Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
16 Ocak 2019 Çarşamba - 16:03

Antalya Eğitim Bir Sen'den eğitim raporu

EĞİTİM Kurumu Yöneticilerinin Seçime ve Yetiştirilmesi Raporunu değerlendiren Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Çoban, hizmet üretim ve yönetim süreci sorunsuz işlemediği sürece kalıcı başarının sağlanamayacağını söyledi.

Antalya Eğitim Bir Sen den eğitim raporu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Eğitim Bir Sen'in, 'Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Seçimi ve Yetiştirilmesi: Tespitler ve Bir Model Önerisi' raporu açıklandı. Raporu değerlendiren Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, eğitimi, 'hizmetin üretim süreci' ve 'hizmet yönetim süreci' olarak iki ana başlık altında düşünmek gerektiğini söyledi. İki sürecin birbirini tamamlaması ve desteklemesi, hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak sorunsuz işlemesinin önem arz ettiğini kaydeden Başkan Çoban, "Bu sağlanmadan, gerçek bir eğitim sisteminden bahsetmek de eğitimde kalıcı ve kalkınmayı sağlayıcı başarıyı elde etmek de mümkün değildir" dedi.

EĞİTİM YÖNETİCİLİĞİ VURGUSU

Mustafa Çoban, kaliteli eğitim için iyi öğretmen ve lider yönetici kavramlarının ilişkisinin oluşturulması ve bunların doğru zeminde ilişkilendirilmesi gerektiğini söyledi. Eğitim sisteminde hem mevzuatta hem de uygulamada istikrarın yakalanamadığı konuların başında eğitim yöneticiliğinin geldiğini iddia eden Başkan Çoban, "Eğitimde amaçlara ulaşılması ve kaliteli eğitim hizmeti sunulması; okulun iyi örgütlenmesine ve iyi yönetilmesine, okulların iyi yönetilmesi ise eğitim yöneticilerinin kariyer-liyakat ekseninde yetiştirilmesine ve seçilmesine bağlıdır. Kaliteli eğitim, 'iyi öğretmen' ve 'lider yönetici' ikilisini oluşturmayı ve ilişkisini doğru zeminde kurmayı gerektiriyor. Bu yönüyle, iyi öğretmen ve lider yönetici ikilisini bulmak noktasında ülkemizde sorun olmadığını görüyor ve biliyoruz. Sorun, bu ikili arasındaki ilişkinin, her birine ait mevzuat ve uygulama içeriklerinin doğru zeminde kurulmaması ve kurgulanmamasıdır" diye konuştu.

'SİSTEM VE HEDEFLER NET DEĞİL'

"Türkiye'nin öğretmen ve yönetici konusunda nitelik değil, eğitim sistemi ve hedefleri konusunda netlik sorunu var" diyen Başkan Mustafa Çoban, öğretmenlere ve yöneticilere 'gereken nitelikleri taşımadıkları' ithamını yapmaktan haz duyan ve 'Türkiye'nin nitelikli öğretmen ve yönetici sorununu çözmesi gerek' demekten yorulmayan bir kitlenin olduğunu söyledi. Çoban, öğretmenlerin niteliklerini eğitim sürecinde kullanmasını, yöneticilerin de yeteneklerini yönetim sürecinde devreye sokmasını imkansızlaştıran bir eğitim sisteminin mevcut olduğunu savundu.

'HAK EDEN GÖREV ALMALI'

Öğrenci başarısında öğretmenlerden sonra okul yöneticilerinin geldiğini aktaran Mustafa Çoban, oluşturdukları raporda, Türkiye'deki güncel çalışmalara katkı ve etki üretecek şekilde, geçmişten bugüne yaşanan sorunları tartışmaya, çözüme yönelik veriye dayalı analizler yapmaya gayret ettiklerini söyledi.

Mustafa Çoban, raporun, mevcut sorunlara uzun vadeli çözümler getirecek, eğitimin hem yönetimini hem de nitelik artırıcı etkisini kolaylaştıracak, hak edenin görev almasını, hakkını verenin görevde kalmasını ve yeterliliğini kaybedenlerin görevine son verilmesini öngören bir çözüm arayışı niyetiyle hazırlanan ve alternatif, somut bir model önerisi içerdiğini kaydetti.

Başkan Çoban, raporun içeriğini ise şöyle sıraladı:

"Eğitim kurumu yöneticiliği ikinci görev olmaktan çıkarılmalı, Eğitim kurumu yöneticiliğinin ön şartı 'öğretmenlik' olmalı, Bakanlık, eğitim yöneticilerinin eğitimini bizzat gerçekleştirmeli. Eğitim yöneticiliği mevzuat ve uygulamalarında istikrar önemli ve gereklidir. Bakanlık, eğitim kurumu yöneticiliğinde önce yetiştirme sorumluluğu almalı, sonra seçme ve atama yetkisine odaklanmalı. Müdür yardımcılığı eğitim kurumu yöneticiliğinde ilk basamak olmalı, 'Yönetim ve Denetim' alanında yüksek lisans yapanlar yazılı sınavdan muaf tutulmalıdır. İdarenin sürekliliği ve istikrarı ilkesi gereği kazanılmış haklar korunmalıdır."

ANTALYA, (DHA) 
 

 
Annesinin emzirip yatırdığı Hüseyin bebek öldü
 
Başkan Yücel vatandaşlarla buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Annesinin emzirip yatırdığı Hüseyin bebek öldü
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde annesinin emzirdikten sonra yatağına yatırdığı ...
Antalya'da üretiliyor
ANTALYA'da mini sebzeler, yenilebilir çiçekler, mikro filizler ve taze ...
Dev dalgalar, yıktı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle oluşan ...
 
Antalya'nın çöpü 135 bin konutu aydınlatıyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri ...
MMO Türk Müziği Korosu'ndan konser
MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Türk Müziği Korosu, 'Gül ...
Antalya Büyükşehir'den 5 yıldızlı karne hediyesi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 790 ortaokul ve lise birincisini ...
 
Liseliler 'Huysuz'u izledi
ANTALYA'da lise son sınıf öğrencileri üniversite sınav stresini ve ilk ...
Konyaaltı'nda ücretsiz 'İngilizce' eğitimi
KONYAALTI Belediyesi'nin alanında uzman kişilerle vatandaşları bir araya ...
Portakalı, yağmur ve rüzgar vurdu
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde portakalı önce yağmur, ardından şiddetli rüzgar ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva