Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
'Giselle'den mayısta son 3 perde
'Giselle'den mayısta son 3 perde
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özkan çifti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
Özgür Özel'den Bahçeli'ye ziyaret
27 Mart 2019 Çarşamba - 11:27

Skolyoz teşhisi konulan kızlar, spora dönmek için çalışıyor

ANTALYA'da biri 20, diğeri 12 ay önce skolyoz (omurga eğriliği) tanısı alan jimnastikçi Burçak Atila (14) ile Deniz Can (14), azimleriyle görenleri şaşırtıyor. Egzersiz ve korseyle Burçak'ın omurga eğrisi 40 dereceden 32'ye düşerken, omurga eğrisi 30 derece olan Deniz'in ise 16 dereceye düştü.

Skolyoz teşhisi konulan kızlar, spora dönmek için çalışıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yaklaşık 4 yıldır profesyonel artistik jimnastikçi olarak Türkiye dereceleri bulunan Namık Kemal İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Burçak Atila, skolyoz tanısı konulduğunda çok üzüldüğünü belirtti. Burçak, “O anda bir daha jimnastik yapabilecek miyim acaba diye düşündüm" dedi. Jimnastiği çok sevdiğini ifade eden Burçak, Türkiye 3'üncülüğü ve Türkiye 4'üncülüğü gibi dereceleri olduğunu söyledi. 20 aydır egzersiz ve korseyle tedavisi devam eden Burçak, hedefinin yeniden jimnastiğe dönmek ve dereceler almak olduğunu kaydetti.

Burçak'ın antestezi teknisyeni olan annesi Veda Erikçi ise ailelerin skolyoz konusunda çok bilinçli olması gerektiğine dikkat çekti. Erikçi, “20 ay önce eğrisi 40 dereceydi. Ameliyat dendi. Biz korseyle ve egzersizle tedaviye başladık. Şimdi eğrisi 32 dereceye düştü. Aileler mücadeleyi bırakmasın, çünkü bu uzun soluklu bir mücadele" dedi.

'BU KADAR SPORA RAĞMEN VÜCUDUMUN SAĞLIKLI OLMAMASI BENİ ÜZDÜ'

3 yaşından bu yana ritmik jimnastik yapan Meryem Mustafa Ege Antalya Bilim Sanat Okulu 7'nci sınıf öğrencisi Deniz Can ise "Jimnastik yaparken voleybol oynuyor, yüzüyor ve oryantiring yapıyordum. Skolyoz tanısı 1 yıl önce aldım. Hissettiğim hayal kırıklığıydı. Bu kadar spor yaparken vücudumun sağlıklı olmaması beni üzdü" dedi. Tedavisi tamamlandığında sporun hayatında hep olacağını anlatan Deniz, “Sporu hep yanımda tutacağım ama bir hayal seçecek olsam grafik seçerdim" ifadelerini kullandı.

Deniz'in cerrahi hemşiresi annesi Banu Can da kızının ilk şikayetinin ağrı olduğunu vurgulayarak, "1 yıldır skolyozla yaşıyoruz. Fizyoterapist ile olan egzersizlerin yanında evde de egzersiz yapıyor. Bunun yanında korse kullanıyor. Omurga eğrisi 30 dereceden 16 dereceye düştü. Geriledi" dedi. Anneleri uyaran Banu Can, “Lütfen anneler çocukların sırtlarını kontrol etsin. Erken teşhis çok önemli. Ameliyat öncesi egzersizle düzelen pek çok çocuk var" diye konuştu.

'BAŞARILI BİR TEDAVİ SÜRECİ YAŞIYORLAR'

Sporcu kızların tedavisini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Anabilim Dalı'ndan Fizyoterapist Dr. Kadriye Tombak, her ikisinin de düzenli fizyoterapi, korse ve egzersizle başarılı bir tedavi süreci yaşadıklarını söyledi. Burçak ile 20 aydır çalıştıklarını belirten Dr. Tombak, “Burçak profesyonel anlamda jimnastik yapıyor. Onun spora geri dönüşünü hedefliyoruz" dedi. Deniz'in ise yaklaşık 1 yıldır tedavi gördüğünü ifade eden Dr. Tombak, “15 derece ile başlayan eğride hızlı bir artış oldu, 30 dereceye çıktı. Akabinde egzersiz ve korseyle 16 dereceye düştü eğrilik. Her iki kızımızın da tedavileri devam ediyor" diye konuştu.

KIZ ÇOCUKLARINDA ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA

Skolyoz hastalığının omurganın üç boyutlu deformitesi olduğunu belirten Dr. Tombak, “Skolyoz, omurgada kontrolsüz şekilde meydana gelen eğilme ve dönmelerdir. Bu nedenle günlük yaşam aktivitesi ve görüntüsünde bozukluklar meydana gelir" dedi. Hastalığın özellikle kız çocuklarında erkek çocuklarına göre 2'ye 1 oranında fazla görüldüğünü ifade eden Dr. Tombak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu problem Türkiye'de ve dünyada çok fazla görülmeye başladı. Nedeni belli olan bir grup var ama yüzde 80'inin nedeni belli değil. Vücudun neye bağlı olarak böyle bir problem ortaya çıkardığı bilinmiyor. Nedeni bilinmeyen skolyoz 6 ile 10 yaş arasında görülüyor. Omurga eğikliği 10 derecenin üzerinde 45 dereceye kadar olan grupta egzersiz ve korse tedavisi uygulanıyor. 45 derecenin üzerinde ise cerrahi öneriliyor."

MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ

En sık karşılaşılan grubun 10 ile 45 derece arasındaki eğrilik olduğunu kaydeden Dr. Tombak, "Bu durumda fizyoterapi egzersizleri önemli. Bunlar, nefes egzersizlerini temel alan, omurga eğrisinin tipine özel geliştirilen ve eğriyi düzeltmeye yönelik egzersizler. Bir çocuğa uygulanan egzersiz prensibi başka çocukta aynı yönde ilerlemez. Kişiye özeldir" diye konuştu. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen yaşlarda büyük sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Dr. Tombak, “Hastalık fark edildiğinde tedavi edilmezse, ilerleyen yaşlarda kişide ağrılara, duruş bozukluklarına, kas ve vücut dengesizliklerine, solunum sorunları ve nefes darlıklarına neden olur. Mutlaka tedavi edilmesi ve takip altında olması gerekir" dedi.

ANTALYA'DA BIRI 20, DIGERI 12 AY ONCE SKOLYOZ (OMURGA EGRILIGI) TANISI ALAN JIMNASTIKCI BURCAK ATILA (SOLDA) ILE DENIZ CAN (SAGDA), AZIMLERIYLE GORENLERI SASIRTIYOR. EGZERSIZ VE KORSEYLE BURCAK'IN OMURGA EGRISI 40 DERECEDEN 32'YE DUSERKEN, OMURGA EGRISI 30 DERECE OLAN DENIZ'IN ISE 16 DERECEYE DUSTU. HER IKISININ DE HAYALI SPORA YENIDEN BASLAYABILMEK.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA BIRI 20, DIGERI 12 AY ONCE SKOLYOZ (OMURGA EGRILIGI) TANISI ALAN JIMNASTIKCI BURCAK ATILA (14) ILE DENIZ CAN (14), AZIMLERIYLE GORENLERI SASIRTIYOR. SPORCU KIZLARIN TEDAVISINI GERCEKLESTIREN AKDENIZ UNIVERSITESI FIZIK TEDAVI REHABILITASYON ANABILIM DALI'NDAN FIZYOTERAPIST DR. KADRIYE TOMBAK (SAG BASTA), HER IKISININ DE DUZENLI FIZYOTERAPI, KORSE VE EGZERSIZLE BASARILI BIR TEDAVI SURECI YASADIKLARINI SOYLEDI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA BIRI 20, DIGERI 12 AY ONCE SKOLYOZ (OMURGA EGRILIGI) TANISI ALAN JIMNASTIKCI BURCAK ATILA (14) ILE DENIZ CAN (14), AZIMLERIYLE GORENLERI SASIRTIYOR. SPORCU KIZLARIN TEDAVISINI GERCEKLESTIREN AKDENIZ UNIVERSITESI FIZIK TEDAVI REHABILITASYON ANABILIM DALI'NDAN FIZYOTERAPIST DR. KADRIYE TOMBAK (SOLDA), HER IKISININ DE DUZENLI FIZYOTERAPI, KORSE VE EGZERSIZLE BASARILI BIR TEDAVI SURECI YASADIKLARINI SOYLEDI.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA BIRI 20, DIGERI 12 AY ONCE SKOLYOZ (OMURGA EGRILIGI) TANISI ALAN JIMNASTIKCI BURCAK ATILA (FOTODAKI) ILE DENIZ CAN (14), AZIMLERIYLE GORENLERI SASIRTIYOR. EGZERSIZ VE KORSEYLE BURCAK'IN OMURGA EGRISI 40 DERECEDEN 32'YE DUSERKEN, OMURGA EGRISI 30 DERECE OLAN DENIZ'IN ISE 16 DERECEYE DUSTU. HER IKISININ DE HAYALI SPORA YENIDEN BASLAYABILMEK.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA BIRI 20, DIGERI 12 AY ONCE SKOLYOZ (OMURGA EGRILIGI) TANISI ALAN JIMNASTIKCI BURCAK ATILA ILE DENIZ CAN (FOTODAKI), AZIMLERIYLE GORENLERI SASIRTIYOR. EGZERSIZ VE KORSEYLE BURCAK'IN OMURGA EGRISI 40 DERECEDEN 32'YE DUSERKEN, OMURGA EGRISI 30 DERECE OLAN DENIZ'IN ISE 16 DERECEYE DUSTU. HER IKISININ DE HAYALI SPORA YENIDEN BASLAYABILMEK.(FOTO:SELMA KUNAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA BIRI 20, DIGERI 12 AY ONCE SKOLYOZ (OMURGA EGRILIGI) TANISI ALAN JIMNASTIKCI BURCAK ATILA ILE DENIZ CAN (FOTODAKI), AZIMLERIYLE GORENLERI SASIRTIYOR. EGZERSIZ VE KORSEYLE BURCAK'IN OMURGA EGRISI 40 DERECEDEN 32'YE DUSERKEN, OMURGA EGRISI 30 DERECE OLAN DENIZ'IN ISE 16 DERECEYE DUSTU. HER IKISININ DE HAYALI SPORA YENIDEN BASLAYABILMEK.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) 

 
Başlattığı kampanyayla 20 bin çocuğa bot giydirdi
 
ATB, yerel yöneticilerden beklentilerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAV Başkanı Gül'ün acı günü
ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege ve KETOB Başkan Yardımcısı ...
Antalya'da atlara pedikür
ANTALYA'da nalbant ustası Mustafa Kırkıl (39), unutulmaya yüz tutan mesleklerden ...
Minikler sokaktaki dostlarını unutmadı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde anaokulu öğrencileri sokak hayvanları için ...
 
Manavgat'ta muz üretimi artacak
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 2 bin 992 dönümde gerçekleştirilen örtü ...
Antalya'da aranan şüpheli tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan ve ...
Antalya'da kaza! Alkollü sürücü karşı şeride geçti
ANTALYA'da kontrolden çıkan otomobil karşı şeride geçerek seyir halindeki ...
 
Antalya'da Kütüphane Haftası kutlandı
'KÜTÜPHANE Haftası', Antalya'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
ANSİAD'da deprem... Sadi Kan gitti...
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Kan görevinden alındı.
Antalya'dan yola çıktılar polisleri ezip kaçtılar
ISPARTA'da polisin durdurduğu uygulama noktasından otomobille kaçarken, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva