Antalya'nın kıyılarına güçlü arıtma yatırımı
Antalya'nın kıyılarına güçlü arıtma yatırımı
Başkan Kotan, Konyaaltı’nın nabzını sokakta tutuyor
Başkan Kotan, Konyaaltı’nın nabzını sokakta tutuyor
Kepez'de anında çözüm ekibi
Kepez'de anında çözüm ekibi
Muratpaşa’da asansörlerin yüzde 99’u uygun
Muratpaşa’da asansörlerin yüzde 99’u uygun
12 Mayıs 2011 Perşembe - 10:22

Antalya'da tohumculuk paneli

Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, yerli üreticilerin, tohum ıslah faaliyetlerinin temelini oluşturan gen havuzlarından yararlanamadığından yakındı.

Antalya da tohumculuk paneli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

11 Mayıs Dünya Islahçılar Günü dolayısıyla Dedeman Antalya Oteli'nde gerçekleştirilen panelde konuşan TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, dünyada yaşanan gelişmelerin tarım ve tarıma dayalı sanayilerin önemini ortaya koyduğunu söyledi. Ülkelerin tarımsal kalkınmalarının temel ekseninde tohum ve tohumculuk politikalarının yer aldığını kaydeden Özbuğday, "Türkiye'de son yıllarda benimsenmeye başlanan sektörde küçük ve çok sayıda yerel işletmelerin yoğun rekabetine dayanan politika, son derece yanlış bir tercihtir. Çünkü bu sistem ıslahçılık aşamasına yeni ulaşmakta olan tohum sektörünün hızını ciddi anlamda kesecektir ve küresel rekabette ülkemiz geri kalabilecektir" dedi.
 
Tohum ıslah faaliyetlerinde temel unsurun geniş bir gen havuzunun kullanımı olduğuna işaret eden Özbuğday, Türkiye'de 2000'li yılların başında kurulan gen bankalarının son derece bürokratik, fakir ve hizmetten uzak olduğunu vurguladı. "Bugün pek çok yerli ıslahçı firma uluslararası gen bankalarından bedelsiz materyal temin etme imkanına sahip iken, ülkemiz gen bankalarından materyal temin etmek yerli kurumsal ıslahçılar için bile neredeyse imkansızdır" diyen Özbuğday, Amerika ve Avrupa'daki gen bankalarının ise sadece yerel firmalara değil tüm insanlığa hizmet eder konumda olduğunu dile getirdi.
 
'TOHUM PAZARI BÜYÜYECEK'
 
TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, ileri düzeyde tohumculuk ıslah ve arge programlarını üstlenebilecek düzeyde eleman yetiştirmek üzere üniversitelerin eğitim ve öğretim yapılarını dünyadaki gelişmelere paralel kurgulaması gerektiğini söyledi. Özbuğday, önümüzdeki 5 yıl içinde dünya genelindeki tohum pazar büyüklüğünün 47 milyar dolara çıkmasının beklendiğini belirterek, Türkiye'nin ise 550- 600 milyon dolar ile bu pazar içinde yer alabileceğini kaydetti.
 
Panelde konuşan Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt ise 2004 yılından itibaren tohum ıslahçılığı konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti. Tohumculuk konusunda bütün ülkeleri ziyaret ettiklerini belirten Bozkurt, hiçbirinin Türkiye'deki potansiyele sahip olmadığına vurgu yaptı.
 

 
 
Fatih Ürek'in sağlık durumuna ilişkin kritik gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Talasemi Kongresi başladı
12'NCİ Dünya Talasemi Kongresi ve 14'ncü Talasemi Hasta ve Aileleri Kongresi, ...
12 yaşındaki Antalyalı kız başından vurulmuş bulundu
ANTALYA’nın Gazipaşa İlçesi'nde kömür işçiliği yapan ailenin 12 yaşındaki ...
Feministbiz; kadına şiddete hayır
ANTALYA'da, 'Feministbiz" grubu üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddeti ...
 
Alanya arıtmada kaza: 2 yaralı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde, Belediye'ye ait arıtma tesisi inşaatında ...
'Açım' dedi vince çıktı
ANTALYA'da işhanı inşaatının önündeki vincin üstüne çıkan işsiz 31 yaşındaki ...
Korkuteli'yi dolu vurdu
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde 20 dakika süren dolu yağışı, ilçe merkezini ...
 
Radyocunun arabası kundaklandı
MANAVGAT Radyo Televizyon (MRT) Genel Müdürü Sedat Manav'a ait otomobil, ...
Yatırımcılar yönetmeliği bekliyor
Antalya'daki sağlık turizmi yatırımcıları, Sağlık Bakanlığı'ndan, turizm ...
Rus turist köpeklerle aranıyor
Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki turistik tesisten 7 gün önce çıktıktan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalyaspor canımız ama markalarımıza kıymayın
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Er gazilerin sesini duyun
İsa Altun
İsa Altun
Mobil hesabınızı şarjla boşaltabilirler
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ateş sadece ormanı değil, vicdanları da yakıyor...
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İtalya ‘Mancini‘ dedi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Teneffüs Park maceramız
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
3 Ağustos'ta Boğa burcunda geri harekete başlayan Chiron ile adım atıyoruz. Bu durum, sahip olduklarınız ve kendinize ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva