Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
17 Nisan 2015 Cuma - 16:25

Kış turizmi için kafa yormalı

RUSYA pazarında yaşanan gerileme için alınması gerekli önlemleri tartışan turizm sektörü temsilcileri, kış turizminin gelişmesi yönünde kafa yorulması gerektiğini kaydetti.

Kış turizmi için kafa yormalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi işbirliğiyle '2014 yılı Turizm Sektörü Değerlendirmesi ve 2015 Yılından Beklentiler' başlıklı 2015 Turizm Haftası Paneli gerçekleştirildi. AÜ Turizm Fakültesi Nuri Özaltın Konferans Salonu'nda düzenlenen paneli, turizmden sorumlu Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu'nun oturum başkanlığını yaptığı panele, ICF Airports'dan Yaşar Döngel, Crystal Otelleri'nden Umman Çetinbaş, Antalya Tanıtım Vakfı'ndan Nizamettin Şen, SunExpress'ten Emre Bahtoğlu, Anex Tour'dan Neşet Koçkar ve NBK Touristic'ten Recep Yavuz konuşmacı olarak katıldı.

RUS PAZARINDA İLK ÜÇ AYDA YÜZDE 47'LİK DÜŞÜŞ
Prof. Dr. Akın Aksu, 2015'in ilk üç ayında Rus pazarında yüzde 47'lik azalma olduğuna dikkat çekerek, bu pazarda alınan zararın Alman pazarından karşılanabileceğini belirtti. Prof. Dr. Aksu, “Rublenin dolar karşısındaki durumunu göz önünde bulundurup Alman pazarı açısından değerlendirdiğimizde şanslıyız. Almanya, Avrupa Birliği ülkeleri içersinde en güçlü ülkelerden birisi. Ülkemiz açısından sevindirici olan Alman nüfusunun yarısı ülkemizi ziyaret etti. Rusya pazarından alınan zararı Alman pazarından karşılayabiliriz" dedi.

ÇİN ALTERNATİF PAZAR OLABİLİR 
Panelde daha sonra söz alan Yaşar Döngel, 2014'ün iyi başladığını, ancak Eylül ayından sonra Rusya'daki kriz nedeniyle 5,5 büyüme beklentisinin yüzde 3 olarak gerçekleştiğini belirtti. Döngel, "Avrupa pazarında yaşanan sıkıntılara mutlaka çözüm bulmalıyız. Biz Almanya ve Rusya pazarlarına bağımlı hale geldik. Alternatif pazarlar bulunmalı. Çin ile vizeler kalkıyor. Çin alternatif bir pazar haline gelebilir. Rusya'da belirsizlik var. Ancak bizim artımız Rusya'da çok güçlü tur operatörlerine sahip olmamız. Kişi sayısında yüzde 10'luk azalma olur. Fakat gelirde daha çok olur. Bu yılın ilk 3 ayında Antalya'ya gelen turistlerin havaalanı harcamaları eksi 43 oldu. Gelirde yüzde 50'den fazla azalma olabilir" diye konuştu.

KRİZ 4 MİLYAR DOLAR EKSİLMEYE NEDEN OLUR
Kış aylarındaki verilerin çok önemli olmadığını söyleyen Umman Çetinbaş ise "Rusya'dan gelen Rus sayısı ilk 3 ayda 60-70 bin oldu. 3 ayda eksilen sayı 30 bin. Bunu da Alman pazarı ile kapatabiliriz. Ruble- dolar paritesinde düzelme görülüyor. Ruble daha da düşebilir. Rusya'da bir daralma olacak. Bana göre eksi yüzde 10 olur. Gelirde 1 milyar 200 milyon dolar azalma öngörülüyor. Ancak bunun çarpan etkileri turizmin beslediği 54 sektörde daha çok olur. Yani bu krizin etkisinden dolayı 4 milyar dolar civarında bir eksilme olabilir. Alman pazarında ise Crystal otelleri olarak bizim yüzde 50'lik artışımız var. Genelde de yüzde 5'lik artış bekleniyor. Ancak imajımız kötü. Bu bizim Avrupa pazarındaki beklentilerimizi etkileyebilir" diye konuştu.

TURİZM GÜVEN VE BARIŞ ORTAMI İSTER
Turizmin güven ve barış ortamı istediğini anlatan Nizamettin Şen, "2013 yılına kadar Türkiye'de olumlu bir imaj vardı. Bunu fuarlarda hissedebiliyorduk. Bunun sonucu olarak 2014'te Antalya'da 221 kongre yapılmıştı. Kongre sayıları imajın dışa vurumudur. Rusya'daki kayıpların nedeni ekonomik. Batıdaki ise imaj sorunu. Bu nedenle imajımızı düzeltmeliyiz" dedi.

SUNEXSPRESS 100 NOKTAYA UÇUYOR
SunExpress olarak 25 yıldır faaliyet gösterdiklerini söyleyen Emre Bahtoğlu, “SunExpress'in 2014 yılındaki cirosu 1 milyar lirayı geçti. 2013-14 yıllarında yüzde 15'lik artış yakaladık. SunExpress'in 74 uçağı, 2 bin 978 personeli var ve 100 noktaya uçuyor. Antalya'da eksilmeye başlayan pazarlarda SunExpress olarak büyümeye çalışıyoruz. Antalya'dan direkt Avrupa'daki 21 şehre uçuyoruz. Bu da kongre, spor ve golf turizmine katkı sağlıyor" diye konuştu.


SOÇİ VE KIRIM BİZE RAKİP OLAMAZ
Rusya pazarında 2014'ün Eylül ayındaki azalışın 2013'ten belli olduğunu söyleyen Neşet Koçkar, şöyle konuştu:

"2014 yılının Eylül ve Ekim aylarında yaşanan düşüşün nedeni 2013 yılının aynı ayında yaşanan yüksek artış. Mısır'a giden turist o yıl Antalya'ya gelmişti. Tur operatörleri 2014 yılının Eylül ve Ekim aylarında daha fazla zarar etmemek için küçülmeye gitti. Antalya'da herkes rubleye takılmış. Sokaktaki simitçi bile rubleye takmış durumda. Ancak son 10 günde ruble düşüyor, buna karşı satışlar da düşüyor. 'Ruble düşerse satışlar artar' diyenler yanıldı. Geçen yıl Rusya'da 90 bin ruble maaş alan bunun 10-15 bin rublesini tatil için ayırabiliyordu. Rusya, tükettiği ürünlerin yüzde 95'ini ithal ediyor. Bu yıl 10 Ocak tarihinden itibaren ithal ürünler zam görmeye başladı. Ciddi bir enflasyon var. Rusların aldığı maaş artık sadece kendi harcamalarına yeter hale geldi. Sıkıntı burada. Rusya'da bu yıl eksi yüzde 10'luk azalma bekliyorlar." 

10 yılda Rusya pazarının yüzde 303 büyüdüğünü kaydeden Koçkar, "Rusya pazarı olmasaydı bu kadar marka otelimiz olmazdı. Odaların fiyatı 21 euro'yu geçmezdi. Kundu da bataklık halini sürdürürdü. Biz dünyanın her yerine müşteri götürüyoruz. Biz Rusya pazarını hep cepte gördük. Rusya pazarını kaybedersek Antalya çok şey kaybeder. Ucuz vermemiz gerekiyorsa ucuza vermeliyiz. Soçi ve Kırım bize rakip olamaz. Oraların kapasitesi ortada" dedi.

TURİZM KOLTUK DEĞNEĞİ İLE YÜRÜYOR
Turizmin tek ayaklı gittiğine değinen Recep Yavuz ise “Turizmde koltuk değneği ile gitmekten vazgeçmeliyiz. Kış sezonunda turistler gelmiyor. Antalya'da kış aylarında bile 20-25 derece hava sıcaklığı var. Bu Avrupalılar için inanılmaz bir derece. Bana göre turizmin birinci sorunu kış turizmidir. Yaz aylarında her yıl artış yakalanıyor ama kış aylarında bu yok. Ören yerleri ziyaretlerinde son 7 yıl içinde sürekli geriye gittik. Başaran Ulusoy, Ajda Pekkan'ı dinlediği kadar bizi dinleseydi ören yerlerine bu kadar zam yapmazdı. Herkes kış turizminin gelişmesi için neler yapılması gerektiğine kafa yormalı. Bu konuda da etkin önlemler alınmalıdır" dedi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - 

RUSYA PAZARINDA YASANAN GERILEME ICIN ALINMASI GEREKLI ONLEMLERI TARTISAN TURIZM SEKTORU TEMSILCILERI, KIS TURIZMININ GELISMESI YONUNDE KAFA YORULMASI GEREKTIGINI KAYDETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

RUSYA PAZARINDA YASANAN GERILEME ICIN ALINMASI GEREKLI ONLEMLERI TARTISAN TURIZM SEKTORU TEMSILCILERI, KIS TURIZMININ GELISMESI YONUNDE KAFA YORULMASI GEREKTIGINI KAYDETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

 
Turizmciye çifte zam şoku
 
Askeri bölgeyi fotoğraflayanların sırrı çözüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmciye çifte zam şoku
Turizmde, Rusya kriziyle başlayan sıkıntılara arka arkaya yenileri ekleniyor. ...
Türkiye’ye 100 yeni otel geliyor
Önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye`nin değişik illerinde toplam 100 yeni ...
Turizm Haftası renkli başladı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Turizm Haftası renkli görüntülerle başladı. ...
 
Turizm Haftası kutlanıyor
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde Turizm Haftası dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi.
Mustafa Çalık yaşamını yitirdi
ANTALYALI işadamı 73 yaşındaki Mustafa Çalık, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Kaş, Turizm Haftası'na hazır
BU yıl 39'uncusu düzenlenecek Turizm Haftası etkinlikleri Kaş'ta farklı etkinliklerle kutlanacak.
 
Kruvaziyerde hedef 200 bin turist
KRUVAZİYER turizmde her yıl yolcu sayısını artıran Antalya Limanı, sezonu ...
Mardan'ın alacaklıları sırada
ANTALYA'da Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından 1.5 milyar ...
Kaş'ta turizm dört mevsime yayılacak
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde alternatif turizmin geliştirilmesi ve turizmin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva