Eşini av tüfeğiyle öldürdükten sonra intihar etti
Eşini av tüfeğiyle öldürdükten sonra intihar etti
Ege Denizi açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem
AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
17 Aralık 2011 Cumartesi - 10:56

Ekmeğe sağlık standardı geliyor

Yılbaşından itibaren ekmekteki tuz oranı azaltılırken, kepek miktarı artırılacak. Toplumda giderek yaygınlaşan obezitenin (şişmanlık) yanı sıra yüksek tansiyonu da önlemeyi planlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, israfın önüne geçmek için de ekmeğin gramajını düşürüyor. Fırıncı odaları ekmeğe standart getiren uygulamayı olumlu buldu.

Ekmeğe sağlık standardı geliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Zaman Gazetesi'nden Ercan Baysal'ın haberine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yeni bir adım atıyor. Obezite ile mücadele kapsamında ekmekte kullanılan tuz miktarı azaltılıyor. 2012 yılında üretilecek normal ekmeklerde kepek miktarı artırılırken, ekmeğin gramajı da 300 gramdan 250 grama düşürülüyor. Başbakanlık'a gönderilen yönetmelik taslağı, yeni yılda ekmeğin hangi fırından alındığının bilinmesini zorunlu hale getiriyor. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'na ilişkin yönetmelik kapsamında yapılan bazı değişiklikler de, vatandaşın daha sağlıklı ekmek tüketmesinin önünü açacak. Yönetmelik, AB'ye uyumlu, gıda işiyle uğraşan her alandaki mükellefe (üreten, dağıtan) sorumluluk getiriyor. Yeni sistem piyasa, gözetim, denetim ve izlenebilirlik esasına dayanıyor. Bakanlık, gıda işletmelerindeki hijyen çıtasının yükseltilmesi için teşkilatlanmasını yeniden gözden geçiriyor. Gıda şirketlerinin il, ilçe ve merkez teşkilatlarından izlenebilmesi için gerekli altyapı kuruluyor. Sağlık Bakanlığı'nın da obeziteyi önlemeye yönelik çalışma yürüttüğünü hatırlatan Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, ekmeğe standart getirecek yeni düzenlemeyi toplum sağlığı açısından olumlu bulduklarını söyledi. Yaralı, gramajın düşmesinin israfın önlenmesine katkı sağlayacağına dikkat çekti.
 
Yeni yıldan itibaren yönetmeliğin yürürlüğe gireceğini ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, ekmeğin üretim yerinin bilineceğini ifade ederek, "Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyumun sağlanmasının yanı sıra vatandaşın sağlığını destekleyecek önemli bir adım daha atılmış olacak. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile hem vatandaş sağlıklı ekmek tüketecek hem de denetimin bir ayağına katılacak" dedi.
 
Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Yaralı, ekmekteki yeni düzenlemenin sağlık açısından olumlu olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın obeziteyi önlemeye yönelik çalışma yaptığını kaydeden Yaralı, "Tuz miktarının yüksek olduğuna yönelik eleştiri vardı. 100 kiloda ortalama 1,8 kilo tuz kullanılıyor. Bunun 1,5 kiloya düşürülmesi talebinde bulunuldu. Dünya genelinde de yüksek tansiyonun önlenmesi açısından bu yönde bir eğilim vardı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu talebe sıcak yaklaştı" dedi.
 
300 gram olan ekmek gramajının 250 grama düşmesinin de olumlu olduğunu ifade eden Yaralı, "Ortalama kişi başı ekmek tüketimi 150 gram civarında. 300 gramı bitirmek zor olduğu için çöplere ekmek atılabiliyordu. Gramajın düşmesi, israfın önlenmesine de katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
 
GÜNDE 5 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, halen 600 bin kişi Türkiye'de açlık sınırında yaşarken, günlük 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu bilgilerine göre, günlük üretilen 82 milyon ekmeğin, 77 milyon adedi tüketilirken günlük 5 milyon ekmek israf ediliyor. Bunun dışında henüz üretim aşamasında 1,5 milyon ekmek zayi oluyor. Türkiye'de bir yılda israf edilen ekmek, ortalama 450 bin ton buğdaya karşılık geliyor. Türkiye'de israf edilen ekmek miktarı, 4 milyon 495 bin 404 nüfuslu Hırvatistan, 4 milyon 300 bin nüfuslu Gürcistan ve 3 milyon 596 bin nüfuslu Moldova'dan daha yüksek.

 
Karakollarda neden zaman var?
 
CHP'nin askerlik projesi şekillendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cinsel ilişki için sabredin
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kendisiyle beraber olmayan kocasını terk ...
Dizide ikinci kanser şoku
"Adını Feriha Koydum" dizisinin setinde büyük şok yaşanıyor. Vahide Gördüm'den ...
Şüpheli otomobili kovalayan polis ekibi kaza yaptı: 2 polis yaralı
Maltepe'de "dur" ihtarına uymayan şüpheli bir otomobili kovalayan polis ...
 
Orta refüjü aşıp, karşı şeride geçen tır ölüm saçtı
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesinde karşı şerite geçen TIR, otomobili ...
Bakan Davutoğlu: " Afrika'nın her köşesinde olacağız "
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından TUSKON'un ...
Fuhuş baskınında bu kez yabancı kadın çıkmadı
Beyoğlu'nda, bir eğlence mekanında fuhuş pazarlığı yapıldığı ihbarı üzerine ...
 
İş makinesi paletinin altında can verdi
Avcılar-Beylikdüzü metrobüs yolu çalışması sırasında operatör yardımcısı ...
8'inci sınıf öğrencisi halı sahada futbol oynarken kalbine yenildi
Mardin'de 8'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Halil Gün, halı sahada futbol ...
Reyting operasyonunda 5 kişi adliyede
İstanbul'da reyting ölçüm ve yapım şirketlerine yönelik soruşturmada 5 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva