Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
1 Şubat 2024 Perşembe - 11:40

Uzay'a da kadın eli değdi

TÜRKİYE'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı.

Uzay a da kadın eli değdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, uzayda deneyler gerçekleştirmeye devam ediyor. Gezeravcı tarafından gerçekleştirilmesi beklenen 13 deneyin 4'ünde ise kadın bilim insanlarının imzası yer alıyor. Bu projelerden ikisinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Didem Balkanlı ve üniversitede doktora öğrencisi olan Tuğçe Celayir'in imzası bulunuyor. Prof. Dr. Balkanlı'nın yürütücüsü olduğu Algalspace ile literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik bir çalışma gerçekleştiriliyor. Projeyle aslında Türkiye'nin kutup çalışmalarıyla uzay çalışmaları da birleştirilmiş oluyor.  Uzaya adını yazdıran en genç isimlerden biri olan 27 yaşındaki doktora öğrencisi Celayir'in projesinde ise moleküler biyolojinin modern gen düzenleme tekniklerinden bir tanesi olan Crispr tekniğinin mikro yerçekimi ortamda bitkiler üzerindeki etkinliği araştırılıyor ve bitkilerin sağlığı ile verimini artırmak hedefleniyor. Bilim misyonları için NASA laboratuvarlarında da çalışan bilim insanları, projelerinin detaylarını anlattı. 

"KUTUP ALGLERİ ÇALIŞILIYOR; DÜNYADA BİR İLK OLACAK"

Algalspace Projesi'nin yürütücüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü'nden Prof. Dr. Didem Balkanlı, "Algalspace projesiyle Türk astronot ve uzay bilim misyonuna katkı sunuyoruz. Bu katkıdan ötürü çok gururluyuz. Algalspace deneyi kapsamında Antarktika'dan Ulusal Antarktika Bilim Seferi'yle getirilen örneklerden ben ve ekibim tarafından izole edilen yeni kutup algleri çalışılacak. Bu dünyada bir ilk olacak. Antarktika'dan izole edilmiş, oradaki ekstrem koşullara dayanıklı algler üzerine ilk defa Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir çalışma gerçekleştirilecek. Deneyimiz kapsamındaki türler yeni türler, daha önce çalışılmamış türler. Dünya üzerinde uzay koşullarına en yakın bölge Antarktika. Dolayısıyla buradaki zorlu koşullara dayanıklı olan kutup mikroalgleri üstün özellikler içeriyor. Diğer ılıman bölgelerde yaşayan mikroalglere göre içeriklerinde çok değerli sekonder metabolitler ve biyoaktifler üretebiliyorlar. Bu açıdan da sağlık, gıda, biyomalzeme ve çeşitli alanlarda rahatlıkla kullanılabilirler" dedi.

"EK GIDA TAKVİYESİ, OKSİJEN ÜRETİMİ, SU İYİLEŞTİRME…" 

Prof. Dr. Balkanlı, "Geçen yıl astronotumuz bu laboratuvarda deneyle ilgili yoğun eğitimler aldı. Deneyle ilgili, uzay istasyonunda neler yapılacağını, ne gibi çalışmalar gerçekleştireceklerini burada birebir kendisine eğitim vererek açıkladık. Çok güzel haberler alıyoruz. Uzay İstasyonu'nda da deneyimiz başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Bu deneyin başarılı bir şekilde yürütülmesi sonucu sonrası alacağımız sonuçlarla biz özellikle uzun süreli uzay görevleri için hem astronotumuza ek gıda takviyesi, hem karbondioksitten oksijen üretimi, hem su iyileştirme gibi farklı amaçlarla bizim izole ettiğimiz bu türlerin uzun süreli uzay görevlerinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyoruz. Oradan döndükten sonra çeşitli analizler gerçekleştireceğiz. Mikro yer çekimi ortamında alglere nasıl bir etki olmuş, yapısal veya biyokimyasal yapılarında nasıl değişiklikler olmuş bunları anlamak ve görmek istiyoruz.  Bu çalışmalar gerçekten önemli, uzay misyonu çalışmalarıyla aslında ülkemizin kutup çalışmalarını birleştiren bir proje" ifadelerini kullandı. 

"GEN TRANSFERİ DEDİĞİMİZ YÖNTEMİN VERİMLİLİĞİNİ ARAŞTIRMIŞ OLUYORUZ"

Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, yürütücüsü olduğu Crispr- Gem projesiyle ilgili, "Daha önce hiç denenmemiş bir şeyi deniyoruz. Bitkilerde biyoteknolojinin en yenilikçi yöntemlerinden biri olan Crispr adını verdiğimiz yöntemin yer çekimsiz ortamda denenmesi ve bu yöntemin verimliliğinin araştırılması üzerine bir proje. Uzun süreli uzay görevlerindeki en büyük problemlerden bir tanesi uzay ortamının getirdiği çeşitli stres faktörleri. Bunlardan bir tanesi radyasyon, diğeri de mikro yer çekimi yani yer çekimsiz ortamın canlılar üzerinde yarattığı stres. Nasıl ki astronotların bu streslerden olumsuz etkilenmesi söz konusu, bu görevlerin bir parçası olacak olan bitkiler de bu streslerden etkileniyor. Bitkiler oldukça önemli bu görevler için çünkü hem besin hem de oksijen kaynağı olarak vazgeçilmez. Bitkilerin streslere dayanıklılığı artırılması için son yıllarda çeşitli çalışmalar yapılıyor ki bu bahsettiğim Crispr isimli biyoteknolojik yöntem bu çalışmalarda yine kullanılıyor ancak daha önce hiç bu uygulamanın mikro yer çekiminde, uzay görevinde uygulanması mümkün mü bu araştırılmadı. Bizler bitkiler üzerinde hem bu çalışmanın Crispr'ın verimliliği hem de Crispr'ın gerçekleşmesi için yapılan gen transferi dediğimiz yöntemin verimliliğini araştırmış oluyoruz" dedi. 

"GEZERAVCI PROJEMİZİN ADIMLARINI BAŞARIYLA TAMAMLADI"

Celayir, "Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda projemizin adımlarını başarıyla tamamladı. Deney adımlarımız oldukça yoğundu ve kendisi büyük bir başarı göstererek bütün adımları tamamladı. Bu da şu sayede mümkün oldu. Bizler biliyoruz ki 1 buçuk yıllık süreç boyunca kendisi ciddi bir eğitim sürecinden geçti. Biz NASA'nın laboratuvarlarında da çalışma şansı elde ettik. Orada bulunmak inanılmaz bir deneyimdi. Çocukluk hayalim fırlatmayı izlemekti ama bu fırlatmada bizim projemizin yer alıyor olması ilk Türk astronotun Alper Gezeravcı'nın yer alıyor olması açıkçası gözyaşlarımızı tutamadık fırlatma sırasında" diye konuştu. 

"ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ UZAYA TUTKULUYUM"

27 yaşındaki Celayir, "Daha 18 yaşında lisans eğitimime başladığım yılda mezun olduğunda kariyerine ne şekilde yönlendirmek istiyorsun sorusuna 'ben bitki uzay biyoloğu olmak istiyorum, ben bir gün NASA'da çalışacağım' diye cevap veriyordum. Çocukluğumdan beri uzaya tutkuluyum ve bunu söylediğimde farklı tepkiler alıyordum ama hiçbir zaman hayalimden vazgeçmedim. Bu noktaya nasıl gelebilirim diye yıllarca üzerinde çalıştım, kendimce okudum, kendimi yetiştirdim ve aslında uzun bir süre boyunca ben bu lisans ve yüksek lisans eğitimimin ardından Amerika'da Florida Üniversitesi'nde eğitimime devam edecektim ve NASA'da çalışma hayalimi sürdürüyordum. Çok mutluyum ki bunu ülkemizde gerçekleştirmek nasip oldu ve ülkemiz böyle bir proje için çağrı başlattı" şeklinde konuştu. 

Crispr-Gem Projesinde yer alan ve NASA'ya da giden Özden Sıla Yigit, "Bir uzay çalışmasında yer alabilmek gerçekten hayallerimi süsleyen bir şeydi ve bunu bir lisans öğrencisi olarak dahil olabilmek kesinlikle tarifi olmayan bir duygu. NASA'da yer almanın çalışmanın en güzel yanının şu olduğunu düşünüyorum. Biz oraya Türk Bilim Misyonu olarak gittik, biz orada Türk bilim insanları olarak çalıştık ve bence bu ayrıca gurur verici bir duygu" dedi.

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: CRISPR GEM DENEYINDEN GORUNTULER. ISTANBUL, (DHA)

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: ALGALSPACE PROJESI. ISTANBUL, (DHA)

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: CRISPR GEM PROJESI CALISMALARINDAN TUGCE CELAYIR. ISTANBUL, (DHA)

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: OZDEN SILA YIGIT. ISTANBUL, (DHA)

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: TUGCE CELAYIR. ISTANBUL, (DHA)

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: ALGALSPACE PROJESI VE PROF. DR. DIDEM BALKANLI. ISTANBUL, (DHA)

ILK TURK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI’NIN UZAYDA YAPACAGI 13 DENEYIN 4’UNE KADIN ELI DEGDI.  FOTOGRAFTA: PROF. DR. DIDEM BALKANLI VE EKIBI. ISTANBUL, (DHA)

Gökçe KARAKÖSE-Özkan ÖZGER/İSTANBUL, (DHA)

 
YKS başvuruları başlıyor
 
4500 yıllık piramitte restorasyon tartışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YKS başvuruları başlıyor
Milyonlarca üniversite adayı için Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları ...
7 ilde tarihi eser kaçakçılarına operasyon: 9 gözaltı
İSTANBUL merkezli 7 ilde tarihi eser kaçakçılarına yönelik eş zamanlı ...
Hayalet ekran hırsızlığı kamerada
AVCILAR, Eyüpsultan ve Başakşehir'de otomobillerin hayalet ekranlarını ...
 
Bakan Yerlikaya: 2023'te 420 organize suç örgütü çökertildi
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 2023'te düzenlenen 'Kafes' operasyonlarında ...
Karadenizli fındık üreticilerinin kar endişesi
KARADENİZ Bölgesi’nde sahil ve orta kesimlerde yağmayan kar, fındık üreticilerini ...
Yola çıkan köpek, kazaya neden oldu: 5 yaralı
TOKAT'ın Zile ilçesinde, sürücüsünün köpeğe çarpmamak için ani fren yaptığı ...
 
Valilik duyurdu: 4 gün süreyle yasaklandı!
Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, kentte gösteri yürüyüşü, açık ...
Çanakkale’de 38 kaçak göçmen kurtarıldı
ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, motor arızası nedeniyle sürüklenen ...
Metro istasyonunda bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
İZMİR'in Bornova ilçesinde, iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 1 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva