'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
8 Ekim 2020 Perşembe - 09:26

Patara'da 22 bin yavru caretta caretta denizle buluştu

ANTALYA'nın Kaş ilçesindeki Patara Plajı’nda, bu yıl yürütülen çalışmalar kapsamında 434 yuvadan yaklaşık 22 bin caretta caretta denizle buluştu. Patara'da, deniz kaplumbağalarının tedavisi için bir rehabilitasyon merkezi kurulması da gündeme geldi.

Patara da 22 bin yavru caretta caretta denizle buluştu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin 22 önemli deniz kaplumbağası üreme kumsalından biri olan Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara'da, yaklaşık 30 yıldır deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmaları yürütülürken, bu sene yuva sayısı yaklaşık iki katına çıktı. 434 ile rekor yuva sayısına ulaşılan Patara Plajı’nda koruma ve izleme çalışmaları kapsamında yuvaların her biri kafeslerle koruma altına alındı. Yuva sayısındaki artışla birlikte henüz yavru çıkış dönemi tam olarak sonlanmamasına rağmen 22 bin civarında yavrunun sağlıklı şekilde denize ulaşması sağlandı. Yuva sıcaklık verileriyle yavruların cinsiyetlerinin belirlenmesi kapsamında dişi eğilimli olarak doğdukları anlaşıldı. Patara kumsalında yine bir ilk olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşen 'Likya', 'Patara' ve 'Belkıs' adı verilen kaplumbağalar uydu takip cihazı yerleştirilerek denize gönderildi. Caretta caretta türü, bu üç kaplumbağa uydu ile yıl boyu izlemeye alındı.

REHABİLİTASYON MERKEZİ GÜNDEME GELDİ

En önemli sürprizlerden biri ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca desteklenecek Patara Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kurulması için ilk adımların atılması oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Genel Müdür Yardımcısı Nuri Kunt'un Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yaptıkları incelemeler esnasında kumsala yakın bir bölgede böyle bir merkezin varlığının gerekliliğini vurgulaması, bu merkezin yapılacağı beklentisini iyice artırdı.

'DENİZ KAPLUMBAĞALARININ ÖNEMLİ KIŞLAMA VE BESLENME ALANLARINDAN'

Patara Plajı’nda deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarını yürüten ekibin sorumlusu Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Eyup Başkale, "Kurulacak rehabilitasyon merkezi kapsamında; Patara kumsalı önemli üreme alanlarından biri olmakla beraber Kaş-Kekova bölgesi, deniz kaplumbağalarının önemli kışlama ve beslenme alanlarından birisidir. Her yıl onlarca deniz kaplumbağası sadece bu bölgede yaralanıyor ve bunların bir kısmı ne yazık ki hayatını kaybediyor. Genellikle tekne çarpması, ağa takılma, plastik kirliliği ile sindirim sistemlerinin tıkanması, olta yutma, balıkçılık gibi nedenlerle yaralanan bireylere rastlıyoruz. Bu nedenle bölgede vakalara hızlı bir şekilde müdahale edebilecek bir tedavi merkezinin bulunması önemli bir ihtiyaç olmakla birlikte bölgedeki diğer ekosistem varlıklarının devamına da yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki her 1000 yavrudan ancak 1 ya da 2 tanesi erginliğe ulaşabilmektedir. Yaralanan bireylerin tedavi edilerek doğal ortamlarına kazandırılmaları, yuva koruma çalışmalarının yanında nesli tehlike altında olan bu hayvanların varlıklarını sürdürebilmeleri açısından en önemli desteklerden biri olacaktır. Ayrıca ziyaretçi kabulüyle de turizm bölgesi açısından en değerli bölgemiz olan Akdeniz kıyılarımız dünya eko-turizmine örnek sayılabilecek bir tesisle hem doğa adına farkındalık yaratmış hem de yapılacak çalışmalar ile bilime ve ülke ekonomimize katkıda bulunacaktır. Bölgede rehabilitasyon merkezinin olması deniz içi çalışmaların da artmasına vesile olacak böylece Akdeniz'in en kıymetli suları hakkında da daha çok bilgiye ulaşılmış olacaktır" dedi.

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDEKI PATARA PLAJINDA BU YIL YURUTULEN CALISMALAR KAPSAMINDA 434 YUVADAN 22 BIN CIVARINDA CARETTA CARETTA DENIZLE BULUSTU.(FOTO:KAS-DHA)

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDEKI PATARA PLAJINDA BU YIL YURUTULEN CALISMALAR KAPSAMINDA 434 YUVADAN 22 BIN CIVARINDA CARETTA CARETTA DENIZLE BULUSTU.(FOTO:KAS-DHA)

ANTALYA'NIN KAS ILCESINDEKI PATARA PLAJINDA BU YIL YURUTULEN CALISMALAR KAPSAMINDA 434 YUVADAN 22 BIN CIVARINDA CARETTA CARETTA DENIZLE BULUSTU. PATARA'DA DENIZ KAPLUMBAGALARININ TEDAVISI ICIN BIR REHABILITASYON MERKEZI KURULMASI DA GUNDEME GELDI.(FOTO:KAS-DHA)

Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)

 
Sağlık çalışanı: Bu bir savaşsa iyileşip, cepheye dönmeliyiz
 
Zengin çiftlerle yaptıkları fuhuş sonrası ‘kaz yolundu’ mesajı gönderiyorlarmış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık çalışanı: Bu bir savaşsa iyileşip, cepheye dönmeliyiz
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli ...
Ömer Özkan bebek 3,5 kilo ağırlığa ulaştı
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen kadavradan rahim naklinden ...
Asırlık zeytinler meyve verdi
ANTALYA'nın ev sahipliği yaptığı Expo 2016 alanına Ege bölgesinden taşınarak ...
 
Antalya'dan Rusya'ya 35 bin avokado
ANTALYA'da sebze ve meyve komisyoncusu Tahsin Yılmaz, 35 bin adet avokadoyu ...
Alo Fetva Hattı'na koronavirüs soruları
ALO Fetva Hattı'na vatandaştan gelen her türlü soru, görevli vaizlerce ...
İki can gitti sürücü 3 ayda çıktı
ANTALYA'da 8 aylık evli çiftin öldüğü kazada alkollü olduğu belirlenen ...
 
FETÖ Antalya'da küçülerek yaşıyor
Antalya Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde polisin FETÖ/PDY silahlı terör ...
Alanya'da makilik alanda yangın
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, makilik alanda çıkan yangın, havadan ve ...
ATAV'dan lezzet atağı
ANTALYA Tanıtım Vakfı'nın (ATAV) Antalya lezzetlerinin tanıtımı için hazırladığı ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva