Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
29 Kasım 2014 Cumartesi - 11:12

Benzinin 3,3 TL, mazotun 2,9 TL'ye inmesi gerekiyor

Dünyada ham petrol fiyatları son 5 ayda yüzde 35, son bir haftada yüzde 10 ucuzladı. Ancak petrol fiyatlarındaki bu düşüş Türkiye’de pompa fiyatlarına sınırlı yansıdı. İstanbul Milletvekili Umut Oran, şu anda bizde benzinin litresinin 3,3 TL’ye, motorinin ise 2,9 TL’ye düşmesi gerektiğini açıkladı.

Benzinin 3,3 TL, mazotun 2,9 TL ye inmesi gerekiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünya ham petrol fiyatları son 5 ay içinde yüzde 35 ucuzladı. Haziran 2014’te varili 115 dolar olan Türkiye’nin de ithal ettiği Brent tipi petrol 72 dolar seviyesine indi. Ancak petroldeki bu ucuzluk, hükümetin akaryakıt vergilerini yüksek tutmasından dolayı iç piyasadaki benzin ve mazot fiyatlarına daha düşük oranlarda yansıdı.
 
İstanbul Milletvekili Umut Oran, yaptığı hesaplamaya göre son 5 ayda yüzde 35 düşen petrol fiyatıyla doğru orantılı olarak iç piyasada da bir ayarlama yapılması halinde benzinin litresinin 3,3 TL’ye, motorinin litresinin ise 2,9 TL’ye çekilmesi gerektiğini kaydetti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi çağrısı yapan Umut Oran, “akaryakıt zam yaparken dünya petrol fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren hükümetin, ham petrolde son beş ayda yaşanan sert düşüşü ise benzin, motorin fiyatına yansıtmadığına” dikkat çekti. <img src=http://imgz.vol.io/rotahaber/newpics/news/291120141044553183618_3.jpg align=right>
 
Dünyada petrol fiyatları son 5 ayda üçte bir oranında ucuzlarken Türkiye’de pompa fiyatlarında kuruşluk indirimlerle yetinildiğini belirten Umut Oran, “Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çağrıda bulunuyorum. Hemen bugün indir benzinin fiyatını. Petrolde son beş ayda yaşanan yüzde 35’lik düşüşü neden Türkiye’ye yansıtmıyorsun? Benzin 3,3 TL’ye, motorin 2,9 TL’ye çekilmeli.” dedi.
 
Umut Oran’ın açıklamasına göre Türkiye, yılda yaklaşık 18,5 milyon varil ham petrol ithal edip karşılığında 16 milyar dolar ödeme yapıyor. Petroldeki üçte birlik ucuzlama Türkiye’nin petrol faturasını 5,6 milyar dolar gerileterek 18 milyar dolardan 13 milyar dolara inmesi sonucunu doğuracak.
 
Petrol fiyatlarındaki bu hızlı düşüş sürecinde Türkiye’deki benzin ve mazot fiyatlarındaki indirimler sınırlı kaldı. Ağırlığı oynak vergilerin oluşturduğu fiyat yapısındaki çarpıklık yüzünden bu gelişme pompa fiyatına neredeyse hemen hiç yansımıyor. Temmuz 2014 itibarıyla 1 litre benzinin 1,65 TL olan rafineri çıkış fiyatı; Ekim 2014 itibarıyla yüzde 14,5 düşüşle 1,41 TL’ye geriledi. Ancak benzinin fiyat oluşumu içinde yer alan vergi ve paylar aynı kaldığı ya da artırıldığı için pompa fiyatındaki düşüş çok daha düşük kaldı. 1 litre benzinin temmuzda 5,05 TL olan pompa fiyatı ekimde 4,81 TL ile sadece yüzde 4,8 oranında düşmüş oldu. Temmuzdaki 4,40 TL’lik düzeyinden, ekimde 4,26 TL’ye gerileyen 1 litre motorinde ise bu dönemde pompada sadece yüzde 3,2’lik ucuzlama yaşandı.
 
Ekim 2014 itibarıyla benzinde 4,81 TL olan nihai fiyatın sadece yüzde 29,3’ü ürün maliyeti iken, fiyatın yüzde 61’lik kısmı vergilerden oluştu. Ham petrolde ucuzlama yaşansa bile sürekli ayarlanan yüksek maktu ve nispi vergiler nedeniyle akaryakıtta ucuzlama hayal oldu.
 
BİLET FİYATLARI DÜŞMELİ
 
Şehir içi toplu taşıma maliyetlerinin yarıdan fazlasını yakıt gideri oluşturuyor. Petroldeki düşüşe bağlı olarak toplu taşıma ücretlerinin de indirilmesi gerektiğini ifade eden Oran, birçok Avrupa ülkesinde kent içi toplu taşıma hizmetinden KDV alınmadığına da işaret etti. Oran, “Bizde KDV oranı yüzde 18. Bu oran yüzde 1’e çekilmeli. Bu düzenlemelerle toplu taşıma ücretleri yüzde 25-30 düşürülerek; örneğin Ankara’da tam otobüs bileti 1,5 TL’ye, öğrenci 1 TL’ye çekilmeli. Diğer toplu taşım ücretlerinde de paralel düzenlemeler yapılmalı.” önerisinde bulundu.
 
Hükümetin, üçte ikisi vergiden oluşan akaryakıt fiyatındaki çarpıklığı ısrarla sürdürdüğünü söyleyen Umut Oran şöyle konuştu: “Bunun altında, bütçenin finansmanını halka yükleme kolaycılığı yatıyor. Bütçenin ana finansman kaynağını vergiler; bunun da yaklaşık yüzde 70’ini çeşitli mal ve hizmetlerin tüketiminden alınan ve fiyatın içinde yer alan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergiler oluşturuyor. Akaryakıttan alınan dolaylı vergiler pastada önemli bir yer tutuyor. Petrol pahalandığında akaryakıtın rafineri çıkış fiyatı, devletin vergi tahsilatı ve nihai tüketicinin ödediği fiyat artarken; petroldeki ucuzlama vergi ayarlamaları yoluyla tüketicinin cebine yansıtılmıyor. Çünkü akaryakıttan alınan dolaylı vergiler bütçe için çok önemli. 2005-2013 döneminde akaryakıttan tahsil edilen toplam dolaylı vergi 300 milyar lira. Bunun 216 milyarını ÖTV, 84 milyarını da KDV oluşturuyor. Devletin bu dönemdeki toplam vergi gelirinin yüzde 14,4’ünü oluşturan söz konusu tahsilat GSYH’nin yüzde 3,2’sine denk.”
 
Türkiye’nin, akaryakıtın pompa fiyatı içinde vergi payında AB ülkeleri arasında en üst sıralarda yer aldığına işaret eden Oran, ekim ayı ortalamasında yüzde 61 olan 1 litre benzindeki vergi payının, 26 Kasım itibarıyla yüzde 63’e çıktığını kaydetti.
 
KAYNAK: HABİB GÜLER / ZAMAN
 

 
Cemevleri için kritik günler
 
Antalya TRT'de deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Leyla Alaton KONYSİAD'ın konuğu oldu
Antalya'da Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD) Rixos ...
Salı Grubu meslek örgütlerini tartıştı
Salı Sanayici ve İşadamları Grubu’nun her hafta düzenli olarak gerçekleştirdiği ...
Bir mesajın cezası 50 bin lira!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tüketiciye izinsiz mesaj atan ...
 
Salı Grubu'nun konuğu BAKA oldu
Salı Grubu'nun bu haftaki konuğu BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin oldu.
Antalya'ya yeni bir AVM
ANTALYA'nın 20'nci alışveriş merkezi 'Antalya Agora' 150 milyon TL proje ...
ANTGİAD Almanya'daydı
Üç gün süren gezide, 30 kişiden oluşan ANTGİAD heyetine Yönetim Kurulu ...
 
Migros'a talip çıktı
Anadolu Endüstri Holding, perakende devi Migros'un yüzde 40.25 hissesini ...
Menderes Türel: İyi ki Menderes Türel seçilmiş
İşadamlarının kahvaltısına konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, ...
Doların ateşi düşmüyor
Dolar, tüm dünyada önüne geleni silip süpürüyor. Türkiye de bundan nasibini ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva