Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
6 Eylül 2015 Pazar - 13:21

Kurbanda ekonomiye 10 milyar liralık katkı

KURBAN Bayramı'nda Türkiye genelinde 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş olmak üzere 2.6 milyon hayvan kesilecek.

Kurbanda ekonomiye 10 milyar liralık katkı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu Kurban Bayramı'nın sadece kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar TL gibi bir rakam oluşturacak. Nakliye, kesim, sakatat, deri gibi diğer faktörlerle birlikte kurbanlık ekonomisi 10 milyar TL'yi aşacak.

Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye'nin dört bir tarafında kurulan hayvan pazarlarında kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışı başladı. 24- 27 Eylül tarihleri arasındaki Kurban Bayramı'nda bu yıl Türkiye'de toplam 2 milyon 600 bin hayvan kesilmesi bekleniyor.

BÜYÜK BİR EKONOMİ

Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl 2 milyon adet küçükbaş, 600 bin adet büyükbaş hayvan kesiminin yapılacağı yönünde tahminleri olduğunu söyledi. Bu yıl kurbanlık fiyatlarında küçükbaşın 700- 1000 lira, büyükbaşın ise 5 bin- 15 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Satış ortalamaları küçükbaşta 800 lira, büyükbaşta ise 8 bin lira olarak değerlendirildiğinde ortaya büyük bir ekonominin çıkacağını kaydeden Saygılı, küçükbaşta 1.6 milyar TL, büyükbaşta ise 4.8 milyar TL olmak üzere 6.4 milyar TL'lik bir ekonomik sirkülasyon oluşacağını dile getirdi.

10 MİLYAR TL'Yİ AŞIYOR

Kurbanlık satışının yanı sıra diğer unsurlarla birlikte çok büyük bir ekonomi oluşacağını kaydeden Muammer Saygılı, "Kurbanlığın pazara getirilmesi için harcanan nakliye bedeli, pazar yerlerindeki esnafın yaklaşık 1 aylık gideri ve hayvanların pazardan nakliyesi, kesimi, ardından derisi, sakatatı, hatta tırnak ve boynuzuna kadar hepsi ayrı parasal değer. Tüm bunları düşündüğümüzde sadece kurbanlıkların oluşturduğu ekonomik sirkülasyon 10 milyar TL'yi rahatlıkla aşar" dedi.

Kurban Bayramı'nda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların refahı ve hijyenik şartlara uygun kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Saygılı, uygun olmayan yerlerde kesilmemesi uyarısında bulundu.

PAZAR YERLERİ SAĞLIKSIZ

Antalya'da Kepez Belediyesi'nin Varsak'ta oluşturduğu kurban satış pazarından örnek veren Muammer Saygılı, ilkel şartlarda hazırlandığını, ne hayvanlar ne de esnaf açısından hijyenik şartların yerine getirilmediğini söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde pazarların böyle olduğuna işaret eden Saygılı, "Kurban Bayramı her yıl yaşanacak. Dolayısıyla belediyelerin daha temiz, kullanılabilir, hem hayvanlar hem insanlar açısından daha sağlıklı alanlar oluşturması gerekiyor" dedi.

HAYVANLARDAN BULAŞAN HASTALIKLAR

Kasaplık hayvanların birçok hastalığın kaynağı olabileceği ve insanlara bulaştırabileceğini anlatan Saygılı, "Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, kist hidatide, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem, toksaplazmoz, şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam ediyor" dedi.

ALIMLARDA NELERE DİKKAT EDİLECEK?

Saygılı, kurbanlık olarak alınmaması gereken hayvanlara ilişkin şu uyarılarda bulundu:

"Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların alınmaması gerekmektedir."

ETİ 12 SAAT SONRA TÜKETİN

Kurban bayramında sağlıklı et elde edilebilmesi için, kurbanlıkların veteriner hekim kontrolünde satış yapılan yerlerden alınması gerektiğini vurgulayan Saygılı, "Kesimleri bu konuda ehliyetli kimselere yaptırmalı, kesim sırasında ve sonrasında hijyenik kurallara uymalı, artık organ ve dokular gelişigüzel atılarak halk ve çevre sağlığı tehdit edilmemeli, etlerin olgunlaşmasından (kesimden sonra 12-24 saat bekledikten) sonra tüketilmeli ve etler soğukta muhafaza edilmelidir" diye konuştu. (DHA)

 

 
Akseki- Seydişehir yolunda kaza: 2 ölü, 4 yaralı
 
Fizyoterapistler YÖK'e tepkili
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yapan doydu, yiyen yandı
Hileli gıdayla, yediğimiz içtiğimiz her şeyin içine ‘zehir’ katılmaya ...
Dolar 3 liraya yaklaştı
Dolar tarihi bir rekor mu kıracak?
Cacık bile hayal oldu
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ...
 
ATSO Akademi'den 3 eğitim
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren ...
Romanya'dan ATSO'ya işbirliği teklifi
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin'i ziyaret eden ...
Bu yılki hedef 600 ton atık pil
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca atık pillerin toplanması ve bertarafı ...
 
Kasaplardan 'toplu kurban rantı' tepkisi
TÜRKİYE Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı birçok vakıf, ...
Euro uçtu
Geçtiğimiz hafta TL karşısında 3 lirayı gören dolar haftaya hareketli ...
Temmuzda ASBAŞ tarihinin rekoru kırıldı
ANTALYA'da yat ve medikal sektörleriyle öne çıkan Antalya Serbest Bölge ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva