Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
17 Şubat 2023 Cuma - 13:31

İnşaat mühendisleri, yıkımların nedenini anlattı

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin ardından Hatay ve Adıyaman'da hasar tespit çalışması ile bilirkişi faaliyetine Antalya'dan katılan inşaat mühendisleri, yapılarda yumuşak kat, kısa kolon, narin kolon, yarım bodrum, kısmi perde gibi hatalı uygulamaların yıkımları artırdığını ifade etti.

İnşaat mühendisleri, yıkımların nedenini anlattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi koordinasyonunda 50 inşaat mühendisinin Adıyaman ve Hatay'daki deprem hasar tespit çalışması devam ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nden 8 inşaat mühendisi de bilirkişi olarak Hatay'daki çalışmalarını sürdürüyor. Adıyaman ve Hatay'daki hasar tespit ve bilirkişi faaliyetinde yer alan inşaat mühendisleri, İMO Antalya Şubesi'nde düzenlenen toplantıya canlı bağlantıyla katıldı. Toplantının açılışında konuşan İMO Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan, bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İnşaat mühendisleri, afet bölgesindeki hafif hasar, orta hasar ve ağır hasar alan yapılardaki gözlemlerini değerlendirdi. Adıyaman'daki bazı köylerde inceleme gerçekleştirdiklerini dile getiren inşaat mühendisi Mikail Teke, yapıların uygulamadaki eksiklikleri nedeniyle inşaatın tamamlanmasının ardından denetlenmemesinden kaynaklı yıkımlar gözlemlediklerini söyledi. Adıyaman'ın Sarımsaklı ilçesinde çalışma yürüten Ekrem Bakır da "Beton kalitesi inanılmaz düşük, belki beton diyemeyiz, dokununca dağılıyor. İşçilik kötü, kolonlardaki hasarlar birleşim bölgesinde oluşmuş. Planı düzgün olan, malzeme kalitesi ve işçilik nedeniyle göçen binalar gördük" dedi.

'YENİ YAPILAR ÖNGÖRÜLEMEYEN HASAR ALMIŞ'

Adıyaman merkeze bağlı Yenimahalle'de çalışma yürüttüklerini kaydeden inşaat mühendisi Erman Aydın, "2 bin 500 civarında yapı var. Son yıllarda yapılmış binalar da mevcut. 30 yıllık yığma yapı da var. Yapım kalitesine bağlı hasar alanlar da hasarsız bina da var. 'Yeni binalar yıkıldı' gibi algı var. Bizim gözlemimiz yeni yapılar öngörülemeyen hasarlar olmuş. Yeni bina kavramı Adıyaman'da 2005'ten sonra anlam kazanıyor. 2005 yılında hazır beton kullanımına başlanmış. Tamamen göçmüş yeni bina görmedik. Alt tarafı yığma, üst tarafı çerçeve oluşturulmuş bina fazla" diye konuştu.

İnşaat mühendisi Sadullah Kabakuşak ise şunları söyledi:

"Adıyaman merkezde ve Mut ilçesinde çalışma yaptık. Eski inşaat teknolojisindeki yapılarda hasar çok fazla. Burada yeni yapılarda da ciddi statik tasarım hataları görüyoruz. Özellikle dış kolonlarda mühendislik, imalat hataları görüyoruz. Çok fazla bina var. Yapılması gereken çok iş var. Meslektaşlarımızı buraya davet ediyoruz" dedi. Simgenur Çetinmeşe ise köylerde yaptıkları incelemede genellikle tek ve 2 katlı yapılarda ahır ve depo kullanımından dolayı 'yumuşak kat' uygulamasının hasara neden olduğu yapılar gözlemlediklerini söyledi.

Toplantıda basın açıklamasını okuyan İMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Kalaycı ise şöyle dedi:

"Mevcut yapı stoğunda merkezi ve yerel yönetimler, ilgili meslek odaları, bilim insanları ve üniversitelerin yer aldığı uzmanlardan oluşturulması gereken heyetin raporu doğrultusunda ve koordinasyonunda, mikro bölgelerden başlayan riskli yapı tespitleri sonuçlarına göre makro bir plan ile mevcut yapı stoku tespit edilmeli. Öncelik deprem olmak üzere kentlerin 'Afet Master Planı' yapılmalı. Önceliklere göre bütüncül bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmalı. İskandan sonra hiçbir denetime tabi tutulmayan mevcut yapılarda, asansör kontrollerinde olduğu gibi periyodik kontrol zorunlu olmalı. Yeni yapılar için öncelikle imar planlarının revizyonu yapılmalı, yanlış yapılaşma kararları düzeltilmeli. Afet müdahale ve koordinasyon sistemi yeniden düzenlenmeli. Afetin akabinde, ivedi olarak afet seferberliği ilan edilmeli, görevi ve sorumlulukları önceden belirlenmiş ekipler il merkezlerinden köylere kadar görevlendirilmeli, Afet Müdahale Sistemi talimat beklemeksizin harekete geçmelidir."

KAHRAMANMARAS MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN HATAY VE ADIYAMAN'DA HASAR TESPIT CALISMASI ILE BILIRKISI FAALIYETINE ANTALYA'DAN KATILAN INSAAT MUHENDISLERI, YAPILARDA YUMUSAK KAT, KISA KOLON, NARIN KOLON, YARIM BODRUM, KISMI PERDE GIBI HATALI UYGULAMALAR ILE KALITESIZ BETON KULLANIMININ YIKIMLARI ARTIRDIGINI IFADE ETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

KAHRAMANMARAS MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN HATAY VE ADIYAMAN'DA HASAR TESPIT CALISMASI ILE BILIRKISI FAALIYETINE ANTALYA'DAN KATILAN INSAAT MUHENDISLERI, YAPILARDA YUMUSAK KAT, KISA KOLON, NARIN KOLON, YARIM BODRUM, KISMI PERDE GIBI HATALI UYGULAMALAR ILE KALITESIZ BETON KULLANIMININ YIKIMLARI ARTIRDIGINI IFADE ETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

KAHRAMANMARAS MERKEZLI DEPREMLERIN ARDINDAN HATAY VE ADIYAMAN'DA HASAR TESPIT CALISMASI ILE BILIRKISI FAALIYETINE ANTALYA'DAN KATILAN INSAAT MUHENDISLERI, YAPILARDA YUMUSAK KAT, KISA KOLON, NARIN KOLON, YARIM BODRUM, KISMI PERDE GIBI HATALI UYGULAMALAR ILE KALITESIZ BETON KULLANIMININ YIKIMLARI ARTIRDIGINI IFADE ETTI. (AYSENUR KALAYCI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
Bakan Özer: Öğretmenlerin nakilleri sürecini hafta sonu başlatacağız
 
Bakan Ersoy: Mart ayında çalışmalara başlıyoruz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da ağırlanan depremzede sayısı 140 bine ulaştı
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, kentte ağırlanan depremzede sayısının 140 bine ulaştığını söyledi.
Harçlıklarını depremzede çocuklara bağışladılar
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde Büşra ve Yüsra Çobanoğlu kardeşler, harçlıklarını ...
Polis abla ve ağabeyleriyle unutulmaz bir gün yaşadılar
KAHRAMANMARAŞ merkezli 11 ilde yıkıma yol açan depremler nedeniyle Antalya'ya ...
 
Antalya Mimarlar Odası: 99 öncesi yapıları boşaltın ve yıkın
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ...
Antalya Kent Konseyi'nden deprem uyarıları
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, deprem bölgesinde bundan sonraki ...
Depremzede: Sütçü İmam'ın çocukları bu günleri atlatacak
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde misafir edilen depremzedelerden Kahramanmaraşlı ...
 
Günler sonra yüzleri güldü
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin çocuk oyun dünyası Teneffüs Park, ...
Antalya'da 115 bin 28 depremzedeye sağlık hizmeti
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremler sonrası Antalya'ya gelen 115 bin 28 depremzedeye, ...
Sınavı arkadaşı yapınca yıkılan evinin enkazında kalmaktan kurtuldu
ADIYAMAN'ın Besni ilçesinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Erkan Sarsıcı'nın ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva