Gıda sektöründe yapılan hileler insan saÄŸlığını tehlikeye atıyor. Özellikle zeytinde kısa sürede bol ürün elde etmek için uygulanan yöntemler ‘pes’ dedirtiyor. DoÄŸal yollarla 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaÅŸan zeytinler, 1 aydan kısa sürede sofraya getiriliyor. Havuzlara paslı demirler atarak karartılması saÄŸlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınıyor. YeÅŸil zeytinin ise doÄŸal halinde mutlaka çizik olması gerekiyor.
DoÄŸal siyah zeytin hazırlamanın farklı yöntemleri olduÄŸunu söyleyen Edremitli zeytin üreticisi ve Edremit Ticaret Odası BaÅŸkanı Mehmet Semerci, en çabuk yenebilecek duruma gelen zeytinin sele cinsi zeytin olduÄŸunu söyledi. Sele zeytinin 2 ay sürede olgunlaÅŸtığını belirten Semerci, "Havuz zeytini 7 ay, çevirme zeytini de 5 ay gibi bir sürede olmakta. Ne yazık ki ticari kaygılarla bu zeytinlerin yapılışında insan saÄŸlığı için risk oluÅŸturabilecek birtakım uygulamalar yapılmaktadır. Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan saÄŸlığına zararlı ama ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim gıda odeksimize ‘İspanyol tipi yapım’ diye girmiÅŸ ve yasal. Bu tür zeytinleri özellikle çocuklarımıza tükettirmemeliyiz” dedi.
‘ZEYTİN TANRININ BİR LÜTFU’
YeÅŸil zeytinin ilk zamanlarında, siyah zeytinin de dalında karardıktan sonra yapıldığını belirten Semerci, "Bölgeye ve toprağına göre daha kahverengi de olabilir. Bunda bir sakınca yok. Fakat ticari kaygılarla, zeytinin rengini gidermek, daha çabuk siyahlaÅŸmasını saÄŸlamak için bir takım ilkel yöntemler kullanılıyor. Bir anlamda zeytinin sahtekarca üretildiÄŸi yerler de var. Bunlar ilk önce zeytin havuzlarına metal parçalar atarak baÅŸladılar. Daha sonra ferro alaşımlarla siyah rengine dönüÅŸtürmeye baÅŸladılar. Bunları, genelde kostikli zeytinlerde kullanılıyor. Allahın bir lütfu olan zeytini, ticari kaygılarla para kazanmak adına lekeleyemeyiz, zedeleyemeyiz. Buna hakkımız yok, insanları zehirlemeye de hakkımız yok. Her ne kadar denetimler yapılsa da gördüklerimiz bizi dehÅŸete düÅŸürüyor. Para hırsı insanlardaki birçok duygunun önün geçmiÅŸ halde. Tüketiciler saÄŸlıkları için natürel zeytin tercih etsin” diye konuÅŸtu.
‘1 AYDA ZEYTİN HAZIR HALE GELİYOR’
Tüketicilerin saÄŸlıklı zeytini renginin siyahlığından anladığını ancak bunun da doÄŸru olmadığını kaydeden Edremit Ticaret Odası BaÅŸkanı Mehmet Semerci, saÄŸlıklı zeytinin ölçülerini ÅŸöyle anlattı:
"Biraz kahverengi olsun, tam siyah olmasın. Bunlar önemli deÄŸil. SaÄŸlıklı zeytin tüketmek istiyorsanız muhakkak natürel olsun. Vaktinde olsun. Bir ayda deÄŸil, altı yedi ayda, bir sene de olsun. Bırakın renginin simsiyah olmasını. YeÅŸil zeytinde mutlaka çizik olmalı. Çizik olmayan yeÅŸil zeytini, natürel yollarla yapmak mümkün deÄŸil. İlk aÅŸamada yeÅŸil zeytinin çizilerek tatlandırılması, natürel yapılacağı anlamına gelir. Çizilmeyen yeÅŸil zeytin natürel olmaz. Çünkü acısını verebileceÄŸi bir açıklık kalmaz zeytinin üzerinde. Siz eÄŸer çizmeden yaparsanız, kostikle yapmış olursunuz ki, bu da her ne kadar temizlenirse bana göre saÄŸlıksız ve insan vücuduna da önemli zararlar verebileceÄŸini düÅŸündüÄŸüm bir zeytin yapım ÅŸeklidir. Bizim KazdaÄŸları’nın bakıyorsunuz pembeli, pembede yeÅŸile doÄŸru giden, müthiÅŸ bir zeytini vardır. Biz ‘al yanak’ deriz. Bunu ‘olmaya baÅŸlayan yeÅŸil zeytin’ diye düÅŸünürüz. Muhakkak yemyeÅŸil, çaÄŸla yeÅŸili olmaz. Salamuradan sonra rengi bir parça deÄŸiÅŸir. Bizim tüketicilerimizin de bu bilinci kazanıp, biraz pembeye kaçan, kırmızıya doÄŸru kaçan yeÅŸil zeytini de çizik olduktan sonra kullanmalılar.”













Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA)