Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
21 Ocak 2011 Cuma - 13:47

İstişare ihtiyacı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin demokrasi adına zor dönemlerden geçtiğini belirterek, "Demokrasi bir öğrenme sürecidir"dedi.

İstişare ihtiyacı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin demokrasi adına zor dönemlerden geçtiğini belirterek, "Demokrasi bir öğrenme sürecidir. Demokrasimiz geliştikçe sosyal sorumluluklarımız da istişare ihtiyacı da gelişiyor ve paylaşacak yanlarımızın, çatışacak alanlarımızdan çok daha fazla olduğunu görüyoruz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bakanlığına bağlı Genel Müdürlükler, Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri (YOL-İŞ) Sendikası ve Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile birlikte, Antalya'nın turizm bölgesi Kundu'da bulunan Rixos Lares Otel'de düzenlediği 'Toplu İş Sözleşmesi Öncesi Diyalog Toplantısı'nda konuştu.

DİYALOG YERİNE İSTİŞARE

Bakan Yıldırım, konuşmasının başında toplantının isminde geçen 'diyalog' kelimesine itiraz etti. Türkçenin özelliklerini muhafaza etmek ve yaygınlaştırmak için 'istişare' kelimesini öneren Bakan Yıldırım, "Yabancı kelimelere alerjim var" dedi. Antalya'da gerçekleştirilen toplantının sadece tarafların toplu sözleşme öncesi görüşmesi, konuşması ve mutabakat sağlamasıyla sınırlı olmayacağını kaydeden Bakan Yıldırım, ulaştırma camiasında tarafların bölgesel ve merkezi temsilcilerinin de birbiriyle her düzeyde görüş alışverişine imkan sağlayacağının altını çizdi.

ÖNCELİK KALİTE

Ulaştırma Bakanlığı'nın kamuda hatırı sayılır örgütlü çalışana sahip olan bakanlıkların başında geldiğini kaydeden Bakan Yıldırım, "Örgütlü toplum ve ortak akıl çerçevesinde çalışma hayatını ilgilendiren konuların taraflarının konuşarak, görüşürek, istişare ederek çözüm üretmeleri yönünde hepinize büyük sorumluluklar düşüyor" dedi. Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kazma, kürek ve bilek gücüne dayanan çalışmalarının, 1950 ve 1970 yılları arasında 'erişilebilirliğin' öncelikli olduğu bir politikaya evrildiğini belirten Bakan Binali Yıldırım, "Bugün ise yol yapımında gözetilen en önemli önceliğimiz, insanımızın yaşam kalitesini artırmak, hayatını kolaylaştırmak ve trafik emniyetini sağlayacak şekilde kaliteli yol yapma prensibini sürdürmektir" dedi.

DEMOKRASİ ÖĞRENİLEN BİR SÜREÇTİR

Yeni bir toplu iş sözleşmesi öncesi konunun ilgili tüm taraflarının aynı salonda buluşmasını "Ne güzel bir tablo" sözüyle özetleyen Bakan Yıldırım, şöyle dedi:

"Gençlik yıllarımızı hatırlıyorum. İşveren işçiyle, birbiriyle adeta hasım gibi. Toplu sözleşmede görüşmeler başlamadan neredeyse 8 ay, 1 yıl önce atışmalar, karşılıklı salvolar başlar ve ilk toplantıda hemen uyuşmazlık zaptı imzalanır. Kapılar çarpılır, herkes yoluna gider. Bugünlerden geldik. Türkiye böyle zor dönemleri geçirdi. Demokrasi bir öğrenme sürecidir. Demokrasimiz geliştikçe sosyal sorumluluklarımız da istişare ihtiyacı da gelişiyor ve paylaşacak yanlarımızın, çatışacak alanlarımızdan çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Hepimiz çok şey öğreniyoruz. İdareciler, işverenler, çalışanlar herkes öğreniyor ve bu da örgütlü toplum yapısının derinleşmesi ve kurumsallaşmasını da beraberinde getiriyor."

YETMEZ AMA

Son yapılan Anayasa değişikliğiyle kamuda memur statüsünde çalışan kesimler için toplu sözleşme hakkı tanındığını dile getiren Bakan Yıldırım, "Yeterli olmamakla birlikte, grev ve lokavt gibi örgütlü toplumun birer önemli aracı olan müesseseler olmamakla birlikte memur statüsünde çalışanlarımız da toplu görüşme yapmakla yetinmeyecek, sözleşme yapabilecek. Bu bir adımdır" diye konuştu.

SORUMLULUKLAR DEĞİŞİYOR

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, çalışma hayatında yaşanan değişimle birlikte artık sendikacılığın da işveren olmanın sorumluluklarının da değiştiğine dikkat çekti. Artık hiçkimsenin 'Ben çalışanım, işçiyim, ben işçi temsilcisiyim, ben anlamam. İşveren ne yaparsa yapsın istediğimi versin. Gerisi beni ilgilendirmez' deme hakkına sahip olmadığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Çalışma hayatının üç unsuru vardır. İşveren, işyeri ve işçi. Ama işçi olmazsa oradan bir üretim elde etmeniz mümkün olmaz. Bu üçlü birbirine her zaman muhtaçtır. Biri olmazsa diğeri olmaz. Bunlar içinde en önemli yer çalışanın yeridir. Türkiye'nin her tarafında 8 senede 80 yıla sığdırılamayan hizmetlerin iki, üç katını yapamazdık" diyle konuştu.

Çalışma yaşamında aidiyet duygusunun önemine değinen Bakan Yıldırım, "Bir kurumda aidiyet duygusunu geliştiremezsiniz o kurumu yaşatamazsınız. Mutlaka herkesin kurumun yücelmesi için aidiyet duygusuna sahip olması lazım. Ulaştırma Bakanlığı 100 bine yakın çalışanıyla bir büyük ailedir. Aidiyet duygusu tüm arkadaşlarım arasında yayılmıştır. Bundan dolayı mutluyum, bahtiyarım" dedi.

'KRİZDEN KARAYOLUYLA KURTULDUK'

Karayolunun sadece bir taşımacılık olmadığını, ekonomik kalkınma ve refahın gelişmesinde önem taşıyan, kendi içinde bir ekonomik faaliyet olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, şöyle dedi:

"2009 krizinin ülkemizde diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha az hasarla atlatılmasının arkasında en önemli pay, yollar için ortaya koyduğumuz yatırım programıdır. 2009 yılı krizinin en şiddetli olduğu yılda 2 bin kilometrenin üzerinde bölünmüş yolu tamamlayarak 400 bine yakın insanımıza istihdam sağlanmasına katkı verdik. Hem krizin olumsuz etkilerini azalttık hem de ülkemizi Cumhuriyetimizin 100. yılına 2023'lere hazırlayacak çok önemli altyapı projelerini geliştirdik."

DİĞER KONUŞMACILAR

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türkiye'nin yaşadığı devasa sorunların çözümü için ortak akıl oluşturmanın önemine değindi. Siyasette yaşanan kriz dönemlerinin yarasız beresiz atlatılabilmesinde her düzeyde önyargısız kurulacak diyaloğun büyük önemi olduğunu dile getiren Kumlu, "Sosyal diyalog çözüm odaklı bir yaklaşımdır. Taşıdığı bu pozitif içerik hayata geçirildiğinde her türlü sorunun çözüm kapısını açacak kadar sihirlidir" dedi.

TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, diyaloğun olmadığı yerde ortak aklın devreye girmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Sosyal diyalog mekanizmasının işlemesi için elimizden gelen gayreti gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz" dedi. Çiçek, sorunlar yumağı haline gelen sıkıntıları çözmenin, diyalog mekanizmasının işlemesiyle mümkün olacağını dile getirdi.

Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağır, "Diyalog demokrasi kültüründen beslenen sihirli bir sözcüktür. Doğası gereği sosyal diyaloğun bir yüzü tartışma öteki yüzü mutabakattır. Diyaloğun sorunların çözüm yonun açan ve gelişme sağlayan somut bir katkısı olmadır. Bunun tersi ise sorunları görmezden gelmek çözümleri erteleme zaman kaybına yol açmasıdır" diye konuştu.

Kamuda taşeronluk veya hizmetin dışarıdan satın alınmasını Türkiye'nin çıkarları açısından uygun ve doğru bulmadıklarını belirten Genel Başkanı Ağır, taşeronluk sisteminin iş kazalarının artmasına, üretim kalitesinde düşmeye ve toplu iş sözleşmesi dışında çalışılması nedeniyle işyerinde düzensizliğe ve adaletsizliğe neden olduğunu savundu. Taşeronluk sistemine karşı sendikalarının 'Evimizin içine yabancı sokmayalım' adıyla bir kampanya yürüttüklerini dile getiren Ramazan Ağır, yeni toplu iş sözleşmesi sürecinin, taşeron sistemine karşı ayrı bir önemi bulunduğunu dile getirdi.

 
İrbeç partisinden istifa etti
 
Gözler İstanbul’da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarifeli çete
Antalya, Ankara ve İstanbul'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda kendilerini ...
Hıncal Uluç Antalya'ya çok kızacak
Sabah Gazetesi yazarı Hıncal Uluç, geçtiğimiz Antalya Altın Portakal Film ...
Trafo çaldılar
Antalya'da Mehmet Kahraman'ın bir otelden hurda olarak alıp evinin önüne ...
 
Evcilmen Gün Haber’de
Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen Gün Haber’i ziyaret etti. ...
Uyuşturucuya gözaltı
Antalya'da evlerinde uyuşturucu madde ticareti yaptıkları iddia edilen ...
Gün Haber’den büyük hizmet
Gün Haber’in ÜCRETSİZ bu hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, hemen aşağıdaki ...
 
BAŞKANIN TIRAŞ KEYFİ
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Muratpaşa’da bir berbere girerken ...
4 ömür boyu hapis
Antalya'nın Alanya ilçesinde 5 yıl önce cep telefonu satışı yapan 39 yaşındaki ...
Kocasına bakmadı dul maaşından oldu
Antalya'da mahkeme, 'hastalığı sırasında eşine bakmadığı' gerekçesiyle ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva