Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
19 Kasım 2014 Çarşamba - 12:36

Osman Kaptan'dan 500 TL ek zam talebi

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. Kaptan, Türkiye'de 10.7 milyon, Antalya'da ise 264 bin kişiyi ilgilendiren teklifinde 500 TL ek zam talep etti.

Osman Kaptan dan 500 TL ek zam talebi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Osman Kaptan'ın teklifi ve gerekçesi şöyle:

GENEL GEREKÇE


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. Maddesinde sayılanlarla,  506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu,  1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu,  5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu gibi 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce yürürlükte olan kanunlara göre aylık almakta olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları nüfus bilindiği gibi toplumumuzun büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Uzun seneler çalışarak ülke refahına önemli destek sağlayan emeklilerimizin aldığı aylıklar yıldan yıla enflasyon karşısında erimiş, yoksulluk hatta açlık sınırının altında kalmıştır. Bir Ülkenin gelişmişliğinin önemli göstergelerinden bir tanesi de, emeklilerine ve yaşlılarına verilen değerdir. Emeklilik yaşında AB standartlarına uyan Türkiye, maalesef bağlanan aylık miktarı konusunda çok geri kalmıştır.

Türkiye'de 6.410.000 işçi,1.940.000 memur ve 2.445.000 Bağ-Kur olmak üzere toplam 10 milyon 795 bin emekli bulunmaktadır. 2014 Ekim ayı itibariyle açlık sınırı 1.205 TL, yoksulluk sınırı ise 3.926 TL olan ülkemizde;  Emekli BAĞ-KUR’lu ortalama 965 TL/Ay, Emekli SSK'lı 1.187 TL/Ay,  Emekli Memur 1.450 TL/Ay maaş almaktadır. Bugün emeklilerimizin yüzde 85'i açlık sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye'de yaklaşık 320 Euro olan en düşük emekli maaşı İtalya'da 1.772, Avusturya’da 1.796, İspanya'da 1.843, Yunanistan'da ise 2 bin Euro’dur.

Emekli,  dul ve yetimlerimize bağlanan gelir ve aylıklar, sadece her yılın Ocak ve Temmuz aylarında hedef TÜFE oranı kadar arttırılmakta, gerçekleşen enflasyon hedef enflasyondan fazla olursa aradaki fark ikinci altı aydan itibaren ödenmektedir. Emeklilere ülke kalkınmasına sağladığı refahtan pay verilmemektedir. Emeklilerimizin gelir ve aylıkları açlık sınır rakamlarının altımda kalmıştır. Ayrıca emeklilerimizin ayakları arasında, emekli olunan tarihte yürürlükte olan mevzuatın getirdiği emekli ayığı hesaplama yöntemlerindeki farklılıklar nedeniyle ciddi farklılıklar bulunmaktadır.

Enflasyona endeksli zamlar emeklilerin derdine derman olmaktan uzaktır. Diğer taraftan enflasyon sepetinde, emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok kalem malzemeyle yapılan hesaplamalar emeklinin yaşam gerçeğini yansıtmamaktadır.

Emeklilik sonrasında gelirlerinde ortalama yüzde 40 oranında kayıp yaşayan emeklilerimizin,  bir yandan da giderlerinde büyük oranda artış meydana gelmektedir.   Bu nedenle ülkemizin bugünlere gelmesinde büyük katkıları olan emeklilerimiz,   yıllardır verdikleri hizmetin karşılığı olarak rahat içinde yaşamaları gereken bu dönemi maddi sorunlar içerisinde geçirmektedir. '

Çoğu emekli, emekli maaşlarıyla geçinememekte bir kuruş tasarruf dahi edememekte ve ikinci bir işte çalışmak zorunda kalmaktadır.  Ancak bu kez de devlet, haraç alıyormuş gibi emeklilerimizin gelirlerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesmektedir. Devletin verdiği emekli maaşı nedeniyle geçinemeyerek çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin maaşlarından,   kendilerine dönmeyecek bir kesinti yapılması, insanca yaşam hakkının elinden alınması anlamına gelmektedir. Bu kesintiler nedeniyle emeklilerimizin gelirlerinde ciddi azalmalar meydana gelmekte, rahat nefes alabilmek için çalışmayı sürdüren emekliler, kesintiler nedeniyle ekonomik zorluklar içerisinde yaşamını sürdürmeye devam etmektedir. Bu kesinti çalışmak zorunda kalan emeklileri zor durumda bırakmakta, adeta cezalandırmaktadır. Çünkü bu kesintilerin emeklilerimize geri dönüşü olmamaktadır.

Teklifle;
- Memur, işçi, esnaf ve sanatkâr, çiftçi yani tüm emeklilerimize, dul ve yetimlerimize bağlanan gelir ve aylıkların 500 TL arttırılması,
- Emeklilerin ücretlerinde yapılacak artışların enflasyon rakamlarındaki artışa ilaveten sabit fiyatlarla (enflasyondan arındırılmış) gayri safi yurt içi hâsıla gelişme hızı toplamına göre ve emeklilik tarihi itibariyle geriye dönük yapılması ve
- Çalışmak zorunda olan emeklilerden devletin, 'Sosyal Güvenlik Destek Primi"  adı altında yaptığı kesintinin kaldırılması,
amaçlanmaktadır.
 
 
 

 
Ata'ya çelenk krizi karakolluk oldu
 
Meteoroloji'den Antalya için uyarı var
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mamak 20 Kasım 2014 Perşembe 08:48

dune kadar nerdeydınız 4 donemdır mıllet vekılısın yeter artık otur oturdugun yere

Yorumu oyla      3      3  
CHP Lİ 19 Kasım 2014 Çarşamba 18:37

BİZİM MİLLETVEKİLLERİ SEÇİM VAR DİYE MAŞALLAH NE ÇOK ÇALIŞMAYA BAŞLADILAR.ARTIK BİZİ KANDIRAMAZLAR.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyalı muhtarlar Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti
Antalya’nın Alanya, Gazipaşa ve Gündoğmuş ilçelerinden gelen muhtarlar, ...
Milli Mücadele Partisi kuruluyor
Bir grup milliyetçi özellikle de sosyal medya üzerinde yoğun olarak duyurusunu ...
Kılıçdaroğlu: CHP'ye 4 yıl yetki verin
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşma yapıyor.
 
CHP'nin toplu umre atağı
Özkes, milletvekili, belediye başkanı, il başkanı ve eşlerinin yer alacağı ...
MHP'nin şahin vekili
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda hem ...
CHP Korkuteli Örgütü toptan istifa etti
DAHA önce görevi bırakma kararı alan CHP Korkuteli İlçe Başkanı Mustafa ...
 
Deniz Baykal ve önseçim
Siyasetle yakından ilgilenenlere soruyorum; Genel başkan telefonla arasa ...
Eski CHP'li şimdi AKP'li
ANTALYA'da Kepez İlçe Kongresi'nde Ak Parti'ye katılan CHP'nin eski Muratpaşa ...
Cavit Arı'dan yeni bir uygulama
CHP Antalya il başkanlığına seçilen Cavit Arı, örgütte yeni bazı uygulamaların startını verdi.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva