Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
18 Ocak 2019 Cuma - 10:17

Serbest Bölge'nin ticaret hacmi 668.5 milyon dolar

ANTALYA Serbest Bölgesi'nin 2018 yılı toplam ticaret hacmi, 668.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Medikal sektörü 324 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor. Bölgenin 2018 yılı toplam ihracatı 341 milyon 700 bin dolar oldu.

Serbest Bölge nin ticaret hacmi 668.5 milyon dolar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bölgede yat, elektronik ve medikal sektörlerinin ihracatında kilogramı 145 dolara kadar yükselen rakamlara ulaşıldı.

Antalya'nın üretim ve ihracatta en önemli merkezlerinden Antalya Serbest Bölgesi, 2018 yılı toplam ticaret hacmi ve ihracatını 2017 yılına göre düşüşle kapattı. 2017'de 722 milyon dolar olan ticaret hacmi 2018'de yüzde 7 düşüşle 668 milyon 500 bin dolar oldu. Bölgenin toplam ihracatı 2017'de 400 milyon dolarken, 2018'de 341 milyon 700 bin dolarda kaldı.

MEDİKAL, YAT VE ELEKTRONİK

Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bölge toplam ticaret hacminde 324 milyon dolarla medikal sektörünün ilk sırada yer aldığını, ikinci sırada 194 milyon dolarla yat, üçüncü sırada 90 milyon dolarla elektronik sektörlerinin olduğunu kaydetti. Gürses, bölge ticaret hacminde üretim ağırlıklı firmaların etkisinin artmaya başladığına dikkat çekerek, “Özellikle bölgemizdeki yat sektöründe üretilen tekne boyları ortalamasında artış var. Medikal sektöründe ise mevcut firmaların yeni yatırım alanlarının devreye girmesiyle yarattığı katma değer yani üretimin artmasından dolayı toplam ticaret hacmindeki üretim firmalarının ağırlığı artmaya başladı. Alım satım olarak faaliyet gösteren firmalar azalırken, üretim yapan firmalar artıyor, böyle bir kabuk değişimine doğru gidiyoruz" dedi.

İSTİHDAMDA KADIN ORANI YÜZDE 50'YE YAKIN

Bölgede toplam 91 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Zeki Gürses, 2017'de 4 bin 22 olan toplam istihdamın, 2018'de 4 bin 521'e yükseldiğini söyledi. İstihdamda ilk sırada 1726 kişiyle yat sektörünün bulunduğunu dile getiren Gürses, ikinci sırada 1543 kişiyle medikal, üçüncü sırda 878 kişiyle elektronik sektörünün bulunduğunu açıkladı. Gürses, bölgedeki kadın istihdam oranının ise 2 bin 30 kişi, yani yüzde 45 olduğunu ifade etti.

İHRACAT KİLOGRAMI 145 DOLARA KADAR ÇIKIYOR

Bölgede yat, medikal ve elektronik sektörlerinin öne çıktığını anlatan Gürses, yat sektöründe süperlüks yatlar, sahil güvenlik botları ve bakım onarım, medikalde diyaliz ve kalp cerrahisi setleri, elektronikte dünyaca ünlü otomobil markalarına kablo donanımları, yürüyen merdivenler, asansörler ve sanayi makinelerinde kullanılan yüksek teknolojili elektronik kart üretimleri yapıldığını kaydetti.  Gürses, elektronikte ihracatın kilogram bazında 8-137 dolar, medikalde 40-145 dolar, yatta ise 45 dolar olduğunu açıkladı.

YAT BAKIM VE ONARIM MERKEZİ AÇILDI

Süperlüks ve sahil güvenlik tipi yat üretiminin yanısıra son yıllarda bölgenin yat bakım ve onarım alanında da ciddi gelişme gösterdiğine değinen Gürses, bu ay itibariyle 35 bin metrekare açık alanda yeni yat bakım ve onarım merkezinin faaliyete geçtiğini açıkladı. Gürses, “Yat için çok önemli olan yat bakım onarım merkezini ocak ayından itibaren faaliyete geçirdik. Oranın hareketlenmesiyle istihdam sayısında gözle görülür hızlı artış olacak. Rıhtımın geri sahasında açık alanda 35 bin metrekare alan. İsteyen firmalar artık tersaneleri dışında, bu açık alanda yat bakım onarımı yapabilecek" dedi.

12 MİLYON DOLARLIK SHİPLİFT YATIRIMI 

Serbest Bölgede bugünkü imkanlarla özel gemi kiralanarak bakım onarım için 50 metre 500 tona kadar, yeni imalatlarda da 75 metreye kadar teknelerin üretiminin yapılabildiğini belirten Gürses, 12 milyon dolarlık shiplift yatırımıyla hem bakım onarım hem de yeni imalat tekne boylarında 90 metre 2 bin tona kadar teknelerin üretim ve bakım-onarımının da yapılabileceğini söyledi.

YENİ ALAN YATIRIMA AÇILIYOR

Geçen yıl tahsis işlemi tamamlanan yeni 126 bin metrekarelik alanla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nce parselizasyon ve yeni yol imar çalışmalarının da tamamlandığını belirten Gürses, yeni yolun kısa sürede tamamlanacağını, ardından 126 bin metrekarelik alanın yatırıma açılacağını dile getirdi. Gürses, yeni alanla ilgili çok yoğun yatırım talebi olduğunu da sözlerine ekledi.

ANTALYA SERBEST BOLGESI'NIN 2018 YILI TOPLAM TICARET HACMI, 668.5 MILYON DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. MEDIKAL SEKTORU 324 MILYON DOLARLA ILK SIRADA YER ALIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA SERBEST BOLGESI'NIN 2018 YILI TOPLAM TICARET HACMI, 668.5 MILYON DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. MEDIKAL SEKTORU 324 MILYON DOLARLA ILK SIRADA YER ALIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA SERBEST BOLGESI'NIN 2018 YILI TOPLAM TICARET HACMI, 668.5 MILYON DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. MEDIKAL SEKTORU 324 MILYON DOLARLA ILK SIRADA YER ALIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Kadir Dursun'a, 'Rotary Ulusal Meslek Hizmet Ödülü'
 
Züleyha Tırak: 'Eşim şehit sayılsın'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Albayrak Antalya'da konuştu; 2019 güçlü bir yıl olacak
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019'un her alanda, ağustos ve ...
Ekonomi hasta bakan Antalya'da...
Antalya’da patronların patronu ATSO Başkanı Davut Çetin hastanede yatarken, ...
Üreticiye kalan para ise devede kulak
Çarşı ve pazarlarda spekülatif fiyat artışları yaşanıyor. Antalya Kumluca’dan ...
 
Soğanın fiyatı 2 ay içinde 10 TL'ye çıkabilir
Resmi Gazete'de dün yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla 28 Şubat'a ...
Meşrubat ve su devi Frida Gıda iflas etti
Doğal kaynak suyu, maden suyu ve meşrubat üremi alanında faaliyet gösteren; ...
SunExpress, Türkiye'nin en emniyetli hava yolu seçildi
TÜRK Hava Yolları ile Lufthansa'nın ortak kuruluşu SunExpress, Sivil Havacılık ...
 
Vatandaşın feryadı
Antalya'da bir okurun Gün Haber'e gönderdiği feryat dolu mesaj, hem esnafın, ...
Batı Akdeniz fakirleşti
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı ...
Mikro ürünlerin 10 gramı, 15-20 kilo normal sebzedeki vitamine eş değer
ANTALYA'da yenilebilir çiçekler, minyatür sebzeler gibi sıra dışı üretimler ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva