RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
RTÜK'ten 'özel hayatın gizliliğini ihlal' cezası
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Kuş gripli ineklerin çiğ sütünü içen kediler öldü
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Marco Reus, Dortmund'dan ayrılıyor
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
Finlandiyalı turist odasında ölü bulundu
14 Kasım 2011 Pazartesi - 13:29

Çakırlar ekolojik tarım ve turizmin merkezi olacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Çakırlar diye bilinen Konyaaltı Bahtılı-Çakırlar-Karatepe-Gökçam planını hazırladı. Bölge, planlamayla ekolojik tarım ve turizminin önemli merkezi olacak.

Çakırlar ekolojik tarım ve turizmin merkezi olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez-Santral mahalleleri gibi yıllardır imarsız bekleyen Çakırlar bölgesinin imar sorununu da çözüme kavuşturuyor. Nazım Plan Büro Başkanlığı, Konyaaltı Bahtılı-Çakırlar-Karatepe-Gökçam Yerleşmeleri Kırsal Yerleşim Alan Planlaması’nın birinci etabını tamamladı. Planlamayla bölge kimliğinin oluşturulması hedefleniyor. Uygulama imar planlarına yön verecek çalışmayla plansız yapılaşma sonlandırılacak, sürdürülebilir bir kentleşme, ekonomi ve sosyal gelişme sağlanacak. Çalışmada mevcut doğal ile beşeri kaynaklar korunarak optimum kullanım sağlanırken, nitelikli tarım alanları korunacak. Planlamayla taşkın alanları, jeolojik sakıncalı alanlar gibi doğal afet riskleri belirlenerek önlemler alınacak. Teknik ve sosyal altyapı ile kentsel donatı alanları oluşturulacak, turizmde çeşitliliğin sağlanması ilkesi kapsamında “ekolojik tarım turizmi” geliştirilmesi planlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bölgeyi sağlıklı bir plana kavuşturacaklarını söyledi.
EKOLOJİK TURİZM ALANI
Planlama alanı içerisindeki tarım alanları “mutlak korunacak özel ürün alanları” olarak belirlendi. Boğaçayı’nın koruma-kullanma dengesini sağlayarak planlanacak olan rekreasyon alanının kent bütününe hizmet etmesi hedefleniyor. Planlamada Çakırlar bölgesi ekolojik tarım ve turizm alanı olarak kararlaştırıldı. Bu kararla ekolojik yapının korunması öncelikli olarak kent kültüründe yer edinmiş, bölgeye özgü yöresel yemeklerin ve yörede yetiştirilen tarımsal ürünlerin satışlarının ve sunumlarının yapıldığı işletmelerin geliştirilmesi, niteliklerinin arttırılması ve bölge halkını sosyoekonomik yönden kalkınmasının sağlanması hedeflendi.
YERLEŞİM ALANLARI
Köy yerleşik alan dokusunun korunarak kentsel donatı alanları belirlendi. Planlamada, köy yerleşik alanlarının geleneksel dokusunun korunması hedeflendi, kadastral yollar ve mevcut yapılar planlamanın elverdiği ölçüde korundu. Köy yerleşik alan merkezinden geçen transit yolların yerleşime zarar vermemesi ve ulaşımın devamlılığının sağlanması amacıyla çevreyolu oluşturuldu. Yapılacak imar planıyla bölge halkının ihtiyacı olan teknik ve sosyal altyapının oluşturulması sağlandı. Köy yerleşimini sembolize eden ve halkın buluşma noktası olan meydanlar planlama ile yaratıldı. Mevcut dokuya uygun olarak yapılaşma koşulları belirlendi. Doğal yapının korunması esas olmak koşulu ile Boğaçayı kenarındaki Hazine arazileri kent bütününe hizmet edecek rekreatif amaçlı faaliyet alanları olarak düzenlendi.
Yöre halkının ürettiği yiyeceklerin daha verimli, sağlıklı sergilenmesi ve satışı amacıyla geleneksel ürün satış ve pazarlama alanı oluşturuldu. Projeyle toplam 12 kilometrelik bisiklet yolu tasarlandı. Bölgenin gelişim konsepti ile bütünlük sağlanmaya çalışılırken, kent çevresinde nitelikli bisiklet yolları güzergahları oluşturmaya yönelik çalışmaların ilk aşaması Bahtılı-Çakırlar bölgesinde gerçekleştiriliyor.
TİCARET ALANLARI

Kırsal yerleşim alanları merkezlerinde mevcut ticari dokuların geliştirilmesi planlandı. Ticari alanlar, Karaman Çayı Köprüsü ile Bahtılı yerleşmesi arasında 20 metrelik yol boyunca ve Çakırlar yerleşmesinde Orman İşletme Şefliği’ne kadar yine 20 metrelik yol boyunca plana işlendi. Ticaret alanlarında bölge halkının ihtiyaçlarını giderecek olan ticari işletmeler ile yöresel yeme içme üniteleri yer alacak.

DİĞER ALANLAR
Alan içerisinde 5 kreş, 7 ilköğretim ve 4 ortaöğretim okulu planlandı. Bölge halkına hizmet edecek 5 sosyokültürel tesis yapılacak. Bölgede bulunan mevcut sağlık ocağı korunurken, bunun yanında Bahtılı ve Karatepe bölgesinde toplam 4 sağlık tesisi alanı planlandı. Plana 6 resmi kurum, 35 park yeri, 2 spor alanı, Bahtılı ve Çakırlar yerleşimleri merkezinde 2 pazaryeri ve bölge halkının ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak 4 teknik altyapı ile 4 belediye hizmet alanı plana dahil edildi.
KIRSAL TURİZM VE TARIMSAL YERLEŞİM ALANI
Kırsal turizm alanları; 1976 yılında belirlenen Köy Yerleşik Alan sınırları içerisinde konut alanlarına bitişik olarak planlandı. Bu alanda kırsal turizm ve tarımsal yerleşim alanlarında ekolojik pansiyonlar, çiftlikler ve yeme içme üniteleri yerleştirildi. Planda emsal değeri 0.15 ve kat adedi 2 olması ile aynı parselde birden fazla yapı yapılabilmesine imkan tanındı.
TARIM ALANLARI
1832 hektarlık planlama alanında 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca Toprak Koruma Projesi hazırlatılmış ve Valilik tarafından onaylandı. İmar planıyla tarım dışı amaçla kullanılmak istenen sahanın ve bu kullanım neticesinde çevresinde sürdürülmekte olan tarımsal faaliyetlere muhtemel zararların önlenmesi ile birlikte bu alandaki doğal dokunun ve ekolojik sistemlerin korunması amaçlandı.
YERLEŞİM ALANLARI
Planlama alanı bütününde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında İl Tarım Müdürlüğü’nden alınan tarımsal etüt sonucu tarım dışı amaçla kullanımı uygun görülen sahalarda tarım dışı plan kararları üretildi. Tarım alanı olarak planlanan sahalarda 5403 sayılı kanun kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce alınacak görüş ve izin doğrultusunda ifraz işlemleri ve tarımsal amaçlı yapılar yapılabilecek.
EKONOMİK VE SOSYAL YAPININ GELİŞTİRİLMESİ
Planlamayla tarım alanlarının korunarak verimliliğinin arttırılmasına yönelik çalışmalar sonucu tarımsal faaliyette bulunan halkın ekonomik seviyesinin yükseltilmesi hedeflendi.
Bölgede bir kültür haline gelmiş geleneksel yiyeceklerin sunumlarının yapıldığı yeme içme ünitelerinin bir disiplin altına alınarak kalitesinin yükseltilmesi bölge halkının payının arttırılması planlandı. Tarım alanlarında getirilecek ekolojik tarım ve turizm amaçlı çiftlikler, eko pansiyonlar, hobi bahçesi plan kararları ile tarımsal faaliyet kollarının geliştirilmesi, tarım turizm entegrasyonunun sağlanması ve bölgenin bu konuda cazibesinin arttırılması hedeflendi. Düzenlenecek bisiklet yolu ile doğa ve kırsal bütünlük içerisinde bölge cazibesinin arttırılması planda yer aldı.
KÖY MEYDANLARI OLUŞTURULACAK
Bahtılı ve Çakırlar’da köy meydanları oluşturulacak. Bahtılı köyünün ilk kahvesi olarak bilinen yapı, yıllar boyunca bu işlevle kullanılmış ancak sonradan bu işlevini yitirmesi dolayısıyla köy halkının belleğinde hala yerini koruyan yapı geleneksel köy meydanı konseptine uygun olarak yeniden işlevlendirilecek. Meydanı çevreleyen oturma elemanları yörenin iklim koşulları göz önünde bulundurularak pergolalar ile örtülecek. Meydan çeşmesi “köy meydanı” konsepti kapsamında meydana yerleştirilirken, mevcut durumda yeme içme fonksiyonuna sahip olan işletmelerin fonksiyonları korunmuş ve meydana entegre edildi. Nitelikli bir çocuk oyun parkıyla meydanda küçük yaş grubu için de yer ayrıldı.

ÜRÜN SATIŞ PAZARLAMA VE SERGİLEME ALANI

Çakırlar Köyü Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Ürün Satış Pazarlama ve Sergileme Alanı açık ve kapalı olarak 2 bölümden oluşacak. Açık alanda geçici kullanımlar ihtiyaca uygun olarak düzenlenebilecek, kapalı olan kısımda kalıcı satış birimleri ve depo alanları yer alacak.
Temel ekonomik faaliyetin tarım olduğu planlama alanında yetiştirilen tarım ve geleneksel ürünlerin pazarlanması amacı ile Çakırlar merkezinde mülkiyeti Hazine’ye ait olan alanda geleneksel ürün satış üniteleri önerildi.
REKREASYON ALANI VE HAYVANAT BAHÇESİ
Planlama alanının kuzeyinde Karaman Çayı’nın kenarında bulunan ve Hazine’ye ait olan 66 hektarlık arazi rekreasyon alanı ve hayvanat bahçesi alanı olarak belirlendi. Bu alanda yer alması düşünülen kullanımlar şunlar: Açık hava etkinlik ve rekreasyon alanı, hayvanat bahçesi, kır bahçeleri, piknik alanları, festival ve panayır alanı, iskele ve meydanlar, seyir platformları, yeme içme üniteleri, park ve spor alanları. Antalya’nın yeni ve çağdaş hayvanat bahçesi bu bölgede yer alacak.
8 DÖNÜM HOBİ BAHÇESİ
Hobi bahçeleri kentlerde yaşayan, giderek topraktan ve doğadan uzaklaşan günümüz insanını toprakla yeniden bütünleştirme temeline dayanan bir proje olarak dikkat çekiyor. Kentlilerin hayal ettikleri ama yoğun iş hayatları sebebiyle sahip olamadıkları toprakla uğraşmak, temiz hava solumak ve kendi yetiştirdiği hormonsuz sebze-meyveleri tüketme hayaline imkan sağlayacak. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde kullanımı gittikçe artan “hobi bahçeleri” aynı zamanda kişilerin gün geçtikçe kaybolan “geleneksel tarım bilgisi”nin yeniden kazanılmasına olanak tanıyor. Çakırlar yerleşkesi içerisinde yaklaşık 8 dönümlük bir alanda hobi bahçesi planlandı.
BÖLGEDE UYGULANACAK YAPILAŞMA HAKLARI
Konut alanlarında 0.50 emsal geçerli olacak. Kat adedi 2’yi geçemeyecek, parsel büyüklüğü 300 metrekare olarak belirlendi. Bu alanlarda tercihli olarak üst katlarda yaşayan halkın kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik garaj, tarımsal amaçlı depo ve benzeri kullanımlar amacıyla +0.50 metre subasman kotu üzerine +4.00 metre zemin kat yapılabilecek. Ticaret alanlarında emsal 0.50, küçük sanayi sitesi alanında 0.40, rekreasyon ve hayvanat bahçesi alanında 0.30, kırsal turizm ve tarımsal yerleşim alanlarında emsal 0.15 olarak planladı. Tarım alanlarında belirlenen parsel büyüklüğü, mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0.5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0.3 hektar olacak. Tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemez, bölünemez veya küçük parsellere ayrılamayacak şekilde plana işlendi.
 
 

 
Merdiven altında yapılan sucukta ölümcül risk
 
Üvey annesini öldürdü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bogaçay GERÇEKLEŞECEK 16 Kasım 2011 Çarşamba 11:05

İNANIYORUMKİ. MUSTAFA HOCAM SEÇİM BİLDİRGESİNDE BOGAÇAY İÇİN VERDİGİ SÖZÜ TUTAR. ANTALYAYI DÜNYA MARKASI OLMASI AÇISINDAN BOGAÇAY ÇOK ÖNEMLİ .BİZ MUSTAFA AKAYDINA GÜVENİYORUZ. SÖZÜNÜ TUTACAGINI BİLİYORUZ EN KISA ZAMANDA YAPACAGI DEV ESERLE ANTALYADA GELECEKTE TEKRAR ONU BELEDİYE BAŞKANI OLARAK ONURLANDIRACAKTIR...

Yorumu oyla      3      3  
beldibi2b ne oldu? 14 Kasım 2011 Pazartesi 18:27

Bir de Beldibi İmar planını yayınlansında neler yapmışlar nasıl yapmışlar kimlere neler tahsis etmişler kimler zarar görmüş kimler görmemiş görelim...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saklıkent'e ilk kar düştü
Antalya şehir merkezinden 37 kilometre uzakta ve 1900 metre yükseklikteki ...
Manavgat’ta mutlu son
Merhabalar değerli denizci dostlarım; İlk önce geçmiş kurban bayramınızı ...
'Doktor balıklar' Alanya'da
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde hizmet veren 5 yıldızlı bir otelin Endonezya’dan ...
 
Viraji alamayan yarış otomobili takla attı
Antalya'da yapılan Türkiye Otokros Şampiyonası final yarışları 5'inci ...
Alanya'da yabancılara yemek kursu
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'ndeki yerleşik yabancılar, Türk mutfağını tanımak ...
Antalya 2 deprem kurbanını uğurladı
Van'daki son deprem Antalya'dan da iki can aldı. Görevli olarak Van'a ...
 
Arıcı'dan DÖSİAD'ı ziyaret
Geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan yardımcılığı görevine atanan ...
Kılıçdaroğlu'nun gizli ziyaretinden fotoğraflar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gece gizlice Antalya'ya geldi.
Hitit Rallisi için nefesler tutuldu
Türkiye Ralli Şampiyonası’nın 7'nci ve son ayağı olan 38'inci Hitit Rallisi, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva