Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
21 Şubat 2011 Pazartesi - 12:17

Şantiye yağması

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya’da çıkan isyan sonucu basılan Türk şantiyelerinde sadece mallara yönelik bir saldırı olduğunu açıkladı.

Şantiye yağması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya’da çıkan isyan sonucu basılan Türk şantiyelerinde sadece mallara yönelik bir saldırı olduğunu ifade ederek, “Bunun yanı sıra bir Türk vatandaşımıza yapılan saldırı şuana kadar bize intikal etmemiştir. Libya halkı Türk halkının yakın dostudur. Bu konuda Kuzey Afrika ülkeleri ve diğer ülkelerde olduğu gibi Türk halkına karşı devletimize karşı şükürler olsun ki kredi limiti son derece yüksektir” dedi.


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası (İNTES), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Libya’da iş yapan müteahhitlik firmalarının katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısı öncesinde bir konuşma yaptı. Bakan Çağlayan konuşmasında, Libya’da müteahhitlik sektörünün bugüne kadar 27 milyar dolara yakın iş gerçekleştirdiğini söyleyerek, Libya’nın diğer bir özelliğini Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışına açıldığı kapı olması olarak ifade etti. Bakan Çağlayan, “Libya’nın bu noktada Türk müteahhitlik sektörü açısından önemi oldukça büyüktür. Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarına girmiş olan 200’e yakın firmamız var. Bu firmalarımız bugüne kadar 27 milyar dolar taahhüt işi gerçekleştirirken, son yılarda ve şuanda devam eden taahhütler toplamı yaklaşık 15.3 milyar dolardır. Bu işler Libya’nın çeşitli bölgelerinde başarılı şekilde yapılmaktadır” dedi.

-“İTALYANLARA KARŞI LİBYA’YI SAVUNDUK”-

Şuanda sıkıntılı olan Bingazi ve Derne taraflarında Türk müteahhitlik sektörünün yaptığı yatırımın 3 milyar dolar civarında olduğunu sözlerine ekleyen Çağlayan, “Şuanda problem olarak görülen yer zaten Derne Tobruk kesimidir. Tabi Derne Tobruk’un Türkiye açısından önemi büyüktür. Mustafa Kemal’in ve Türklerin, özelikle Bingazi ve Derne’ye giderek İtalya’ya karşı Libya halkını savunmasının yapıldığı bir yerdir. Libya’nın bizim için böyle bir tarihi önemi vardır. Libya Devleti’nin de bunu bildiğini hepimiz biliyoruz. Bizi birbirimize bağlayan en büyük köprülerden biri budur. Bu çerçevede tabi işçilerimizden Türkiye’ye dönmek isteyenlerin, Türkiye’ye getirilmesine ilişkin çeşitli faaliyetler var. Dün yurda uçakla getirilen vatandaşlarımız vardı. Yani şunu ifade etmek istiyorum ki bir takım şantiyelerimizde güvenlik tedbiri ile işler durdurulmuştur” diye konuştu.
Tripoli ve Trablus’ta sakin bir hayatın devam ettiğini ifade eden Çağlayan, “Sayın Büyükelçi ile irtibat halindeyiz. Başkonsolos ile ve Libya’nın Ankara Büyükelçisi ile de sürekli görüşüyorum. Kendisine de Türk halkının can ve mal güvenliğinin mutlaka kendileri tarafından en üst düzeyde korunacağı konusunda bir endişemiz olmadığını ifade ettik. Şantiyelerimizde özellikle iş yapan arkadaşlarımıza söyleyeceğim, herhangi bir aşırı panik yapmanın şuanda bir faydası yok” dedi.

-“SADECE MALLARA YÖNELİK BİR SALDIRI VAR”-

Libya’da basılan şantiyelerde sadece mallara yönelik bir saldırı olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Çağlayan, “Bunun yanı sıra bir Türk vatandaşımıza yapılan saldırı şuana kadar bize intikal etmemiştir. Yani Libya halkı Türk halkının yakın dostudur. Bu konuda Kuzey Afrika ülkeleri ve diğer ülkelerde olduğu gibi Türk halkına karşı devletimize karşı şükürler olsun ki kredi limiti son derece yüksektir. Girilen şantiyelerde çeşitli ekipmanlar, çeşitli malzemeler gasp edilmiş yağmalanmıştır. Bunlarla ilgili zarar tespitleri zaten firmalarımız tarafından yapılmakta ve yapılmaya devam edecektir” dedi. Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu tespitlerin yapılıp daha sonra hakları saklı kalmakla birlikte firmalarımız tüm zarar ve ziyanlarını Libya ile bizim yaptığımız hukuki tüm anlaşmalar çerçevesinde tazmini her zaman için söz konusudur. Daha çok kısa bir süre önce Libyalı bazı vatandaşların Türk müteahhitlerin yaptığı binalara geçmesi ve oraya yerleşme gibi fiziki bir eylemde bulunması çerçevesinde oluşan zarar ziyan müteahhitlerimiz tarafından tespit tutanaklarına bağlanmış. Bunlar Libya makamlarınca da müteahhitlerimizin hak edişlerine ilave edilmiştir. Yani görülmüştür ki bu çerçevede oluşan ve oluşabilecek zararlar firmalarımız tarafından iyi tespit edildiği takdirde, bunlar mutlaka sizlerin en doğal hakkı olarak zararı tazmin olacak. Bu konuda herhangi bir endişe söz konusu değildir.”

-KADDAFİ’DE SÖZ VERDİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki kez Libya lideri Kaddafi ile görüştüğünü hatırlatan Çağlayan, “Kaddafi’de Başbakan’a bu konuda orada yaşayan Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliklerinin tamamıyla kendi, sorumluluklarında olduğunu ve bu konuda herhangi bir endişeye mahal verilmemesini, her türlü destek ve yardımı vereceklerimi ifade etmişlerdir. Bunun yanı sıra Libya’dan Türkiye’ye dönmek isteyen işçi kardeşlerimiz var. Bunlarında Türkiye’ye gelmek isteyenler açısından gerek karayolu, gerek denizyolu, gerek havayolu ulaştırması noktasında her türlü tedbir şuanda devletimiz tarafından, yetkililer tarafından planlanmış durumdadır. Tekrar ifade ediyorum, tabiî ki vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması bizim birinci derecede beklentimiz ve talebimizdir. Bu çerçevede Libya makamları her seviyede uyarılmıştır. Uyarılmaya devam edilmektedir” dedi.
Libya’daki Türk Büyükelçisinin gerekli notalarla Libya Devletine ve hükümetine uyarılarda bulunduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “Özellikle Libya’da yakınları olan vatandaşlarımıza çok fazla endişeye mahal vermemesi bir panik havası oluşturmaması beklentimizdir. Oradaki vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz sürekli görüşüyoruz. Bazı iletişim kanalları kapalı da olsa sürekli bizim irtibatımız açık” şeklinde konuştu.
Libya ile müteahhitlik sektörü açısından önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Çağlayan, müteahhitlik sektöründe ortak çalışma komitesi kurulduğunu anımsatarak, “Geçen yıl Sayın Başbakan ile Libya’ya yaptığımız ziyarette Libya ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği konsey toplantısını yapmıştık. Libya Başbakanı ve Başbakanımız katıldığı toplantıda önemli kararlar alınmıştı” dedi.
Öte yandan iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin izlenmesi amacıyla oluşturulan Yatırım, Dış Ticaret ve Müteahhitlik Çalışma Grupları’nın daha önceden planlanan bir program çerçevesinde ilk toplantısını 24-26 Şubat tarihleri arasında Ankara’da yapacağı ifade edildi.

 
Dostluğuyla yaşıyor
 
Promil açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Libya uçağı geri döndü
Libya’da Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin merkezi olan Bingazi’den ...
Türk girişimci devrimi
Amerikan karayolu taşımacılığında devrim sayılabilecek yeni bir teknoloji ...
Green Card uyarısı
ABD Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü, son zamanlarda artan sahte Green ...
 
Hürrem İngiliz basınında
Türkiye’de “Muhteşem Yüzyıl” dizisine ilişkin tartışmalar, Batı’da ilgi çekmeyi sürdürüyor.
'Gökyüzünün aynasını' Türk prenses kutardı
Hindistan’ın eski eyaleti Haydarabat hükümdarı Nizam Bereket Şah’ın “gökyüzünün ...
ABD'yi kınadı
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ...
 
Libya'dan kaçış
LİBYA’da yaşanan olayların ardından Bingazi’de Türk şirketlerine ait şantiyelerin ...
Kıvanç telefonları kilitledi
ARAP dünyasının yakından izlediği Türk dizilerinin en fazla tanınan ismi ...
Türk CEO uçurdu
Fortune 500 listesinde yer alan Western Union, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva