ANSİAD'ın konuğu Özel oldu
ANSİAD'ın konuğu Özel oldu
Tarımsal üretimde fedakarlıklarla dolu 91 yıl
Tarımsal üretimde fedakarlıklarla dolu 91 yıl
Kavga etti, 3 gün sonra ölü bulundu
Kavga etti, 3 gün sonra ölü bulundu
Uğur Dündar’dan art arda ‘babalık’ açıklaması
Uğur Dündar’dan art arda ‘babalık’ açıklaması
23 Ocak 2019 Çarşamba - 11:13

Antalya, 18 yılda 1 milyar 74 milyon dolarlık lüks yat üretti

DÜNYANIN en önemli süper lüks yat merkezleri arasında ilk 3'te yer alan Antalya Serbest Bölge'de, 2018 yılında 117 milyon dolar değerinde toplam 22 yat denize indirildi. Bölgede bugüne kadar üretilen yat sayısı 394'e, gelir ise 1 milyar 74 milyon dolara yükseldi.

Antalya, 18 yılda 1 milyar 74 milyon dolarlık lüks yat üretti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Serbest Bölge'de 2000 yılından itibaren başlanan süper lüks yat ve tekne üretiminde 2018 yılı sonu itibarıyla toplam 557 metre uzunluğunda, 117 milyon dolar değerinde 22 tekne üretilerek, ihraç edildi. 2000'li yıllardan 2018 yılı sonuna kadarki toplam üretimde ise 7 bin 438 metre uzunluğunda, 1 milyar 74 milyon dolar değerinde 394 süper lüks yat imalatı ve ihracatı gerçekleştirildi.

Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Hollanda, ABD ve İngiltere gibi birçok ülkedeki zengin iş insanları için süper lüks teknelerin yanı sıra Katar, Umman, Jamaika ile Norveç gibi ülkelere de sahil güvenlik ve ticari tekneler üretip satış yapıldığını açıkladı. Gürses, 2018 yılında üretilen 22 tekne arasında ise Ares Yatçılık firmasının Katar'a ürettiği 48 metrelik sahil güvenlik botu, Damen Yatçılık firmasının Hollanda'ya ürettiği araştırma ve ticari gemi niteliğinde yatlar bulunduğunu kaydetti.

DÜNYANIN BÜTÜN DENİZLERİNDE

Süper lüks tekne üretiminin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden bu türdeki yatların bakım- onarım merkezine de dönüşen Serbest Bölge'ye, 2008 yılından itibaren toplam 100'ün üzerinde teknenin bakım- onarım için geldiğini belirten Zeki Gürses, bunlardan 100'e yakınının bakım- onarımının tamamlandığını açıkladı. Bölgenin tekne bakım- onarım gelirinin de 30 milyon dolara yaklaştığını kaydeden Gürses, Antalya'da üretilen ve bakım- onarımları yapılan ultra lüks yatların dünyanın tüm denizlerinde yol aldığını söyledi.

İSTİHDAMDA 1 NUMARA

Serbest Bölge'de geçen yıl tahsis işlemleri tamamlanan ve gelecek aylarda da yatırıma açılacak 126 bin metrekarelik alanla birlikte bölgede yat sektörünün büyümeye devam edeceğini anlatan Gürses, yat sektörünün, bölgede 2018 yılı toplam 668,5 milyon dolarlık ticaret hacminin 194 milyon dolarına sahip olduğunu söyledi. Gürses, yat sektörünün, bin 726 istihdam sayısıyla en yüksek istihdama sahip sektör olduğunu da dile getirdi.

YAT BAKIM VE ONARIM MERKEZİ AÇILDI

Süper lüks ve sahil güvenlik tipi yat üretiminin yanı sıra son yıllarda bölgenin yat bakım ve onarım alanında da ciddi gelişme gösterdiğine değinen Gürses, bu ay itibarıyla 35 bin metrekare açık alanda yeni yat bakım ve onarım merkezinin faaliyete geçtiğini açıkladı. Gürses, "Yat için çok önemli olan yat bakım onarım merkezini ocak ayından itibaren faaliyete geçirdik. Oranın hareketlenmesiyle istihdam sayısında gözle görülür artış olacak. Rıhtımın geri sahasında 35 bin metrekarelik açık alanda, isteyen firmalar artık tersaneleri dışında da yat bakım onarım yapabilecek" diye konuştu.

12 MİLYON DOLARLIK SHİPLİFT YATIRIMI 

Serbest Bölge'de bugünkü imkanlarla özel gemi kiralanarak bakım onarım için 50 metre 500 tona kadar yeni imalatlarda da 75 metreye kadar teknelerin üretiminin yapılabildiğini belirten Zeki Gürses, 12 milyon dolarlık shiplift yatırımıyla hem bakım onarım hem de yeni imalat tekne boylarında 90 metre 2 bin tona kadar teknelerin üretim ve bakım- onarımının da yapılabileceğini söyledi. Gürses, yat sektörünün ihracatta kilogram bazında yapılan değerlendirmeye göre de 1 kilogramda 45 dolar gelir düzeyiyle önemli ihracat kaynağı oluşturduğunu vurguladı.

DUNYANIN EN ONEMLI SUPER LUKS YAT MERKEZLERI ARASINDA ILK 3'TE YER ALAN ANTALYA SERBEST BOLGE'DE, 2018 YILINDA 117 MILYON DOLAR DEGERINDE TOPLAM 22 YAT DENIZE INDIRILDI. BOLGEDE BUGUNE KADAR URETILEN YAT SAYISI 394'E, GELIR ISE 1 MILYAR 74 MILYON DOLARA YUKSELDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

DUNYANIN EN ONEMLI SUPER LUKS YAT MERKEZLERI ARASINDA ILK 3'TE YER ALAN ANTALYA SERBEST BOLGE'DE, 2018 YILINDA 117 MILYON DOLAR DEGERINDE TOPLAM 22 YAT DENIZE INDIRILDI. BOLGEDE BUGUNE KADAR URETILEN YAT SAYISI 394'E, GELIR ISE 1 MILYAR 74 MILYON DOLARA YUKSELDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

 

 
Elmalı'da yüzme havuzuna yoğun ilgi
 
Bu yıl 2 Güneş, 1 Ay tutulması var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Dere'den Bakan Albayrak'a dosya
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ...
SunExpress, TÜROFED işbirliği ile turizmi geliştirmeyi hedefliyor
SUNEXPRESS, 2013 yılında Türkiye turizmine katkı sağlamak amacıyla Türkiye ...
Murat Ülker o hisseleri BİM'e sattı
Yıldız Holding, önde gelen hijyen kağıt üreticilerinden Aktül'deki payını ...
 
Serbest Bölge'nin ticaret hacmi 668.5 milyon dolar
ANTALYA Serbest Bölgesi'nin 2018 yılı toplam ticaret hacmi, 668.5 milyon ...
Albayrak Antalya'da konuştu; 2019 güçlü bir yıl olacak
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019'un her alanda, ağustos ve ...
Ekonomi hasta bakan Antalya'da...
Antalya’da patronların patronu ATSO Başkanı Davut Çetin hastanede yatarken, ...
 
Üreticiye kalan para ise devede kulak
Çarşı ve pazarlarda spekülatif fiyat artışları yaşanıyor. Antalya Kumluca’dan ...
Soğanın fiyatı 2 ay içinde 10 TL'ye çıkabilir
Resmi Gazete'de dün yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla 28 Şubat'a ...
Meşrubat ve su devi Frida Gıda iflas etti
Doğal kaynak suyu, maden suyu ve meşrubat üremi alanında faaliyet gösteren; ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva