37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
25 Aralık 2012 Salı - 09:51

Vatandaşlara akıllı kimlikte müjde

Beş yıldır pilot uygulaması Bolu’da devam eden akıllı kimlik kartı projesinde sona yaklaşıldı.

Vatandaşlara akıllı kimlikte müjde
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜBİTAK’ın geliştirdiği akıllı kimlikler, haziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacak. Akıllı kimlikler vatandaşlaraücretsiz dağıtılacak
 
Pembe ve mavi nüfus cüzdanlarının tarihe karışacağı yeni dönemde ilk etapta yaklaşık 2 milyon kişiye akıllı kimliklerden verilecek.
 
Üç yıl içinde elektronik kimliği olmayan vatandaş kalmayacak. İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip ve ileri baskı teknikleriyle basılacak akıllı kimliklerin maliyetinin 15-20 dolar civarında olacağını söyledi. Kimliklerin tüm vatandaşlara ücretsiz verileceğini aktaran yetkili, “Fakat kayıp veya çalınması durumlarında ikinci kez talepte bulunulduğunda ücret alınacak.” dedi.
 
Akıllı kimliklerin vatandaşa nasıl verileceğiyle ilgili detaylar da netleşmeye başladı. İlk olarak Türkiye genelindeki tüm nüfus müdürlükleri akıllı kimlik verilmesine uygun hale getirilecek. Müdürlüklerdeki bankolar kaldırılarak ofis sistemine geçilecek. Mekanı yeterli olmayan müdürlükler daha geniş binalara taşınacak. Her nüfus müdürlüğüne ilçenin nüfus yoğunluğuna göre parmak izi ve avuç içi damar okuma cihazları konulacak. Gerekli tüm teknik altyapı oluşturulduktan sonra randevusistemiyle vatandaşlara kimlik verilmesine başlanacak. Bunun için Alo 199 randevu hattı kurulacak.
 
Bu hattı arayan vatandaşa en yakın nüfus müdürlüğünde randevu verilecek. Mevcut kimliğiyle birlikte nüfus müdürlüğüne gidenler parmak izi ve avuç içi damar izi ile sisteme kaydedilecek. Ayrıca mevcut nüfus bilgileride yeni sisteme kaydedilerek talep alınacak.
 
Vatandaştan alınan talepler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü elektronik kart basım merkezine iletilecek. Akıllı kimlik kartı basıldıktan en geç 3 gün içinde posta yoluyla vatandaşların adreslerine gönderilecek. Posta memurları kendilerine gelen kimlik kartlarını elden imza karşılığında vatandaşa teslim edecek. Eğer vatandaş evde yoksa posta memuru vatandaşın evine ertesi gün bir kez daha gidecek. Sözkonusu kişinin yine evinde bulunamaması halinde akıllı kimlik kartı ilgili postanede 15 gün bekletilecek. Bu süre içinde de vatandaş gelmezse kimlik kartı merkeze geri gönderilecek.
 
Yeni kimlik kartının şeklinin ve ebatının nasıl olacağı henüz kesinleşmedi. Türkiye bilimsel ve TeknolojikAraştırma Kurumu (TÜBİTAK), toplam 12 ayrı kimlik kartı üzerinde çalışıyor. Çalışmalar bittikten sonra yeniakıllı kimlik kartının nasıl olacağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da görüşü alındıktan sonra netleşecek.Yeni kimlik kartları erkek ve kadınlar için tek tip olacak. Yani mevcut kimlik kartlarında olduğu gibi erkekleriçin mavi, kadınlar için pembe nüfus cüzdanı uygulaması tarihe karışacak. Öte yandan yeni kimlik kartlarında din hanesi ile kişinin medeni halini gösteren bölümlerin olup olmayacağı henüz karara bağlanmadı. Ayrıca, akıllı kimlik kartının; aynı zamanda ehliyet, bankamatik kartı, akbil gibi birçok alanda kullanılacak olmasınayetkililerin temkinli yaklaştığı öğrenildi. Akıllı kimlik kartının kaybolması durumunda yeni kimliğin basılıp vatandaşa ulaşması 3-4 günü bulacağından vatandaşın diğer hizmetlerden de mahrum kalacağına dikkat çekiliyor.
 
10 yıllık kullanım ömrüne sahip olan ve ileri baskı teknikleri ile kişiselleştirilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nda TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen milli işletim sistemine sahip temaslı-temassız (melez) yonga bulunuyor.
 
Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacak. Ayrıca kimlik kartı uluslar arası seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek. Akıllı kimlik kartı pilot çalışmaları 4 Temmuz 2007 tarihli ve 26572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2007/16 No’lu Başbakanlık Genelgesi uyarınca yürütüldü.
 

 
Irmağın su seviyesi yükseldi,işyerlerini su bastı
 
Yılın son gökyüzü şöleni bitiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hava biraz ısınacak
Yağışlı havadan güneşli günlere geçiyoruz.
Son traş
Adnan Menderes'in idam edilmeden önce çekilen fotoğrafı ortaya çıktı.
İkramiyeye devlet el koyacak
Süper Loto’da 21.7 milyon liralık ikramiyenin çıktığı talihliye Milli ...
 
Sosyal medyada bunları paylaşmayın
Bursa Emniyet Müdürlüğü, basın açıklaması ve yürüyüş yapmak isteyen vatandaşların ...
Fethiye'de dev açılış
FETHİYE Belediyesi tarafından 15 mahalleye yaptırılan, 41 park ve yeşil ...
Tayyar'dan Ahmet Hakan'a; 'Omurgasız, mayan bozuk'
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, twitter adresi üzerinden ...
 
Melih Gökçek'ten bir kadına; 'Genelevde mi çalışıyorsun?' sorusu
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, twitter'den hakaretler ...
Petek Dinçöz, Tanrıyar'a karşı koruma kararı çıkarttı
Şarkıcı Petek Dinçöz, internet sitesinden kendisini hedef gösteren eski ...
Hız sınırı artırılsın teklifi
MHP’nin doktor milletvekili Ali Öz, karayollarında uygulanan hız sınırlarının ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva