Akra Caz Festivali'ne Fazıl Say'lı kapanış
Akra Caz Festivali'ne Fazıl Say'lı kapanış
CHP il başkanı istifa etti
CHP il başkanı istifa etti
Ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türü, Avrupa’da yayılıyor
Ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türü, Avrupa’da yayılıyor
Ezgi Mola 10 bin TL tazminat ödeyecek
Ezgi Mola 10 bin TL tazminat ödeyecek
13 Nisan 2021 Salı - 14:26

Serik'te halkalanan kuş, 4 yıl 14 gün sonra görüldü

ANTALYA'nın Serik ilçesinde faaliyet gösteren Boğazkent Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonu'nda 2017 yılında halkalanan Karabaşlı ötleğen kuşu, 4 yıl 14 gün sonra tekrar görüldü.

Serik te halkalanan kuş, 4 yıl 14 gün sonra görüldü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

İstasyonda, Prag ve Brüksel halkalı küçük akgerdanlı ötleğen türüne de rastandı. İstasyonun proje koordinatörü Dr. Hakan Karaardıç, "Mart ayında başladığımız ilkbahar çalışmamızda şu ana kadar 50 farklı türden 2 bin 250 kuş yakalandı" dedi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında 2017 yılında kurulan Boğazkent Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonu'nda 2021 yılı ilkbahar kuş halkalama çalışması 3 Mart 2021 tarihinde başladı. Nisan ayıyla bölgede yoğunlaşan kuş göçlerinde görülen tür çeşitliliği ve sayısında büyük artış yaşanıyor. Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu'nda bu dönemde Prag ve Brüksel halkalı küçük akgerdanlı ötleğen (Sylvia curruca) türünden iki kuş görüldü. Küçük akgerdanlı ötleğenin Afrika'da kışlayıp, ilkbaharda kuzey bölgelerde yer alan üreme bölgelerine uzun mesafeler katederek giden göçmen kuş türlerinden olduğu, Afrika'da yer alan kışlama alanlarından yaklaşık 3 bin kilometre uçarak Akdeniz sonrası önemli konaklama alanı olan Boğazkent'e geldiği, bu kuşların bölgede dinlenip besleneceği belirtildi. Yeterince beslendikten sonra kuşlardan birinin üreme alanı olan Prag'a yaklaşık 2 bin kilometre, diğerinin ise Brüksel'e yaklaşık 2 bin 600 kilometre uçacağı kaydedildi. İstasyonda 2017 yılında halkalanan Karabaşlı ötleğen (Sylvia atricapilla) kuşu da 4 yıl 14 gün sonra tekrar görüldü.

'50 FARKLI TÜR 2 BİN 250 KUŞ YAKALANDI'

Proje koordinatörü Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Hakan Karaardıç, "Mart ayında başladığımız ilkbahar çalışmamızda şu ana kadar 50 farklı türden 2 bin 250 kuş yakalandı. Özellikle nisan ayı başlarında göç hareketinin yoğunlaşmasıyla tür çeşitliliği ve birey sayılarında büyük artış görüyoruz. Son bir haftada yaklaşık 1300 kuş yakalandı ve sayının artmasıyla çalışmalarımızın önemini ortaya çıkaran farklı ülke ya da kendi halkaladığımız kuşlara dair geri bildirim verilerinin de artmasını sağlıyor. Prag ve Brüksel halkalı kuşların dışında 26 Mart 2017 yılında Boğazkent İstasyonumuzda halkaladığımız bir Karabaşlı ötleğen (Sylvia atricapilla), 4 yıl 14 gün sonra 9 Nisan 2021 tarihinde istasyonumuzda tekrar yakalandı. İlk yakalandığında halkaladığımız bu kuş üreme alanı ile kışlama alanı arasında bu sürede yaklaşık 30-40 bin kilometre mesafe gitmiş" dedi.

AKDENİZ ÖNEMLİ KONAKLAMA ALANI

Akdeniz sahil bölgelerinin Afrika'dan gelip üreme alanlarına giden milyonlarca kuş için önemli konaklama alanları olduğuna işaret eden Dr. Hakan Karaardıç, "Bu alanlarda dinlenen ve kaybettikleri enerjileri depolamak amacıyla beslenen kuşlar üreme alanlarına ulaşabilmek amacıyla göçlerine devam etmektedir. Boğazkent (Serik, Antalya), doğusunda Köprüçay ve batısında Acısu Deresi olması, bölgede kumul, sazlık, bataklık ve yarı bataklık, mera ve zirai bahçeler gibi birbiri içine geçmiş farklı yaşam alanlarına sahip olması nedeniyle özellikle ilkbahar aylarında muazzam kuş çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Ötleğenler, Kamışçınlar, Çıvgınlar, Sinekkapanlar, Örümcekkuşları, Mukallitler, Kırlangıçlar halkalama istasyonumuzda yoğun türler arasında yer alıyor" diye konuştu.

ANTALYA'NIN SERIK ILCESINDE FAALIYET GOSTEREN BOGAZKENT UYGULAMALI CEVRE EGITIMI VE KUS HALKALAMA ISTASYONU'NDA 2017 YILINDA HALKALANAN KARABASLI OTLEGEN KUSU.(FOTO:SERIK-DHA-ARSIV)

ANTALYA'NIN SERIK ILCESINDE FAALIYET GOSTEREN BOGAZKENT UYGULAMALI CEVRE EGITIMI VE KUS HALKALAMA ISTASYONU'NDA, PRAG VE BRUKSEL HALKALI KUCUK AKGERDANLI OTLEGEN (FOTODAKI) TURU GORULDU. (FOTO:SERIK-DHA)

ANTALYA'NIN SERIK ILCESINDE FAALIYET GOSTEREN BOGAZKENT UYGULAMALI CEVRE EGITIMI VE KUS HALKALAMA ISTASYONU'NDA, 50 FARKLI TURDEN 2 BIN 250 KUS YAKALANDI. (KARAKULAKLI KUYRUKAKAN) (FOTO:SERIK-DHA)

ANTALYA'NIN SERIK ILCESINDE FAALIYET GOSTEREN BOGAZKENT UYGULAMALI CEVRE EGITIMI VE KUS HALKALAMA ISTASYONU'NDA, 50 FARKLI TURDEN 2 BIN 250 KUS YAKALANDI. (IBIBIK) (FOTO:SERIK-DHA)

Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)

Etiketler:
 
Antalyaspor'a ligde 13 oyuncudan gol katkısı
 
Onarım için çatıya çıktı, intihara kalkıştığı sanıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyaspor'a ligde 13 oyuncudan gol katkısı
SÜPER Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'da bu sezon 13 oyuncu gol ...
Estetik mağdurları önyargıdan çekinerek, öne çıkamıyorlar'
ANTALYA'da özel bir klinikte estetik ameliyat sonrası dudağı çürüyen Songül ...
Dansıyla tekerlekli sandalyesine can verecek
ANTALYA'da yürüme engelli Akif Berker Dalgıç (33), 2009 yılında sokaktaki ...
 
Turizm çalışanının aşılanması tanıtımda kullanılacak
ANTALYA'da turizm sektörü çalışanları, öncelik kapsamında Covid-19 aşısı ...
Konyaaltı'nda 'Halk Masa' halkın hizmetinde
KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, vatandaşların talep ve şikayetlerine ...
Kazını astığını iddia ettiği komşusu bıçakladı
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde Meral Yıldırım, daha önce kazını boynundan ...
 
CHP'lilerden bu ikiliye; 'Bir gider, bin geliriz'
CHP ANTALYA İl Başkanı Nusret Bayar'ın, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararıyla ...
Acil Çağrı Merkezi'ne haber verip, intihar etti
ANTALYA'da Yusuf G. (63), 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayıp, intihar edeceğini ...
Antalya Büyükşehir halkın tepkisi karşısında geri adım attı
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan Hıdırlık Kulesi'nin ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Fenerbahçe Cumhuriyeti 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Tablo vahim
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva