Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
5 Kasım 2011 Cumartesi - 12:30

Tecavüze ağır cezalar geliyor

26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. için verilen 'rızası vardı' kararı iktidarı, muhalefeti harekete geçirdi. Bakan Fatma Şahin, yeni N.Ç. vakaları yaşanmaması için çalışma başlattı.

Tecavüze ağır cezalar geliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 
- Köşk, iktidar, muhalefet ayakta
- TCK'daki 15 yaş sınırı, 18'e yükseltilecek
- Çocuk tacizcisi devlet görevlileri işten çıkarılacak
- Çocuğa cinsel istismarda 'rızaya' bakılmayacak
- Şikayet koşulu da artık aranmayacak
CHP'Lİ TÜRMEN'E DAVET
Benzer davaları dikkate alan Şahin, çocuklara yönelik cinsel  istismarda bulunanların 'çocuğun rızası aranmaksızın' ağır bir şekilde cezalandırılmasını amaçlıyor.  
Bakan Şahin, uzun süre AİHM'de yargıçlık yapan CHP Milletvekili Rıza Türmen'i, deneyimlerinden yararlanmak için bakanlığa davet etti. Türmen, Türkiye'nin imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ışığında 'çocuk' tanımının Türk Ceza Kanunu'nda 15'ten 18 yaşa çıkarılmasını, bu suça karışan devlet görevlilerinin de mesleklerinden atılmasını istedi. 
Şahin, TCK'nın 103. maddesinin değiştirilerek, cinsel istismarda bulunanlara, 'çocuğun rızası olsa da olmasa da ceza verilmesini' planladığını belirtti. Ancak Türmen'in, yeterli olmayacağını TCK'nın cinsel istismarı düzenleyen 6. bölümünün 102, 103, 104 ve 105. maddelerinin tümüyle değiştirilmesini istediğini aktardı.
 
GEREKENİ YAPACAĞIZ
Şahin, 'Özellikle AHİM'de çalışmış vekilimizin önerilerini alacağım ve Türk Ceza Kanunu üzerinden ne yapabiliriz bakacağım. Ne yapmamız gerekiyorsa da onu yapacağım' dedi. Yasalar kadar, hakimlerin bakış açısının da önemli olduğunu kaydeden bakan, 'İstediğiniz kadar yasayı güçlendirin, uygulayıcının nasıl baktığı önemli. Bugün yaşadığımız sorunun temelinde o bakış açısı yatıyor. Hakimleri eğitiyoruz, ama anlaşılan sürdürmemiz gerekecek' diye konuştu.
 
Tecavüzcü bir öğretmen nasıl görev yapar?
BAKAN tarafından 2 gün önce davet edildiğini belirten Rıza Türmen, katkıya hazır olduğunu söyledi. Yapacağı önerileri şöyle sıraladı:  
- BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre 18 yaşın altındaki herkes çocuktur. Ama TCK'de '15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuğa karşı cinsel davranış' suç olarak tanımlanıyor. Çelişki giderilmeli.
 
İRADESİ OLUŞMAMIŞ Kİ
- Bakan, TCK'de 'rızası olsa da olmasa da'  çocukları istismar edenlerin cezalandırılmasını öngörüyor. Oysa rızanın olup olmaması suç bakımından unsur olamaz. Çünkü 18 yaşını tamamlamamış olan çocukların iradesi hukuken geçerli olamaz. Çocuk, cinsel istismarın sonuçlarını bilmiyor ki, rıza verse de böyle bir irade oluşmamış kabul edilir.
- BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre 'Devlet çocuğu cinsel istismara, şiddete karşı  korumakla yükümlüdür'. Oysa devlet görevlileri N.Ç olayında tecavüze karışmıştır. Biri de öğretmen. Bir müdür yardımcısının çocuğa tecavüz etmesi, sonra görevine devam etmesi kepazelik. Devlet, bu suça karışan görevliler için soruşturma açmak, meslekten atmak zorundadır. AİHM'e giderse, Türkiye ceza alır. Milli Eğitim öğretmeni görevden almalı.
 
Ağır cezalar gelmeli
- Cezalar ağırlaştırılmalı. 
- Ceza için şikayet unsuru kaldırılmalı. TCK'ye göre, 'Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılır' diyor. Bu düzenleme yetersiz, değişmelidir.
 
Bu karar yaygarayla değişmez
N.Ç.'YE tecavüz davasında onama kararı veren Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Fevzi Elmas, kararı yorumladı: Bu karar kesin değildir, bu kararın yaygarayla değişmesi de mümkün değildir. Oradaki 'rıza' doğrudur. Eski yasa ve yeni yasa yönünden incelendiğinde lehe olan hüküm uygulanmaz zorunda. Başka çaremiz yoktu.
 
ESKİ TCK'DA RIZAYA BAKILIYOR
Tepki çeken kararda sanıklara 'rızayla' cinsel ilişkiye girdikleri gerekçesiyle en alt sınırdan verilen cezaları onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, davadaki suçun 765 sayılı eski TCK yürürlükteyken işlenmesi nedeniyle bu kararı almak zorunda olduklarını savunmuştu. Eski TCK'nın 416. maddesi, 'Reşit olmayan kimseyle rızasıyla cinsi münasebette bulunanlar, fiil daha ağır cezayı müstelzim bulunmadığı takdirde 6 aydan 3 seneye kadar hapisle cezalandırılır' hükmü getiriyor.
 
YENİ TCK'DA 15 YAŞ SORUNU
2005'te yürürlüğe giren yeni TCK'da 'rıza' koşuluna bakılmıyor. Ancak 15 yaş ayrımı var. 15 yaşı tamamlamamış çocuklara her türlü cinsel davranış suç kapsamına alınırken, 15 yaş üstündeki çocuklara yönelik cinsel istismar, 'cebir, tehdit, hile' ile olması halinde suç olarak tanımlanıyor. Yine TCK'nın 104. maddesinde, cebir, tehdit ve hile olmadan 15 yaşını bitirmemiş çocukla cinsel ilişki, 'şikayet üzerine' cezaya konu oluyor.
 
AİHM'LİK OLDU
N.Ç.'yi satan ve tecavüzde bulunanlar tecavüzle yargılanırken, 'zorla alıkoyma'dan 'zamanaşımı' nedeniyle beraat etmişti. Türmen, davanın bu bölümü için AİHM'de dava açıldığını belirterek, 'Türkiye'nin beraat etmeyeceği kesin' dedi.
 
Beni derinden sarstı
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül de Yargıtay'ın kararını twitter'dan değerlendirdi: Gencecik bir çocuğumuzun başına gelenlerle ilgili cezanın indirilmesini onaylayan karar, beni de derinden rahatsız etti. Yargılama süreci bitmemiş; hala itiraz imkanı var. Kamu vicdanını teskin edecek bir sonuç çıkmasını ümit ediyorum.
 
Trajediye dönüştü
TBMM Başkanı Cemil Çiçek NTV'de konuyu değerlendirdi. Çiçek 'Ceza kanunlarında bazı suçlar için tek bir ceza vardır. Bazı suçlar için ise asgari ve azami haddi vardır. Bu bir yorum meselesidir, her olayın durumuna göre. Olay bir trajediye dönüşmüş durumda. Toplum haklı infial gösteriyor. Çünkü 13 yaşındaki bir çocuğa insan olmayanların yapmış olduğu bir eylem' dedi.
 
Hukuk kimi koruyacak
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Milletvekili Öznur Çalık: Mahkemenin 'küçük kızın rızası olduğu' gerekçesiyle sanıklara yaptığı indirim insanlık ayıbıdır diye düşünüyorum. Hukuk, 13 yaşındaki kızımızı koruyamazsa kimseyi de koruyamaz.
 
Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / AKŞAM

 
Klasikler HD kalitesinde
 
Ucuz tur vurgunu: 250 bin TL
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Klasikler HD kalitesinde
Vipsaş Stüdyoları’nda restorasyonuna başlanan Çöpçüler Kralı, Neşeli Günler, ...
3 boyutlu Tenten sinemalarda
Steven Spielberg'in yönettiği ve Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig ...
Doktor 200 lira rüşvet almaktan tutuklandı
BALIKESİR Devlet Hastanesinde, bir hastasını taburcu etmeme karşılığında ...
 
Son sözü: ‘Öleceğimi biliyorum hakkını helal et’
Van’ın Erciş İlçesi’nde, Kocapınar Köyü’ndeki 50'nci Yıl İlköğretim Okulunda ...
Bir N.Ç. haberi de Adana'dan!
Bir anne, 12 yaşındaki kızı F.H.’yi 5 lira karşılığında pazarladığı iddiasıyla yakalandı.
'Hayatımın son 10 dakikası...'
Ercişli öğretmenler, depremden birkaç gün önce hayatlarının son 10 dakikasını yazmış.
 
Yurt öğrencilerine garip sorular:
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK), Konya Selçuk Üniversitesi’nde yaptırdığı ...
İşte bedelli askerlikteki yaş sınırı
Şu an 35 yaş üstü kişiler için düşünülen uygulamada 40 yaş üstündekiler ...
Kararname ile uygulamadan çıkarılan cümle:
AKP, yetki yasasının süresinin dolduğu gün 6 KHK daha çıkararak, sağlık ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva