Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
4 Temmuz 2012 Çarşamba - 09:20

Tweet'lere inceleme dönemi

Twitter'ın kullanıcılarının tweet'lerini güvenlik güçlerinin değerlendirmesine sunması gerektiği yönündeki mahkeme kararı, sosyal paylaşım siteleri üzerindeki devlet baskısının artırılması olarak yorumlanıyor.

Tweet lere inceleme dönemi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Karar, kullanıcıları otosansüre yöneltirken, Twitter'ı da paylaşım konusunda denetimi sıkılaştırmaya itebilir.

İstanbul- ABD'de Manhattan Ceza Mahkemesi'nin dün aldığı bir kararla, Twitter'ın "Wall Street'i İşgal Et" protestocularından birinin üç ay boyunca attığı tweet'leri güvenlik güçlerinin değerlendirmesine sunması gerektiğine karar vermesine uzmanlardan ve Twitter fenomenlerinden farklı yorumlar geliyor.

Hürriyet'in haberine göre; geçtiğimiz yıl "Wall Street'i İşgal Et" eylemleri sırasında yaşananlar üzerine açılan davada ABD'li yargıç Matthew Sciarrino, Twitter'ı ve sitenin kullanıcılarını zor durumda bırakacak bir karara imza attı.

Yapılan anlaşmalar uyarınca kullanıcılar tarafından gönderilen içeriklerin kullanıcılara ait olduğunun altını çizen Twitter, bu bilgilerin savcılarla paylaşılmasına karşı çıkmıştı. Ancak Sciarrino'nun vermiş olduğu karar, Twitter yetkililerinin sitedeki içeriğin korunmasıyla ilgili itirazlarını boşa çıkarmış oldu.

Twitter direnmeyi sürdürmek zorunda

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bilgi ekonomisi konusunda dersler veren Dr. Özgür Uçkan'a göre, ABD mahkemesinin kararı "emsal" teşkil etmeyecek nitelikte.

Kararı hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Uçkan, "Twitter bu tür kararlarla ilk kez karşılaşmıyor. ABD otoriteleri son altı ay içerisinde Twitter'dan bu tip 679 talepte bulundular ve Twitter bu taleplerin %75'ini karşıladı" diyor.

Uçkan ayrıca Wikileaks sızıntıları ile ilgili olarak bu tür bir mahkeme kararının da Twitter tarafından reddedildiğini hatırlatıyor.

"Varlığını sadece kullanıcılarına borçlu olan bir sosyal medya şirketinin, bu tip kişisel veri korumasını ihlal eden, anayasal korumalarla çelişen taleplere boyun eğmesi düşünülemez" diyen Uçkan aksi takdirde şirketin batacağını belirtiyor.

“Denetim gerekli”

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan da Twitter'da her gün binlerce takipçisine onlarca tweet atıyor. Hakan, Twitter'ın denetim altına alınması gerektiğini düşünüyor.

ABD mahkemesinin kararından bağımsız olarak konuyu değerlendiren Hakan, sanal kimliklerin arkasına sığınan isimlerin hakaret ve küfre varan sözler sarf edebildiğini hatırlatıyor. Ancak yine de sansür veya bu kararla birlikte doğabilecek otosansüre karşı olduğunu ekliyor.

Twitter kendini mail servisi olarak görüyor

BBC'ye konuşan, Enders Analiz'den Medya Uzmanı Benedict Evans Twitter'ın kendisini bir elektronik posta servisi gibi gördüğünü ve tweet’lerle ilgili sorumluluk almak istemediğini hatırlatıyor. Ancak kararla birlikte Twitter’ın kullanıcılarının tweet’lerini denetleme yoluna gidebileceği belirtiliyor.

American Civil Liberties Union internette yayınladığı bildiride ''Bu önemli bir konu. Yargı insanların internetteki aktiviteleri ile ilgili bilgi toplama teşebüsslerinde giderek daha da agresifleşiyor'' ifadesine yer vermişti.

Devletlerin sosyal paylaşım siteleri üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştığına dikkat çeken Uçkan’a göre savaşı yine de kazanamayabilirler. Nitekim teknoloji, kullanıcıların kimliklerini anonimleştiren yeni çözümlerle bu baskıyı alt edecek çözümlere ulaşabilir.


“Türkiye için felaket olur”

İnternet ve sosyal paylaşım üzerine yazdığı yazılarla dikkat çeken Kaan Sezyum Twitter'ın uzun vadede boğazının tutulmak istendiğini ve konunun daha çok düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Kullanıcıların hakaret gibi durumlarda yasal yaptırımlarla karşılaşabileceğini anımsatan Sezyum Twitter’ın da bu konuda bilgi paylaşabildiğini belirtiyor. Ancak Sezyum’a göre, ABD mahkemesinin kararının benzerinin Türkiye'de alınmasının felaketle sonuçlanabilir. Nitekim Sezyum'a göre, Türkiye'de düşünce özgürlüğü kısıtlanmış durumda ve hakaret kelimesinin tanımı oldukça muallak.

ABD'de görece bir konuşma özgürlüğü olduğunu belirten Sezyum, bu tip bir kararın alınmasının şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.

Davanın geçmişi

Davanın odağında New Inquiry adlı internet sitesinin yöneticisi Malcolm Harris bulunuyor. Harris, 1 Ekim'de Brooklyn Köprüsü üzerindeki protesto gösterisi sırasında yüzlerce göstericiyle birlikte tutuklanmıştı. Savcılar, Harris'in Twitter'dan yazdığı mesajlara dayanarak, ABD'li gazetecinin, polisin yapmış olduğu "Trafiği engellemeyin" emrinden haberdar olduğunu ileri sürüyordu. Harris'in avukatı ise mahkemenin tweet'lere ulaşmasını engellemeye çalışmıştı. Twitter da bilgi paylaşımını engelleyerek, ileride bu tip davalara karıştırılmasını önlemeyi hedeflemişti. Kararla birlikte Twitter artık kullanıcılarının tweet'lerini kontrol etmek zorunda kalabilir

 
Samsun'da sel felaketi: 8 kişi öldü
 
Arılar “zamanı geri alabiliyor”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yamyam’ saldırıları Çin’e sıçradı
Dünya hala ABD’de gerçekleşen “yamyam” saldırılarının etkisindeyken bir ...
ABD’li ünlü çift boşanıyor
Amerikalı ünlü çift Tom Cruise ve Katie Holmes, yaklaşık 6 yıl süren ...
Charlie Chaplin’in bilinmeyen bir senaryosu ortaya çıktı
Şarlo'nun yaratıcısı, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en önemli yönetmen ...
 
Coca Cola ile Pepsi'de alkol şoku
Coca Cola ile Pepsi’nin tüm kola ürünlerinde alkol çıktı
Kimseyi öpemesin diye
Saygın bir profesör kendisinden boşanmak isteyen eşiyle tartıştı ve bir ...
Kadınlar daha bağımlı
Facebook ve Twitter gibi internet sitelerini erkeklere göre daha sık kullandığını ortaya çıkardı.
 
NATO: Türkiye'nin yanındayız
NATO Genel Sekreteri Anders Fogg Rasmussen, Suriye’ye karşı Türkiye’yi ...
Böyle canilik görülmedi
Çocuklarının 15’inci katın balkonundan aşağı fırlatan bir annenin ‘gerekçesi’ mide bulandırdı.
Suriye: Türk uçağı karasularımıza girince vurduk
SURİYE Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türk savaş uçağını kara ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva