Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 Şubat 2011 Çarşamba - 13:12

Türkiye vergide 75'inci

PwC'nin, Dünya Bankası işbirliğinde hazırladığı "vergi tahsilatı raporu"na göre, Türkiye, vergi tahsilatı kolaylığında 183 ülke arasında 75'inci sırada yer aldı.

Türkiye vergide 75 inci
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

STANBUL (ANKA) - PwC'nin Dünya Bankası işbirliğinde hazarladığı "vergi tahsilatı raporu", ekonomik durgunluğa rağmen ülkelerin vergi tahsilatını kolaylaştıran önlemler aldığını ortaya koyarken, Türkiye, 183 ülke arasında vergi tahsilatı kolaylığında 75. sırada yer aldı. Raporda, Türk şirketlerinin her yıl vergilerini ödeyebilmek için harcadığı mesai saatinin 254'den, 223'e gerilediği bildirildi.
PricewaterhouseCoopers (PwC), Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kuruluşu ile hazırladığı "Vergi Tahsilatı Raporu"nu açıkladı. 183 ülke ekonomisinin ele alındığı rapora göre, ekonomideki gerilemeye ve ardından yavaş ilerleyen küresel toparlanmanın etkilerine rağmen, dünya ekonomilerinin yüzde 60’ı vergi tahsilatı konusunda şirketler açısından önemli düzenleme değişikliklerini hayata geçirdi. Geçtiğimiz yıl 40 ülkenin vergi tahsilatını kolaylaştırırken Tunus, bu alanda başı çekti.

-90 EKONOMİ, KURUM KAZANCI ÜZERİNDEKİ VERGİLERİ AZALTTI-

Hem 2006 hem de 2011 yılı vergi tahsilatı çalışmalarında yer alan ekonomilere ilişkin olarak, vergi düzenlemelerine uyum için gerekli süre 1 hafta azalırken, vergi maliyeti ortalama yüzde 5 gerileyerek, ödenen vergi sayısı 4 adet azaldı. Genel olarak 2006’dan bu yana 90 ekonomi, kurum kazancı üzerindeki vergileri azalttı. Rapora göre, Türkiye, vergi ödemeleri için ayrılan mesai açısından ilerleme gösterdi. 2006 yılında Türk şirketleri vergi ödemeleri için yılda 254 saat harcarken bu rakam 2010’da 223 saate geriledi.
Rapor sıralamasında 15 adetlik vergi ödeme sayısı ile Türkiye, 183 ülke arasında 49'uncu sırada yer alırken, vergi ödemelerinin kolaylığı açısından 75'inci, vergi ödemeleri için harcanan zaman açısından 89'uncu, vergi oranında ise 112'nci sıraya yerleşti.

-TUTARSIZLIK VE BELİRSİZLİK HALEN ÖNEMLİ SORUN-

Raporu değerlendiren PwC Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz, dünyaya bakıldığında hükümetlerin yerel şirketler için vergi sistemlerini iyileştirmeye ve basitleştirmeye devam ettirdiklerini ve bunun olumlu sonuçlarını gördüklerine şahit olduklarını belirtti.
Vergi matrahı başına tek vergi ve teknoloji kullanımı gibi en iyi uygulamaların, şirketlerin karşılaştığı uygunluk yükünü hafifletebileceğini belirten Gündüz, Türkiye’de ise elektronik beyan ve ödeme uygulamaları ile bu alanda önemli gelişmeler kaydedildiğini, ancak teknoloji ve hukuki düzenlemeler ile uygulamada karşılaşılan sorunların aynı paralelde gittiğini düşünmediklerini ifade ederek, "'Uygulama ve yaklaşım birliği’ konusunda gidecek çok yolumuz var. Halen birçok konuda inceleme elemanlarının şahsi yorumlarına göre çok farklı uygulamalar yapılıyor. ‘Tutarsızlık’ ve ‘belirsizlik’ halen önemli bir sorun" değerlendirmesinde bulundu.
Rapora göre, değerlendirmeye tabi tutulan standart bir şirket, ticari kazançlarının yaklaşık yarısını vergilere öderken, vergi işlerini halletmek için yaklaşık 7 hafta ve her 12 günde bir vergi ödemesi yapıyor.

-VERGİ UYUMU KOLAYLAŞIYOR-

2004’ten bu yana Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki 11 ekonomi, vergi tahsilatını basitleştirirken şirketlerin ayırdığı ortalama uyum süresi iki çalışma haftası oranında düştü. Bu alanda değişim rüzgarı önce 2005 yılında Bulgaristan ve Letonya’da başlarken 2006’da Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan’a geçti. Bu ülkeleri 2007’de Belarus ve Ukrayna, 2008’de Kırgızistan Cumhuriyeti ve Makedonya ve 2009’da Arnavutluk ile Karadağ takip etti. Ancak idari yük genel olarak yüksek düzeyde kalmaya devam etti. Bölgedeki ekonomilerin beşi küresel olarak en çok ödeme sayısının görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor.

 
Tatilde Davraz fırsatı
 
Hindistan'a turizmi anlatacaklar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“ÖTV eşitlenmeli”
Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Poyraz, ÖTV oranlarının eşitlenmesinin ...
Çiftçi kredi kullandı
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesine Tarım ve Köyişleri ...
İhracat arttı
İhracat, 2011 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.7 ...
 
Ucuz konut müjdesi
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 5 bin 834 adet 2 oda 1 salon nitelikli ...
Vergi dışı gelir
Hazine’nin, 2010’da KİT’ler, Kamu Bankaları ve GSM şirketlerinden elde ...
Sanayide üretim
MPM verilerine göre, imalat sanayi genelinde çalışan kişi başına üretim ...
 
Hızlı büyüyen şirketler
Deloitte’in, raporunda İlk 250 Global Perakendeci" sıralamasında bulunan ...
Reel birim ücreti
DİSK-AR, kriz döneminden bu yana daha az kişi ile daha çok iş yapmak “zorunda ...
Üç yılda 73 milyon TL unutuldu
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, bankalarda son 3 yılda 73 milyon TL’nin unutulup ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva