Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyaspor-Adana Demirspor: 2-1
Antalyaspor-Adana Demirspor: 2-1
Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
Antalyalı emlakçının 'Kara listesi'ne girdiler
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
21 Ağustos 2020 Cuma - 15:20

Salda Gölü, Mars'taki yolculuğa klavuz olacak

SALDA Gölü’nün yapısının Mars’a çok benzediğine dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, yapılan araştırmalarla Salda’nın Mars'ın keşfinde kılavuz olabileceğini söyledi.

Salda Gölü, Mars taki yolculuğa klavuz olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

“MARSTA YAŞAMIN FİLİZLENEBİLMESİ İÇİN ÖNCEDEN UYGUN ALAN VARDI”

Güneş sisteminin savaş tanrısı olarak bilinen Mars, yüzyıllardır bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Mars’taki yaşam izleri ise 1960’lardan bu yana araştırılmaya devam ediyor. Mars'ta yaşamın filizlenebilmesi için önceden uygun alan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, İnsanoğlunun en merak ettiği sorulardan biri, 'güneş sistemi üzerinde başka bir yaşam var mı, yok mu? 'Buna bağlı olarak da aslında gözlemleyebildiği gezegenleri kendine hedef olarak almış. Mars, yani savaş tanrısı. Doğal olarak insanlar da 'Mars'ın üzerinde yaşam var mı yok mu' onun üzerinde çalışma yapmışlar ve  bu artan merakla birlikte ve teknolojinin de ilerlemesiyle, Mars yüzeyinin keşfedilmesi, gözlemlenebilmesi ve nispeten bize daha yakın olması Mars'ı yaşam arayış çalışmalarının bir numaralı merkezi haline getirmiş” ifadelerini kullandı.

“YERKÜRE İLE MARS BİRÇOK AÇIDAN BENZERLİK GÖSTERİYOR”

Mars'a olan merakın en önemli nedeninin yerküreye olan benzerliği olduğunu kaydeden  Prof. Dr. Balcı, “Mesela Mars,  yerküreden çok daha küçük ama jeolojik olarak ve kayaç bileşimi olarak benzerlikler sergiliyor. Bu nedenle insanlar Mars'ta yaşam olabileceğini düşünmüşler ve uzun süredir çalışmalar yürütmüşler. Çalışmalar sonucunda Mars, yer küreye olan benzerliğinden, jeolojik yapısından dolayı yaşam aramak için bir numaralı merkez haline geldi. Sorunun cevabı hala netlik kazanmadı. Çalışmalar hala devam ediyor. Biz bilim insanlarının en büyük merakı ve en büyük isteği galiba bu soruya 'evet' diyebilmek” dedi.

Marsta, ye kürede olduğu gibi göller ve nehirler olduğunu söyleyen Balcı, “Mars şimdi soğuk ve kuru. Ama aslında bir zamanlar yerkürede olduğu gibi yağışlı ve yaşam barındırabilecek ortamlar içerebiliyordu. Yani göller vardı, nehirler vardı. Şimdi yer küreye baktığınızda göller ve nehirlerin olduğu yerler yaşam barındıran yerler. Her şey benzerlik gösteriyorsa büyük ihtimal orada da yaşamın filizlenme ihtimali yüksek” şeklinde konuştu.

“SALDA’DAN ELDE EDİLECEK VERİLER KLAVUZ OLACAK"

Marstaki Jezero kraterine benzerliği açısından Salda Gölü’nün önemine vurgu yapan Bilim İnsanı Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, elde edilecek verilerin kılavuz görevi göreceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Marsın yüzey oluşumlarından özellikle Jezero Krateri, Burdur’daki Salda Gölü ile büyük benzerlik taşıyor. Şimdi keşif aracını marsa gönderdiğinizde özellikle çukurlu taşlı bir alanda keşif aracıyla örnek toplamak oldukça zor. Hele de yerküredeki çalışmalardan biliyoruz ki yerkürede bütün imkanlar varken bulmak bile zor. Jezero kraterinde uzaktan yönetilebilecek bir keşif aracıyla örnek toplamak daha da zor olacaktır. Bu nedenle yerkürede benzer alanlar son derece önemli. Benzer alanlarda çalışırsanız buradan elde ettiğiniz bilgilerle Mars’ta Jezero Kraterinde nereye gideceksiniz, nereden örnek alacaksınız, hangi analizleri yapacaksınız bu konuda önemli veriler elde edebilirsiniz. Bir bakıma keşif aracının yol haritasını çiziyor. Bu anlamda Salda Gölü son derece önemli. Salda Gölü’nde oluşan bazı karbonatlı bileşikler, bu keşif aracı için son derece önemli. Salda Gölü’nde mikrobiyal etkilerle oluşan yapılar, biyolojik izleri taşıyor. Yani bu şu demek; ekolojik sistemin kayaçlar üzerindeki izlerini okuyabilirsek yerkürede, Mars'ta da nereye gittiğimizi bulabiliriz. Salda da çalışıp bütün bu örnekleri ve biyolojik izleri tanımlayabilirsek, Jezero kraterinde nereden örnek alacağız, ne bakacağız bunu bilebiliriz. Yerkürede Salda hem biyolojik hem jeolojik olarak benzerlik sergileyen tek göl. Jezero kraterinin Salda Gölü’ne benzediğini anlamak aslında geçmiş 30-40 yılın bir sonucu. Ama artık giderek kesinleşen çalışmalar ve önemli kanıtlarla birlikte Salda ’ya benzediğini biliyoruz. Bu nedenle Salda son derece önemli. Sadece bizim için değil bütün dünya açısından önemli,”

SALDA GOLU’NUN YAPISININ MARS’A COK BENZEDIGINE DIKKAT CEKEN ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU  OGRETIM  UYESI PROF. DR. NURGUL CELIK BALCI, YAPILAN ARASTIRMALARLA SALDA’NIN MARS'IN KESFINDE KILAVUZ OLABILECEGINI SOYLEDI. BALCI, “SALDA GOLU SIZI ZAMANDA YOLCULUGA CIKARARAK MARS’TA BIR GOLUN KENARINA TASIYABILIR” DEDI. PROF. BALCI, SALDA GOLUNDEN ALINAN TASLA (USTTE). ISTANBUL, (DHA)

SALDA GOLU’NUN YAPISININ MARS’A COK BENZEDIGINE DIKKAT CEKEN ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU  OGRETIM  UYESI PROF. DR. NURGUL CELIK BALCI, YAPILAN ARASTIRMALARLA SALDA’NIN MARS'IN KESFINDE KILAVUZ OLABILECEGINI SOYLEDI.  SALDA GOLUNEN ALINAN BIR TAS. ISTANBUL, (DHA)-

SALDA GOLU’NUN YAPISININ MARS’A COK BENZEDIGINE DIKKAT CEKEN ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU  OGRETIM  UYESI PROF. DR. NURGUL CELIK BALCI, YAPILAN ARASTIRMALARLA SALDA’NIN MARS'IN KESFINDE KILAVUZ OLABILECEGINI SOYLEDI. BALCI'NIN EKIBI SALDA GOLUNDE. ARASTIRMALAR YAPIYOR. (ISTANBUL-DHA)

SALDA GOLU’NUN YAPISININ MARS’A COK BENZEDIGINE DIKKAT CEKEN ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU  OGRETIM  UYESI PROF. DR. NURGUL CELIK BALCI, YAPILAN ARASTIRMALARLA SALDA’NIN MARS'IN KESFINDE KILAVUZ OLABILECEGINI SOYLEDI. BALCI'NIN EKIBI SALDA GOLUNDE. ARASTIRMALAR YAPIYOR. (ISTANBUL-DHA)

SALDA GOLU’NUN YAPISININ MARS’A COK BENZEDIGINE DIKKAT CEKEN ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU  OGRETIM  UYESI PROF. DR. NURGUL CELIK BALCI, YAPILAN ARASTIRMALARLA SALDA’NIN MARS'IN KESFINDE KILAVUZ OLABILECEGINI SOYLEDI. BALCI'NIN EKIBI SALDA GOLUNDE. ARASTIRMALAR YAPIYOR. (ISTANBUL-DHA)

Burçak BOZKUŞ-Osman BAKIR/İSTANBUL (DHA)

Etiketler:
 
Otomobilini kontrol ederken başka aracın çarpmasıyla yaralandı
 
Bingöl'de, Covid-19'a bağlı 16 ölüm vakası var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
320 milyar metreküp doğalgaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de ...
Fabrikada çalışan 43 işçide koronavirüs tespit edildi
ZONGULDAK'ta tekstil fabrikasında çalışan 155 işçiden 43'ünde koronavirüs ...
Pres makinesine başını sokarak intihar etti
DENİZLİ'nin Merkezefendi ilçesinde paslanmaz metal ürünlerinin yapıldığı ...
 
Kızıl şahin, tedavisinin ardından doğaya bırakıldı
TUNCELİ'nin Mazgirt ilçesinde yaralı halde bulunan kızıl şahin, Doğa Koruma ...
Nişanlısından ayrılan genç, intihara kalkıştı
BURDUR'da, nişanlısından ayrılan D.K. (23), 3 katlı binanın çatısına çıkarak ...
Sahte parayla yakalanan kişi tutuklandı
KIRKLARELİ'de üzerinde sahte Türk lirası ve dövizle polis tarafından yakalanan şüpheli, tutuklandı.
 
Kağıthane Deresi taştı; pis su mahalle sakinlerini bezdirdi
KAĞITHANE Deresi’nin Işıklar Mahallesi’nde bulunan bölümü, kötü koku ...
Epilepsi hastası evinde ölü bulundu
SİVAS'ta kendisinden 2 gündür haber alınamayan epilepsi hastası Basri ...
Yalova'da 73 kök hint keneviri ele geçirildi
YALOVA’da yapılan uyuşturucu operasyonunda 73 kök hint keneviri ele geçirildi.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva