Ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türü, Avrupa’da yayılıyor
Ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türü, Avrupa’da yayılıyor
Ezgi Mola 10 bin TL tazminat ödeyecek
Ezgi Mola 10 bin TL tazminat ödeyecek
TÜİK: İnşaat maliyeti nisanda arttı
TÜİK: İnşaat maliyeti nisanda arttı
Hastalığını 17 yıl boyunca gizlemiş!
Hastalığını 17 yıl boyunca gizlemiş!
1 Kasım 2011 Salı - 11:38

İMO Başkanı Harp: ‘Deprem ranta dönüşmesin’

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaçak ve ruhsatsız binaların yıkılmasına ilişkin açıklamaların öz itibariyle doğru olmadığını savundu. İMO Başkanı Harp, Türkiye'nin yapı stoğunun yüzde 40'ının kaçak olduğunu belirterek, "Depremi kullanarak insan hayatını ranta dönüştüremezsiniz. Fikirtepe'deki insana 'Hadi sen git, Pendik'te otur. Ben sana orada konut yaptım. Buraya da yeni konut yaptım. Onları satacağım' derseniz, o kent rantının birilerinin cebine aktarılması, insan kanından rant sağlamak demektir" dedi.

İMO Başkanı Harp: ‘Deprem ranta dönüşmesin’
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, Antalya'da devam eden Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı İMO ve Avrupa Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE) ve Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi (WCCE) tarafından düzenlenen 'Kültürel Mirasın Depremden Korunması' konferansına katıldı. Harp, TMMOB heyetinin Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremin vurduğu Van'ın Erciş ilçesi ve bölgede yaptığı incelemede binalarda özellikle denetimin olmadığının çok açık kendini gösterdiğini söyledi. Denetim olmadığı yerde ihmal ve suiistimallerin olmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Başkan Harp, şöyle dedi:
"Yaptığımız incelemede dere kumunun iyi yıkanmadan, elenmeden kullanıldığı, agrega karşımının standartlara uygun olmadığını, demir dağıtımın eskik ve yanlış bağlanmış olduğunu gördük. Van, 1'inci derece deprem bölgesi olmasına rağmen yapı denetimin 1 Ocak 2011'den itibaren uygulanmaya başlandı. Van'da yapı denetim kontrolü altında üretilmiş yapı yok. Ayrıca Van'da beton üreten firmaların da kalite ve güvence sertifikası yok. Böylesi bir ortamın bina güvenliğini kişilerin vicdanına bırakıyor. Sizin vicdanınız el veriyorsa çalarsınız. Ama bu insanların vicdanına bırakılacak bir konu değil. Devletin görevidir. İnsanlarını sağlıklı konutlarda yaşama hakkı anayasal hakkıdır ve devlet bunu sağlamalıdır."
"İNSAN KANINDAN RANT"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ruhsatsız ve kaçak binaların yıkılacağına' ilişkin açıklamalarının bu noktada önem kazandığını anlatan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, açıklamanın öz itibariyle doğru olmadığını söyledi. Türkiye'nin yapı stoğunun yüzde 40'ının kaçak ve yine toplam yapı stoğunun yüzde 60'ının ise iskan ruhsatı olmadığına dikkat çeken İMO Yönetim Kurulu Başkanı Sarp, şöyle konuştu:
"Geri kalan yapı stoğu içinde kimisi 25- 30 yıllık yapılardan oluşuyor. Bunlar sağlam yapılar mı? Bunların sağlam olduğunu mu kabul edeceksiniz? O zaman yapı stoğunun iyileştirilmesi için önce yapı envanterinin çıkartılması lazım. Her bir yapının deprem karnesi olacak. Maliyet koşullarına bakacaksınız, güçlendirilmesi gereken binaları güçlendireceksiniz. Ama devlet eliyle yapacaksınız. Eğer yıkılıp yeniden yapılması gerekiyorsa bunu da yapacaksınız. Vatandaşın buna gücü yok. Siz yapacaksınız. Ama bunu o vatandaşlara yapacaksınız. Vatandaşlar aynı sosyal çevrede kalacak, o çevrede barınacak. Eğer depremi bahane ederek, depremi kullanarak insan hayatını ranta dönüştüremezsiniz. Fikirtepe'deki insana 'Hadi sen git, Pendik'te otur. Ben sana orada konut yaptım. Buraya da yeni konut yaptım. Onları satacağım' derseniz, o oluşan kent rantını birilerinin cebine aktarılması demektir. Bu insan kanından rant sağlamak demektir."
SORUMLU DEVLETTİR
Türkiye'de depreme dayanıklı, güvenliği belli standartların üzerinde yapı elde etmek için birinci yolun tercih edilmesi halinde İMO olarak bu kararı destekleyeceklerini anlatan Harp, aksi halde bunun kabul edilemeyeceğini, denetleyici olduğu için binaların yıkılmasından devletin sorumlu olduğunu söyledi.
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, 1999 Marmara depreminden sonra geliştirilen yapı denetim sistemin geldiği noktada ticari ilişki olduğunu, sistemin ancak doğru yasal zeminde iyi işleyebilceğini bildirdi.
Kamu kurum ve kuruluşlara ait binaların, TOKİ ve KİPTAŞ dahil olarak üzere yapı denetimden muaf tutulmasının da kabul edilemez olduğunu ekledi. 
 
DHA-Antalya - Emre BAYLAN

 
Göğsünde servet taşıyacak
 
Karpuz artık kış aylarında da yenilebilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üç güzel molekülü Antalya kazandı
Ankara’da yapılan uluslararası nitelikteki Kimya Yılı etkinliklerinde ...
10 ayda yüzde 12'lik turist artışı
Antalya'ya yılın 10 aylık döneminde havayoluyla gelen yabancı turist sayısında, ...
Antalyalı öğretmenler eylem yaptı
ANTALYA'da atama bekleyen bir grup öğretmen 'Cehalete karşı bir ışıkta ...
 
Teknikerler, ‘yasa’ uygulansın diyor
Teknikerler Birliği Antalya İl Temsilcisi Gürsel Güler, teknikerlerin ...
Akaydın, memuruna yüzde 300 zam yaptı
CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi, memurlarına rekor bir artışla toplu ...
Maybe Parfüm Türkiye’de
Merkezi Berlin'de olan ve 44 ülkede satışı yapılan Maybe parfümlerinin ...
 
Akaydın: Pişkin Başbakan
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Başbakan Recep ...
Turizmciler bayrama hazırlanıyor
Van'daki deprem ve Hakkari'de 24 askerin şehit düştüğü terörün gölgesinde ...
Akdeniz'de yaz devam ediyor
SOĞUK kış günleri yurt genelinde kendisini göstermeye başlarken, Akdeniz ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Fenerbahçe Cumhuriyeti 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Tablo vahim
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva