarak gösterildi, ancak tamamlanamadığı için ikinci süre uzatımında da 3 Mart 2015 tarihine kadar 30 günlük ek süre alındı.

İki süre uzatımına karşın firmanın işi teslimi, eylül ayında düzenlenen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde yapılabildi. Süre uzatımlarına gerekçe olarak ise araya giren revize projeler gösterildi ve Valilik tarafından onaylandı. 

DENETİMDEN GÖREVLİ ARKEOLOG ŞİKAYET ETTİ

Restorasyon işlemi sırasında denetimden sorumlu ve hakedişleri ödeyecek kurum olan Antalya Valiliği YİKOB Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü'nde görevli arkeolog Gonca Gülseven, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü de dahil ilgili birimlere ve bakanlığa şikayette bulundu. Arkeolog Gülseven şikayetinde, kullanılan beyaz mermerlerin tarihi dokuya uygun olmadığı, antik dönemde kullanılan taşın bölgeye ait olduğu, ancak Korkuteli bejinin bölgeyle ilgisi olmadığı, basamakların hepsinin yamuk yapıldığını öne sürerek, inceleme yapılmasını talep etti. 

RAPORDA HATALAR BELİRTİLDİ

Şikayet üzerine bakanlık tarafından görevlendirilen Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü'ne bağlı teknik ekip, restorasyonu inceledi. Teknik ekibin incelemeleri doğrultusunda hazırlanan raporda, eksik cavea basamaklarının tamamlanmasında kullanılan ve Korkuteli beji olduğu düşünülen taşların yüzeyinde bulunan kumlama işlemine ait izlerden taşların Koruma Kurulu kararında belirtildiği üzere kumlama yapılarak kullanıldığının gözlendiği kaydedildi. Basamaklarda kullanılan taşların yeni olması nedeniyle açık renkli olduğu, zaman içersinde atmosferik etkilere maruz kalacak taşların yapısal özellikleri nedeniyle kararmaya başlayarak orijinal rengine yakın bir renk tonuna sahip olacağı kaydedildi. 

Raporda, tiyatronun cavea basamaklarında yapılan tamamlama çalışmaları kapsamında yerine yerleştirilen taşlardan bazılarının tiyatronun oval formuna uygunluk göstermediği, yenilenen cavea taşlarının ön yüzlerinin düz olduğunun gözlemlendiği belirtildi. 

Tamamlama çalışmalarında kullanılan taşların birçoğunda kesim işlemlerine ait testere izleri olduğuna da dikkat çekilen raporda, harç ile tamamlama yapılan bölümlerde kullanılan dolgu harcının orijinal taşların üzerine taştığı da ifade edildi.


Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Norveçli turistten 6 gündür haber alınamıyor
 
AGC, gazeteci Ahmet Hakan'a yapılan saldırıyı kınadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
maasaallahh 3 Ekim 2015 Cumartesi 11:11

Eski köye yeni adet desem olmuyor.... kültür sanat kelimelerinin anlam önem değer kıymet vasfını bilmeyenlere allah akılfikir versin

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Norveçli turistten 6 gündür haber alınamıyor
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde oturan kızının yanına tatile gelen Norveçli ...
İstişaresiz başkan Muharrem Koç'a tepki büyüyor
ANTALYA Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı imzasıyla oluşturulan 'Antalya ...
Alanya'da susuz mahalle kalmayacak
ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, "1.5 yılda Alanya'ya 83 milyon liralık ...
 
İngiltere'den Türkiye'ye film ve dizi yatırımı
MERKEZİ İngiltere'de bulunan ve çeşitli Türk dizilerinin Ortadoğu satış ...
Erasmus öğrencilerinin paintball keyfi
AKDENİZ Üniversitesi'ne öğrenim için gelen Erasmus öğrencilerinin sosyal ...
'Yandaş sendikaya üye ol' baskısı iddiası
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü TÜRK-İŞ'e bağlı Belediye-İş ...
 
Yaşlı Evi açıldı
MURATPAŞA Belediyesi, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde, Yaşlı Evi Yaşam ...
Kanserden 3 saatte kurtuldu
BURDUR'da karaciğer rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören 68 ...
Maratoncuları taşıyan midibüs devrildi: 7 yaralı
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde Likya Yolu Ultra Maratonu'na katılan yürüyüşçüleri ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva