Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
10 Mayıs 2014 Cumartesi - 10:34

Antalya’nın alerji haritası

ANTALYA'da 'Sağlıklı Kentsel Tasarım Projeleri' çalışması kapsamında 6 yıl boyunca alerjik hastalıklara yönelik araştırma yapıldı ve veri toplandı.

Antalya’nın alerji haritası
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bunun sonucunda, alerjik hastalıkları tetiklemeyecek ve önleyecek kent planlamasının yapılması amaçlanıyor.
 
Özellikle Avrupa ülkelerinde bireysel sağlıktan ziyade kent sağlığını korumak amacıyla uygulanan 'Sağlıklı Kentsel Tasarım Projeleri'nin Türkiye'de de hayata geçirilmesi amacıyla 6 yıl önce Çevre ve Orman Bakanlığı (Şu anda Orman ve Su İşleri Bakanlığı) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ortaklığında bir proje başlatıldı. Proje kapsamında alerjik hastalıkların yoğun görüldüğü Antalya'da, alerjik hastalar ve hastalığa neden olan etkenler araştırıldı.
 
TÜRKİYE'DEKİ EN KAPSAMLI ÇALIŞMA
 
Araştırma hakkında bilgi veren Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alerji ve Klinik İmmünoloji Uzmanı Dr. Arzu Didem Yalçın, ilk olarak kent genelinde alerjik hastalıkların görülme sıklığına yönelik toplum araştırması yaptıklarını belirtirken, hava polenizasyonu ile hava durumu değişikliklerinin hastalık üzerine etkisini analiz ettiklerini ve 6 yıl boyunca bu yönde veri topladıklarını söyledi. Antalya'yı temsil edecek 1500 örnek belirleyerek bunların yaşadıkları mekanların metrekaresi, bina cepheleri, yaşam alanlarının parklara, ana arterlere, tarım alanlarına, nehirlere, bataklık ve orman alanlarına uzaklıklarını değerlendirdiklerini aktaran Dr. Arzu Didem Yalçın, bu araştırmanın kendi alanında yapılmış Türkiye'deki ilk ve en kapsamlı çalışma olduğunu vurguladı.
 
ÇEVRE YOLUNA YAKIN OTURANLARDA ATAKLAR ARTIYOR
 
Yaptıkları araştırmalarda, mart, nisan, mayıs ve sonbahar aylarında rüzgarın artması ve yağış miktarının düşmesine bağlı olarak astım ataklarının yüzde 200'e yakın düzeyde artış gösterdiğini tespit ettiklerini anlatan Dr. Yalçın, "Mesela bir hastamız geliyor, ağır astım hastası. Bu hasta, sürekli acile başvuruyor. Daha sonra öğreniyoruz ki hastanın evi bir su havzasına yakın ve aşırı nem var. Biz ne kadar ilaçlarını artırırsak artıralım, o su havzasının konumu düzeltilmedikçe, evindeki küf alerjeni miktarı azaltılmadığı müddetçe başarıya ulaşmamız mümkün değil. İlginç bulduğumuz diğer bir veri; özellikle trafiği yoğun olan bölgelerde, mesela çevre yoluna yakın oturan bireylerde atakların daha sık olduğunu gördük. Bunda başlıca etmen özellikle hava poleninin üzerine yapışan yakıt atıklarıdır. Motorlu araçların yakıt atıkları hava polenlerinin üzerine yapışır ve polenin etkisinin çok daha fazla olmasına yol açar" dedi.
 
HAMAM BÖCEĞİ ALERJENİ YAYGIN
 
Araştırma sonucuna göre, Antalya'da özellikle küf alerjeninin yıl boyu etken olduğunu belirten Dr. Yalçın, bunun nedeninin de havadaki nemle bağlantılı olduğuna değindi. Küf alerjeninin yanında yine nemle alakalı olarak 'hamam böceği' alerjeninin de kentte çok yaygın olarak görüldüğüne dikkati çeken Dr. Yalçın, örümcekgiller ailesinden gelen ev tozu akarlarının da nemle birlikte yaygın olarak görüldüğünü vurguladı.
 
KÜF ALERJENİ GECE BOYU YAYILIYOR
 
Antalya'da özellikle Konyaaltı bölgesinde bir veya ikinci kat gibi düşük katlarda ve kuzey cephede oturan kişilerde küf alerjeninin daha belirgin ortaya çıktığını kaydeden Dr. Yalçın, bu mekanların güneş almaması nedeniyle küf alerjeninin görüldüğünü ve gece boyu evde yayılarak astım ataklarının tetiklenmesine neden olduğunu aktardı. Küf alerjeninin yayılmaması için mutfak, banyo ve tuvaletlerin mutlaka havalandırılarak gece kapılarının kapatılması gerektiğini anlatan Dr. Yalçın, bu durumun sadece alerji hastaları için değil herkes için geçerli olduğunu kaydetti.
 
PROJENİN SON AŞAMASI UYGULAMA
 
6 yıl boyunca sürdürdükleri veri toplama ve analiz çalışmaları sonunda, sağlıklı toplum yaratmayı ve hastalıkları tetikleyen faktörleri yerel yönetimlerle işbirliği içinde engellemeyi amaçlayan 'Sağlıklı Kentsel Tasarım Projeleri'nin hayata geçirileceğini dile getiren Dr. Yalçın, bu projenin Antalya'da uygulanabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile mutabakata varıldığını ifade etti. Proje kapsamında ana arterlerde polen bariyerleri veya kirliliği önleyici bariyerlerin uygulanabileceğini belirten Dr. Yalçın, yürüyüş yolları üzerine alerjik bitki konulmaması, park ve bahçelerdeki bitki seçiminin de buna göre yapılması gibi projelerin geliştirilebileceğini sözlerine ekledi.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA) 

 
İki kızın bekaretini satın alan Türk gözaltında
 
Antalya’da kaza, 1 ölü, 3 yaralı var
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ben 10 Mayıs 2014 Cumartesi 14:27

beledıye asıl yumurtlama donemınde ılaclama ekıbı olusturup yapabılse ...ekıp sıvrısınekler ve hamam boceklerını zıyaret eder gıbı haftada 1 kez geliyorlarrogar kapaklarını ılaclamaka sokaklarda gezıcı ufurukcu ılaclama ıle gecıcı cozum.. gunu kurtaıyor...ılaclama sırketlerı kazanıyor bu durumda...yazıktır kı doğaya faydası olan böcekler de telef olmakta

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Tabip Odası'nın yeni başkanı Ertan Yılmaz
ANTALYA Tabip Odası'nın olağan genel kurulunda seçilen yeni yönetim kurulunun ...
Özbek spiker sesini kaybetmeden tiroid kanserinden kurtuldu
Özbekistan televizyonlarında haber sunan 28 yaşındaki Yulduzkhon Avezova, ...
Antalya'da özel hastane şoku
Aşağıda okuyacağız haber tam bir sağlık skandalı... Daha doğrusu skandal ...
 
Kanserde hayat kurtaran cerrahi işlem
AKDENİZ Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. ...
Çocuklarda bahar alerjilerine dikkat
Bahar ayları çocuklar için özgürce doğanın keyfini çıkartmak anlamına ...
Kırgız hasta akciğer kanserini Antalya'da yendi
MEMLEKETİ Kırgızistan'da yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede sol ...
 
Alkol ve sigara düşük sebebi
Yrd. Doç. Dr. Hatice Işık, hamilelikte sigara ve alkol gibi zararlı maddelere ...
Az pişirme zehirler!
Doç. Dr. Işıl Var, kentin simgesi olan Adana kebabının az pişmesi halinde ...
210 adet taş ve 260 gram prostat aynı ameliyatla alındı
79 yaşındaki Ekrem Çelikten, yıllarca vücudunda taşıdığı 210 adet safra ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva