Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
12 Haziran 2023 Pazartesi - 15:12

Bağımlılık ve sosyal medya etkisi

İsa ALTUN yazdı...

Bağımlılık ve sosyal medya etkisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Madde bağımlılığı alınan tedbirlere rağmen her geçen gün artıyor. Uyuşturucu ile mücadeleye sadece kriminal gözle bakmamak lazım. Narkotik şubenin tüm departmanlarında çok kıymetli deneyimler kazandım. Nitekim saha tecrübesi olarak AMATEM’lerde hastane polisliği yapmış biri olarak belirtmeliyim ki, uyuşturucu ile etkin mücadele sadece Polisiye tedbirlerle yürütülecek bir konu değildir.

Eğitim kurumlarına, Belediyelere, STK’lara, Medyaya, Üniversitelere ve şirketlere de çok büyük görevler düşüyor. İran’da uyuşturucu madde imal etmek ve satmanın cezası idam. Ama ülkede 10 milyona yakın bağımlı var. Demek oluyor ki, sadece olaya kriminal açıdan bakmamak gerekiyor. Farkındalık ve bilinç sağlamak birincil koşuldur.

Aileler evlatlarının bağımlı olduğunu en az iki yıl sonra fark ediyor. Aileler durumu fark ettikten sonra da nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyor. Kaymakamlıklar ve Belediyelerde bu konuda bağımlı danışmanları görev almalıdır. Kadına şiddet uygulayan ya da kadınlarımızı katledenlerin büyük çoğunluğu madde bağımlısı. Her 10 katil ya da sanıktan 6’sı madde kullanıyor.

Maddeye başlama yaşı ülkemizde 14. Amatemler sayıca yetersiz. AMATEM’lerin iyileştirilmesi gerekiyor. Sadece ilaç vermek bağımlıyı iyileştirmiyor. Rehabilitasyon için bağımlı köyleri acilen kurulmalıdır. Pandemiden sonra madde bağımlılığı arttı. Pandeminin neden olduğu kaygı, ölüm korkusu, eve kapanma, agresyon ve diğer sebepler madde kullanımını tetikledi. Özellikle 6 Şubat depreminden sonra da madde kullanımının daha da artışa sebep olacağını belirtmeliyim. Çünkü kaygı, ölüm korkusu, yalnızlık, aile fertlerinin kaybı ve diğer nedenler kullanımı artıracaktır. Önümüzdeki zamanlarda bunun yansımasını mutlaka göreceğiz. Rapora göre Türkiye’de 2019 yılında 49 milyon 857 bin kutu olan antidepresan satışı 2020’de 54 milyon 625 bin kutuya, 2021’de ise 59 milyon 641 bin kutuya yükseldi. Bu bile ülkemizin ruhsal haritasını anlatması açısında bize çok önemli bir istatistiktir.

Uyuşturucu maddeler telegram vb platformlarda nasıl pazarlanıyor?

Çok değil, kısa bir süre önce illegal hizmet ve online kaçakçılık eylemleri, adına dark web denilen internetin gizli ve büyük ölçüde izi sürülemeyen derinliklerindeki karanlık ağda gerçekleştiriliyordu. Dark web sitelerini sıklıkla ziyaret eden kişiler, sunulan anonimlikten nasıl yararlanabileceklerini biliyor ve çoğu zaman yasal yaptırımdan kaçınmayı başarabiliyordu. Geldiğimiz noktada yasadışı oluşumlar ve sunulan ürünler telegram başta olmak üzere diğer sosyal medyada gerçekleşiyor.  Ancak geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde bu durum hızla değişti. Günümüzde yasa dışı ürünlerin ve hizmetlerin, suç piyasasının büyük kitlelere ulaşabildiği ve resmi makamların yalnızca izlemekle kaldığı sosyal medyada açık bir şekilde popülerleştiği görülüyor.

Yasadışı iş yapanların gizliliğe daha fazla önem vermesi ile birlikte büyük popülerlik kazanan Telegram; ücretsiz, açık kaynaklı ve bulut tabanlı bir anında mesajlaşma platformu.

Üzülerek belirtmeliyim ki Telegram gruplarına birkaç saniye içerisinde rahatça ulaşılabiliyor. Korku ve endişe verici kısmı ise bu bilginin ulaştığı insan sayısı. Bu yeni karanlık pazarı büyük bir topluluğa sunan grupların yüz binlerce üyesi bulunuyor.

Telegramı cazip kılan unsur uyuşturucu satıcılarına yönelik sağladığı ‘anonimlik ve gizlilik’ özelliği. Satıcıların ve kullanıcıların kişisel verilerini gizlilik içinde sakladıkları için Telegram uygulaması sadece ülkemizde değil tüm dünyada rağbet görmeye başladı.’ Yakındaki insanı bul’ özelliği ile telegram grubunda belirli ilgi alanlarına göre 200 bin kişiye kadar büyük sohbet gruplarına ulaşabilmek mümkün. ‘Gizli sohbet’te konuşmalar Kendi kendini imha eden mesaj özelliği. Telegram da sistem şöyle işliyor: Bağımlı adresini bildirerek uyuşturucu talep ediyor. Kanala üye olan torbacılar da kullanıcıların isimlerini kimlik yoluyla veya çeşitli kişilerin kefil olmasıyla teyit ederek süreci başlatıyor. Bağımlılar ve tacirler fiyatta anlaşma sağlayınca uyuşturucu maddeler elden, kargo, otobüs veya kurye yoluyla teslim ediyor. Tacirler, uyuşturucu maddeleri çeşitli nesnelerin içine gizliyor. Kanallar üzerinde en yoğun satılan madde metamfetamin. Metamfetamin ‘Metin Amca ve Metin Amca Online’ gruplarında, uyuşturucu satışı yapılıyor.

Siber suçlular Telegram ve diğer hizmetlerin sağladığı gizlilik avantajını kendi lehlerine kullanıyor. Ele geçirilmemek ve kaçınmak için kullanılan özel ağlar (VPN) ve diğer araçlar sayesinde Telegramı kötü amaçlarla kullananların izini sürmek neredeyse imkânsız. Cihazların ele geçirilmesi durumunda bile mesajların yok olma özelliği ve diğer bilinen teknikler sayesinde cihazlarda yeterli veya elle tutulur herhangi bir kanıt ele geçemeyebiliyor.

Sağlıklı bir siber güvenlik için mesajların şifrelenmesi ve gizliliğin korunması şart. Telegram, sosyal medya etiketlerinde aranması muhtemel olmayan bazı anahtar kelimeleri filtreleyebilir ve de filtrelemiştir. Şimdiye dek görünen de budur.

Gizlilik ve saklanma imkân sunan Kanallar, gölgelerde kalmak ya da suç ve suç unsuruna karışanların her zaman favorisidir.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE RAKAMLAR

Uyuşturucu ile mücadeleye ayrılan rakam 2021 yılı kamu harcamaları, 2020 yılına oranla Yaklaşık %27,2 artışla 2 milyar 340 milyon 421 bin 544 Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir. KAYNAK: Türkiye Uyuşturucu raporu.

2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da pandemiye rağmen olaylara müdahale ve şüpheli yakalamalarında artış eğilimi sürmüştür. Güvenlik güçlerimizce Türkiye genelinde 2020 yılında 159.268, 2021 yılında ise %35,5 artışla 215.771 olaya müdahale edilmiştir. Bu olaylarda bir önceki yıla göre %27,2 artışla 294.604 şüpheli yakalanmıştır.

174.506 olayın (%80,9) kullanma amaçlı uyuşturucu madde satın almak/kabul etmek/ bulundurmak (TCK m.191),

36.038 olayın (%16,7) uyuşturucu madde imal ve ticareti (TCK m.188),

4.677 olayın (%2,2) 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanuna muhalefet,

357 olayın (%0,2) uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma/ özendirme

 (TCK m.190),

193 olayın (%0,1) ise 3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanuna muhalefet kapsamında gerçekleştiği görülmektedir. Türkiye’de 2021 yılında yakalanan 294.604 şüphelinin suç türlerine göre dağılımı incelendiğinde; 224.292 şüpheliye (%76,1) kullanma amaçlı uyuşturucu madde satın almak/kabul etmek/bulundurmak (TCK m.191), 64.694 şüpheliye (%22) uyuşturucu madde imal ve ticareti (TCK m.188),  5.011 şüpheliye (%1,7) 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanuna muhalefet, 398 şüpheliye (%0,1) uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma/özendirme (TCK m.190), 209 şüpheliye (%0,07) 3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanuna muhalefet kapsamında işlem yapıldığı görülmektedir. 2021 yılında Türkiye’de gerçekleşen 14.924 olayda 22.202 kg (bir önceki yıla göre %61,1 artış) eroin ele geçirilmiştir.

Türkiye’de 2021 yılında 62.321 esrar ve skunk olayı gerçekleşmiştir. Bu olaylarda 84.013 şüpheli yakalanmış ve 64.125 kg esrar ve skunk maddesi ele geçirilmiştir.

Türkiye’de 2021 yılında 2.961 kokain olayı gerçekleşmiştir. Bu olaylarda 4.714 şüpheli yakalanmış ve 2.841 kg kokain ele geçirilmiştir. Bu rakam şimdiye kadarki en yüksek miktardır.

2020 yılında şimdiye kadarki en yüksek miktar olan 214,6 ton kokain AB ülkeleri, Türkiye ve Norveç tarafından ele geçirilmiştir.

2020 yılında yaşanan COVID-19 pandemisine rağmen kokain üretimi ve kaçakçılığı rekor düzeyde devam etmiştir. 2020 yılında 1982 ton kokain üretimi ile birlikte 2019 yılına göre %4,5 artışla küresel boyutta 1.424 ton kokain ele geçirilmiştir (UNODC, 2022’a, s. 15). 

 
Konyaaltı, ligi 2'ncilikle tamamladı
 
Silahlı kavgada olay yerinden geçen kadın da yaralandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Piyade Uzman Çavuş Kaya, son yolculuğuna uğurlandı
PENÇE-Kilit Harekatı bölgesinde terör örgütü PKK'nın yerleştirdiği el ...
Okan Bayülgen yeni tarzıyla gündem oldu
Şovmen ve oyuncu Okan Bayülgen, geçen günlerde ABD'li oyuncu Johnny Depp'in ...
Rus turisti bıçaklayarak öldürdüler
Taksim'de 4 kişi, kavga ettikleri Rus turisti bıçaklayarak öldürdü.
 
Beyoğlu'nda İETT otobüsü 6 araca çarptı
BEYOĞLU'nda seyir halindeki İETT otobüsü yağmur nedeniyle kayganlaşan ...
Faruk Fatih Özer: Ben kimseyi dolandırmadım
THODEX'İN kurucusu Faruk Fatih Özer’inde aralarında bulunduğu 7’si tutuklu ...
Eda Taşpınar'a takipsizlik kararı
SULTANAHMET'teki bir otelin mescidinde çektirdiği fotoğraf sonrasında ...
 
10 dakikada 2 kilo 117 gram kiraz yedi
MANİSA'nın Alaşehir ilçesindeki geleneksel 'Uluderbent Kiraz Festivali'nde ...
Modifiye severler Afyon'da buluştu
AFYONKARAHİSAR'da gerçekleştirilen 3. Karahisar Modifiyeli Araçlar Festivali, ...
Otomobil stokçuluğuna 35 milyon lira ceza
TİCARET Bakanlığı'nca, otomotiv piyasasında aşırı fiyat artışlarının ve ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva