Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
28 Şubat davası sanıkları affedildi
28 Şubat davası sanıkları affedildi
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
2 Mart 2017 Perşembe - 14:18

Antalya'da 9 ova Sit ilan edilecek

ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, kentte 7'si bakanlığın belirlediği, 2'si de valiliğin önerisiyle toplam 9 alanın tarımsal Sit alanı ilan edilmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararının önümüzdeki günlerde çıkacağını, hiç kimsenin 'imara açılır' diye buralarda arazi satın almaması gerektiğini söyledi.

Antalya da 9 ova Sit ilan edilecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Tarım Konseyi, Antalya Ticaret Borsası'nda (ATB) Vali Münir Karaloğlu'nun katılımıyla yapıldı. Antalya tarım sektörünün tüm temsilcilerinin yer aldığı konsey toplantısında Vali Karaloğlu ve Tarım Konseyi Başkanı da olan ATB Başkanı Ali Çandır, açıklamalarda bulundu. 

TÜRKİYE TARIMI İYİ YOLDA

Tarım Konseyi'nin sektörün tüm taraflarını aynı masada toplayan önemli bir platform olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Türkiye'de tarım sektörünün büyüdüğünü ve 'eskiden kendisini doyuran ülkeydik, şimdi ithalat yapıyoruz, doyuramıyoruz' şeklindeki söylemlerin de doğru olmadığını kaydetti. Karaloğlu, “1970'lerde Türkiye'nin nüfusu 40 milyon ve 2 milyon yabancı geliyordu, bugün ise nüfus 80 milyon, gelen misafirde 40 milyon ve toplamda 120 milyon kişi. Nüfus ve beslediğiniz insan sayısının 3 kat arttığı bir yerde sadece ithalat-ihracat rakamlarına bakarak geriye gittiğinizi söylemezsiniz veya 'ihracatta 2010'da daha iyiydik, şimdi kötüyüz' diyemezsiniz. 2010'da 35 milyar dolar olan ihracat bugün 150 milyar dolara yükseldi. Türkiye tarımı iyi yolda ilerliyor" dedi. 

HAVZA BAZLI DESTEK

Sorunların hep birlikte çözüme kavuşturulacağını dile getiren Vali Karaloğlu, “Eskiden bir sene patatesi çok pahalı yerdik, bir sene sonra bütün Türkiye patates ekerdi. İkinci sene her gün patates konuşurduk 'çürüdü, depoda, tarlada kaldı' diye. Niye, planlama olmadığından. Bakanlığın havza çalışması olmadığındandı ve şimdi o noktadayız. Artık bakanlık hangi havzada hangi tarımsal faaliyetin yapılacağını ve bu tarımsal faaliyete de önümüzdeki üç yıl hangi teşviği vereceğini şimdiden ilan ediyor. Bu çiftçinin neyini güçlendirdi. Siz tarlanızda neyi ekerseniz önümüzdeki üç yıl devletin sizi ne kadar destekleyeceğini biliyorsunuz. Toprağı sürene, ürün elde edene ve ürünün de miktarına göre şimdi destek veriliyor" dedi. 

9 OVA SİT İLAN EDİLECEK

Bakanlığın son dönemde ovaların korunmasıyla ilgili çok önemli bir çalışması olduğunu da hatırlatan Vali Karaloğlu, “Türkiye'de maalesef birinci sınıf tarım arazileri üzerine şehirler, sanayi alanları kurarak bir kısmını kaybettik. Antalya'da da bu sorun var ve ekilebilir topraklarımızı kaybediyoruz. Tarım alanlarımızı korumamız, sanayi ve şehir alanlarını daha marjinal alanlara kaydırmamız lazım. Ovalar Sit ilan ediliyor ve imara açma veya yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyecek. Ancak Bakanlığın kamu yararı kararıyla açılabilecek. Antalya'da bakanlığın önerdiği 7, bizim önerdiğimiz 2 alanla birlikte toplam 9 ovanın korunmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanacak" diye konuştu. 

SİT ALANI İLAN EDİLECEK OVALAR

Tarımsal Sit alanı ilan edilecek bölgelerdeki arazi alım-satımıyla ilgili uyarıda bulunan Karaloğlu, şunları söyledi:

“Hiç kimse 'burası gelecekte imara açılır' diye yüksek fiyata arazi almaya kakmasın. Bundan sonra tarım alanlarının imara açılmasına izin verilmeyecek" dedi. Vali Karaloğlu, Antalya'da Bakanlık tarafından belirlenen Serik Ovası, Manavgat Ovası (karayolu güneyi), Bozova, Söğüt Ovası, Demre Ovası, Zümrütova ve Kumluca Ovası'na, valilik olarak da Kınık ve Manavgat 2 (karayolunun kuzeyi) ovalarının Sit alanı ilan edilecek ovalara ekletildiğini açıkladı. 

'YETERLİ DESTEK VE TEŞVİĞİ ALAMIYORUZ'

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ali Çandır ise Antalya olarak Türkiye tarımının neresinde olunduğunu rakamlarla anlattı. Antalya'nın Türkiye tarımsal alanının yüzde 1.5'una sahip olduğunu belirten Çandır, “En güçlü olduğumuz örtü altı üretimde yüzde 39'una sahibiz. Hayvansal üretim değeri olarak yüzde 1, bitkisel üretim değeri olarak yüzde 6.7, tarımsal ihracatta yüzde 4.2, ithalatta yüzde 1.2, sebze ihracatında yüzde 21.4, meyve ihracatında yüzde 3 oranlarına sahibiz. Devletimiz Türkiye genelinde çok önemli ölçüde destek ve teşvikler veriyor ve biz bundan alan bazlı binde 5'ini, hayvansal desteğin yüzde 1.6'sını, kırsal kalkınma desteklerinin binde 8'ini, diğer tarımsal desteklerin binde 2'sini alıyoruz. Türkiye'de dağıtılan toplam desteğin binde 8'ini alıyoruz. Yani bu konuda yeterli destek ve teşviği Antalya olarak alamadığımız açık. Bu yüzden Türkiye'de tarımsal kredinin yüzde 4'ünü Antalya kullanıyor" dedi. 

Çandır, tarım sektörünün 2010'a kadarki dönemde karlı ve bereketli günler yaşanırken, bugün 2010'da yakalanılan kazancın 3'te 2'sinin kaybedildiğini söyledi. Çandır, son günlerde enflasyonla ilgili olarak da 'üretici, çiftçi çok para kazanıyor' laflarının da aslında bu tablolara bakıldığında hepsinin boş olduğunun açıkça ortaya çıktığını dile getirdi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

 
Evlenip Bakü'ye yerleşecek
 
Tartıştığı arkadaşını başına çekiçle vurup öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlenip Bakü'ye yerleşecek
UKRAYNA'dan 17 yıl önce ailesiyle gelerek Antalya'ya yerleşen manken 25 ...
ASAT'tan içme suyu sorununa çözüm
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Kumluca'nın Mavikent Mahallesi'nin yüksek ...
Kemer'de implant uygulaması başladı
ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Kemer Devlet Hastanesi Ağız ...
 
Büyükşehir'den bisiklet yolu projesi
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Menderes Türel, kent merkezinde birbiriyle ...
Cemevi nisanda tamamlanıyor
MURATPAŞA Belediyesi tarafında yaptırılan Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi ...
Küstah AKP'liyi partisi attı
Malatya'nın Akçadağ İlçesi AKP'li Meclis Üyesi Cumali Doğan, sosyal paylaşım ...
 
Demre'de parçalanmış lahitler bulundu
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanında parçalanmış ...
Ormanda 9 yılda 100 bin cam şişe topladı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde oturan 49 yaşındaki Hasan Öner, 9 yıldan ...
Şubatta Rus turist sayısı yüzde 3 bin 422 arttı
UÇAK düşürme olayı nedeniyle 2016 yılında Rusya turizm pazarında çok büyük ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva