Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Korhan Berzeg’i arama çalışmaları 316’ncı günde
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
20 Mart 2023 Pazartesi - 08:35

Varis Riskini Azaltmak İstiyorsanız Bunları Mutlaka Deneyin!

Genellikle bacaklarda ortaya çıkan ve toplardamardaki problemlerden kaynaklanan varis hastalıkları, tedavi edilmediğinde yaşam konforunu ciddi ölçüde düşürmektedir.

Varis Riskini Azaltmak İstiyorsanız Bunları Mutlaka Deneyin!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kadınların yaklaşık yüzde 40’ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 25’i varis hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır. Genetik yatkınlık, yaşam şekli, çalışma koşulları, aşırı kilo ve gebelik gibi çok sayıda risk grubuna sahip olan bu hastalıktan korunmak mümkün. Varis riskini azaltmak için yapılması gereken uygulamaları Kalp ve Damar Cerrahisi Doç. Dr. Macit Bitargil anlatıyor.

İstanbul’daki kliniğinde hastalarını kabul eden Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp ve damar problemlerine yönelik özel tedavi seçenekleri sunmaktadır. Kalp ve damar cerrahisi için randevu alabilir, tedavi için ilk adımı atabilirsiniz. Varis tedavisi ve skleroterapi  gibi konularda bilgi sahibi olmak için iletişim seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Varisten Korunmak Mümkün Müdür?

Varis, damar hastalığıdır. Toplar damar, vücuttaki kirli kanı taşımakta ve kalbe ileterek temizlenmesini sağlamaktadır. Ancak toplar damar, bazı durumlarda görevini yerine getirememektedir. Damar içindeki kan, vücudun üst bölgesine geçiş yapamayarak bacaklarda birikmektedir. Damar duvarının zayıf olması ve kalp kapakçıklarının yetersizliği gibi sebeplerden dolayı varis oluşumu görülmektedir. Bacaklardaki basıncı artıran bazı faktörler, varis hastalığına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca ailesinde damar hastalığı öyküsü bulunan kişiler de varis hastalığı için ciddi tehlike altındadır.

Varis hastalıkları genellikle şu kişilerde görülmektedir:

·Ailesinde damar hastalığı öyküsü bulunanlarda,

·Meslekleri gereği gün içerisinde uzun süre oturmak veya uzun süre ayakta kalmak zorunda olan kişilerde,

·Bacaklarından ameliyat olan kişilerde,

·Kaza ve çarpma gibi nedenlerden dolayı bacaklarında travma oluşanlarda,

·50 yaşından büyük kişilerde,

·Gebelerde,

·Aşırı kilolu kişilerde.

Yukarıda da görüldüğü üzere varis hastalıklarına zemin hazırlayan nedenlerin büyük bir bölümü yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Varis riskini azaltmak için yapılması gereken ilk şey, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir.

Varis Riskini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Varis problemi ilk ortaya çıktığında ağrı veya acı hissine yol açmadığından kişilerin tedaviye daha az başvurduğu görülmektedir. Estetik açıdan da kötü bir görüntüye sebep olan bu rahatsızlığa erken dönemde müdahale edilmezse ilerleyebilmektedir. Varis problemi ciddi düzeye ulaştığında ise kişinin hareketlerini kısıtlamakta, uykusuzluğa yol açmakta, yürümesini zorlaşmakta ve dolayısıyla yaşam konforunu olumsuz etkilemektedir.

Birtakım yaşam tarzı değişikliklerini hayatınızda alışkanlık haline getirerek varis riskini azaltabilirsiniz. Bu hastalık ve risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda sorunu fark etmeniz kolaylaşacaktır.

Varis riskini azaltmak için yapılması gerekenler:

·Spor: Her gün yaklaşık 30 dakika boyunca yürümeniz veya hafif tempo koşmanız varis riskini azaltmaktadır. Bu tür spor aktiviteleri sayesinde bacaklarınız güçlenmekte ve varise yol açan basınç azalmaktadır.

·Bacak hareketleri: Güçlü bacak kaslarına sahip olan kişilerde varis daha az görülmektedir. Bu yüzden bisiklet sürme gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Bunun için imkanı olmayan kişiler, asansör yerine merdivenleri kullanarak bacak kaslarını güçlendirebilmektedir.

·Sağlıklı beslenme ve diyet: Vücudu ile orantılı olmayan kiloya sahip kişilerde varis riski daha yüksektir. Özellikle obezite problemi yaşayan kişiler varis için risk grubundadır. Aşırı kilonun bacaklarda oluşturduğu ekstra stresten kurtulmak için kilonuzu sağlıklı şekilde kontrol etmelisiniz. Fazla kilolardan kurtularak ve sağlıklı besinleri beslenme düzeninize dahil ederek ilk adımı atabilirsiniz. Alkol ve sigara tüketimi damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu alışkanlıklardan vazgeçmeniz de sağlığınız açısından son derece önemlidir.

·Uygun dinlenme: Bacaklarınızdaki kan dolaşımını desteklemek için dinlenme saatlerinizde ayaklarınızı yukarı kaldırmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede bacaklarınızda biriken kirli kan, damarlarda yaşanan problemlere rağmen döngüye katılmaktadır.

·Soğuk su uygulamaları: Sıcak su uygulamaları ve sıcak ortamlar bacaklardaki damarların genişlemesine yol açmaktadır. Risk grubunda bulunan kişiler sıcak ortamlarda fazla bulunduklarında varisin şiddeti artabilmektedir. Bacaklara soğuk su uygulamaları yapmak ise damarları büzüştürerek olumlu katkılar sunmaktadır.

·Uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi: Ayak ve bacakları sıkan çorap, tayt ve kot pantolon gibi kıyafetler kan akışını yavaşlatmaktadır. Bu tür durumlarda varis riski artabilmektedir. Ürün seçimi yaparken kıyafetin bacaklardaki kan dolaşımını azaltmayacağından emin olunmalıdır. Daha rahat kıyafetler seçerek riski azaltabilirsiniz. Bu durum ayakkabılar için de geçerlidir. Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar, bacak kaslarının çalışmasını engelleyerek kan dolaşımını yavaşlatmaktadır. Bu durumdan kaçınmak için düşük topuklu ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.

·Düzenli kontrol: Eğer ailenizde varis hastalığı gibi damar hastalıkları öyküsü bulunuyor ise risk grubunda olabilirsiniz. Bu durumda daha sıkı önlemler alarak varis riskini azaltmanız gerekmektedir. Genetik yatkınlığı dikkate alıp düzenli aralıklarla Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanlarına başvurarak muayene olmanız önerilmektedir. Ailenizde damar hastalıkları öyküsü mevcutsa ve mesleğinizden dolayı risk grubunda yer alıyorsanız mutlaka muayene olmak için başvurunuz.

Varis hastalıkları ilk etapta ağrı ve acı hissine yol açmasa da ilerlediği takdirde hayat konforunu düşürmektedir. Ciddi vakalarda özellikle gece başlayan uyuşma, ağrı ve şişlik gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu durum sonucunda uyku düzeni bozulmakta, günlük aktivitelerden verim alınamamaktadır. 

 
Eğitimde büyük tehlike
 
TIR, yol bakım aracı ve İETT otobüsüne çarptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
London Creative Sosyal Medya Ajansı Bizimle Nasıl İletişime Geçebilirsiniz?
İşletmeniz için en iyi sosyal medya ajansını arıyorsanız, London Creative ...
Saç Ekimlerinde Dikkat Edilecekler
Saç ekimlerinde dikkat edilmesi gerekenler söz konusudur. Çünkü saç ektirme ...
Rinoplasti Ameliyatı Avantajları Nelerdir?
Rinoplasti ameliyatı yaptırmanın birçok faydaları söz konusudur. Rinoplasti ...
 
Saç Ekiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Saç ekimlerinde pek çok ayrıntılara dikkat edilmelidir. Bu işlemde ilk ...
Estetik Operasyonlarında Meme Büyütme Estetiğinin Yeri
Halk arasında meme büyütme ameliyatı, tıp dilinde ise augmentasyon plastisi ...
En Sık Başvurulan Burun Estetiği Uygulaması
Burun estetiği olarak bilinen rinoplasti uygulamasını hem kadınların hem ...
 
Açık Emar Nedir? Avantajları Nelerdir?
MRI görüntüleme işlemi erken teşhis ya da tedavi için kullanılan bir yöntemdir. ...
Retina Dekolmanı Tedavisi
Retina dekolmanları en sık görülen göz içi hastalıkları arasında yer alır. ...
Diz Artroskopisi Tedavisi
Diz artroskopisinin pek çok nedenleri söz konusudur. Bu sağlık sorunu ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva