Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
AKM'de akordeon gecesi
AKM'de akordeon gecesi
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
23 Şubat 2016 Salı - 15:59

Patronların patronu Davut Çetin Batman'a karşı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türk Hava Yolları'nı, sponsor olduğu 'Batman' filmiyle ilgili reklamı üzerinden eleştirdi. Çetin, "THY, dünyayı sanal Gotham'a götürüyor ama Antalya'ya getiremiyor" dedi.

Patronların patronu Davut Çetin Batman a karşı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt


ATSO'nun Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Davut Çetin, terör olaylarından Rusya yasakları nedeniyle tarım ve turizm sektörlerinde yaşanan sorunlar ve kent gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

50 GÜNDE 30 MİLYON DOLARLIK KAYIP

Turizm ve tarımda Rusya ambargosuyla başlayan sıkıntının bütün Antalya ekonomisini etkilediği ve bunun üzerine bir de terörün eklendiğini belirten Davut Çetin, aralık ayı başında ATSO olarak Antalya'nın kayıp riski ve çözüm önerilerine ilişkin öneri raporundaki öngörülerinin bugün maalesef ortaya çıktığını kaydetti. Geçen hafta itibariyle meyve sebze ihracatında yüzde 38, domates ihracatında yüzde 63 düşüş olduğunu söyleyen Çetin, "50 günlük ihracatta 30 milyon dolar kayıp gerçekleşti. En fazla kaybı yüzde 63.3'le domateste yaşadık. Domates ihracat geliri 32.5 milyon dolardan 11.9 milyon dolara geriledi" dedi.

KAYBIN SEBEBİ RUSYA

İhracat kaybının esas olarak Rusya'ya ihracatın düşmesinden kaynaklandığını anlatan Çetin, "Geçen yıla göre bu yıl 50 günde Rusya ihracatı 33 milyon dolardan yüzde 91'lik kayıpla 2.9 milyon dolara düştü. Alternatif pazar olarak İsrail, Azerbaycan, Beyaz Rusya'da artış var, ama yeterli değil. Asıl sorun havanın ısınmasıyla bundan sonra yaşanacak. Şu anda domatesin hal fiyatı 1 liraya doğru geriliyor, yani 5-6 yıl öncesi fiyatlar düzeyinde" dedi.

TURİZMDE İKİ BÜYÜK PAZARDA DA DÜŞÜŞ VAR

Ocak ayı turizm rakamlarını değerlendiren Çetin, Rusya'da yüzde 81, Almanya'da yüzde 16, Hollanda'da yüzde 20 ve toplamda yüzde 17 düşüş gerçekleştiğini açıkladı. Şubat ayındaki toplam kaybın yüzde 21 olduğunu belirten Çetin, "Almanya, İngiltere gibi pazarlarda erken rezervasyonların düştüğü de basında yer aldı. Böyle giderse turizmde yüzde 25-30 civarında kayıp yaşayabiliriz. Eğer dış ve iç koşullar olumlu yönde gelişirse son aylarda toparlanma olabilir ve Rusya pazarında bile beklediğimizden daha iyi sonuç alabiliriz. Ama en kötüsüne hazırlanmak gerekir ki zararı en aza indirelim" dedi.

DÜNYA KADAR ŞEY SÖYLEDİK MADONNA ÖNE ÇIKTI

Hükümet ve birçok bakana sundukları raporda, risklere aralık ayı başında dikkat çektiklerini söyleyen ATSO Başkanı, fazla birşey değişmeyince ve erken rezervasyon düşüşleri medya organlarında yazılınca raporu basınla paylaştıklarını belirterek, "Dünya kadar şey söyledik, ama Madonna konusu öne çıktı. Önemli değil, sonunda dün yeni önlemler açıklandı" dedi.

TURİZMDE BEKLENTİLERLE ARADA ÖNEMLİ BİR FARK VAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlarla birlikte basın toplantısıyla turizmi ele almasının, sorunun anlaşıldığını, izlendiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu aktaran Çetin, ancak beklentilerle alınan kararlar arasında halen önemli bir fark kaldığını kaydetti. Çetin bunları, şöyle sıraladı:

"* 6 bin dolarlık uçak desteği elbette önemlidir, ancak bu desteğin kararı gecikmiştir ve 31 Mayıs'a kadar destek de artık yeterli değildir. Bakanlığa bu sürenin uzatılması için yetki verileceği söyleniyordu. Ancak bir karar çıkmadı. Dolayısıyla uçak desteği süresi uzatılmalıdır.

* Antalya'da turizm, tarım sektörleri ve ayrıca tedarikçi sektörlere de 1 yıllık borç ertelemesi veya ödeme tatili ve düşük faizli kredi sağlanması gereklidir. Antalya'da artık sorun turizmi ve tarımı aşmıştır. Bu iki sektörün tedarikçileri, gıda sektörü, tekstil, inşaat, boya, mobilya gibi bütün sektörler etkilenmektedir.

* Sayın Başbakan 'Tarımda, terör durumunda nasıl afet desteği veriyorsak, ihtiyaç duyulduğu takdirde turizme de uygulanacaktır' dedi. Bu doğru bir yaklaşım, ancak beklemeye gerek yoktur. BDDK'nın kredi yapılandırması uygulama kararı zaman kaybetmeden alınmalı ve Antalya'da krizden etkilenen bütün işletmeleri kapsamalıdır.

* Turizm sektörüne istihdam desteği verilmesi en önemli konulardan birisidir. Ancak geçen yıl sayın Başbakan, TOBB şurasında benim konuşmam sırasında araya girerek bunun yapıldığını, biz izah edince de yapılacağını söylemişti. Ancak bu karar bir türlü çıkmadı. Bakanlıklar istihdam desteği için bir formül geliştiremediler. Mecliste olan geçici istihdam düzenlemesinin turizme destek olacağı söylendi, ancak bunun yeterli olmayacağı görülmektedir. İstihdam desteği mutlaka yeniden ele alınmalıdır.

* Sayın Başbakandan direkt tarifeli seferler konusunda da müjde bekliyorduk, o da olmadı. Antalya turizminin dış hatlarda direkt tarifeli sefer sorunu maalesef devam etmektedir. Uçakla 2-3 saatlik yerler İstanbul aktarmasıyla 7-8 saate çıkmaktadır. Şu çağrıyı da yapayım. Gelin uçak desteklerini sadece charter ile sınırlamayın. Bir yıl boyunca belirli merkezlerden gelecek direkt uçaklara da destek verelim. Sağlık turizmi, golf turizmi diyoruz, direkt tarifeli uçak olmadan alternatif turizm gelişmez.

* Sonuç olarak, özellikle BDDK'nın kredi yapılandırması konusunda karar alabileceği konusu bir ümit oldu. Ama sayın Başbakanın da vurguladığı güven kaybedilmemesi, aşırı karamsarlığın önlenmesi açısından somut ve kapsamlı karar gereklidir. En başında etkin kriz yönetimi önlemleri devreye alınsa herkes rahatlar. Ama bugün halen herkes ödeme derdinde ve maalesef bu halen anlaşılmıyor."

THY GOTHAM'A GÖTÜRÜYOR, ANTALYA'YA GETİREMİYOR

ATSO Başkanı Davut Çetin, sponsor olduğu 'Batman' filmi ve bununla ilgili reklamı üzerinden THY'yi de eleştirdi. THY'nin bugünlerde yabancı spor kulüplerine sponsorluklarıyla dikkat çektiğini anlatan Çetin, "Son olarak yeni Batman filmine sponsor oldu. Hatta bir reklamı var, Batman filmindeki sanal Gotham kentine sefer yaptığını söylüyor. Yani THY, dünyayı sanal Gotham'a götürüyor ama Antalya'ya getiremiyor" dedi. Başkan Çetin, talep ettikleri çeşitli merkezlerden Antalya'ya direkt seferler yapılmasını istedi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -
 

 
Gebelikte hipertroidi bebeğin gelişimi etkiliyor
 
Kılıçdaroğlu, teröristin taziye çadırını ziyarete kızdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
26 milyon kişi ‘kredi borçlusu’
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bireysel kredi kullanan kişi ...
Konyaaltı'na Arap ilgisi
Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik, Konyaaltı sahilinin çeşitli kesimlerinde ...
Antalya'nın başına talih kuşu konuyor
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde ...
 
Boğaçayı Projesi emlak pazarlama stratejisini değiştirdi
ANTALYA'da Konyaaltı sahilinden denize dökülen Boğaçayı'nda 40 kilometrelik ...
EXPO'ya ATSO bahçesi
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, EXPO 2016 ...
ATSO Yönetimi, Bakan Soylu'yu ziyaret etti
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Çalışma ve ...
 
ANSİAD yönetimi Vali Türker'i ziyaret etti
ANTALYA Valisi Muammer Türker, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ...
ATSO Akademi eğitime devam
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO Akademi ...
1.3 milyon borçlu yasal takipte
Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva