Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
17 Kasım 2015 Salı - 14:33

Sokak sütünün satışıyla ilgili düzenleme

GIDA ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı, vatandaşların sokakta satılan çiğ süte doğrudan ulaşması için Gıda Kanunu Mevzuatı'nda düzenlemeye gidiyor.

Sokak sütünün satışıyla ilgili düzenleme
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret Borsası (ATB), süt sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere 'Sektörel Analiz Toplantısı' düzenledi. Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin moderatörlüğündeki toplantıya, ATB Başkanı Ali Çandır, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, Gıda ve Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilisi Ümit Okudur, Süt Üreticileri Birliği yetkilileri, kooperatif başkanları, süt üretici ve satıcıları katıldı. 

Toplantıda ilk söz alan Yörükoğlu temsilcisi Mehmet Kurt ile Ekici temsilcisi Selçuk Kuşkonar, antibiyotikli süt almadıklarını belirtti. Gıda ve Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilisi Ümit Okudur ise bakanlığın Gıda Kanunu Mevzuatı'nda bazı düzenlemeler yaptığına dikkat çekerek, "Çiğ sütün üreticiden tüketiciye ulaşana kadar denetimini yapıyoruz. Ama sokak sütüyle ilgili bakanlığımızın son zamanlarda bazı çalışmaları var. Gıda Kanunu Mevzuatı'na göre çiğ sütün kontrollü dışında satışıyla ilgili bakanlık bir düzenleme yapma aşamasında. Ama bunun belli bir adı olacak. Adı sokak sütü olmayacak. Çiftlikten hayvan sağlığıyla ilgili önlemler olacak. Ambalajlanarak pazara taşınmasıyla ilgili olacak" dedi. 

Vatandaşların birçoğunun doğrudan üreticiden aldığı sokak sütünü bakanlık olarak tanımlayacaklarını aktaran Okudur, şunları söyledi:

"Bazı üreticiler kendi sütünü pazarlara getirerek satabiliyor. Halkımız bunları yoğurt da yapabiliyor. Aslında, halkımız en güzel antibiyotik testini uyguluyor. Öncelikle yoğurt yapıyor. Antibiyotik kalıntısı varsa o süt kesinlikle yoğurt olmuyor. Paket sütünden de yoğurt olur ama biraz fazla kaynatmak gerekiyor. Ancak bu yoğurt biraz sulu olabilir. Açıktan alınan çiğ süt de fazla kaynatıldığı zaman katı olur. Sütün daha iyi yoğurt olması tamamen pişirmeyle ilgilidir. Yakında bir düzenleme yapıldığı zaman tüketici doğrudan çiğ süte ulaşabilecek."

ATB Başkanı Ali Çandır da hayvanlara antibiyotik uygulandıktan sonra çıkan sütün değerlendirmesini tartıştıklarını belirterek, "Üretici zor durumda olması nedeniyle ürününü pazara doğrudan sürüyor. Bugünkü toplantımızın amacı da bunu nasıl engelleyebiliriz. İnsan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde, bunu nasıl kontrol altına alabilirizin yollarını arıyoruz. Sokak satıcılarının sattığı sütlerin daha tehlikeli olduğu yönünde bir sonuca ulaştık. Ancak buradaki uzmanların ifadesinden de anlaşılacağı gibi sokak sütlerinin yoğurt yapılması durumunda antibiyotik olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabiliyor. Burada umuyoruz ki, uygulamalarla o sütün üretim yerinde imha edilmesinin yolları bulunacak sonuçların çıkmasını arzuluyoruz" diye konuştu. 

Üreticiden markete gidinceye kadar değer analizinin de iyi yapabilması gerektiğinin altını çizen Ali Çandır, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Türkiye'de perakende sistemi, marketlerin kar marjlarını bir şekilde incelemekte fayda var. Sütü üreten adamla, markette satıldıktan sonraki farkı bir şekilde iyi analiz etmek lazım. Arada uçurum var. Yapılan harcama, kar marjı, marketin aldığı çeşitli paralar var."

Sütü yeteri kadar tüketemeyen bir toplum olduğumuzu da hatırlatan Ali Çandır, "Tüketimde yeterli değiliz. Bize ait olan herşeyi unuttuk. Biz hep yabancıların içeceklerine özeniyoruz. Biz sütü peynir ve yoğurt olarak tüketiyoruz. Sütü ayran gibi tüketmeyi de artırmalıyız" dedi.


ANTALYA TICARET BORSASI (ATB), SUT SEKTORUNDE YASANAN SORUNLAR VE COZUM ONERILERINI GORUSMEK UZERE 'SEKTOREL ANALIZ TOPLANTISI' DUZENLEDI. (UMIT OKUDUR) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - 

 
EXPO'ya 'G-20 Barış ve Dostluk Ormanı'
 
Dünya liderlerini bu çocuklar karşıladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EXPO'ya 'G-20 Barış ve Dostluk Ormanı'
EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'nda G-20 Zirvesi'ne katılan liderler için ...
Su Kaynaklarının Modellenmesi hizmet içi eğitimi başladı
ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
Çöp konteynerleri yer altına
MURATPAŞA Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri asansörlü yeraltı ...
 
ATSO'dan 3 okula Avrupa Birliği Parkı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından 3 okula 'Avrupa Birliği ...
Tuğgeneral Timurcan Ermiş Vali Türker'i Ziyaret Etti
KONYA Jandarma Bölge Komutan Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Antalya Valisi ...
Okul öncesinde çift dil ile eğitim hazırlıkları başladı
Almanya da okul öncesinde çift dil ile eğitim için hazırlıklar başladı.
 
Kepez'e yeni park
KEPEZ Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Mehmet Akif Ersoy ...
Odun toplarken dozerin altında kalıp öldü
ANTALYA'da 55 yaşındaki Ahmet Aygeldi, ormanda odun toplarken dozerin ...
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali başlıyor
SÜRDÜRÜLEBİLİR Yaşam Film Festivali'nin (SYFF) 8'incisi Antalya'nın da ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva