Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
4 Eylül 2020 Cuma - 10:01

Boyalı maskeler alerjik reaksiyona yol açabilir

KORONAVİRÜS'e karşı cerrahi maskelerin yanında, boyalı ve kumaş maskelerin de kullanımı arttı. Sentetik kumaş ve boyaların kullanıldığı bu maskelerin cilde zarar verdiğini söyleyen Dermatolog Yasemin Fatih Amato, "Boyalı her zaman için alerjik reaksiyona yol açabilir" dedi.

Boyalı maskeler alerjik reaksiyona yol açabilir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Koronavirüse karşı alınan önlemlerde ilk üç kuraldan biri olan maske kulanımı ile birlikte boyalı ve kumaş maskelerin de kullanımı arttı. Kumaş maskeler renkleriyle dikkat çekici olsa da, sentetik malzemelerin kullanıldığı maskeler, alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Vücudun uzun süre maske takmaya alışık olmadığı için bir takım reaksiyonlar gösterdiğini anlatan Dermatolog Yasemin Fatih Amato, "Boyalı her zaman için alerjik reaksiyona yol açabilir. Maskeyi uzun süre taktığımızda problemler oluşabilir. Mümkün olduğu kadar doğal ve alerji yapmayan maskeler kullanılmalı. Sentetik ve hava almayan maskeler zararlı. Alerji problemi, gözlük hizasındaki göz, burun ve kulak arasındaki bölgelerde oluşabilir. Derinin ince olduğu burun ve kulaklarda yaralanma, pullanma, kızarıklık, kaşıntı, egzama meydana gelebilir. Hastalarımızın bazılarında açık yaralar bile görüldü. Maskeyi çıkardığınız zaman kızarıklık 20-30 dakika içinde geçmiyorsa problem var demektir. Maskeyi değiştirmek ve önlem almak gerekir. Yanlış maske kullanımı akne gibi bazı deri hastalıklarını artırıyor" dedi.

'4 SAATTE BİR CİLT HAVALANDIRILMALI'

Sentetik malzemelerin cilde zarar verdiğini hatırlatan Dermatolog Amato, "Alerjik reaksiyonlardan korunmak için mümkün olduğunca sentetik malzemeler içermeyen maske kullanmak lazım. Yüze oturabilir ama sıkıştırmayacak, bası yapmamalı. Bunun için maskenin altına medikal bezler koyulabilir. 4 saatte bir maskeyi açıp havalandırmak gerekiyor. Çok terliyorsanız ve cildiniz yağlanıyorsa gün içinde maske değiştirilmeli. Maske takmadan evvel mutlaka cildi iyi bir temizleme jeliyle yıkayıp, yağsız bir nemlendirici kullanılmalı. Yağlı nemlendiriciler maskenin altında cildin florasını bozabiliyor. Ciltte akne, akne rozasea, seboreik dermatit gibi şikayetler varsa ilaçlar kullanılmalı" diye konuştu.

'MASKE SIK SIK DEĞİŞTİRİLMELİ'

Kumaş maskelerin pamuklu olması gerektiğini söyleyen Amato, "Lastiğin başladığı yapışkan kısma çok dikkat etmek lazım. En çok temas eden bölge orası. Boyasız kumaşlar kullanılmalı. Boyalı ürünlere boyayı tutması için özel koruyucular koyuluyor. Menopoz dönemindeki kişilerde, sivilcesi fazla olan gençler daha dikkatli olmalı. Terlemeden dolayı isilik de artabilir. Bu yaz çok fazla isilik gördük. İçi su dolu su kistleri oluşabilir, bu nedenle sık sık maske değiştirilmeli" dedi.

KORONAVIRUSE KARSI ONLEM AMACIYLA CERRAHI MASKELERIN YANINDA, BOYALI VE KUMAS MASKELERIN DE KULLANIMI ARTTI. SENTETIK KUMAS VE BOYALARIN KULLANILDIGI BU MASKELERIN CILDE ZARAR VERDIGINI SOYLEYEN DERMATOLOG YASEMIN FATIH AMATO (FOTOGRAFTA), "BOYALI HER ZAMAN ICIN ALERJIK REAKSIYONA YOL ACABILIR. MASKEYI UZUN SURE TAKTIGIMIZDA BASIYA BAGLI PROBLEMLER OLUSABILIR. MUMKUN OLDUGU KADAR DOGAL VE ALERJI YAPMAYAN MASKELER KULLANILMALI. SENTETIK VE HAVA ALMAYAN MASKELER ZARARLI. ALERJI PROBLEMI, GOZLUK HIZASINDAKI GOZ, BURUN VE KULAK ARASINDAKI BOLGELERDE OLUSABILIR. DERININ INCE OLDUGU BURUN VE KULAKLARDA YARALANMA, PULLANMA, KIZARIKLIK, KASINTI, EGZAMA MEYDANA GELEBILIR DEDI. (FOTO: MELIS KARAKUZULU / IZMIR DHA)

KORONAVIRUSE KARSI ONLEM AMACIYLA CERRAHI MASKELERIN YANINDA, BOYALI VE KUMAS MASKELERIN DE KULLANIMI ARTTI. FOTOGRAFTA MIKAIL AKPINAR (FOTO: MELIS KARAKUZULU / IZMIR DHA)

KORONAVIRUSE KARSI ONLEM AMACIYLA CERRAHI MASKELERIN YANINDA, BOYALI VE KUMAS MASKELERIN DE KULLANIMI ARTTI. FOTOGRAFTA BULENT KOCACAM. (FOTO: MELIS KARAKUZULU / IZMIR DHA)

KORONAVIRUSE KARSI ONLEM AMACIYLA CERRAHI MASKELERIN YANINDA, BOYALI VE KUMAS MASKELERIN DE KULLANIMI ARTTI. FOTOGRAFTA BULENT KOCACAM. (FOTO: MELIS KARAKUZULU / IZMIR DHA)

KORONAVIRUSE KARSI ONLEM AMACIYLA CERRAHI MASKELERIN YANINDA, BOYALI VE KUMAS MASKELERIN DE KULLANIMI ARTTI. (FOTO: MELIS KARAKUZULU / IZMIR DHA) )

KORONAVIRUSE KARSI ONLEM AMACIYLA CERRAHI MASKELERIN YANINDA, BOYALI VE KUMAS MASKELERIN DE KULLANIMI ARTTI. (FOTO: MELIS KARAKUZULU / IZMIR DHA)

Melis KARAKUZULU/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Şanlıurfa’da salça sezonu başladı
 
Seramikten eşek bibloları üretiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şanlıurfa’da salça sezonu başladı
ŞANLIURFA’da, domates ve biber hasadının başlamasıyla birlikte salça yapmak ...
Çökme riski bulunan metruk bina endişe yarattı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde çökme riski dolayısıyla boşaltılan 2 katlı ...
Konteynerde yaşayan aileye, kamyon şoförü sahip çıktı
VAN'ın Tuşba ilçesine bağlı Kalecik Mahallesi'nde 2011'de meydana gelen ...
 
Kuşadası'ndaki milli parka ziyaretçi akını
TÜRKİYE'nin önemli turizm merkezlerinden Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki ...
Elart Satış Noktaları
Elart, ev tekstili ve çeyiz alışverişi alanında 2001 yılından bu yana ...
Eşini öldürdüğü iddia edilen kadın: Benim elim tetiğe değmedi
ADANA’da, kendisini darbettiğini öne sürdüğü eşi Hakan Özbek’i (33) pompalı ...
 
Polis motosikleti ile otomobil çarpıştı: 2'si polis 4 yaralı
İZMİR'in Konak ilçesinde, Yunus timinde görevli iki polis memurunun üzerinde ...
İşten çıkarma yasağı uzatıldı
KORONAVİRÜS salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için getirilen 3 aylık ...
Marmaris polisi turistlere maske dağıttı
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, polisler yabancı turistlere maske dağıtımı ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva