Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
4 Eylül 2019 Çarşamba - 13:55

Konyaaltı Sahili'nin bazı bölümleri 86 metre geriledi

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Dr. Cem Oğuz, 1975 ile 2016 yılları arasında Konyaaltı Sahili'nin bazı bölümlerinde 41 yılda 86 metreye varan kıyı gerilemeleri (kıyı erozyonu) ölçüldüğünü kaydetti.

Konyaaltı Sahili nin bazı bölümleri 86 metre geriledi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı ve Teknik İşler Sözcüsü Dr. Cem Oğuz, belediye eğitim salonunda düzenlediği basın toplantısında, Antalya'nın gündeminden düşmeyen Boğaçayı Projesi'nin tarihçesi, durum değerlendirmesi ve geleceği hakkında bilgi verdi. Boğaçayı'nın 3 çayın birleşiminden oluştuğunu, 2 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Cem Oğuz, çayın yeraltı su kaynaklarını beslediğini söyledi. Cem Oğuz, çayın korunması gereken en önemli kaynaklardan biri olduğunu, Konyaaltı Sahili'ni de kum ve çakıl yönünden beslediğini vurguladı.

KIYIDA CİDDİ GERİLEMELER

Boğaçayı'nın 1990'lı yıllarda kum ve çakıl ocağı olarak kullanıldığına değinen Cem Oğuz, "1975 ile 2016 yılına kadar uydu verileri kullanılarak kıyı gerilemeleri ölçülmüş. 6.5 kilometrelik sahilde 41 yılda 86 metreye varan kıyı gerilemesi var. 2000'li yıllardan sonra kum ve çakıl alınmasına yönelik yasaklar geldi. Gerilemeler azaldı ama 2016 yılından sonra yeniden kıyı erozyonu artmaya başladı. 2016'dan sonra yılda 2 metreye varan kıyıda gerilemeler kaydedildi. Bundan sonra gerileme hızla devam edecek. Konyaaltı Sahili'ni ne kadar süre sonra kaybedeceğimizi bir süre sonra verilerle açıklayacağız" dedi.

BOĞAÇAYI'NIN YATAĞI 260 METREDEN 205 METREYE DÜŞÜRÜLDÜ

ASAT'ın eski Genel Müdürü Faruk Karaçay'ın Boğaçayı'nın yatağına müdahale edilmediği yönünde açıklamada bulunduğunu belirten Cem Oğuz, "Bu açıklama doğruyu yansıtmıyor. 260 metrelik yatak genişliği, proje kapsamında 2017 yılından sonra 205 metreye düşürüldü. DSİ'nin önerdiği 260 metre yatak genişliğidir. Önceki yönetim döneminde 2014 yılındaki ilk projede denizin tamamen içeri girebildiği, teknelerin yat limanları vasıtasıyla içeriye girdiği bir proje hazırlandı. Herkes bu projeden etkilendi. Ama mühendislik bunun hayal proje olduğunu kaydetti ve başkan projeden vazgeçti. 2015 yılında yapılan projede ise deniz 2 kilometrelik kısımda içeriye alınacak ve sadece çayın ağzına bir marina yapılacaktı. Sonra bundan da vazgeçildi. 2017 yılında projede denizin 750 metreye içeriye alınmasına karar verildi. Marinanın da sahilin başka bir bölümüne yapılması öngörüldü" diye konuştu.

'DENİZ İÇERİYE GİRECEK DİYE YAPILANLAR BOŞA YAPILDI'

Ancak devletin kıyı master planında Konyaaltı'nda marina görülmediğini dile getiren Oğuz, 2019 yılında projede denizin içeriye alınmasından da vazgeçildiğini, bunun doğru bir karar olduğunu açıkladı. Oğuz, "Deniz içeriye alınacak diye bir set yapıldı. Dip kazılar yapılarak yeraltı suyunun çıkması planlandı. Bu yapılanlarla çok kötü sonuçlar ortaya çıktı. 4 bin 196 kazık çaya çakıldı. Ama deniz içeri girmedi, boşuna yapıldı. 660 bin metreküplük, 44 bin kamyonluk kazı yapıldı. Sonuçta burada bir gölet oluştu. Kamulaştırmasız el atmalar oldu. Şimdi belediye ile vatandaş mahkemelik. 130 milyon liralık bir bedel harcandı. Bir de her yıl harcanması gereken işletme bedeli var" dedi.

ANTALYA'NIN İLK DENİZ SÜPÜRGESİ BOĞAÇAYI'NDA

Proje kapsamında her yıl 34 santimetre rüsubat birikilmesi öngörüldüğünü kaydeden Oğuz, "Bizim yaptığımız ölçümlerde derinlik azalmış, 6 ayda ortalama 150 santimetre rüsubat birikimi oluşmuş. Projenin oluşmasına öncülük eden bilim adamlarını çağırdık. Onlar da projenin son haline karşı olduklarını söyledi. Biz yeni modeller için çalışma başlattık. Antalya ilk defa deniz süpürgesi ile tanıştı. Boğaçayı'nda süpürge çalışmaya başladı. Doğaya zarar vermeden bir tekne ile şimdi Boğaçayı'nda temizlik çalışmasına başlandı" diye konuştu.

'ANTALYA HALKI TERCİH YAPMAK ZORUNDA'

Antalya halkının bir karar vermek zorunda olduğunu belirten Cem Oğuz, şöyle dedi:

"Sahili mi istiyorsunuz, Boğaçayı göletini mi istiyorsunuz? Küçücük bir gölet için sahili yok edemeyiz. Göleti koruyacaksak denizde mahmuzlar yapmalıyız. Göleti kurtarmak için çok ciddi maliyetler harcamalıyız. Projenin ikinci etabını belediyenin kendi imkanları ile yapacağız. 2 kilometrelik hatta sadece etrafındaki düzenlemeleri yapmalıyız. Bizim hazırlıklarımız buna yönelik olacak. Yürüyüş yolları, seyir terasları, bisiklet yollarının olduğu kenar düzenlemesi ile burayı Antalya'ya kazandıracağız. Bilim insanları 'Bu kadar paranız varsa her yıl temizleyin, sahili korumak adına denize mahmuzlar yapın' diyor. Bilim adamlarının diğer bir teklifi ise Boğaçayı'nı kendi haline bırakmamız yönünde."

BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI DANISMANI VE TEKNIK ISLER SOZCUSU DR. CEM OGUZ, BELEDIYE EGITIM SALONUNDA DUZENLEDIGI BASIN TOPLANTISINDA, ANTALYA'NIN GUNDEMINDEN DUSMEYEN BOGACAYI PROJESI'NIN TARIHCESI, DURUM DEGERLENDIRMESI VE GELECEGI HAKKINDA BILGI VERDI.(FOTO:HASAN DEMIRBAS/ANTALYA-DHA)

BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI DANISMANI VE TEKNIK ISLER SOZCUSU DR. CEM OGUZ, BELEDIYE EGITIM SALONUNDA DUZENLEDIGI BASIN TOPLANTISINDA, ANTALYA'NIN GUNDEMINDEN DUSMEYEN BOGACAYI PROJESI'NIN TARIHCESI, DURUM DEGERLENDIRMESI VE GELECEGI HAKKINDA BILGI VERDI.(FOTO:HASAN DEMIRBAS/ANTALYA-DHA)

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)

 
Kendi adına otobüs bileti alınca yakalandı
 
72 engelliye tekerlekli sandalye hediye etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okullarda GBT'siz şoför ve kantinci olmayacak
2019- 2020 eğitim ve öğretim yılı güvenlik tedbirlerinin ele alındığı ...
Adreslerinde uyuşturucu bulunan çiftten şoke eden savunma
ANTALYA'da ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 13 kilo metamfetamin ...
Annenin feryadı yürekleri dağladı: Ne yaptın Özlem
ANTALYA'da, Özlem Neslihan T. (43), 5'inci kattaki evlerinin balkonundan ...
 
Vali Karaloğlu rafting yaptı
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, Beşkonak'ta muhtarlarla bir araya geldi, sonrasında rafting yaptı.
ATSO GROWTECH Tarım İnovasyon Ödül başvuruları başladı
Growtech 2019 Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları ...
Özçelik, şoförler odasına aday
ANTALYA Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlık seçimi için adaylığını ...
 
Ortak dil için işbirliği
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Sanayici ve İşadamları ...
6 yıldır ayakları topa değmese de futbol yaşama nedeni
ANTALYA'da 4,5 yaşında teşhisi konulan, 14 yaşında tekerlekli sandalyeye ...
Denetimli serbestlik yükümlülerinden okul temizliği
MURATPAŞA Belediyesi ve Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva